/ Uncategorized / Πέρδικα-Σύβοτα-Πάργα: εξερευνώντας καταπράσινα τοπία και γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές

Πέρδικα-Σύβοτα-Πάργα: εξερευνώντας καταπράσινα τοπία και γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές

mara on July 4, 2016 - 09:08 in Uncategorized, Προτάσεις
5 (100%) 1 vote

 

Επειδή οι ομορφιές της Ελλάδας δεν εξαντλούνται μόνο στα νησιά, θα σας παρουσιάζω διάφορες περιοχές της χώρας μας, που αξίζει να επισκεφθείτε και θα σας προτείνω πιθανούς συνδυασμούς, ώστε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη με μια σας επίσκεψη. Παρακάτω σας προτείνω δύο μέρη της Θεσπρωτίας με καταπράσινα τοπία και ωραίες παραλίες: την Πέρδικα και τα Σύβοτα και την Πάργα του νομού Πρεβέζης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

perdika_01 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από Αθήνα μπορείτε να φθάσετε μέσω της γέφυρας Ρίου- Αντιρίου (Τα διόδια της γέφυρας, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι 13,20 ευρώ).

nafpaktia_37

Πέρδικα: το μεγαλύτερο παραδοσιακό χωριό της Θεσπρωτίας κτισμένο σε βουνό, δίπλα στη θάλασσα, δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία για χαλαρωτικές διακοπές. perdika_14

Επέλεξα να μείνω σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα με θέα τους Παξούς και την Κέρκυρα και ομολογουμένως απόλαυσα όλες τις μέρες της παραμονής μου ένα πανέμορφο ηλιοβασίλεμα.

dwra_ouranou_09 dwra_ouranou_03

Οι παραλίες της περιοχής έχουν αυτά τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου και πολλές είναι ιδανικές για οικογένειες, καθώς υπάρχουν και κάποιες με πιο ρηχά νερά. Η Πέρδικα βρίσκεται ανάμεσα στην Πάργα και τα Σύβοτα και είναι ιδανική ως βάση για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τις γύρω περιοχές. Απέχει 30 χλμ από την Ηγουμενίτσα, 16 χλμ από την Πάργα και 12χλμ από τα Σύβοτα.

perdika_01

Αξιοθέατα: Το Δυμόκαστρο: Αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται κοντά στην παραλία Καρλοβαστάσι. Είναι τα απομεινάρια δύο κάστρων ενός τειχισμένου παράλιου οικισμού, της αρχαίας Ελίνας, (4ος π.Χ αιώνας).

Λαογραφικό Μουσείο: Από το 2000 είναι ανοιχτό στους επισκέπτες παρουσιάζοντας παραδοσιακές στολές, εργαλεία, όπλα, νομίσματα και άλλα αντικείμενα.

Πάρκο αναψυχής: και προστασίας Άγριων ζώων και πτηνών για τους λάτρεις της φύσης.

Πάργα:  Παραθαλάσσιο μέρος, η κωμόπολη που ανήκει στον νομό Πρεβέζης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη και η αρχιτεκτονική της είναι εμφανώς επηρεασμένη από αυτή των Επτανήσων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Πάργα  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται καθημερινά ακτοπλοϊκώς με τους Παξούς, τους Αντίπαξους, την Αμμουδιά, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα.

Αν επιλέξετε να μείνετε στην Πάργα τον Αύγουστο, ίσως ταλαιπωρηθείτε με τις μετακινήσεις σας με το αυτοκίνητο, καθώς διαπίστωσα ότι δεν είναι εύκολο να παρκάρει κάποιος, ο διαθέσιμος χώρος είναι πολύ μικρός για τον αριθμό των επισκεπτών που δέχεται. Αποφύγετε να κατέβετε με το αυτοκίνητο στο κέντρο της, όπου οι δρόμοι είναι στενοί και θα είναι δύσκολο να απεγκλωβιστείτε. Αν δεν μείνετε και περάσετε απλά για μια βόλτα, αφήστε το αυτοκίνητο στην είσοδο, όσο πιο κοντά μπορείτε προς την παραλία και κατηφορίστε με τα πόδια στα σοκάκια της, που θα σας θυμίσουν δρομάκια νησιού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιστορία: Η Πάργα έχει παρουσία έντονη στην επανάσταση του 1821. Από το λιμάνι της εφοδιάζονταν οι Σουλιώτες με τρόφιμα και πυρομαχικά και στο κάστρο της κατέφυγαν μετά την πτώση του Σουλίου. Όταν ο Άγγλος διοικητής των Επτανήσων Thomas Maitland την πούλησε στον Αλή Πασά,  πολλοί ήταν εκείνοι που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Διοικητικά δεν ανήκει στον νομό Θεσπρωτίας, αλλά στον νομό Πρέβεζας από το 1913.

Αξιοθέατα:

Το γραφικό νησάκι της Παναγιάς, ακριβώς απέναντι. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μικρή εκκλησία που είναι κτισμένη εκεί, φαίνεται από μακριά. Στο νησάκι υπάρχουν και μεσαιωνικά ενετικά και γαλλικά κτίσματα.

Το Ενετικό κάστρο: Μπορείτε να φθάσετε στο κάστρο, είτε ανεβαίνοντας τα σκαλιά από την παραλία- που είναι ανηφορικός δρόμος και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως και λίγο κουραστικός- είτε με το αυτοκίνητο από την πίσω πλευρά, όπου σας μένουν λίγα μέτρα να περπατήσετε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Είναι ανοιχτό στους επισκέπτες, χωρίς εισιτήριο και από εκεί μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της Πάργας, του νησιού της Παναγιάς και να βγάλετε ωραίες φωτογραφίες. Στο εσωτερικό του βρίσκεται μια καφετέρια.

perdika_03 perdika_05 perdika_04

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Παραλία δίπλα στην πόλη

Το Νεκρομαντείο του Αχέροντα: Περίπου 15 χλμ από την Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου. Εκεί βρισκόταν η είσοδος από την οποία έμπαιναν οι ψυχές. Στο Νεκρομαντείο κατέφευγαν όσοι ήθελαν να ρωτήσουν κάποιον νεκρό συγγενή για το μέλλον και να ζητήσουν συμβουλές.

perdika_27 (Πηγή συγκεκριμένης φωτογραφίας: el.wikipedia.org)

Οι ιερείς που μεσολαβούσαν για αυτή την τελετή, συζητούσαν αρκετή ώρα πριν με τους επισκέπτες, ώστε να καταλάβουν τις απαντήσεις που ήθελαν να πάρουν. Όλοι αποχωρούσαν από άλλη έξοδο, προκειμένου να μη συναντήσουν κάποιον φεύγοντας και να επιτυγχάνεται με αυτό τον τρόπο  η μυστικότητα. Από τον Όμηρο αντλούμε πολλά στοιχεία για τον τρόπο που λειτουργούσαν τα νεκρομαντεία και τις θυσίες που γίνονταν. Στην Οδύσσεια στη Ραψωδία Λ*, ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Κάτω Κόσμο για να πάρει χρησμό από τον μάντη Τειρεσία και συναντά την ψυχή της μητέρας του, η οποία τον αναγνωρίζει μόνο όταν πίνει αίμα από τη θυσία που είχε κάνει.

Σύβοτα: Είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με πολλές παραλίες.

perdika_06

Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις συς= γουρούνι και βόσκω. Το όνομα του οικισμού -κατά την τουρκοκρατία και μέχρι τη δεκαετία του ’50- ήταν Μούρτος. Είναι περιτριγυρισμένο από πέντε νησάκια, (τρία από αυτά: Μαύρο όρος, Άγιος Νικόλαος, Μουρτεμένο). Τα νησάκια αυτά παρομοιάζονται με τα νορβηγικά φιόρδ, ενώ κάποιες παραλίες, όπως η Μπέλα Βράκα, συγκρίνονται με αυτές της Καραϊβικής.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπέλα Βράκα: Μία από τις πιο γνωστές παραλίες:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λένε ότι την ονομασία την έδωσαν οι Ιταλοί στο τέλος του Ελληνο-ιταλικού πολέμου το 1940, καθώς εκεί κατέφυγε ένας λόχος τους για να σωθεί. Αυτό που προσελκύει πολλούς τουρίστες δεν είναι μόνο η θέα του καταπράσινου τοπίου που σμίγει με τη θάλασσα και τα τεράστια βράχια σε κάποια σημεία που θυμίζουν σκηνές ταινίας, αλλά το ότι οι λουόμενοι μπορούν να περάσουν με τα πόδια στο απέναντι νησάκι –το Μουρτεμένο- προχωρώντας λίγα μέτρα μόνο και με τη στάθμη της θάλασσας να μην ξεπερνά το ύψος του γονάτου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA perdika_13 perdika_12  perdika_08

Υπάρχουν κάποια οργανωμένα ξενοδοχεία στην περιοχή και οι παραλίες που είναι μπροστά  τους, έχουν ξαπλώστρες.

perdika_09 perdika_07

 

Το σημείο, όμως, που φθάνετε μόνοι περπατώντας στο νησάκι δεν είναι οργανωμένο, η άμμος είναι μπερδεμένη με το «άγριο» βοτσαλάκι που είναι σαν χαλίκι και δεν επιτρέπει εύκολα στα πόδια να περπατήσουν γυμνά και στον περιορισμένο χώρο που θα βρείτε να καθίσετε, αν έχει κόσμο, θα πρέπει να στρώσετε τις πετσέτες σας.Το αυτοκίνητο πρέπει να το αφήσετε στον ανηφορικό δρόμο αρκετά μέτρα πριν και να συνεχίσετε με τα πόδια μέχρι να φθάσετε στο σημείο αυτό.

perdika_08

Θεωρώ ότι τα νερά στο σημείο αυτό μάλλον δεν είναι όπως στις υπέροχες πεντακάθαρες παραλίες των γύρω περιοχών, αλλά η ομορφιά του τοπίου σίγουρα θα σας αποζημιώσει, έστω κι αν δεν βουτήξετε και βρεθείτε στο σημείο μόνο για κάποιες φωτογραφίες.

perdika_11 perdika_10

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

 

Διαβάστε επίσης:

Ύδρα: Η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού: http://www.sinapantima.gr/

Ναύπακτος-Ορεινή Ναυπακτία: Μία απόδραση διαφορετική από τις άλλες…: http://www.sinapantima.gr/?p=4076

Ρώμη: Η αιώνια πόλη μας αποκαλύπτεται…: http://www.sinapantima.gr/?p=4718

 

*Στίχοι 150-159: αὐτὰρ ἐγὼν αὐτοῦ μένον ἔμπεδον, ὄφρ᾿ ἐπὶ μήτηρ ἤλυθε καὶ πίεν αἷμα κελαινεφές: αὐτίκα δ᾿ ἔγνω, καί μ᾿ ὀλοφυρομένη ἔπεα πτερόεντα προσηύδα: “τέκνον ἐμόν, πῶς ἦλθες ὑπὸ ζόφον ἠερόεντα ζωὸς ἐών; χαλεπὸν δὲ τάδε ζωοῖσιν ὁρᾶσθαι. μέσσῳ γὰρ μεγάλοι ποταμοὶ καὶ δεινὰ ῥέεθρα, Ὠκεανὸς μὲν πρῶτα, τὸν οὔ πως ἔστι περῆσαι πεζὸν ἐόντ᾿, ἢν μή τις ἔχῃ ἐυεργέα νῆα

Μετάφραση: Μα εγώ κει πέρα αμετασάλευτος καθόμουν, κι ήρθε τότε κι ήπιε απ᾿ το μαύρο αίμα η μάνα μου μεμιάς νογάει ποιος ήμουν, και μες στα κλάματα ανεμάρπαστα μου συντυχαίνει λόγια: Πώς φτάνεις ζωντανός στ᾿ ανήλιαγα σκοτάδια κάτω, γιε μου; Στους ζωντανούς είναι ανημπόρετο να τ᾿ αντικρίζουν τούτα’ τι αναμεσά μας άγρια ρέματα, τρανά κυλούν ποτάμια, και πρώτα ο Ωκεανός᾿ δε γίνεται να τον διαβεί κανένας πεζός, εξόν αν καλοκάμωτο του βρίσκεται καράβι”.

 

2 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 Comments
 • June 2, 2017

  Ύπεροχο χωριό, υπέροχη παραλία. Αν το επισκεφθείτε εχει ενα πολύ ωραίο ζαχαροπλαστείο στην ακρή της πλατείας του χωριού με εξαιρετική θέα και πεντανόστιμα γλυκά (hint: πριν πέσει ο ήλιος για να βλέπετε τη θέα 😉 )

  Aναστασία Σ.
  Reply
 • June 2, 2017

  Καλο μηνα να εχετε παντα με υγεια και υπεροχες ενημερωσεις!!!!!

  Νέλλυ
  Reply