/ Συναντήσεις / J.Bickford: Ο μινιμαλιστής που εγκατέλειψε την άνετη ζωή, για να γνωρίσει τον κόσμο

J.Bickford: Ο μινιμαλιστής που εγκατέλειψε την άνετη ζωή, για να γνωρίσει τον κόσμο

mara on December 20, 2017 - 10:53 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Αν κι ακούμε πλέον συχνά  ιστορίες ανθρώπων που πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν την παλιά τους ζωή και να ζήσουν πιο απλά, πάντα εντυπωσιαζόμαστε. Ίσως επειδή αναγνωρίζουμε τη δύναμη που χρειάζεται μια τέτοια απόφαση…  Ο Jim Bickford πούλησε το σπίτι του, τις τρεις επιχειρήσεις που είχε, (δύο εστιατόρια κι ένα κοκτέιλ μπαρ), κι άρχισε να ταξιδεύει στον κόσμο με τον Όσκαρ, το πράσινο βανάκι του. Το Συναπάντημα τον βρήκε στις Η.Π.Α. να σχεδιάζει τα επόμενα ταξίδια του, μίλησε μαζί του για την απόφασή του να γίνει μινιμαλιστής και γνώρισε τον ενδιαφέροντα τρόπο, με τον οποίο προσεγγίζει τη ζωή…

 

jim_01

 

Συναπάντημα:  Τι σημαίνει για εσάς «μινιμαλιστής»;

J.Bickford: Για μένα το να είσαι μινιμαλιστής σημαίνει να αναγνωρίζεις τι είναι ουσιαστικό για τη ζωή και τι δεν είναι. Είμαστε προγραμματισμένοι να επιθυμούμε πράγματα, να τα συγκεντρώνουμε στη ζωή μας, να θέλουμε διαρκώς περισσότερα και κάθε φορά να σκεφτόμαστε ότι κάθε καινούριο πράγμα θα μας φέρει πιο κοντά στην ευτυχία, όταν στην πραγματικότητα το αντίθετο συμβαίνει. Πάντα έδινα αξία στην απλότητα και το να είμαι μινιμαλιστής μου επιτρέπει να έχω λιγότερο άγχος, γιατί δεν επιβαρύνομαι από όλα αυτά τα «πράγματα», με τα οποία οι άλλοι έχουν την τάση να γεμίζουν τη ζωή τους.

Συναπάντημα: Στην απόφασή σας να πουλήσετε τις επιχειρήσεις σας συνέβαλε και η οικονομική κρίση;

J.Bickford: Η απόφασή μου να αφήσω την προηγούμενη ζωή μου είχε λιγότερη σχέση με την οικονομική κατάσταση και περισσότερη με την επιθυμία μου να μεγαλώσω. Ήθελα περιπέτεια στη ζωή μου και περισσότερο χρόνο για εξερευνήσεις. Ταξίδεψα για πολλά χρόνια μετά το πανεπιστήμιο και πριν αναλάβω τα εστιατόρια. Ήταν πάντα στο αίμα μου από τότε που ήμουν παιδί και διάβαζα βιβλία, όπως το “On the Road’ και το ‘Catcher in the Rye’. Το να έχω επιχειρήσεις με κρατούσε αγκυροβολημένο. Πάντα ταξίδευα όταν τις είχα, αλλά υπήρχε η υποκείμενη πίεση που ποτέ δεν μου επέτρεψε να μπορώ να κάνω συνέχεια και τα δύο την ίδια στιγμή. Δεν λέω ότι δεν θα επανέλθω στην επιχείρηση των εστιατορίων, αλλά τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τις είχα καιρό και ήθελα μία νέα κορυφή να κατακτήσω.

Συναπάντημα: Τι σας λείπει περισσότερο από τον παλιό τρόπο ζωής σας και τι σας αρέσει περισσότερο τώρα;

J.Bickford: Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή μου λείπουν τα υπέροχα γεύματα, τα ωραία κρασιά και η ευχαρίστηση του να μαγειρεύεις και να μην πρέπει να καθαρίσεις μετά. Επίσης μου λείπουν οι πιστοί πελάτες μου, το προσωπικό και οι ωραίες στιγμές που είχαμε. Τώρα μπορώ να επικεντρωθώ σε νέες εναλλακτικές.  Μου αρέσει πολύ το άγνωστο και το να επιτρέπω στη ζωή να είναι μια περιπέτεια. Αυτό που είναι πιο δύσκολο είναι να επικεντρωθείς σε κάτι. Όταν έχεις μια επιχείρηση κινητοποιείσαι πολύ από το κίνητρο, γιατί κυνηγάς κάτι ή εργάζεσαι, έχοντας έναν στόχο. Για την ώρα δεν έχω βρει τον επόμενο στόχο μου. Έχω κάποιες ιδέες, αλλά είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Ανυπομονώ να κάνω το επόμενο ταξίδι, όποιο κι αν είναι αυτό.

jim_06

Συναπάντημα: Είναι εύκολο για μια γυναίκα να «υιοθετήσει» τον μινιμαλιστικό τρόπο ζωής;

J.Bickford: Δεν νομίζω ότι το να είσαι γυναίκα πρέπει να δημιουργεί μια διαφορά στην επιλογή του τρόπου ζωής, όταν πρόκειται για τον μινιμαλισμό. Θα έλεγα το να ζεις σε βαν θα ήταν πιο επικίνδυνο να το κάνει μια γυναίκα μόνη της.

Συναπάντημα: Σερφάροντας στο διαδίκτυο είδα ότι υπάρχουν πολλές ομάδες μινιμαλιστών, που μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τις σκέψεις τους λέγοντας “be more with less”, (γίνε κάτι παραπάνω με λιγότερα). Διαβάσατε κάτι αντίστοιχο; 

J.Bickford: Δεν διάβασα κάτι για τον μινιμαλισμό. Για μένα ήταν τρόπος σκέψης που σταδιακά ωρίμασε, αλλά ποτέ δεν είδα κάποια εκπομπή ή διάβασα κάτι για αυτό. Στην πραγματικότητα δεν είδα ποτέ ντοκιμαντέρ για μινιμαλιστές, γιατί δεν μου άρεσαν. Ο μινιμαλισμός ήρθε από μέσα μου κι όχι εγώ από μέσα του.

Συναπάντημα: Πώς θα ορίζατε την ευτυχία;

J.Bickford: Η ευτυχία έρχεται από την ισορροπία. Μπορείς να έχεις ευτυχία χωρίς ισορροπία, αλλά πρόσκαιρα.  Η αληθινή ευτυχία είναι όταν είσαι σε αρμονία κι όταν είναι σε σωστή «ροή» το πού είσαι, το πού υποτίθεται ότι είσαι εκείνη τη στιγμή. Το να μαζεύεις τα ψίχουλα της ζωής και να παραμένεις στο μονοπάτι, όπου κι αν σε οδηγεί, είναι ευτυχία. Οι άνθρωποι χρειάζονται να νιώθουν χρήσιμοι, να καταλαβαίνουν την αξία του να είναι ευτυχισμένοι και να έχουν στόχους που τους οδηγούν εκεί.

jim_03

Συναπάντημα:  Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο για να καλύψετε τα έξοδά σας;

J.Bickford: Η τωρινή μου απασχόληση είναι οποιαδήποτε πληρώνει τους λογαριασμούς.  Θα εργαστώ πιθανώς σε εστιατόρια με μερική απασχόληση κι εστιάζω στην ανάπτυξη και την επεξεργασία περιεχομένου εκπομπής για ταξίδια και περιπέτεια. Επεξεργάζομαι το υλικό του τελευταίου έτους που έχω- φωτογραφίες και βίντεο- και θα ξεκινήσω ένα κανάλι στο YouTube, ως μέρος της διαδικασίας, για να το εξελίξω σε εκπομπή. Ενδιαφέρομαι επίσης για την αναδυόμενη βιομηχανία κάνναβης στον Καναδά και τις ΗΠΑ, καθώς οι άνθρωποι ενημερώνονται ολοένα και περισσότερο για τα θετικά αυτού του μαγικού φυτού στον τομέα της υγείας κι ευεξίας.

Συναπάντημα: Είναι εύκολο να δίνουμε πράγματα που μας χάρισαν αγαπημένα μας πρόσωπα; Το έχετε κάνει;

J.Bickford: Έχω ακόμα κάποια πράγματα που είναι για μένα πολύτιμα, αλλά έχω αποχωριστεί άλλα.

Συναπάντημα: Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για εσάς από τότε που αρχίσατε τη νέα σας ζωή;

J.Bickford: Το να αποχωρίζεσαι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Το να διατηρείς την πίστη ότι όλα θα πάνε καλά επίσης μπορεί να είναι δύσκολο κάποιες φορές, αλλά πάντα τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη αξία προκύπτουν με αυτό τον τρόπο.

jim_02

Συναπάντημα: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

J.BickfordΝα συνεχίσω να ταξιδεύω, να κάνω γιόγκα, σέρφινγκ, να είμαι δραστήριος κι αληθινός.

——————————————-

Πηγή φωτογραφιών: FB

—————————————

Διαβάστε επίσης:

S. Mayanne:Η φωτογράφος που αντιμετωπίζει τις ουλές όχι ως ατέλεια, αλλά ως κομμάτι της ιστορίας του κάθε ανθρώπου: http://www.sinapantima.gr/?p=9506

R.Greenfield: Ταξιδεύει με τα 111 πράγματά του για να μεταφέρει οικολογικό μήνυμα: http://www.sinapantima.gr/?p=9117

Βrooks Gibbs: Από θύμα εκφοβισμού, επιτυχημένος ομιλητής για τους τρόπους αντιμετώπισής του: http://www.sinapantima.gr/?p=9456

 

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *