/ Συναντήσεις / Έρευνα: Παιδικό κι εφηβικό άγχος-Η δύσκολη διάγνωση και η μη αποτελεσματική θεραπεία

Έρευνα: Παιδικό κι εφηβικό άγχος-Η δύσκολη διάγνωση και η μη αποτελεσματική θεραπεία

mara on November 5, 2018 - 11:08 in Συναντήσεις
5 (100%) 2 votes

Δεκάδες έρευνες γίνονται ετησίως σχετικά με το άγχος και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή των ενηλίκων, αλλά τι συμβαίνει με το άγχος στις μικρότερες ηλικίες; Δεν υπάρχει ή δεν έχουμε βρει αποτελεσματικούς τρόπους να το εντοπίσουμε και να το αντιμετωπίσουμε;

 (πηγή φωτογραφίας Irish Times)

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το Child Mind Institute, το άγχος επηρεάζει το 30 τοις εκατό παιδιών κι εφήβων σε κάποιο σημείο της ζωής τους. Το ινστιτούτο αναφέρει αύξηση του άγχους στο 17% των νέων τα τελευταία 10 χρόνια και το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των Η.Π.Α. προσθέτει ότι από αυτούς που έχουν άγχος το 8,3% βιώνει σοβαρή εξασθένιση του οργανισμού ως αποτέλεσμα αυτού.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί,  η περίοδος της ανάπτυξης είναι πολύ αγχωτική και το πιο δύσκολο από όλα είναι ότι οι νέες γενιές- με τη χρήση της τεχνολογίας- μπορούν να έχουν 24 ώρες το 24ωρο πρόσβαση σε ό,τι σκέφτονται οι συνομήλικοί τους, γεγονός που μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα επίπεδα άγχους. Η έκθεση του Child Mind Institute διαπίστωσε ότι το 80% των παιδιών με άγχος ποτέ δεν παίρνει τη βοήθεια που χρειάζεται. Γιατί το ποσοστό αυτό είναι τόσο μεγάλο; Τα προγράμματα ψυχικής υγείας που είναι διαθέσιμα ή γίνονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ή δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία κι ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμόςσωστά εκπαιδευμένων- θεραπευτών, εντούτοις ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την επίλυση του προβλήματος; Αρχικά η διάγνωση. Για να φτάσει στο γραφείο του θεραπευτή ένα παιδί, πρέπει πρώτα να γίνει ο εντοπισμός του προβλήματος κι αυτό αποδεικνύεται το πιο δύσκολο κομμάτι του δρόμου προς τη θεραπεία. Πολλά παιδιά δεν λένε στους γονείς τους τι βιώνουν, έτσι οι γονείς δεν γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους υποφέρουν . Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να δίνουν προσοχή, να βλέπουν τα σημάδια, να “ακούνε” πίσω από τις λέξεις και τις κινήσεις των παιδιών τους και να ανακαλύπτουν τα συμπτώματα.

(πηγή φωτογραφίας: Friendship Circle)

Ποια είναι κάποια από τα συμπτώματα:

πονοκέφαλοι
πόνοι στο στομάχι
άγχος απόδοσης
πόνοι στο σώμα κι αδυναμία να εκφράσουν τι νιώθουν
υπερβολικοί φόβοι -υπερβολικές ανησυχίες
δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο
συχνά κάνουν παράπονα ότι δεν νιώθουν καλά
απέχουν από τις κοινωνικές δραστηριότητες
έχουν δυσκολία στον ύπνο
πάντα ψάχνουν τι μπορεί να πάει στραβά

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αν εντοπιστεί το πρόβλημα νωρίς, είναι σίγουρη η αντιμετώπισή του.

————————————————–

Το βέβαιο είναι πως πρέπει να φροντίζουμε να μη φορτώνονται τα παιδιά μας με παραπάνω δραστηριότητες από αυτές που μπορεί να αντέξει το παιδικό τους πρόγραμμα, να παίζουν πολύ, να κάνουμε μαζί βόλτες και μικρές αποδράσεις έστω τα σαββατοκύριακα, να μιλάμε συνέχεια για ό,τι τα προβληματίζει, να τα στηρίζουμε, να τα ενθαρρύνουμε να προσπαθούν ο,τιδήποτε θελήσουν κι ας μην είναι το αποτέλεσμα, όπως το φαντάστηκαν και να υπενθυμίζουμε συχνά πως η μόνη προσδοκία που έχουμε από αυτά είναι να είναι ευτυχισμένα με τις επιλογές τους.


Διαβάστε επίσης:

J.Yost: Λογοθεραπεία με τη βοήθεια σκύλου θεραπείας: http://www.sinapantima.gr/?p=10226

Φτιάξτε με το παιδί σας τις ευχετήριες κάρτες: http://www.sinapantima.gr/?p=5828

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 2 votes

Comments are closed.