/ Uncategorized / S. Mayanne:Η φωτογράφος που αντιμετωπίζει τις ουλές όχι ως ατέλεια, αλλά ως κομμάτι της ιστορίας του κάθε ανθρώπου

S. Mayanne:Η φωτογράφος που αντιμετωπίζει τις ουλές όχι ως ατέλεια, αλλά ως κομμάτι της ιστορίας του κάθε ανθρώπου

mara on December 15, 2017 - 14:33 in Uncategorized, Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

 

 Σερφάροντας στο διαδίκτυο, είδα ένα βίντεο σχετικό με το project μιας νεαρής φωτογράφου, το «Behind the scars». Η ιδέα της 24χρονης Sophie Mayanne είναι  να φωτογραφίζει το… σημαδεμένο σώμα κάποιων ανθρώπων. Κάθε σημάδι ένα συναίσθημα, κάθε συναίσθημα μια εμπειρία. Και η εμπειρία αυτή παρουσιάζεται μπροστά μας από το μαγικό κλικ της γυναίκας αυτής, που αντιμετωπίζει τις ουλές όχι ως ατέλεια, αλλά ως κομμάτι της προσωπικής ιστορίας του καθένα. Οι άνθρωποι αυτοί πάλεψαν με τις φλόγες, με τον καρκίνο, με διάφορες παθήσεις, με βίαιους συντρόφους και βγήκαν νικητές.  Και μας στέλνουν τα πιο «ηχηρά» μηνύματα, μέσα από συγκλονιστικές φωτογραφίες.   Και η ίδια στέλνει τα δικά της μηνύματα, μέσα από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε. Είναι υπέροχο το πόσα πολλά πράγματα μπορούν να μας διδάξουν οι νεότερες γενιές! Αρκεί να έχουμε τη διάθεση να ακούσουμε…

mayanne_06

mayanne_09SophiMayanne (πηγή φωτογραφίας: www.vacantmag.com)

Συναπάντημα: Τι είναι αυτό που κάνει τις φωτογραφίες σου ξεχωριστές;

Sophie Mayanne: Είναι δύσκολο να πω ότι οι φωτογραφίες μου είναι μοναδικές, καθώς στην εποχή μας ο καθένας μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία και να υποστηρίξει ότι είναι διαφορετική ή μοναδική. Οι φωτογραφίες μου στοχεύουν περισσότερο στο να «αιχμαλωτίσουν» το πρόσωπο, τη στιγμή, το συναίσθημα κι αυτό είναι το μοναδικό σε κάθε ενήλικα, που φωτογραφίζεται.

Συναπάντημα: Είσαι πολύ νέα, αλλά κατάφερες να προσελκύσεις το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αυτό σε κάνει χαρούμενη, σε αγχώνει ή και τα δύο;

Sophie Mayanne: Το θεωρώ καταπληκτικό- αλλά στην πραγματικότητα είμαι πολύ νέα (και στον τρόπο ζωής), μένω με τους γονείς μου και ζω τη ζωή μου- οπότε δεν νομίζω ότι επηρεάζομαι με αυτή την έννοια.
Συναπάντημα: Έγχρωμες ή ασπρόμαυρες φωτογραφίες; Πώς αποφασίζεις τι είναι καλύτερο σε κάθε κλικ;

Sophie Mayanne: Ω, αυτό είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσω- μπορεί να ακούγεται κλισέ-  αλλά απλώς δεν ξέρεις. Είναι κάτι σαν διαίσθηση. Μερικές φορές τραβάς μια φωτογραφία και σκέφτεσαι «θα ήταν υπέροχη ασπρόμαυρη». Νομίζω ότι η ασπρόμαυρη φωτογραφία μπορεί να είναι διερευνητική μερικές φορές και το χρώμα μπορεί να αποσπά την προσοχή. Έχω μάθει να αγαπώ και να εκτιμώ το χρώμα περισσότερο, όμως.

mayanne_04

Συναπάντημα: Ο φωτογράφος είναι σαν σκηνοθέτης, γιατί κάθε φωτογραφία έχει μια ιστορία να αφηγηθεί, ένα μήνυμα να περάσει στο κοινό. Ποιο είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που πρέπει να περνάνε οι φωτογράφοι στις νέες γενιές;

Sophie Mayanne: Η ειλικρίνεια και η δημιουργικότητα.

Συναπάντημα: To «Πίσω από τις ουλές», ( “Behind the scars”), είναι ένα υπέροχο project το οποίο δείχνει ότι οι ουλές δεν είναι ατέλειες, αλλά κομμάτι της ιστορίας ενός ανθρώπου. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα σου; Πόσους ανθρώπους έχεις φωτογραφίσει;

Sophie Mayanne: Αρχικά διερεύνησα την ιδέα σαν editorial κι έχει εξελιχθεί από τότε και συνεχίζει να εξελίσσεται. Έχω φωτογραφίσει  200 ανθρώπους  μέχρι τώρα, αλλά καθώς είναι ένα τόσο ευρύ και συναρπαστικό θέμα, νιώθω ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

mayanne_08 mayanne_06

Συναπάντημα: Ποια ήταν η πιο συγκινητική ιστορία;

Sophie Mayanne: Είναι δύσκολο να καταδείξεις μία συγκεκριμένη ιστορία (ως πιο συγκινητική) σε σχέση με κάποια άλλη, γιατί η καθεμιά έχει προσωπικό αντίκτυπο.

Συναπάντημα: Σε έκανε κάποια από αυτές να κλάψεις;

Sophie Mayanne: Όλες οι ιστορίες προκαλούν κάποιο είδος συναισθήματος- είτε δάκρυα, ευτυχία, χαρά, περηφάνια είτε κάτι άλλο.

Συναπάντημα: Τι βλέπεις στα μάτια των άλλων;

Sophie Mayanne: Υπάρχει ένα ρητό, έτσι δεν είναι; Ότι τα μάτια είναι ο δρόμος προς την ψυχή. Οι άνθρωποι κρατούν πολλά συναισθήματα στα μάτια τους.

Συναπάντημα: Ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη δουλειά σου;

Sophie Mayanne: Ειλικρινά, το οικονομικό ζήτημα είναι το δύσκολο. Ο φωτογράφος δεν πληρώνεται για το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίζεις να παλεύεις με αυτό και να συνεχίζεις να δημιουργείς, όταν εξαρτάσαι από τα χρήματα για να βάλεις βενζίνη στο αυτοκίνητό σου, να πας σε δουλειές κτλ.

mayanne_03

Συναπάντημα: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Sophie Mayanne: Θα πάω στη Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο, κάτι άλλο πέρα από αυτό δεν έχω. Δοκιμάζω λίγο αυτό το νέο project και κάνω λιγότερα σχέδια.

mayanne_05

Συναπάντημα: Ποιος άνθρωπος σε έχει επηρεάσει περισσότερο;

Sophie Mayanne: Η οικογένειά μου!

Συναπάντημα: Αγαπημένη γωνιά του σπιτιού;

Sophie Mayanne: Προφανώς η κρεβατοκάμαρά μου, αλλά δεν νιώθω άνετα να μοιραστώ μια φωτογραφία από αυτό τον χώρο, γιατί πολύ προσωπικός μου!

—————————-

πηγή φωτογραφιών:  ιστοσελίδα της Sophie Mayanne

———————-

Διαβάστε επίσης:

Βrooks Gibbs: Από θύμα εκφοβισμού, επιτυχημένος ομιλητής για τους τρόπους αντιμετώπισής του: http://www.sinapantima.gr/?p=9456

C.Sapwell: Η γυναίκα που έχτισε μόνη της σπίτι για εκείνη και τα παιδιά της: http://www.sinapantima.gr/?p=9344

Υπέροχες μεταμορφώσεις παλιών αντικειμένων και ανακυκλώσιμων υλικών: http://www.sinapantima.gr/?p=8995

3 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments
  • December 31, 2017

    Πολύ ωραία συνέντευξη!!!!

    Κων/νος
    Reply
  • December 31, 2017

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!

    ΜΥΡΣΙΝΗ
    Reply
  • December 31, 2017

    πολύ αξιόλογα πρόσωπα επιλέγετε για τις συνεντεύξεις σας. σεμνά και δραστήρια!

    Παντελής-Θωμαή
    Reply