/ Uncategorized / Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των αρωμάτων και των αναμνήσεων…

Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των αρωμάτων και των αναμνήσεων…

mara on September 10, 2014 - 09:19 in Uncategorized, Προτάσεις
4.5 (90%) 10 votes

 

Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη που αγαπάς πριν την επισκεφθείς. Από περιγραφές σε βιβλία, από σκηνές ταινιών-όπως η «Πολίτικη Κουζίνα»- πάντα είχα την αίσθηση ότι έφθαναν στα ρουθούνια μου αρώματα και μυρωδιές. Μυρωδιές φαγητών και γλυκών από μια πόλη που σίγουρα έζησε εποχές μεγάλης αίγλης… Και έφθασε η μέρα που θα δοκίμαζα από κοντά τη γεύση της Ανατολής…

poli_46

Για να μπορέσει κάποιος να επισκεφθεί τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, έξι μέρες είναι αρκετές. Θα συμβούλευα να κάνετε έναν σωστό προγραμματισμό όταν φθάσετε, σχετικά με τα μέρη που θα επισκεφθείτε, γιατί ισχύει το εξής παράδοξο. Πολλά μουσεία και αξιοθέατα είναι κλειστά καθημερινές. Η Αγία Σοφία είναι κλειστή τη Δευτέρα, η Αγία Ειρήνη και το Τοπκαπί την Τρίτη και το παλάτι Dolmabahçe την Πέμπτη.  Οι γυναίκες που θα ταξιδέψουν καλοκαίρι, για να είναι σωστά προετοιμασμένες, καλό είναι να πάρουν μαζί μακριά φορέματα και να έχουν πάντα στην τσάντα τους ένα φουλάρι για να σκεπάζουν ώμους και κεφάλι μπαίνοντας στα τζαμιά.

——————————————————————————————

Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη και η πιο ακριβή πόλη της Τουρκίας. Με πληθυσμό πάνω από 14 εκατομμύρια, σίγουρα αποτελεί και μία από τις πιο πολυπληθείς πόλεις παγκοσμίως. Ενώ ο ιδρυτής της -ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος- το 330 π.Χ. της έδωσε το όνομα  «Νέα Ρώμη», η ονομασία που επικράτησε, προήλθε από το όνομά του. Η διεθνής ονομασία Istanbul, προέρχεται λογικά από τη φράση «εις την πόλη».

poli_42

Ο επισκέπτης για να τη γνωρίσει καλύτερα, ακολουθεί τον χωρισμό της σε τρεις ζώνες: η παλαιά Πόλη, η ευρωπαϊκή και η ασιατική πλευρά. Οι Έλληνες συνήθως επιλέγουν ξενοδοχείο κοντά στην πλατεία Ταξίμ, (γνωστή και από τα επεισόδια του Μαΐου του 2014). Αν στόχος σας είναι να βρίσκεστε κοντά στην περιοχή που έχει έντονη νυχτερινή ζωή, η επιλογή αυτή είναι ορθή. Αν στόχος είναι να γνωρίσετε την πόλη, θεωρώ ότι καλύτερα είναι να μείνετε σε σημείο που είναι κοντά στα αξιοθέατα και σε κάποια στάση του τραμ-που θα σας εξυπηρετήσει πολύ στις μετακινήσεις σας. Για το τραμ: μπορείτε να αγοράσετε μόνο μία κάρτα και να τη γεμίζετε με τουρκικές λίρες για τις μετακινήσεις-ανεξάρτητα από το πόσα άτομα είστε, (κάθε φορά που θα μπαίνετε στην είσοδο θα βάζετε την κάρτα στην ειδική υποδοχή, θα μπαίνετε μέσα και θα δίνετε την κάρτα στον επόμενο να κάνει το ίδιο). Εγώ έμεινα σε ένα ξενοδοχείο κοντά στη στάση του τραμ Aksaray, που αποδείχθηκε ιδανική τοποθεσία, καθώς πέρα από το τραμ, είχε πολύ κοντά στάση του μετρό, (δεκαπέντε λεπτά περπάτημα). Από τη στάση αυτή του μετρό Yenikapi, μπορείτε να πάρετε τη γραμμή προς Üsküdar και να πάτε στην ασιατική πλευρά της πόλης από το υποθαλάσσιο τούνελ του Μαρμαρά.

poli_01

Αξιοθέατα παλιάς πόλης:

Την πρώτη μέρα προτείνω να την αφιερώσετε σε όλα τα αξιοθέατα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στη στάση Sultanahmet: Αγία Σοφία, Αγία Ειρήνη, Μπλε Τζαμί, αρχαιολογικό μουσείο, παλάτι Τοπκαπί. Για να προλάβετε να πάτε σε όλα, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε νωρίς και να φροντίσετε να είναι μέρα που δεν είναι κλειστό κάποιο από τα μουσεία. Πριν αγοράσετε οποιοδήποτε εισιτήριο, κάντε ένα πλάνο για όσα αξιοθέατα θέλετε να επισκεφθείτε και ζητήστε να ενημερωθείτε για την ειδική κάρτα εισόδου σε μουσεία. Μία από αυτές έχει ισχύ τριών ημερών και αν τη χρησιμοποιήσετε για πάνω από πέντε αξιοθέατα, σας συμφέρει από το να πληρώνετε μεμονωμένο εισιτήριο. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη κάρτα, δεν θα χρειαστεί να περιμένετε στις τεράστιες ουρές των εκδοτηρίων, αλλά θα μπαίνετε αμέσως στον χώρο των μουσείων-η ουρά σαφέστατα εκεί είναι μικρότερη.

poli_26 Αγία Σοφία

– Για εμάς τους Έλληνες, πρώτος σταθμός και βασικότερος είναι η Αγιά -Σοφιά. Ο ναός αυτός, που υπήρξε το σύμβολο της Πόλης, είναι σήμερα ένα από τα μουσεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και θεωρείται από τα πιο σπουδαία μνημεία παγκοσμίως.  Στην επίσημη ιστοσελίδα του μουσείου, (http://ayasofyamuzesi.gov.tr/ ), μεταφράζοντας το κείμενο των δύο παραγράφων, διαβάζουμε συνοπτικά την ιστορία του. Ήδη από τον 6ο αιώνα αποκαλούσαν τον ναό 8ο θαύμα του κόσμου.  Στη μακραίωνη ιστορία του έχει υποστεί ζημιές εξαιτίας πολλών παραγόντων, (πυρκαγιά, φθορές από ανθρώπινο χέρι κτλ). Η σημερινή είναι η τρίτη –κατά σειρά- κατασκευή διαφορετικού αρχιτεκτονικού στυλ, αν και καταλαμβάνει την ίδια θέση με τις προηγούμενες δύο. Το αρχικό κτίριο κατασκευάστηκε από τους σπουδαιότερους  αρχιτέκτονες της περιόδου, (527-565), τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Πηγές της εποχής αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής, καθένας από τους δύο εξέχοντες αρχιτέκτονες είχε υπό την επίβλεψή του 100 άλλους αρχιτέκτονες, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν από 100 εργάτες να δουλεύουν για εκείνους. Λειτούργησε ως εκκλησία περίπου 916 χρόνια, αλλά μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τον Fatih Sultan Mehmed, μετατράπηκε σε τζαμί. Επί 482 χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί μέχρι να γίνει μουσείο το 1935. Όπως ανέφερα και αρχικά, είναι ανοιχτά καθημερινά εκτός Δευτέρας. Τον χειμώνα οι ώρες επίσκεψης είναι από τις 09.00 έως τις 17.00-με τελευταία επιτρεπόμενη είσοδο στις 16.00. Το καλοκαίρι από τις 09.00 έως τις 19.00 – με τελευταία επιτρεπόμενη είσοδο στις 18.00.

poli_45 poli_28 poli_29 poli_27 poli_32

Έξω από τον ναό, κατά πάσα πιθανότητα, θα σας πλησιάσουν ευγενικοί ξεναγοί και θα σας προτείνουν μία βόλτα με καραβάκι, (η μεγάλη βόλτα σας ξεναγεί στον Κεράτιο Κόλπο, τον Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα). Συνήθως βάζουν ραντεβού στις έξι το απόγευμα σε εκείνο το σημείο. Θα περπατήσετε μαζί τους περίπου ένα τέταρτο μέχρι το μέρος όπου θα σας παραλάβουν τα λεωφορεία και θα σας οδηγήσουν στο λιμανάκι. Θα σας στοιχίσει 10 ευρώ το άτομο-υπάρχουν κάποιοι που χρεώνουν 15-για μια βόλτα που αξίζει τον κόπο. Θα περάσετε κοντά από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα, κάτω από τις δύο μεγάλες γέφυρες, θα δείτε από μακριά τα Πριγκιποννήσια, θα διασχίσετε τον Βόσπορο, θα φτάσετε ως τη Μαύρη θάλασσα. Θα δείτε πανάκριβα ξενοδοχεία και φημισμένα club, την περιοχή που μένουν διάσημοι από όλους τους χώρους, την περιοχή που έχει κάποια από τα ακριβότερα σπίτια παγκοσμίως και θα ξεναγηθείτε σε τρεις γλώσσες, (πέρα από τα τουρικά:αγγλικά,ιταλικά και γαλλικά).

poli_93 Περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ στοίχισε η φωταγώγηση της μίας γέφυρας

poli_97 poli_90 poli_94

 

-Δίπλα στην Αγία Σοφία βρίσκουμε την Αγία Ειρήνη, η οποία κτίστηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο. Μέχρι να κατασκευαστεί η Αγία Σοφία αποτελούσε τη μητρόπολη της Πόλης. Η εκκλησία αυτή καταστράφηκε δύο φορές, (πρώτη φορά στη στάση του Νίκα το 532: την εβδομάδα εκείνη της εξέγερσης, η μισή πόλη πυρπολήθηκε και καταστράφηκε, 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μετά τη λήξη της, ο Ιουστινιανός ισχυροποίησε τη θέση του στην αυτοκρατορία).  Ο ναός ανοικοδομήθηκε, αλλά αργότερα κάηκε ο πρόναός του. Σήμερα στο εσωτερικό του γίνονται συναυλίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

poli_33 poli_37 poli_36

 

-Δίπλα στην Αγία Ειρήνη βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 σημαντικότερων μουσείων παγκοσμίως. Στα τρία κτίριά του βρίσκουμε ένα εκατομμύριο εκθέματα από την αρχαϊκή ως τη ρωμαϊκή εποχή, εκθέματα ισλαμικής τέχνης, τη σαρκοφάγο που λέγεται ότι προοριζόταν για τον Μέγα Αλέξανδρο, εκθέματα από Ελλάδα, Κύπρο, Συρία, Παλαιστίνη.

poli_76 poli_72

Απέναντι από την Αγία Σοφία, θα δείτε μια μεγάλη ουρά για ένα πολύ μικρό κτίριο. Αυτό που περιμένουν όλοι να δουν, βρίσκεται στο υπόγειο:

Yerebatan Saray, το υπόγειο παλάτι, ή η Βασιλική Κινστέρνα: Πρόκειται στην ουσία για μια υπόγεια δεξαμενή. Οι ιστορικοί εικάζουν ότι κτίστηκε από τον Μ. Κωνσταντίνο. Καταστράφηκε το 475 και ξαναχτίστηκε, μετά τη στάση του Νίκα, το 542 από τον Ιουστινιανό Α’.

poli_100 poli_101

 

Blue Mosque, (Sultanahmet Camii): Το μπλε τζαμί είναι ο βασικότερος λόγος που η Πόλη έχει εσωτερικό τουρισμό.

poli_24

Μουσουλμάνοι έρχονται να δουν τον ιερό-για αυτούς-χώρο. Το τζαμί χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 με διαταγή του σουλτάνου Αχμέτ Α’. Αν επισκεφθείτε καλοκαίρι την Κωνσταντινούπολη το πιο πιθανό είναι να συναντήσετε ουρά πριν την είσοδο. Οι πιστοί μπαίνουν σε πολλά τζαμιά από το πλάι, για να μην περιμένουν σε ουρές και γιατί δεν χρειάζεται να περάσουν από τον έλεγχο, (πόσο κοντό είναι το φόρεμα, ποια σημεία του σώματος πρέπει να καλύψουμε κτλ). Σε όλα τα τζαμιά, πριν την είσοδο, μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν μικρές σακούλες για να βάζετε τα παπούτσια σας, να τα παίρνετε μαζί σας μπαίνοντας. Από όσα τζαμιά επισκέφθηκα-και ήταν αρκετά- σε αυτό μια δυσάρεστη μυρωδιά, (μούχλας/ιδρώτα), ήταν πολύ έντονη από την ουρά ακόμα.

Είναι το μόνο τζαμί της Τουρκίας με έξι μιναρέδες. Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο αριθμός αυτός των μιναρέδων προκάλεσε αναστάτωση-όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του- και ο σουλτάνος κατηγορήθηκε για αλαζονεία, καθώς εκείνη την εποχή τον ίδιο αριθμό μιναρέδων είχε και η Κάαμπα στη Μέκκα, (ο ιερός κύβος των μουσουλμάνων που βρίσκεται σε αυτόν που αποκαλούν αγιότερο τόπο του Ισλάμ. Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται πάντα με κατεύθυνση προς τη Μέκκα και τα τζαμιά έχουν αντίστοιχη κατεύθυνση. Ο Αχμέτ για να ηρεμήσει τα πνεύματα, έδωσε χρήματα ώστε να χτιστεί ένας έβδομος μιναρές στο τζαμί της Μέκκας). Κάτι που αντιλαμβάνεσαι, χωρίς να χρειαστεί να το διαβάσεις, είναι ότι δεν κτίστηκε καθόλου τυχαία απέναντι από την Αγιά-Σοφιά. Η προσπάθεια να είναι το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο τζαμί είναι εμφανής. Είναι γνωστό ως «μπλε τζαμί», λόγω του χρώματος που κυριαρχεί στο εσωτερικό του.

poli_02 Το μπλε χρώμα στις τοιχογραφίες/εσωτερική διακόσμηση

 

Τοπκαπί: Το 1478 ολοκληρώθηκε η κατασκευή που αποτέλεσε την κατοικία των σουλτάνων. Υπήρξε το κέντρο διοίκησης, εκπαίδευσης, πολιτισμού της αυτοκρατορίας για περίπου 400 χρόνια από τον Μωάμεθ τον πορθητή μέχρι τον Αμπντούλ Μετζίτ, ο οποίος ήταν ο 31ος σουλτάνος.

poli_67 poli_43

Τα κύρια μέρη του είναι η αυτοκρατορική πύλη, το harem-για το οποίο χρειάζεται να πάρετε έξτρα εισιτήριο,εκτός αν έχετε την κάρτα των μουσείων- και τέσσερα προαύλια. Harem στα αραβικά σημαίνει «ιερός τόπος», τον οποίο δεν μπορεί να επισκεφθεί ο οποιοσδήποτε. Εκεί θα δείτε τα δωμάτια των σουλτάνων, των μητέρων τους, τα δωμάτια που εκπαιδεύονταν, τα μπάνια τους, την αίθουσα του θρόνου.

poli_64 poli_65 poli_62 poli_60 poli_58 poli_57 poli_38

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου, το οποίο βρίσκεται στο κιόσκι του κατακτητή, είναι αναμφισβήτητα το μεγάλο διαμάντι-το οποίο είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο! Είναι 83 καρατίων και φυλάσσεται σε μια αίθουσα ανάμεσα σε άλλα κειμήλια.

poli_59 poli_40

Στο Τοπκαπί, επίσης, θα δείτε: οπλισμό από την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, κινέζικες, ιαπωνικές, ευρωπαϊκές πορσελάνες, πορτρέτα σουλτάνων, συλλογή ρούχων των σουλτάνων, ασημένια αντικείμενα κ.α. Το Τοπκαπί ανήκει σήμερα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Είναι κλειστό κάθε Τρίτη και απαγορεύεται ρητά στο εσωτερικό των κτιρίων του η επίσκεψη με παιδικό καροτσάκι.

Süleymaniye Mosque: Το μεγαλύτερο τζαμί της Πόλης και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα. Η κατασκευή του-που ξεκίνησε με διαταγή του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή- κράτησε οκτώ χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1558.

poli_07 poli_08

poli_12 Οι βρύσες όπου πλένουν τα πόδια τους

poli_16 Η θέα από την αυλή του

Grand Bazaar/covered bazaar: Το μεγαλύτερο και παλιότερο κλειστό παζάρι στον κόσμο. 3.000 μαγαζιά καλύπτουν 61 δρόμους που προσελκύουν μέχρι 400.000 επισκέπτες ημερησίως. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μεταξύ 1455 και 1461. Παραδοσιακά, στο παζάρι αυτό πρέπει να «κάνετε παζάρι». Το περιμένουν και οι πωλητές. Η αλήθεια είναι ότι αυτό ως διαδικασία-προσωπικά-με κούρασε. Έβλεπες κάτι που σου άρεσε και ήξερες ότι την αρχική τιμή πρέπει να προσπαθήσεις να την κατεβάσεις και ο πωλητής θα ανταποκριθεί. Η κλειστή αυτή αγορά είναι γνωστή και για κάτι άλλο. Όπως τα αποκαλούν: τα original μαϊμού προϊόντα. Δερμάτινες τσάντες ολόιδιες με τις πανάκριβες επώνυμων οίκων στοιχίζουν από 80 μέχρι 400 ευρώ. Συγκρίνοντας με αυτά που είδα εκτός της αγοράς αυτής, δεν θεωρώ ότι γενικά ήταν φθηνότερα κάποια προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα σουβενίρ. Ίσως εκεί αξίζει να αγοράσετε μπλούζες και φουλάρια οικονομικά.

poli_20 poli_18 poli_21 poli_22 poli_23

Spice Bazaar: Κοντά στη γέφυρα του Γαλατά βρίσκεται η αγορά των μπαχαρικών, που είναι μικρή ανοιχτή αγορά κυρίως μπαχαρικών και σαπουνιών.

poli_48

Yeni Cami: Yeni Cami σημαίνει το νέο τζαμί, (γνωστό και ως Βαλιντέ Σουλτάν Τζαμί). Ολοκληρώθηκε μεταξύ 1660 και 1665 και βρίσκεται πολύ κοντά στη γέφυρα του Γαλατά. Την κατασκευή του διέταξε η Βαλιντέ Σουλτάν, σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ του Γ’ και μητέρα του μετέπειτα σουλτάνου Μεχμέτ Γ’. Το βράδυ, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, είναι εντυπωσιακό.

poli_52 poli_95 poli_55

Galata Kulesi: Ο Πύργος του Γαλατά: Ο πέτρινος πύργος 67 μέτρων του 6ου αιώνα, έχει πάντα μεγάλη ουρά, αλλά η θέα όταν τον ανέβετε, θα σας αποζημιώσει. Στον τελευταίο όροφο βρίσκεται ένας καλαίσθητος χώρος που λειτουργεί ως εστιατόριο.

poli_41 poli_102

Κανονικά, όποιος κάθεται κοντά στα παράθυρα θα μπορούσε να έχει καταπληκτική θέα, αλλά η ροή των τουριστών που ανεβαίνουν να δουν την πόλη από ψηλά είναι διαρκής στο κυκλικό εξωτερικό τμήμα του.

 

poli_47

Όσοι έχουν υψοφοβία, ίσως νιώσουν λίγο άβολα, καθώς τα κάγκελα είναι λίγο χαμηλά-αν και ασφαλή. Ο πύργος αυτός χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για διαφορετικούς λόγους: αρχικά ως προπύργιο, στη συνέχεια ως φυλακή και αργότερα ως πυροσβεστικός σταθμός παρακολούθησης.

poli_50 poli_44

Όπως σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου, έτσι και εδώ, η αντίθεση είναι έντονη ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πολλά χρήματα και εκείνους που δεν έχουν.

poli_14 Από μια φτωχογειτονιά κοντά στο αρχαιολογικό μουσείο. Τα δορυφορικά πιάτα δεν λείπουν από κανένα σπίτι

 

Αξιοθέατα ευρωπαϊκής πλευράς:

Μια πρώτη γνωριμία από μακριά μπορείτε να κάνετε, αν επιλέξετε τη μεγάλη βόλτα με το καραβάκι στον Βόσπορο.

poli_51

 Dolmabahçe Sarayı: Περνώντας απέναντι -στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης- βρίσκουμε την κατοικία των σουλτάνων που υπήρξε και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η κατασκευή του πολυτελούς παλατιού ολοκληρώθηκε το 1856. Από τους συνολικά 35 τόνους χρυσού που κόστισε η κατασκευή του, οι 14 χρησιμοποιήθηκαν για να διακοσμηθούν οι οροφές του. Ως μουσείο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1960. Κάθε Πέμπτη είναι κλειστό.

poli_79 poli_103

Το τζαμί του Dolmabahçe: Η κατασκευή του ξεκίνησε με διαταγή της μητέρας του σουλτάνου  Αμπντουλ Μετζίτ , (Abdülmecid), Bezm-i Alem και μετά τον θάνατό της το συνέχισε ο γιος της. Το διάσημο δείγμα οθωμανικών τζαμιών του 19ου αιώνα, ολοκληρώθηκε το 1855. Έχει δύο μιναρέδες  και η διακόσμηση στο εσωτερικό του είναι μίξη στυλ baroque και ampere.

poli_77

Çırağan Palace Kempinski: Το παλάτι που πλέον είναι πολυτελές ξενοδοχείο και που- όπως χαρακτηριστικά είπε ο ξεναγός της βόλτας στον Βόσπορο- δεν απευθύνεται σε εμάς. Πλησιάζοντας, πρόσεξα μια κινητικότητα. Κάνοντας ζουμ στον φωτογραφικό μου φακό, είδα ότι γινόταν μια δεξίωση γάμου. Από σεβασμό στο ζευγάρι, δεν θα δημοσιεύσω κάποια από τις λιγοστές φωτογραφίες που τράβηξα. Θα σας πω, όμως, ότι ένιωσα σαν να έβλεπα ταινία. Καλοντυμένοι καλεσμένοι σε έναν καλοστημένο/καλόγουστο εξωτερικό χώρο.

poli_81

poli_80 Το πολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons

poli_82 Δίπλα ακριβώς το Πανεπιστήμιο Galatasaray.

————————————————————


poli_83 Ortaköy Camii/ Büyük Mecidiye Camii (1854): Το τζαμί αυτό σε στυλ baroque, βρίσκεται πάνω στο κύμα του Βοσπόρου, δίπλα στη γέφυρα. Δημιούργημα του αρχιτέκτονα Nikogos Balyan, ο οποίος σχεδίασε και το παλάτι του Dolmabahçe .

Στο εσωτερικό του υπάρχουν κάποια αριστουργήματα αραβικής καλλιγραφίας, τα οποία σχεδίασε ο ίδιος ο σουλτάνος Abdülmecid. Τις Κυριακές, στους γειτονικούς δρόμους, πλανόδιοι καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους.  Βρίσκεται στο κομμάτι της πόλης με τους πιο σικ γείτονες. Γύρω του τα πιο μοντέρνα καφέ, μπιστρό και club. Λίγα μέτρα πιο κάτω, σε μια πλαγιά που μοιάζει αποκομμένη από όλα, βρίσκονται τα σπίτια πολλών διάσημων ηθοποιών, αθλητών, εύπορων Τούρκων.

poli_89 Το εστιατόριο της ομάδας Galatasaray

poli_85 Γνωστό club της περιοχής

 

poli_87 Το γιοτ του Κεμάλ Ατατούρκ

 

Ασιατική Πλευρά:

Στην ασιατική πλευρά δεν υπάρχουν γνωστά αξιοθέατα, εκτός από ένα. Είναι η περιοχή που προσπαθούν να αναβαθμίσουν και ανοικοδομούν. Χωρίς να βρω κάποιον τούρκο να μου το επιβεβαιώσει, θεωρώ ότι είναι η πλευρά όπου γυρίζονται πολλές από τις σύγχρονες σειρές.

poli_69

Έτσι όπως κατάλαβα και από τη μεγάλη βόλτα, θα έλεγα ότι το κομμάτι της ασιατικής πλευράς προς τη γέφυρα του Βοσπόρου είναι το πιο αναβαθμισμένο. Εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα πιο ακριβά σπίτια στον κόσμο.

poli_92 poli_91

 

Kız Kulesi / Maiden’s Tower: Ο «Πύργος της Κόρης» βρίσκεται σε ένα μικρό νησάκι. Για να πάτε εκεί, πρέπει να πληρώσετε ένα εισιτήριο για το καϊκάκι που θα σας μεταφέρει. Αν και έχει καταστραφεί δυο φορές από σεισμό, (1509) και από πυρκαγιά, (1719), έχει ανοικοδομηθεί και στο ισόγειο έχει ένα μοντέρνο εστιατόριο. Καθώς θα ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια, σας παρουσιάζονται διαδοχικά τρεις ιστορίες. Τρεις πίνακες απεικονίζουν όσα σας εξηγεί μια οθόνη ακριβώς δίπλα, (στα τουρκικά και τα αγγλικά). Στον τελευταίο όροφο υπάρχει ένα μικρό μπαρ. Βγείτε στην κυκλική βεραντούλα, δείτε την παλιά πόλη, την ευρωπαϊκή και την ασιατική πλευρά ακριβώς απέναντι του. Τα τηλεσκόπια που υπάρχουν, θα σας βοηθήσουν…

poli_68 poli_105

Ο Πύργος είναι γνωστός-εσφαλμένα- και ως «Πύργος του Λέανδρου», αλλά η ιστορία αυτή αναφέρεται στον μύθο της Ηρούς και του Λέανδρου που εκτυλίσσεται στον Ελλήσποντο. (Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης και κατοικούσε στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου και ο Λέανδρος στην απέναντι όχθη. Ο Λέανδρος την ερωτεύθηκε και κάθε βράδυ κολυμπούσε για να τη βρει και να είναι μαζί της. Πριν ξημερώσει, επέστρεφε. Ώσπου ήρθε ο χειμώνας. Το ζευγάρι έδωσε υπόσχεση ότι θα ξανασυναντηθεί την Άνοιξη. Μια βραδιά, ο λύχνος άναψε-είτε,γιατί η Ηρώ επιθύμησε τον Λέανδρο και τον ξαναήθελε κοντά της, είτε επειδή η τροφός ξεχάστηκε. Ο Λέανδρος το εξέλαβε ως ερωτική πρόσκληση και έπεσε στα παγωμένα νερά. Ο άνεμος έσβησε τον λύχνο, ο Λέανδρος έχασε τον προσανατολισμό του και πνίγηκε. Η Ηρώ, όταν έμαθε ότι η θάλασσα ξέβρασε το πτώμα του αγαπημένου της, έπεσε μαζί του και πνίγηκε και εκείνη. Οι κάτοικοι τους έθαψαν σε κοινό τάφο).

poli_96

Συνήθειες:

Προσευχή: Οι προσευχές τους ακούγονται από τους μιναρέδες πέντε φορές τη μέρα, (πριν την ανατολή, το μεσημέρι, το απόγευμα, το ηλιοβασίλεμα, το βράδυ). Οι ώρες της προσευχής δεν είναι συγκεκριμένες και αλλάζουν από μέρα σε μέρα, καθώς καθορίζονται από την κίνηση του ήλιου και όχι του ρολογιού.

poli_98

Φαγητό: Μετά το μεσημεριανό φαγητό, θα σας ρωτήσουν αν θέλετε τσάι ή καφέ και θα παρατηρήσετε ότι πολύ συχνά πίνουν τσάι και το απόγευμα. Αν θελήσετε να πιείτε τσάι, θα χρειαστείτε σίγουρα τις δύο ζαχαρίτσες με τις οποίες το συνοδεύουν, καθώς σκέτο είναι πικρό.

poli_06

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι στους δρόμους της πόλης σε πολλά σημεία πλανόδιοι πουλούσαν φυσικό χυμό πορτοκαλιού, φρούτα-κυρίως πορτοκάλια και ρόδια-καλαμπόκια, κάστανα, μύδια-τα οποία τα έτρωγαν όρθιοι βάζοντας λεμόνι.

poli_39

Στην περιοχή με τα πολλά αξιοθέατα βρίσκονται αυτές που αποκαλώ «χαρακτηριστικές ταβέρνες για τουρίστες»: κοντά σε μέρος που επισκέπτονται όλοι, οι ταβέρνες αυτές προσφέρουν φαγητά μαγειρεμένα, χωρίς μεγάλη ποικιλία. Θα πρότεινα να δοκιμάσετε το ρύζι τους, το οποίο μάλλον το μαγειρεύουν με βούτυρο και είναι νόστιμο. Δίνουν τη δυνατότητα να το συνοδεύσετε με κοκκινιστά φασόλια ή με μελιτζάνες και κομματάκια μοσχαρίσιου κρέατος. Ο σερβιτόρος με προέτρεψε να πάρω αυτό το πιάτο λέγοντας ότι η γεύση είναι σαν τον μουσακά και είχε δίκιο. Θύμιζε αρκετά, (βλ. φωτογραφία-αριστερά τα κεφτεδάκια τους). Αν φάτε παγωτό, σίγουρα θα δοκιμάστε το «καϊμακλί»-δηλαδή το καϊμάκι. Τα σιροπιαστά είναι πολύ νόστιμα. Για τις δικές μου γεύσεις, το πιο νόστιμο ήταν ένα γλυκό σαν εκλαίρ λευκής σοκολάτας με γέμιση κρέμα.

poli_84  poli_04

Αν τύχει να βρεθείτε μπροστά σε παγωτατζή, αφιερώστε λίγα λεπτά να παρακολουθήσετε το σόου που κάνει, καθώς βάζει παγωτό σε χωνάκι. Χρησιμοποιώντας ένα μακρύ σίδερο, πάνω στο οποίο «κολλάνε» οι μπάλες και το χωνάκι, «βασανίζει» τον πελάτη μέχρι τελικά να του δώσει το παγωτό που έχει παραγγείλει.

Στο ταξίδι αυτό έβγαλα πάνω από 2.000 φωτογραφίες και δυσκολεύτηκα πολύ να επιλέξω ποιες θα σας έδειχνα. Αν πάτε οι ίδιοι, θα δείτε όσα δεν χωράει ένα αφιέρωμα λίγων σελίδων…

poli_99

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

 

 

20 POST COMMENT
Rate this article
4.5 (90%) 10 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 Comments
 • September 10, 2014

  ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΈΝΑΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΉΣ ΟΔΗΓΌΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΌΛΗ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΣΥΝΑΠΆΝΤΗΜΑ,ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΉΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΊΕΣ Κ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΈΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ!!

  Reply
 • September 10, 2014

  ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΙΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ!!!

  Ioanna T.
  Reply
 • September 10, 2014

  Δεν έχω πάει.ταξίδεψα μαζί σου!είναι εκπληκτική η γραφή σου…

  Αρετή
  Reply
 • September 10, 2014

  Διάβασα τον “οδηγό” σου για την Πόλη.κατατοπιστικός και εύστοχος.σε κάποιες παραγράφους νόμιζα ότι διάβαζα λογοτεχνικό βιβλίο.μπράβο και πάλι μπράβο!

  Απόστολος
  Reply
 • September 10, 2014

  υπέροχο ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη μέσα από τις δικές σου γραμμές και τις φωτογραφίες σου.Συναπάντημα,πραγματικά μας αφήνεις άφωνους.συνέπεια, ακρίβεια,φοβερή παρουσίαση!

  Κώστας
  Reply
 • September 10, 2014

  μακάρι να είχα διαβάσει όσα γράφεις πριν πάω Κων/λη.θα ήμουν καλά προετοιμασμένη από όλες τις απόψεις.είναι εξαιρετικά και λεπτομερή όσα γράφεις.συγχαρητήρια!!!

  Χαρά
  Reply
 • September 10, 2014

  συνήθως δεν γράφω σχόλια.αλλά το αξίζεις να σου γράψω πως η σελίδα σου είναι επαγγελματική.γράφεις εκπληκτικά και οι φωτογραφίες σου είναι καλύτερες από πολλούς που ασκούν το επάγγελμα του φωτογράφου.κάνεις ένα εξαιρετικό φωτορεπορτάζ και θα παρακολουθώ τις αναρτήσεις σου με ενδιαφέρον.

  Γιάννης Ρ.
  Reply
 • September 10, 2014

  Τι μας κάνεις βραδιάτικα…. Πάω να βάλω την Πολίτικη Κουζίνα….

  Avraam Apostolidis
  Reply
 • September 10, 2014

  Οταν παω στην πόλη , θα τυπωσω την αναρτησή σου ,που νομιζω οτι ειναι καλύτερη απο το να εχω ξεναγο, γιατι ειμαι και ….οπτικος τυπος!συγχαρητηρια,και παλι συγχαρητηρια!ειναι πραγματικα ενας πληρης οδηγος για το συγκεκριμενο ταξιδι!

  giota
  Reply
 • September 13, 2014

  Ξεκίνησα να διαβάζω χαλαρά ενα κείμενο για μια πόλη που δεν έχω επισκεφθεί και κατεληξα να διαβάζω κάτι που με “κέρδισε”,με συγκίνησε, με συνεπήρε. Συναπάντημα, καταπληκτικό!!!!!

  Βιβή
  Reply
 • September 13, 2014

  Σε εναν μήνα θα είμαι εκεί…ευχαριστώ Συναπάντημα!

  Μάριος κ.
  Reply
 • September 13, 2014

  Το κείμενο είναι εκπληκτικό,οι φωτογραφίες φανταστικές!!!

  Νιόβη
  Reply
 • September 13, 2014

  Ενιωσα οτι ταξιδεψα εκεί και μόλις επέστρεψα.τόσο ζωντανο κείμενο.πάω να ξεπακεταρω τώρα 🙂

  Μαρί Φ.
  Reply
 • September 13, 2014

  Αναρωτιέμαι ποτε επιτέλους θα μάθουμε οι Ελληνες να ασχολούμαστε με αξιόλογες σελίδες σαν τη δική σου-καλογραμμενη,καλοφτιαγμένη…όλοι έπρεπε να σε έχουν πρότυπο!συνέχισε έτσι…

  Ξανθή
  Reply
 • September 13, 2014

  ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ-ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!!!!ΤΑ ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ!!!

  ΧΑΡΗΣ
  Reply
 • September 26, 2014

  Symfwnw me ola ta sxolia pou diabasa!diabasa to keimeno su kai mu arese toso pou ithela na to xanadiabasw…

  HBH
  Reply
  • August 8, 2015

   Λίγο πριν το ταξίδι μου στην Πόλη διάβασα το άρθρο σου Συναπάντημα κ ένιωσα ότι είμαι ήδη εκεί! Ευχαριστώ πολύ για όλες τις οδηγίες-παρατηρήσεις σου για τα μουσεία κ το ντύσιμο. Χάρη σε σένα νιώθω θα πάω καλά προετοιμασμένη..

   Reply
 • March 8, 2016

  Awesome article

  Reply
 • March 25, 2016

  Good post

  Reply
 • July 8, 2016

  fantastic blog post

  Reply