/ Συναντήσεις / Πόση τρομοκρατία αντέχει μια εποχή;

Πόση τρομοκρατία αντέχει μια εποχή;

mara on January 13, 2015 - 12:16 in Συναντήσεις
5 (100%) 2 votes

«Je ne suis pas d’accord avec ce que vous dites, mais je me battrai jusqu’à la mort pour que vous ayez le droit de le dire»: «Δεν συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις». Αυτή η φράση μου έχει «καρφωθεί» στο μυαλό μου από την πρώτη στιγμή που μουδιασμένη παρακολούθησα τα γεγονότα του Παρισιού. Ο Γάλλος Φρανσουά Μαρί Αρουέ, (1694-1778), γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος, σίγουρα θα δάκρυζε –όπως ο Μωάμεθ στο τελευταίο εξώφυλλο του περιοδικού Charlie Herdo- βλέποντας όσα διαδραματίστηκαν στον τόπο καταγωγής του.

Ο σεβασμός της αντίθετης άποψης είναι όχι μόνο δείγμα αγωγής, αλλά κυρίως Πολιτισμού. Τι συμβαίνει, όμως, στην εποχή μας; Γιατί αυτή η αδικαιολόγητη βία; Γιατί πρέπει να σωπαίνει όποια άποψη μας ενοχλεί; Γιατί έχουμε ξεχάσει ότι αποστολή της δημοσιογραφίας είναι να προβάλλει κάθε άποψη και την έχουμε απαξιώσει ταυτίζοντάς τη με «κατευθυνόμενες γνώμες»;

Ζούμε την εποχή μιας γενικευμένης τρομοκρατίας και κυρίως την εποχή της «τρομοκρατίας της σιωπής», όπως την αποκαλώ. Είναι η μεθοδευμένη προσπάθεια που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν και κορυφώνεται με τέτοιες επιθέσεις για να προβληθεί άμεσα και να εξαπλωθεί πιο εύκολα παγκοσμίως. Δεν μπορώ να μη συμπεριλάβω σε αυτή τη νέα «μόδα», αυτό που βιώνουμε στη χώρα μας προεκλογικά: «την τρομοκρατία της ψήφου» με θύματα τη σκέψη και τη βούληση. Ο «βομβαρδισμός» των διλλημάτων από όλα τα κόμματα και το ορθωμένο επικριτικό δάχτυλο των Γερμανών που σχεδόν απειλητικά λένε να προσέξουμε τι θα ψηφίσουμε.

Σε αυτό τον τροχό που είμαστε τοποθετημένοι και τρέχουμε σαν μικρά χάμστερ για να προλάβουμε, έχουμε προγραμματιστεί να μην σκεφτόμαστε και το χειρότερο να μην αντιδράμε, να ζούμε με φόβο.

Το Συναπάντημα εύχεται να αναπαυθούν οι ψυχές των θυμάτων και ελπίζει ότι θα βρούμε τη δύναμη και τα μέσα να αγωνιστούμε ειρηνικά και αποτελεσματικά ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.

Η σκέψη και η αποτύπωσή της είναι μια καλή αρχή…

- Πηγή φωτογραφίας: περιοδικό Charlie Herdo.

(To περιοδικό κυκλοφορεί με εξώφυλλο τον δακρυσμένο Μωάμεθ να κρατά τη χαρακτηριστική επιγραφή «είμαι και εγώ Charlie» και με τον τίτλο «Όλα είναι συγχωρεμένα»)

 

 

2 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 2 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments
  • October 20, 2015

    Σας διαβάζω ανελλιπώς! Έχετε τη σοβαρότητα που χρειάζεται στα θέματα που μας απασχολούν. Μου αρέσουν και όσα αντικείμενα φτιάχνετε.Πργαμτικά εξαίρετη δουλειά!

    Τιμαρέτη
    Reply
  • November 18, 2015

    Πολύ ωραίο κείμενο!

    Φίλιππος
    Reply