/ Προτάσεις / Μεθώνη-Κορώνη-Πύλος:Ταξίδι στον χρόνο με υπέροχα κάστρα και μαγευτικές παραλίες

Μεθώνη-Κορώνη-Πύλος:Ταξίδι στον χρόνο με υπέροχα κάστρα και μαγευτικές παραλίες

mara on July 19, 2019 - 09:55 in Προτάσεις
5 (100%) 1 vote

Η Ελλάδα δεν έχει μόνο νησιά για διακοπές. Σε όλες τις γωνιές της υπάρχουν υπέροχα μέρη με αξιόλογα αξιοθέατα. Η Πελοπόννησος σίγουρα κρύβει πολλούς θησαυρούς, αν αναζητάτε προορισμό για μια σύντομη- ή και μεγαλύτερης διάρκειας- απόδραση.

Το Συναπάντημα ταξίδεψε στο πρώτο από τα τέσσερα πόδια της Πελοποννήσου και σας προτείνει πώς μπορείτε να συνδυάσετε με μία επίσκεψη πολλά μέρη. Το νότιο κομμάτι έχει τα πανέμορφα κάστρα της Μεθώνης, της Κορώνης και της Πύλου και τις παραλίες που θα σας κλέψουν την καρδιά, όπως αυτή της Βοϊδοκοιλιάς, τους καταρράκτες στο Πολυλίμνιο και πολλά ακόμα που αξίζει να δείτε από κοντά. Ως βάση μπορείτε να έχετε την Πύλο ή τη Μεθώνη και να κάνετε μονοήμερες επισκέψεις στα υπόλοιπα σημεία.

Μεθώνη: Τις δεκαετίες ’70 και ’80 η Μεθώνη ήταν ένας δημοφιλής προορισμός. Πολλοί κάτοικοι επένδυσαν χρήματα χτίζοντας ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το διάστημα αυτό, η κίνηση άρχισε να μειώνεται και ίσως αυτό κράτησε λίγο πίσω την περιοχή. Υπάρχουν πολλά καταλύματα κάποια πολύ οικονομικά, παλιά ξενοδοχεία ελαφρώς ανακαινισμένα που προσφέρουν τα εντελώς απαραίτητα για τη διαμονή σας, αλλά υπάρχουν και πιο σύγχρονα ξενοδοχεία και δωμάτια, ανάλογα με τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί θεωρείται τόσο σπουδαίος προορισμός η απάντηση είναι γιατί όλη η περιοχή έχει μακρά ιστορία. O Όμηρος μίλησε έμμεσα για την ομορφιά της γράφοντας ότι ήταν μία από τις πόλεις που έταξε ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα κατά τον Τρωικό πόλεμο. Κάτω από τη σύγχρονη Μεθώνη υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας. Λόγω του σημείου της υπήρξε μεγάλης σημασίας λιμάνι.

Το πιο γνωστό αξιοθέατο της περιοχής είναι φυσικά το ενετικό κάστρο. Ένα πολύ όμορφο κάστρο που εκτείνεται σε μια απόσταση 93 στρεμμάτων και θεωρείται από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Η είσοδος κοστίζει 2 ευρώ και η βόλτα στο εσωτερικό του αξίζει πραγματικά. Αφού περπατήσετε ανάμεσα σε τείχη, θα φτάσετε  στη στήλη του Μοροζίνι-παλαιοχριστιανικός κίονας- έχοντας μπροστά σας την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τα τουρκικά λουτρά, το σπίτι του Ιμπραήμ. Περπατήστε δεξιά προς τη θάλασσα κι απολαύστε τη θέα στο Ιούνιο και τις Οινούσσες.

Μπείτε στην εκκλησία και περπατήστε ως τις πύλες του κάστρου στα αριστερά για ειδυλλιακές φωτογραφίες.

Από την πύλη της θάλασσας θα φτάσετε στο Μπούρτζι, που από το πρώτο βλέμμα μαγεύει. Το οκταγωνικό αυτό κτίριο υπήρξε χώρος φυλάκισης κι εκτελέσεων. Ανεβείτε τους δύο ορόφους στο εσωτερικό και το εξωτερικό του χώρο.

Το κάστρο είναι κάθε μέρα ανοιχτό-εκτός Δευτέρας.

Κορώνη: Μία σύντομη βόλτα μπορείτε να κάνετε στην Κορώνη. Καλό είναι να αφήσετε το αυτοκίνητό σας κάτω στη θάλασσα, ένας κύριος θα σας κατευθύνει πού μπορείτε να το παρκάρετε μέσα στο προαύλιο ενός σχολείου ή έξω στον δρόμο. Αποφύγετε τις βόλτες με το αυτοκίνητο στο εσωτερικό της, οι δρόμοι είναι πολλοί στενοί.

Ανεβείτε με τα πόδια ως το κάστρο. Αυτό που δεν διευκρινίζουν πολλοί οδηγοί είναι ότι στο εσωτερικό του κάστρου υπάρχουν σπίτια κατοίκων της περιοχής και μπορείτε να δείτε μόνο την πύλη του και να φτάσετε στο κυκλικό άκρο του, να επισκεφτείτε τις εκκλησίες και το Μοναστήρι του.

Δεν είναι σαν το κάστρο της Μεθώνης ή της Πύλου, δηλαδή απλό αξιοθέατο, αλλά μια γειτονιά περιτριγυρισμένη από τείχη.

Παρατηρήστε την αρχιτεκτονική των σπιτιών με τα χαρακτηριστικά μπαλκόνια.

Στην παραλιακή οδό υπάρχουν καφετέριες κι εστιατόρια.

Πύλος: Από την είσοδό της κιόλας η θέα είναι μαγευτική. Το υπέροχο μπλε της θάλασσας που αγκαλιάζει τον λόφο της αμφιθεταρικά χτισμένης Πύλου, καλύπτει την επιφάνεια μπροστά σας. Σταθείτε στο σημείο της εισόδου με το τηλεσκόπιο και δείτε την από ψηλά, βγάλτε φωτογραφίες τις νήσους Σφακτηρία και Τσιχλί Μπαμπά. Κατεβείτε ως το λιμάνι κι αφήστε το αυτοκίνητο στο ελεύθερο πάρκινγκ. Περπατήστε ως την πλατεία των τριών Ναυάρχων- Κόδριγκτον, Δεριγνύ, Χέιδεν- και πιείτε τον καφέ σας κάτω από τη σκιά των πλατάνων.

Αν πρέπει να επιλέξετε ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής, αυτό σίγουρα είναι το φρούσιο του Νιόκαστρου ή αλλιώς Νέου Ναυαρίνου. Κτίστηκε το 1573 από τους Οθωμανούς μετά την ήττα τους στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου και είχε ως βασικό στόχο τον έλεγχο των εμπορικών δρόμων μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αποτελεί ένα από τα πιο καλά διατηρημένα κάστρα της χώρας μας και η περιήγηση στο εσωτερικό του επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Η είσοδος κοστίζει 6 ευρώ. Οι υπάλληλοι στο εσωτερικό του ειναι πολύ ευγενικοί και πρόθυμοι να σας κατευθύνουν και να σας ξεναγήσουν.

Αριστερά της κεντρικής πύλης βρίσκουμε το αρχαιολογικό μουσείο. Στο πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο στεγάζονται σπουδαία ευρήματα από την παλαιολιθική εποχή, τους ρωμαϊκους χρόνους, τη μυκηναϊκή εποχή, (υπάρχει και εύρημα γραμμικής Β’). Η ευχάριστη έκπληξη που περιμένει τον επισκέπτη είναι ότι μέσα στον χώρο του κάστρου υπάρχουν πολλοί επισκέψιμοι χώροι με αξιόλογα εκθέματα. Λίγο πιο πάνω από το αρχαιολογικό μουσείο δύο αίθουσες φιλοξενούν θαλάσσια ευρήματα.

Ψηλά στην πολύ καλά διατηρημένη εξαγωνική Ακρόπολη θα δείτε γύρω γύρω τα κελιά και τη μόνιμη ημιυπαίθρια έκθεση αμφορέων που κατέληξαν στη θάλασσα ύστερα από ναυάγια πλοίων.

Ανεβείτε με προσοχή τις πέτρινες σκάλες κι απολαύστε τη θέα.

Κατηφορίζοντας βρίσκουμε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Η αρχιτεκτονική της φανερώνει ότι ήταν αρχικά τζαμί. Μπορείτε να μπείτε στο εσωτερικό, καθώς έχουν γίνει εργασίες αναστήλωσης.

Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το “κτίριο του Πασά”, το οποίο φιλοξενεί την έκθεση «Ναυάγια-Βυθισμένα ταξίδια, ανθρώπινες εξερευνήσεις: Ίχνη σημαίνοντα στις θάλασσες της Πελοποννήσου». Στο εσωτερικό του θα κάνετε ένα υπέροχο ταξίδι στον χρόνο και θα δείτε αντικείμενα που βρέθηκαν στον βυθό των θαλασσών της περιοχής. Η έκθεση, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, παρουσιάζει τα σημαντικότερα ναυάγια της Πελοποννήσου, θαλάσσια ευρήματα όπως αυτό ρωμαϊκού πλοίου που βυθίστηκε έξω από τη Σαπιέτζα και μετέφερε μεταξύ άλλων κίονες και σαρκοφάγους. Εδώ μαθαίνουμε για το ναυάγιο του σκάφους του Έλγιν και το ατύχημα που είχε στην προσπάθειά του να μεταφέρει στη Μεγάλη Βρετανία τα γλυπτά του Παρθενώνα, που είχε κλέψει και βλέπουμε κάποια αντικείμενα του ναυαγίου. Σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη- ενυδρείο με ζωντανά ψάρια φαίνεται πώς συνυπάρχουν στον βυθό οι ζωντανοί οργανισμοί με όσα αναζητούν οι δύτες-αρχαιολόγοι. Στη δεύτερη αίθουσα του κτιρίου θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε ένα βίντεο σχετικό με τα υποθαλάσσια ευρήματα, τις προσπάθειες που γίνονται από τους δύτες και το σπουδαίο έργο της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

Το Παλιόκαστρο είναι ένα σημείο με πολύ ωραία θέα σε διάφορα υπέροχα σημεία όπως την παραλία Βοϊδοκοιλιά. Για να φτάσετε χρειάζεται αρκετή ώρα περπάτημα και ίσως είναι καλύτερα να αποφύγετε την επίσκεψη εκεί, καθώς δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και κομμάτια του σταδιακά καταρρέουν. Πολύ κοντά βρίσκεται και η σπηλιά του Νέστορα, εκεί όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο Ερμής έκρυψε τα βόδια που έκλεψε από τον Απόλλωνα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι ντόπιοι μου είπαν ότι στην περιοχή βγαίνουν πολλά φίδια.

Πολύ κοντά στην Πύλο βρίσκουμε τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, έναν σπουδαίο υδροβιότοπο, όπου ζουν πολλά είδη πτηνών και είναι το μοναδικό μέρος της Ευρώπης όπου ζει ο αφρικανικός χαμαιλέοντας.

Παραλίες: Μία από τις ωραιότερες παραλίες της περιοχής είναι η Βοϊδοκοιλιά.

Δεν είναι οργανωμένη και γι’ αυτό τον λόγο διατηρεί την ομορφιά της. Ένα ημικύκλιο με τιρκουάζ ρηχά νερά, με χρυσή άμμο και θέα το απέναντι βουνό με το κάστρο.

Φοινικούντα: Πολύ γνωστή οργανωμένη παραλία με ρηχά και καθαρά νερά. Στην περιοχή υπάρχουν ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια, πολλά εστιατόρια, καφετέριες. Το βράδυ οι επισκέπτες κάνουν βόλτα στα μαγαζιά και ίσως ο δρόμος με τα μαγαζιά σάς θυμίσει κάτι από νησί. Αρχές Ιουλίου γιορτάζει η πολιούχος Παναγία η Τριχερούσα και γύρω από την εκκλησία κλείνει ο δρόμος για ένα πολύ μικρό υπαίθριο παζάρι. Πίσω από την εκκλησία υπάρχει ελεύθερο πάρκινγκ.

Πολυλίμνιο: Ένας μικρός παράδεισος με λίμνες και καταρράκτες. Για να επισκεφτείτε τον χώρο πρέπει οπωσδήποτε να φοράτε αθλητικά παπούτσια, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι πάνω σε βράχια. Στην επιστροφή η μεγάλη ανηφόρα, χωρίς στάση, είναι 8 λεπτά περπάτημα.


Διαβάστε επίσης:

Διακοσμητικά μαγνητάκια από βότσαλα

Υπαίθρια ξενοδοχεία: Μία μοναδική εμπειρία διακοπών

 

 

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Comments are closed.