/ Προτάσεις / Πόρτο Χέλι-Σπέτσες: κοσμοπολίτικο ταξίδι…χαλάρωσης

Πόρτο Χέλι-Σπέτσες: κοσμοπολίτικο ταξίδι…χαλάρωσης

mara on June 17, 2014 - 22:22 in Προτάσεις
5 (100%) 1 vote

 

Όταν επιλέγουμε πού θα περάσουμε τις διακοπές μας, πάντα αναζητούμε στον χάρτη ενδιαφέροντες κοντινούς προορισμούς. Θα σας παρουσιάσω δύο περιοχές που αξίζει να επισκεφθείτε συνδυαστικά: το Πόρτο Χέλι και τις Σπέτσες. Μπορείτε είτε να μοιράσετε τις μέρες, είτε να προτιμήσετε ως βάση το Πόρτο Χέλι κάνοντας μια μονοήμερη εκδρομή στις Σπέτσες, που είναι πιο ακριβό μέρος.

 

Το Πόρτο Χέλι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό. Το όνομά του ίσως προήλθε από τη λέξη «έλη»- γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες «Heli» και τη λέξη «Porto», (λιμάνι), καθώς παλιότερα υπήρχαν έλη στην είσοδο του λιμανιού. Ιδανικό για ήσυχες οικογενειακές διακοπές, αλλά και για όσους αναζητούν τη χαλάρωση.Το γαλάζιο της θέας από το μπαλκόνι των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων είναι αρκετό για να «αδειάσει» το μυαλό μας από δυσάρεστες σκέψεις.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένας μεγάλος κεντρικός παραλιακός δρόμος οδηγεί στον κόλπο όπου βρίσκονται αγκυροβολημένα σκάφη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπροστά στον κόλπο θα βρούμε μια μεγάλη παιδική χαρά για τους μικρούς φίλους και έναν χώρο όπου συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες στήνεται υπαίθρια αγορά βιβλίων και τοπικών προϊόντων. Λίγα μέτρα πιο κάτω υπάρχει και λούνα παρκ με την κλασική ρόδα και αυτοκινητάκια για τους λιλιπούτειους επίδοξους ραλίστες…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Κοντά στο Πόρτο Χέλι βρίσκονται οι Σπέτσες. Από ένα μικρό λιμανάκι λίγο έξω από το χωριό φεύγουν σκάφη και καΐκια με προορισμό το πανέμορφο «αρχοντικό» νησί. Καλό είναι να είστε στο σημείο αρκετά πριν την ώρα αναχώρησης, ώστε να μπορέσετε να βρείτε εύκολα χώρο για να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας. Τα μικρά σκάφη-τα «θαλάσσια ταξί»- καλύπτουν την απόσταση σε δέκα περίπου λεπτά, αλλά είναι πιο ακριβά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εγώ προτίμησα στην επιστροφή το «ταξί» για να δω τη διαφορά και γιατί τα μεγαλύτερα καΐκια μπορεί να καθυστερήσουν αρκετά να φύγουν περιμένοντας να γεμίσουν με κόσμο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η επικρατέστερη άποψη λέει ότι η ονομασία του νησιού προέκυψε από τις λέξεις: ISOLA DE SPEZZIE, όπως το αποκαλούσαν οι Ενετοί λόγω των πολλών αρωματικών φυτών του.

Οι Σπέτσες είναι σίγουρα από τα νησιά που επισκέπτεσαι ευχάριστα πάνω από μία φορά, γεγονός που γνωρίζουν οι κάτοικοι και το «νιώθει» ο επισκέπτης όταν ζητά τον λογαριασμό… Στο λιμάνι χαρακτηριστικό γλυκό για τους τουρίστες είναι οι βάφλες που τις απολαμβάνουν με θέα τα υπέροχα καταγάλανα νερά.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Αν «αντέχει» λίγο η τσέπη σας, θα συνιστούσα και μια βολτίτσα με άμαξα. Ανάλογα με τα πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε, υπάρχει η μεγάλη βόλτα και η μικρή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο αμαξάς που πέτυχα στη δεύτερη επίσκεψή μου ήταν πολύ φιλόξενος και ευγενικός. Με καμάρι, όταν άρχισε την ξενάγηση που μοναδικά ήξερε να κάνει, έσπευσε να τονίσει ότι οι Σπέτσες είναι ένα νησί με Έλληνες ιδιοκτήτες. Κανείς ντόπιος δεν δέχθηκε να πουλήσει οικόπεδο ή σπίτι σε ξένο. Η ξενάγηση φυσικά περιλάμβανε και την παρουσίαση των σπιτιών γνωστών εφοπλιστών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο κόσμος που κινείται στο νησί έχει έναν αέρα διαφορετικό. Αν τύχει να το επισκεφτείτε σαββατοκύριακο και πετύχετε γάμους, θα δείτε πόσο ωραία «δένει» αυτή η ομορφιά του νησιού με τα λαμπερά χαμόγελα των καλοντυμένων καλεσμένων.

Τα αξιοθέατα:

1)     Το Μουσείο των Σπετσών, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη- Μέξη (ενός εκ των πρώτων αρχόντων στα χρόνια του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας- έτος ίδρυσης: 1798). Εκεί θα δείτε έκθεση με ευρήματα του προμυκηναϊκού ναυαγίου των Ιρίων (1200 π.Χ.) και αξιόλογα εκθέματα που καλύπτουν τα 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού. ​Ώρες λειτουργίας: 08.30 – 14.00 καθημερινά πλην Δευτέρας.

2)  Το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας- της μοναδικής γυναίκας στην παγκόσμια ιστορία που είχε τον τίτλο του ναυάρχου . Το κτίριο είναι 300 ετών και βρίσκεται κοντά στο κεντρικό λιμάνι της Ντάπιας. Η ξενάγηση στον χώρο του μουσείου διαρκεί 40 λεπτά και το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο: 10.30, 11.15, 12.00, 12.45, 13.30, 14.15, 15.45,16.30, 17.15, 18.00, 18.45, 19.30. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τους χειμερινούς μήνες παραμένει κλειστό λόγω εργασιών συντήρησης, ενώ λειτουργεί κατά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και καθημερινά από 25η Μαρτίου έως 28η Οκτωβρίου.
Αν βρεθείτε στο νησί τον Σεπτέμβριο, θα έχετε την τύχη να παρακολουθήσετε τον εορτασμό της «Αρμάτας», δηλαδή της αναπαράστασης της πυρπόλησης ομοιώματος τούρκικης ναυαρχίδας που γίνεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στην πολύ σημαντική νίκη των Ελλήνων απέναντι στους Τούρκους στα σπετσιώτικα νερά, (1821).
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

 

2 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments
  • June 17, 2014

    Πολύ ενημερωτική παρουσίαση μέχρι και τις ώρες του Μουσείου βρίσκουμε εδώ! Ευχαριστούμε, πολύ ωραίες φωτογραφίες!

    ΆΡΗΣ
    Reply
  • June 20, 2014

    Πολύ ωραίες φωτογραφίες! όντως τα θαλάσσια ταξί είναι πολύ γρήγορα!

    g.l.
    Reply