/ Συναντήσεις / Martin Bertrand: O βραβευμένος φωτογράφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Martin Bertrand: O βραβευμένος φωτογράφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

mara on May 19, 2021 - 22:59 in Συναντήσεις
5 (100%) 2 votes

Ρίχνονται κι εκείνοι, όπως οι δημοσιογράφοι, στη μάχη της ενημέρωσης. Έχουν την ίδια αγωνία να βρεθούν στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή, να μη χάσουν μια χειραψία, ένα νεύμα, μια αντίδραση, που θα σημαίνει πολλά για την εξέλιξη της ιστορίας. Οι φωτογράφοι γράφουν τη δική τους σελίδα στα βιβλία της ιστορίας και η συμβολή τους είναι τεράστια στην αποτύπωση των στιγμών. Ο Martin Bertrand ασχολείται με αυτή την… αποτύπωση από 14 ετών, έχοντας ήδη ταξιδέψει δουλεύοντας σε διάφορα μέρη του κόσμου. Φωτογραφίες του δημοσιεύονται συχνά στον γαλλικό και τον διεθνή Τύπο, (Le Monde, Libération, Washington Post, Le Figaro, Vice, Reporterre, Mr Mondialisation, Fisheye Magazine) κι έχουν βραβευτεί αρκετές φορές ως σήμερα. Τον πέτυχα στους γνώριμους-για εκείνον- διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είχα μία σύντομη κουβέντα μαζί του. 

Οι φωτογράφοι έχουν ένα κοινό κοινό με τους δημοσιογράφους. Πρέπει να είναι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;

Για μένα το σημαντικό είναι ότι πρέπει πάντα να σκέφτομαι τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια, να προβλέψω πού θα πάει κάθε άτομο. Και έτσι μπορώ να τραβήξω πραγματικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

Εργάζεσαι σ’ ένα μέρος όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για ολόκληρη την Ευρώπη, οπότε μερικές φωτογραφίες μπορεί να απεικονίζουν ημέρες ιστορικών γεγονότων. Πόσο συνεργάσιμοι είναι οι πολιτικοί; Τι προσπαθείς να δείξεις μέσω της δουλειάς σου;

Όλοι παίζουν τον ρόλο τους. Είναι εκεί για να κάνουν τις δηλώσεις τους και γνωρίζουν ότι είμαστε εκεί για να τους φωτογραφίσουμε. Προσπαθώ να δώσω μια προσωπική ματιά σε αυτό που συμβαίνει, να παραμεριστώ για να δείξω μια άλλη πλευρά των γεγονότων.

Γιατί επέλεξες αυτόν τον προσανατολισμό και συγκεκριμένα να εργαστείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Πάντα με ενδιέφερε πολύ η πολιτική και φυσικά η δουλειά μου ως φωτογράφος συμμετείχε σε αυτό το ενδιαφέρον. Για τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αυτό συμβαίνει κυρίως, επειδή είμαι συχνά στις Βρυξέλλες. Ίσως αργότερα θα πήγαινα ευχαρίστως στην Αμερική και ο χώρος εργασίας μου θα ήταν ο Λευκός Οίκος.

 Ποια ήταν η πιο σημαντική στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σου;

Δύσκολο να συνοψίσω σε μία μόνο φωτογραφία τη σημαντικότερη στιγμή της. Το πιο σημαντικό είναι η ποικιλία.

Υπάρχει κάποιο άτομο το οποίο θα ήθελες να φωτογραφίσεις;

Ο Xi Jinping

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το μέλλον;

Απλά να συνεχίσω να προχωρώ…

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 2 votes

Comments are closed.