/ Συναντήσεις / Nesma Yahia: Η επιτυχία όταν σπας το φράγμα του φόβου

Nesma Yahia: Η επιτυχία όταν σπας το φράγμα του φόβου

mara on August 30, 2021 - 10:30 in Συναντήσεις
5 (100%) 3 votes

Μεγαλώνοντας σε έναν κόσμο, όπου όλα είναι πιο μεγάλα και διαφορετικά, τα βλέμματα και τα σχόλια που δέχεσαι κάποιες φορές είναι σκληρά και προσβλητικά και φτάνεις σε ένα σημείο που έχεις δύο επιλογές: να αφήσεις να σε καταβάλει όλο αυτό ή να πάρεις δύναμη, να διεκδικήσεις και να δημιουργήσεις. Μια περίπτωση τέτοια είναι και η δραστήρια Nesma Yahia από την Αίγυπτο. “Το ταξίδι μου δεν τελείωσε, όταν τελείωσε η ανάπτυξή μου”, είπε σε μία από τις ομιλίες της, (σε συνέδριο της TED) και αυτό το ταξίδι περιλαμβάνει ήδη πάρα πολλά: είναι φοιτήτρια, μοντέλο, σχεδιάστρια μόδας και στα μελλοντικά της πλάνα είναι μία καριέρα στην τηλεόραση. Η δυσκολία της να βρει ρούχα στο μέγεθός της, την οδήγησε στο να τα σχεδιάσει, να τα δημιουργήσει και να ξεχωρίσει. Το παράδειγμα που δίνει είναι από μόνο του ο λόγος που αξίζει να διαβάσετε αυτή τη συνέντευξη, γιατί ποτέ δεν πρέπει να απαγορεύουμε τα όνειρα στον εαυτό μας!

Πώς το μόντελινγκ και το σχέδιο μόδας μπήκαν στη ζωή σας;

Στην αρχή της ζωής μου είχα υποστεί πολλή παρενόχληση, επειδή είμαι κοντή στο ανάστημα και κάποιοι νόμιζαν ότι ήμουν παιδί και όχι νεαρή γυναίκα. Αυτές οι ενοχλήσεις μού προκαλούσαν κάποια απογοήτευση.  Αλλά είχα ως πηγή υποστήριξης τον πατέρα και τη μητέρα μου. Η ιδέα του σχεδιασμού μόδας ξεκίνησε, όταν ήθελα να αγοράσω ρούχα για μένα και πήγαινα στο παιδικό κατάστημα, αλλά τα σχέδια δεν ταίριαζαν στην ηλικία μου. Πήγαινα επίσης σε καταστήματα ενηλίκων, αλλά δεν μπορούσα να βρω το μέγεθός μου, έτσι αποφάσισα να σχεδιάσω τα ρούχα μου. Έκανα ένα σχέδιο που μου ταιριάζει, συντόνιζα τα χρώματα και τον τύπο του υφάσματος και πήγαινα σε έναν σχεδιαστή να φτιάξει αυτό το σχέδιο για μένα.

Εκεί μου έκαναν ερωτήσεις που έδειχναν τον μεγάλο θαυμασμό τους για αυτά τα ρούχα, όπως από πού προέρχονται, ποιος τα σχεδίασε και γιατί δεν τα βρίσκουν σε καταστήματα.

Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν είδατε την πρώτη επαγγελματική φωτογράφισή σας;

Στην αρχή, δεν μου άρεσε η φωτογραφία, επειδή με παρενοχλούσαν οι άνθρωποι. Αποφάσισα όμως να σπάσω το φράγμα του φόβου αυτής της ιδέας, αγάπησα τον εαυτό μου τόσο πολύ και μετάνιωσα που δεν το έκανα πριν. Ένιωσα, όταν είδα τις φωτογραφίες μου, ότι ήμουν σαν βασίλισσα και η διαφορά μεταξύ εμού και των άλλων είναι μόνο μερικά εκατοστά.

Ποιο ήταν το πιο σκληρό σχόλιο που ακούσατε και πώς αυτό σας βοήθησε να γίνετε πιο δυνατή και αποφασισμένη να πετύχετε;

Πολλοί με έκριναν με όρους χωρίς νόημα. Η πιο σκληρή φράση που άκουσα ποτέ από κάποιον που με έβλεπε για πρώτη φορά ήταν: “Πώς αντέχεις τον εαυτό σου; Νομίζω ότι αν ήμουν σαν εσένα, θα είχα αυτοκτονήσει πολύ καιρό πριν”. Αυτές οι φράσεις είναι πιο δυνατές και κάνουν τα όνειρά μου να αυξάνονται, με κάνουν να θέλω να αποδείξω στους άλλους ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Έχετε μιλήσει σε ευρύ κοινό ώστε να ενθαρρύνετε και να εμπνεύσετε τον κόσμο. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε σε όποιον σας ακούει;

Θα ήθελα να πω σε όλο τον κόσμο ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο και ότι η διαφορορετικότητα πάντα θα είναι η αιτία της επιτυχίας μια μέρα. Είναι φυσιολογικό να είμαστε τόσο διαφορετικοί, όσο ένα τριαντάφυλλο, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να απογοητευόμαστε. Μη βάζετε ένα σημείο αποτυχίας στους άλλους και πάντα περιμένετε ότι μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο με τις πιο απλές φιλοδοξίες.

Έχετε πει “δεν υπάρχει χώρος για άτομα με μικρό ανάστημα σε εμπορικά καταστήματα”. Έχετε νιώσει ότι δεν υπάρχει και σε άλλους τομείς;

Μερικές φορές νιώθω ότι δεν υπάρχει χώρος για μένα ούτε στο πανεπιστήμιο γιατί όλα είναι ψηλότερα από το ύψος μου. Μερικές φορές άφηνα πίσω πολλά πράγματα, επειδή τα έβρισκα δύσκολα… Αλλά επίσης δε με πείραζε η διαθεσιμότητα ορισμένων πεδίων, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων, της εργασίας στον Τύπο και άλλων.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην καθημερινότητα, που οι υπόλοιποι δεν μπορούν να φανταστούν και πώς έχει αλλάξει γενικά η ζωή σας με την εξέλιξη;

Αντιμετωπίζω δυσκολίες στα περισσότερα πράγματα της ζωής, που είναι πάντα εύκολα για τον καθένα, αλλά για μένα χρειάζεται πολύς χρόνος και προσπάθεια. Όπως για παράδειγμα είναι δύσκολη η πρόσβαση στα κυβερνητικά κτίρια, έχω δυσκολία στα εστιατόρια λόγω των ψηλών τραπεζιών και καρεκλών, στους δρόμους, τα πεζοδρόμια.. Στα μέσα μεταφοράς το πρώτο σκαλί της σκάλας έχει μήκος 60 εκατοστά και εγώ έχω ύψος 105 εκατοστά.

Η ζωή άλλαξε με την εξέλιξη στον βαθμό που μπορούμε να απολαύσουμε κάποια δικαιώματά μας, όπως να παίρνουμε αυτοκίνητα, ορισμένοι δρόμοι έχουν γίνει κατάλληλοι και μερικοί άνθρωποι έχουν γίνει πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με το θέμα μας.

Εκπροσωπείτε και τις μουσουλμάνες  που μπορεί να δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να βρουν τα κατάλληλα ρούχα. Πώς αντιδρούν οι γυναίκες όταν επικοινωνούν μαζί σας; Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχετε ακούσει;

Αλληλεπιδρώ με γυναίκες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συγκεκριμένα της σελίδας μου στο Facebook. Το ζήτημα μεταξύ μας δεν είναι μόνο μια διαδικασία αγοράς και πώλησης, αλλά τους μιλάω και τους ενημερώνω για τα συγκεκριμένα προβλήματά τους που αντιμετωπίζω κι εγώ. Επίσης γνωρίζω τι τους αρέσει στο σχήμα των ρούχων και θα είμαι φίλη μαζί τους πρώτα και μετά σχεδιάζω για αυτούς ένα σχέδιο που ταιριάζει στο σχήμα και το μέγεθος του κάθε σώματος.

Ένα από τα καλύτερα σχόλια που έχω λάβει είναι με την παρουσία σας. Πιστεύουμε ότι όλα τα ακόλουθα προβλήματά μας θα λυθούν το συντομότερο δυνατό. Η ευκολία του να έχουμε ρούχα μάς έκανε πιο σίγουρους.

Σπουδάζετε, δουλεύετε με το να εισάγετε στην αγορά κάτι καινοτόμο για τη βιομηχανία της μόδας. Τι να περιμένουμε στη συνέχεια;

Μελετώ τα ΜΜΕ και αγαπώ πολύ αυτόν τον τομέα και θα ήθελα να εργαστώ σε αυτόν αμέσως μετά το τέλος των σπουδών μου. Ο σχεδιασμός μόδας είναι ένα χόμπι για μένα και ελπίζω επίσης ότι θα εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο ατελιέ και δε θα περιοριστεί μόνο στην Αίγυπτο. Στο μέλλον θα ήθελα να έχω μια τηλεοπτική εκπομπή που να μιλά για ανθρώπους με αποφασιστικότητα, πώς υπέφεραν και πώς πέτυχαν στη ζωή τους. Ελπίζω ότι το βιβλίο που γράφω θα μεταφραστεί σε περισσότερες από μία γλώσσες και θα γίνει ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία στον κόσμο.

Αν μπορούσε όλος ο κόσμος να σας ακούσει, ποιο παράπονο θα διατυπώνατε;

Το μόνο μου παράπονο είναι η ειρωνία και ο εκφοβισμός γιατί είναι από τα πιο σκληρά πράγματα που νιώθει κάποιος και μερικές φορές οδηγούν μέχρι σε αυτοκτονία. Ελπίζω στο μέλλον να αντιμετωπίζουμε όλοι τον εαυτό μας ως ίσο με τους άλλους και να σταματήσουμε να κρίνουμε τους άλλους μόνο από την εξωτερική εμφάνιση.

Γνωρίζετε την ελληνική μόδα και τους Έλληνες σχεδιαστές;

Ναι, ξέρω τη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσλάκη, η οποία είχε βραβευτεί με το Elle Designer Award από το Art Foundation for Fashion το 2002 και το 2004 με το New Generation Designer Award και είχε μια φίρμα με το όνομά της.

Πάντα ήξερα ότι η απλή μόδα ήταν συνεπής και απλή και ότι μια από τις πιο εξέχουσες τέχνες στις οποίες πέτυχαν (οι Έλληνες) είναι η τέχνη του ρούχου.


Αγαπημένη γωνιά του σπιτιού:

Η αγαπημένη μου γωνιά είναι το γραφείο μου.

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σας επηρέασε;

Το “Life Without Boundaries” του Prince Nicholas Machiavelli.

Ο Dr. Ibrahim El-Feki είναι ένα άτομο με τη μεγαλύτερη επιρροή σε μένα.

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Comments are closed.