/ Συναντήσεις / Ιωάννα Μισύρη: Η δικηγόρος που κάνει τη ζαχαροπλαστική…παραμύθι που τρώγεται

Ιωάννα Μισύρη: Η δικηγόρος που κάνει τη ζαχαροπλαστική…παραμύθι που τρώγεται

mara on July 2, 2014 - 11:00 in Συναντήσεις
5 (100%) 5 votes

 

Ο κανόνας λέει ότι για να είμαστε καλοί σε κάτι, πρέπει να του αφιερωθούμε «ψυχή τε και σώματι» χωρίς να έχουμε πολλά περιθώρια για κάτι δεύτερο. Αυτόν τον κανόνα έρχεται να διαψεύσει η όμορφη δικηγόρος Ιωάννα Μισύρη, καθώς δεν είναι μόνο πολύ καλή στη δουλειά της, αλλά καταφέρνει και να μεγαλουργεί σε αυτό που επέλεξε ως χόμπι. Είναι το ταλέντο, η αγάπη, η επιμονή, η αφοσίωση; Όποια και αν είναι η απάντηση, το μόνο βέβαιο είναι ότι απολαμβάνουμε τα αποτελέσματα…

misiri_01

Συναπάντημα: «Από τα χεράκια της Λεμονιάς». Πώς πρόεκυψε αυτή η ονομασία και πόσο καιρό αυτά τα χεράκια δημιουργούν;

Ιωάννα Μισύρη: Η ονομασία ήταν ιδέα της συνεργάτιδάς μου Στέλλας Τσιριγώτη. Με το όνομα «Λεμονιά» ανέβαζα στην προσωπική μου σελίδα στο facebook συνταγές και φωτογραφίες από τούρτες, μπισκότα και άλλα που έφτιαχνα στο σπίτι μαζί με τα παιδιά μου, πολύ πριν προκύψει η συνεργασία. Ήταν το παρατσούκλι μου μεταξύ φίλων, επειδή χρησιμοποιούσα συχνά τη λαϊκή έκφραση «σου το λέω εγώ, η Λεμονιά, που έκανα χίλια προξενιά»! Στην πραγματικότητα, χάρη σε αυτές τις αναρτήσεις «γνωριστήκαμε» με τη Στέλλα, αν και επί χρόνια χορεύαμε μαζί στο Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας. Εκείνη πάντα έφτιαχνε διάφορα γλυκίσματα για το bazaar του Λυκείου και μόλις έμαθε για μένα και τη δική μου «μανία», της ήρθε η ιδέα να συνεργαστούμε λίγο πριν το Πάσχα. Πριν καλά – καλά περάσει μία εβδομάδα, είχαμε ήδη στήσει τη σελίδα μας στο facebook και είχαμε αναρτήσει και τις πρώτες φωτογραφίες από τις δημιουργίες μας, όλες πασχαλινές! Μέσα σε λίγες ημέρες, είχαμε και τις πρώτες παραγγελίες… Επιλέξαμε αυτή την ονομασία, γιατί παρέπεμπε ακριβώς σε αυτό που κάνουμε: κάτι σπιτικό και χειροποίητο.

misiri_02

Συναπάντημα: Δικηγορία- Ζαχαροπλαστική Τέχνη: υπάρχουν κοινά σημεία ή το χόμπι μας δεν πρέπει να έχει κάτι κοινό με το επάγγελμά μας για να μας κάνει να ξεφεύγουμε;

Ιωάννα Μισύρη: Προσωπικά, δεν θα έβρισκα νόημα σε ένα χόμπι που θα απαιτούσε από εμένα τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια νοοτροπία με αυτά της κύριας εργασίας μου. Ζαχαροπλαστική και δικηγορία, δεν έχουν κανένα κοινό σημείο. Ευτυχώς! Η δικηγορία είναι ένα επάγγελμα επιθετικό, ανταγωνιστικό και ψυχοφθόρο. Βλέπεις τον άνθρωπο στα χειρότερά του. Αντίθετα, με τη ζαχαροπλαστική καλείσαι να αφηγηθείς μια ιστορία, να δώσεις χαρά και να γίνεις μέρος της χαράς του άλλου. Η ζαχαροπλαστική είναι δημιουργία, είναι Τέχνη, είναι ένα παραμύθι που τρώγεται! Και προσωπικά, για μένα είναι η ψυχοθεραπεία μου. Πάντα έτσι ήταν.

misiri_12 misiri_06

Συναπάντημα: Πώς ξεκίνησες αυτό το χόμπι; Είχες ανάγκη να δημιουργήσεις, να διοχετεύσεις κάπου την ενέργεια που προκαλούν οι εντάσεις στα δικαστήρια ή σε «παρέσυρε» η φίλη σου;

Ιωάννα Μισύρη: Πάντα θεωρούσα την κουζίνα ως τον ιερότερο χώρο του σπιτιού. Η μητέρα μου, όταν παντρεύτηκα, μου έδωσε την εξής συμβουλή: «για να κρατήσεις οικογένεια, πρέπει κάθε μέρα στο σπίτι σου να μπαίνει τσουκάλι στη φωτιά». Την τήρησα. Το φαγητό της οικογένειάς μου ήταν πάντα δική μου υπόθεση, ακόμα κι αν έπρεπε να είμαι από νωρίς το πρωί στα δικαστήρια. Ήμουν αποφασισμένη, τα παιδιά μου θα είχαν να λένε για τα δικά μου φαγητά, θα είχαν να θυμούνται τις δικές μου γεύσεις και τις μυρωδιές του σπιτιού μας. Αλλά και ως φοιτήτρια καταπιανόμουν με τη μαγειρική. Δοκίμαζα διάφορα και είχα πάντα ανοιχτό το σπίτι μου στους φίλους μου, που γίνονταν τα πειραματόζωά μου! Μου δίνει χαρά να φτιάχνω γεύσεις και αρώματα για την οικογένεια και τους φίλους. Ακόμα και με τρία παιδιά, το σπίτι μας είναι ανοιχτό όλες τις ώρες για τους φίλους μας και τους φίλους των παιδιών μας. Με τα παιδιά άλλωστε η μαγειρική έγινε παιχνίδι! Είναι η καλύτερή τους να φοράνε τα καπελάκια τους, τις ποδιές τους, να χώνουν τα χεράκια τους μέσα στις ζύμες και να πασαλείβουν τον τόπο. Αλλά και εγώ, όταν είμαι με την ποδίτσα μου, πασαλειμμένη με  ζάχαρη και σοκολάτα, εν μέσω μίας κουζίνας αναστατωμένης, νιώθω ζωντανή. Με εκτονώνει, με ταξιδεύει. Είναι η διαφυγή μου από την καθημερινότητα, από την πίεση της δουλειάς μου, από τα άγχη πάσης φύσεως. Μια κουτάλα και ένα μίξερ …οι καλύτεροι ψυχαναλυτές! Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω, ότι χωρίς την ασφάλεια που μου δίνει η συνεργασία με τη Στέλλα, δεν θα τολμούσα μόνη μου να απευθυνθώ στο ευρύ κοινό…

misiri_08

Σ: Πόσο σε εμπνέουν τα τρία σου παιδιά; Θεωρείς ότι είναι ευκολότερο για μια γυναίκα που είναι μητέρα να σχεδιάζει τούρτες με σχέδια και ήρωες που γνωρίζει ότι αρέσουν στα παιδιά της;

Ι.Μ.: Τα παιδιά μου είναι όλο ιδέες. Όλο και κάτι ζητούν και ξέρουν να το περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια: «Μαμά, αύριο έχει γενέθλια ο Ρούντης (σ.σ. το λούτρινο ζωάκι που κοιμούνται μαζί). Να του φτιάξουμε μία τούρτα με τη μουρίτσα του επάνω» ή «Για τα γενέθλιά μου θέλω μία τούρτα στρουμφοχωριό», «Για την γιορτή μου, θέλω μπισκοτάκια spiderman». Με παρασύρουν, δεν έχω άλλη επιλογή από το να αφεθώ στον κόσμο τους. Εξάλλου, ένα σπίτι γεμάτο παιδιά, γεμάτο από τα παιχνίδια τους, τα χρώματα, τις μουσικές τους, σου ανοίγει μια άλλη οπτική στα πράγματα και σε φέρνει πιο κοντά στην αισθητική τους.

misiri_07

Σ: Οι τούρτες που φτιάχνετε είναι πραγματικά έργα Τέχνης. Είναι δύσκολη η παρασκευή τους;

Ι.Μ.: Οι τούρτες μας… θέλουν το κέντημά τους! Πρέπει να αφοσιωθείς, να αφιερώσεις χρόνο με υπομονή και επιμονή για να επιτύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χρειάζεσαι επίσης τα κατάλληλα εργαλεία και την κατάλληλη τεχνική. Αλλά εκείνο που χρειάζεσαι πάνω απ’ όλα είναι μεράκι. Αυτό, το τόσο απλό …να μιλάει η ψυχούλα σου.

Σ: Ποια είναι η πρώτη τούρτα σου που είδες ολοκληρωμένη;

Ι.Μ.: Η πρώτη τούρτα που φτιάξαμε με τη Στέλλα ήταν για τον μικρό Θωμά. Μία βάφτιση με λίγα άτομα.

misiri_05

Σ: Όταν σας ζητάνε να ετοιμάσετε κάτι, μοιράζετε τη δουλειά ή για καλύτερο αποτέλεσμα πρέπει να συνεργάζεστε;

Ι.Μ.: Ο τρόπος που δουλεύουμε- αν κάποιος μπορούσε να μας δει πώς κινούμαστε μέσα στην κουζίνα- μοιάζει με έναν αρμονικό χορό, θα έλεγα. Φουρνίζει η μία, η άλλη ξεφουρνίζει. Κοσκινίζει η μία, η άλλη καβουρντίζει. Δεν έχουμε διαχωρίσει αρμοδιότητες. Δεν έχει η κάθε μία το πόστο της. Τα κάνουμε όλα μαζί. Και γενικότερα στη συνεργασία μας, υπάρχει μία ισορροπία δυνάμεων και δυναμικής. Πότε κάνει η μία ένα βήμα μπροστά και η άλλη ένα πίσω, πότε αυτό αντιστρέφεται. Η Στέλλα έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που εκτιμώ πολύ σε έναν άνθρωπο, είναι δοτική, συναισθηματικά νοήμων, με καλή προαίρεση και διάθεση για κατανόηση. Με αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ εύκολο να της επικοινωνήσω τα «θέλω» μου και να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε εκείνο που σκέφτεται εκείνη και αυτό που σκέφτομαι εγώ. Θα έλεγα ότι μοιάζουμε αρκετά και διαφέρουμε σε εκείνα τα σημεία που απλά ενδυναμώνουν τη συνεργασία μας, γιατί μας αλληλοσυμπληρώνουν. Ως πολιτικός μηχανικός, άλλωστε, έχει δύο φοβερά ατού: ξέρει σχέδιο και έχει μαθηματική σκέψη!

Σ: Οι μητέρες, συνήθως, φοβούνται τα γλυκά με τα πολλά χρώματα. Από ποια υλικά προκύπτουν αυτά τα ωραία χρώματα στις τούρτες;

Ι.Μ.: Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι καθαρά σπιτικά. Είναι τα ίδια που ψωνίζει η κάθε νοικοκυρά και έχει στο σπίτι της για τις δικές της δημιουργίες. Εννοείται πως δεν χρησιμοποιούμε τεχνητά αρώματα και χρώματα, προκατασκευασμένες κρέμες ή έτοιμα μείγματα, που συχνά χρησιμοποιούνται στη μαζική ζαχαροπλαστική. Κάθε δημιουργία μας παρασκευάζεται κάθε φορά για την κάθε παραγγελία με φρέσκα, αγνά υλικά. Αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά και τα βούτυρα, καθώς και τα αυγά. Χρησιμοποιούμε μαύρη ζάχαρη και stevia, όποτε αυτό είναι δυνατόν, και στα σχέδιά μας είναι μελλοντικά να αντικαταστήσουμε σε ορισμένες περιπτώσεις και τα υλικά που περιέχουν γλουτένη με gluten free προϊόντα. Ειδικά, τα χρώματα που χρησιμοποιούμε για τον χρωματισμό της ζαχαρόπαστας, είναι χρώματα ζαχαροπλαστικής, μη χημικά και απολύτως ασφαλή.

misiri_09

Σ: «Τα… χεράκια της Λεμονιάς» αναλαμβάνουν οποιοδήποτε σχέδιο σε τούρτα και γλυκά και σε μεγάλες παραγγελίες;

Ι.Μ.: Στη φάση που είμαστε τώρα, έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε μεγάλες παραγγελίες, σε οποιοδήποτε σχέδιο έχει φανταστεί κάποιος. Μας αρέσει ιδιαίτερα να πρωτοτυπούμε και να παρασυρόμαστε από τις ιδέες των φίλων μας.

Σ: Συνήθως σε αγαπημένα μας πρόσωπα βάζουμε όλη μας την τέχνη. Δείξε μας τις τούρτες γενεθλίων που ετοίμασες στους τρεις γιους σου.

Ι.Μ.: Οι τούρτες αυτές, είναι παλαιότερες, πριν τη συνεργασία μας με τη Στέλλα. Ανυπομονώ να τους φτιάξω τις τούρτες τους αυτήν την χρονιά με τη βοήθειά της… Ήδη έχουμε κάποιες ιδέες και περιμένω πώς και πώς να τις απογειώσουμε!

misiri_11 misiri_10 misiri_04

Σ: Ποια είναι η πιο μακρινή περιοχή όπου έχετε στείλει γλυκά και αλμυρά εδέσματα. Ποια είναι πιο ευαίσθητα και δεν αντέχουν στη μεταφορά;

Ι.Μ.: Τα κεκάκια μας και τα μπισκοτάκια μας, έχουν ταξιδέψει από την Αθήνα μέχρι τις Σέρρες. Οι τουρτίτσες μας δυστυχώς δεν αντέχουν στα χιλιόμετρα. Όμως, πρόσφατα στείλαμε στη μακρινή και μαγική Σαμοθράκη μία παράσταση από ζαχαρόπαστα για να στολίσουν με αυτήν μία τούρτα γενεθλίων!

misiri_13

Σ: Ποια γλυκά και ποια σχέδια έχουν μεγαλύτερη ζήτηση;

Ι.Μ.: Μπισκοτάκια, κεκάκια, τουρτίτσες είναι σε πρώτη ζήτηση. Mickey, Hello Kitty, Spiderman, Minions. Τα παιδιά ζητούν αυτό που βλέπουν. Όμως, έχουμε και πολύ πρωτότυπες ιδέες και επιθυμίες από μικρούς και μεγάλους, στις οποίες με μεγάλη χαρά δίνουμε σχήμα και μορφή και χαιρόμαστε ακόμα πιο πολύ από το αποτέλεσμα.

misiri_03

————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Αγαπημένο Συναπάντημα:

Οι τρεις γιοι: Γιώργος, Άλκης, Νικόλας.

Αγαπημένη γωνιά του σπιτιού:

Η κουζίνα…

misiri_14 (Πηγή: FB)

 

Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Τσιάκαλος

 

 

 

 

22 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 5 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 Comments
  • July 2, 2014

    Μπράβο στη γλυκειά μανούλα!όλα υπέροχα!

    Πελαγία
    Reply
  • July 2, 2014

    Συναπάντημα, μας αρέσουν τα θέματά σου!Πολύ συμπαθητική η δικηγόρος.καλή συνέχεια…

    Κώστας
    Reply
  • July 2, 2014

    Καλά, τι υπέροχες τούρτες είναι αυτές; Μπράβο στη δημιουργό, αλλά και στο συναπάντημα Που τις βρίσκει κ τις προβάλλει!!!!!

    Reply
  • July 5, 2014

    πολύ ωραίες οι τούρτες!!!μπράβο που και η συνέντευξη διαβάζεται ευχάριστα…

    Ζακ
    Reply
    • March 31, 2015

      liked Your post!!!

      Irin
      Reply
  • July 5, 2014

    χρώματα,σχέδια και ωραίες ιδέες!πολύ ωραίο άρθρο!

    Σύλβια
    Reply
  • July 10, 2014

    ola yperoxa!

    Dina
    Reply
  • July 12, 2014

    Φαίνονται όλες οι τούρτες λαχταριστές!

    Μανώλης
    Reply
  • July 14, 2014

    Great job!

    Garry
    Reply
  • July 18, 2014

    Love them all!!!

    Ben
    Reply
  • July 18, 2014

    how nice!!!good job!

    Sandra
    Reply
  • July 18, 2014

    lovely photos!

    Erica
    Reply
  • July 18, 2014

    sinapantima-just loved it-loved it-loved it!

    Dory
    Reply
  • July 18, 2014

    makes us want to eat them all!great!

    george
    Reply
  • July 19, 2014

    seem so delicious…

    Dona
    Reply
  • July 29, 2014

    pragmatika entypwsiakes…

    Erym
    Reply
  • July 30, 2014

    έργα Τέχνης όλα…θα συμφωνήσω με όλα τα σχόλια που διάβασα…μπράβο!!!

    Ξανθή
    Reply
  • August 2, 2014

    This woman is an artist, a star!!! ☆★★

    Lora
    Reply
  • August 6, 2014

    i’m sure these sweets are really delicious…i could eat them all! 😉

    Sammy
    Reply
  • August 15, 2014

    baking the perfect cakes…wonderful!!!

    Emily
    Reply
  • November 3, 2014

    🙂

    M. Jim.
    Reply
  • July 2, 2018

    Hi, I do believe this is a great site. I stumbledupon it 😉 I may return yet again since i have bookmarked
    it.

    Reply