/ Προτάσεις / Χαλκίδα: Ανακαλύπτοντας την πόλη των «τρελών νερών» από το ενετικό κάστρο

Χαλκίδα: Ανακαλύπτοντας την πόλη των «τρελών νερών» από το ενετικό κάστρο

mara on July 13, 2014 - 23:21 in Προτάσεις
4.5 (90%) 2 votes

«Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά» λένε οι στίχοι του τραγουδιού του Κώστα Χατζή και πραγματικά η Χαλκίδα είναι μια ζωγραφιά κοιτάζοντάς την από το ενετικό κάστρο του Καράμπαμπα.

Ίσως είναι δύσκολο να μιλήσω αντικειμενικά για την πόλη στην οποία μεγάλωσα… Οι φωτογραφίες που τράβηξα, θα σας βοηθήσουν να σχηματίσετε άποψη για μία από τις ωραιότερες -κατά τη γνώμη μου- πόλεις της χώρας μας.

kastro_karampampa_ 20  kastro_karampampa_ 17

Ένα κυριακάτικο πρωί, λοιπόν, με τη μηχανή στα χέρια ανηφόρισα προς το «φρούριο»-όπως το λέμε οι ντόπιοι- για να σας δείξω τη μαγευτική θέα που απολαμβάνω από το μπαλκόνι του πατρικού μου σπιτιού.

kastro_karampampa_ 29 kastro_karampampa_ 27 kastro_karampampa_ 26 kastro_karampampa_ 24 kastro_karampampa_ 21 kastro_karampampa_ 05

kastro_karampampa_ 34 kastro_karampampa_ 31

Το πρώτο που παρατηρεί κάποιος από τον λόφο του Καράμπαμπα είναι ότι η πόλη είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του πορθμού Ευρίπου σχεδόν αμφιθεατρικά.

Η ιστορία της πρωτεύουσας του Νομού Ευβοίας είναι σπουδαία και ενδιαφέρουσα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά της. Κάποιοι λένε λόγω των κοιτασμάτων χαλκού που υπήρχαν στην περιοχή, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως το όνομα δόθηκε προς τιμήν της Χαλκίδας, κόρης του ποτάμιου θεού Ασωπού και της Μεθώνης. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ίσως προέρχεται από τη φοινικική λέξη «Χάλκη» ή «Κάλχη» που σημαίνει πορφύρα, λόγω του ότι στην περιοχή ψάρευαν κοχύλια από τα οποία έπαιρναν το πορφυρό-κόκκινο- χρώμα περίπου τόσο έντονο όπως και το χρώμα του «Κόκκινου Σπιτιού» που είναι το σύμβολο της πόλης.

Στα Ομηρικά Έπη οι Χαλκιδείς περιλαμβάνονται στον ονομαστό «Νηών Κατάλογο», ένα από τα πιο γνωστά εδάφια της Ιλιάδας. Πρόκειται για τον κατάλογο των πλοίων και των στρατευμάτων που πήραν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο, (περίπου το 1250 π.Χ.), με ειδική μνεία στα ονόματα των αρχηγών των στρατευμάτων ανά πόλη. Η Χαλκίδα συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο έχοντας προσφέρει 40 πλοία. Ο Όμηρος επίσης γράφει ότι η «Χαλκίς» ήταν η πιο παλιά πόλη των Αβάντων- του προϊστορικού ελληνικού λαού που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Οι Άβαντες, που έχουν μείνει στην ιστορία ως πολεμοχαρείς,  έφθασαν στην περιοχή με τον βασιλιά τους Άβαντα από τη Φωκίδα της Θράκης. Ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι Άβαντες ξύριζαν το μπροστινό μέρος του κεφαλιού και άφηναν στο πίσω μέρος μακριά μαλλιά, έτσι ώστε να μην μπορούν οι αντίπαλοί τους στη μάχη να τους ακινητοποιήσουν πιάνοντάς τους από τα μαλλιά. Η Εύβοια, από την εγκατάστασή τους και μετά, έγινε γνωστή ως «Αβαντιάς» ή «Αβαντίς». Σήμερα, ο πιο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης είναι η οδός Αβάντων. Πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου αυτού πεζοδρομήθηκε σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπορική κίνηση.

kastro_karampampa_ 36

Στα κλασσικά χρόνια η Χαλκίδα βοήθησε στον αγώνα κατά των Περσών καθώς πήρε μέρος στις ναυμαχίες του Αρτεμισίου, της Σαλαμίνας, στη μάχη των Πλαταιών και ήταν μια ισχυρή πόλη-κράτος που συμμετείχε στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία. Όταν προσπάθησε να απομακρυνθεί από τη Συμμαχία, οι Αθηναίοι κατάφεραν να την υποτάξουν και εγκατέστησαν στα εδάφη της κληρούχους.

Οι περισσότεροι, βέβαια, γνωρίζουν την πόλη για τα «τρελά» νερά της, δηλαδή το μοναδικό φαινόμενο της παλίρροιας του Ευρίπου και για τις δύο της γέφυρες. Η Χαλκίδα θα ήταν ακόμα πιο όμορφη και γραφική πόλη, αν το 1890 δεν είχαν κατεδαφίσει την παλιά γέφυρα και τις οχυρώσεις της πόλης-κατά μήκος της παραλίας.

kastro_karampampa_50 (Πηγή φωτογραφίας: evia-halkida.blogspot.com)

Η παλιά γέφυρα παλιότερα άνοιγε με χειροκίνητο μηχανισμό και μαζευόταν στο πλάι. Για εμάς που την προλάβαμε ξύλινη, η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη όταν μας «έπιανε» η γέφυρα, καθώς μόνο για να ανοίξει και να κλείσει, μας καθήλωνε για ώρα. Σήμερα, υπάρχει φωτεινή πινακίδα στην είσοδό της που ενημερώνει για πιθανή ώρα ανοίγματός της και πάντα, περίπου μισή ώρα πριν ανοίξει, ανάβουν τα φανάρια που ενημερώνουν τα κότερα και τα πλοία για την πλευρά που έχει προτεραιότητα, (ανάβουν τα «σήματα», όπως τα λέμε εμείς).

Η υψηλή γέφυρα αποτελούσε για εμάς ένα σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας», καθώς η κατασκευή της ξεκίνησε το 1985 για να ολοκληρωθεί το 1993. Στο μεσοδιάστημα συχνά ακούγαμε για τμήματα που κατέρρεαν και τα αστεία περί ασφάλειας και σταθερότητας του έργου πολλαπλασιάστηκαν όταν τα εγκαίνια έγιναν από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στις 9 Ιουλίου του 1993. Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα σπουδαίο έργο που βοήθησε αισθητά στην αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης,  (διαστάσεις: μήκος 694,5 μέτρα, πλάτος 12,5 μέτρα και ύψος 34,5 μέτρα).

kastro_karampampa_ 12

 

Το κάστρο του Καράμπαμπα: Το κομμάτι της πόλης της Χαλκίδας που βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα, ονομάζεται «Καράμπαμπας» ή αλλιώς συνοικία Κανήθου. Η Κάνηθος ήταν αρχαία πόλη και όπως δείχνουν ευρήματα κτισμάτων και ταφών, πρέπει να βρισκόταν στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το κάστρο. Το 1684, στις αρχές του 6ου Βενετοτουρκικού πολέμου, οι Οθωμανοί οχυρώνουν τον λόφο της πόλης που μέχρι τότε ήταν ανοχύρωτη. Το σχέδιο ανήκει στον Βενετό Gerolimo Galopo, ενώ ο πρώτος που προσπάθησε να το πολιορκήσει ήταν ο Δόγης της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας Francesco Morosini, (1619-1694) .

kastro_karampampa_ 02 kastro_karampampa_ 19 kastro_karampampa_ 16

Ο δυτικός προμαχώνας λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος όπου εκτίθενται: συλλογή γλυπτών, ανάγλυφα από αρχιτεκτονικό διάκοσμο εκκλησιαστικών και κοσμικών κτιρίων, επιγραφές και ταφικά ανάγλυφα από την Παλαιοχριστιανική, τη Μεσοβυζαντινή, τη Φράγκικη και την Οθωμανική περίοδο και επιγραφές που φανερώνουν την ύπαρξη Εβραϊκής κοινότητας.

kastro_karampampa_ 14

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο εσωτερικό του κάστρου παρουσιάζονται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Αξίζει τον κόπο, αν σας δοθεί η ευκαιρία, να βρεθείτε στον χώρο μια τέτοια βραδιά.

 

kastro_karampampa_ 10

kastro_karampampa_ 09 Ο συγκεκριμένος χώρος χρησιμοποιείται ως καμαρίνι των καλλιτεχνών.

 

Το φρούριο της πόλης εκπλήρωσε τον σκοπό του με μεγάλη επιτυχία, καθώς στην ιστορία του δεν κατάφεραν ποτέ να το πορθήσουν μέχρι το 1833 που παραδόθηκε η Εύβοια στο ελληνικό κράτος.

kastro_karampampa_ 03 kastro_karampampa_ 07 kastro_karampampa_ 11

Στο εσωτερικό του βρίσκεται επίσης και το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που χρονολογείται από το 1895.

kastro_karampampa_ 06  kastro_karampampa_40

kastro_karampampa_42 kastro_karampampa_ 13

Η Χαλκίδα μεγάλωσε από την αρχαιότητα ως σήμερα πολλές σπουδαίες προσωπικότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων, (ενδεικτικά: Αριστοτέλης, Νίκος Σκαλκώτας, Γιάννης Σκαρίμπας, Ορέστης Μακρής και ο σύγχρονος Δημήτρης Μυταράς).  Ο μπαρμπα-Γιάννης Σκαρίμπας, όπως τον φώναζαν, είχε την επιθυμία να ταφεί στο ψηλότερο σημείο της πόλης για να απολαμβάνει τη θέα! Ο τάφος του βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του κάστρου.

kastro_karampampa_ 01

Η θέα από εκεί είναι πραγματικά μοναδική… Ας μάθουμε κάποια πράγματα για τα σημαντικότερα κτίρια που βλέπουμε από το συγκεκριμένο σημείο…

Παραλία Χαλκίδας: Πέρα από τις καφετέριες και τις ψαροταβέρνες, αξίζει να σταθούμε να θαυμάσουμε την ομορφιά των κτισμάτων.

Το Δημαρχείο:

kastro_karampampa_ 30 kastro_karampampa_ 26

Το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο, (μέγαρο Κότσικα-έτη κατασκευής: 1904-1908), στεγάζει το Δημαρχείο της πόλης. Έξω από το Δημαρχείο βρίσκεται προτομή του σπουδαίου αρχαίου φιλοσόφου Αριστοτέλη. Η μητέρα του ήταν Χαλκιδαία και ο ίδιος πέθανε στη Χαλκίδα το 322 π.Χ.

 

Το Σπίτι με τα Αγάλματα:

kastro_karampampa_ 33 kastro_karampampa_41

Κτίστηκε το 1891 και ιδιοκτήτης του ήταν ο Δημήτρης Μάλλιος. Ονομάστηκε έτσι, γιατί στην οροφή του έχει τέσσερα πήλινα αγάλματα, τα δύο με γυναικείες μορφές και τα δύο με ανδρικές. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου. Σήμερα φιλοξενεί το Λύκειο Ελληνίδων και την Εταιρία Ευβοϊκών Σπουδών.

Το Κόκκινο Σπίτι:

kastro_karampampa_ 32 kastro_karampampa_43

Κτίστηκε το 1884 από τον Κωνσταντίνο Φλέγγα και το 1890 το αγόρασε ο έμπορος Βασίλειος Μάλλιος.

Το 1916 για έξι μήνες στο Κόκκινο Σπίτι έμεινε ο βασιλιάς Πέτρος Α’ Καρατζόρτζεβιτς της Σερβίας, (τον αναφέρουν και ως Καραγιώργεβιτς), με την ακολουθία του σε μια περίοδο που οι πολιτικές/πολεμικές εξελίξεις στη χώρα του ήταν δυσμενείς για τον ίδιο και τη βασιλική οικογένεια. Φεύγοντας, λένε ότι έδωσε στον ιδιοκτήτη Βασίλη Μάλλιο ένα μεγάλο ποσό.

kastro_karampampa_46 Στη φωτογραφία ο βασιλιάς Πέτρος της Σερβίας πάνω στο κατάστρωμα γαλλικού τορπιλοβόλου των συμμαχικών δυνάμεων της Αντάντ, στα ανοιχτά της Χαλκίδας. Η φωτογραφία προέρχεται από το εικονογραφημένο γαλλικό περιοδικό “Le Miroir”, (φ. 21 Ιανουαρίου 1917) και τη βρήκα στη συλλογή φωτογραφιών της ιστοσελίδας του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, (http://www.imma.edu.gr/imma/dbs/Artifacts/index.html?start=4442&show=1).

 

Κατά τη διάρκεια της κατοχής το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από τη γερμανική διοίκηση.

Ο Νικόλαος Μάλλιος, γιος του Βασίλειου, δώρισε το Κόκκινο Σπίτι στον Δήμο για να χρησιμοποιηθεί ως Μουσείο, Βιβλιοθήκη, Πνευματικό Κέντρο. Στο εσωτερικό του έχουν φιλοξενηθεί πολλές εκθέσεις, όπως για παράδειγμα η έκθεση ζωγραφικής του Δήμητρη Μυταρά το 2003. Από εκείνη την έκθεση στο εσωτερικό του είναι η ακόλουθη φωτογραφία, με αφορμή μια συνέντευξη που μου παραχώρησε ο αξιόλογος ζωγράφος.

mitaras_6

(Μπορείτε να διαβάσετε τη δεύτερη συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Δημήτρης Μυταρας το 2010: http://www.sinapantima.gr/?p=269)

Η πολιούχος Αγία Παρασκευή:

kastro_karampampa_ 23 kastro_karampampa_50

Η μνήμη της τιμάται στις 26 Ιουλίου, ημέρα αργίας για τη Χαλκίδα. Ο ρυθμός του βυζαντινού ναού της Αγίας Παρασκευής, που αποτελεί σημαντικό βυζαντινό μνημείο, είναι Βασιλική. Η χρονολόγηση του μνημείου δεν έχει καθοριστεί με σαφήνεια, καθώς υπάρχουν απόψεις ότι είναι του 5ου ή του 8ου αιώνα. Κάποιοι παρουσιάζουν ως την επικρατέστερη άποψη αυτή που υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό τον 5ο μ.Χ. αιώνα, στα θεμέλια αρχαίου ναού, κατά πάσα πιθανότητα αφιερωμένου στον Δία.

Το 1470, μετά την άλωση της Χαλκίδας από τους Τούρκους, ο ναός μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος και κατά τη συνήθη πρακτική προστέθηκε μιναρές και τα πάντα καλύφθηκαν από ασβέστη. Ο ναός αρχικά αφιερώθηκε στην Παναγία την Περίβλεπτο. Στην Αγία Παρασκευή αφιερώθηκε μετά την απελευθέρωση. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς του 1854 και  του 1884.

Το τζαμί:

kastro_karampampa_ 22

Το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ κτίστηκε τον 15 ο  αιώνα. Αρχαιολόγοι, βασισμένοι σε ευρήματα, εικάζουν ότι πρέπει να κτίστηκε στη θέση παλιότερου χριστιανικού ναού.

 

Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου:

kastro_karampampa_ 34

Στις 05 Νοεμβρίου 1961, μετά από προσπάθειες και δωρεές των κατοίκων του Καράμπαμπα, ετέθη ο θεμέλιος λίθος της Ευαγγελίστριας  με την ευλογία του Μακαριστού Μητροπολίτη Γρηγορίου. Πρώτος ιερέας του ναού -από το 1963-  υπήρξε ο Μακαριστός Παν. Αρχιμ. Νεκτάριος Τσούβαλης , οποίος εκοιμήθη τον Αύγουστο του 2008. Για εμάς που τον γνωρίσαμε, υπήρξε με βεβαιότητα ένας πρωτοπόρος και δραστήριος κληρικός. Επί των ημερών του δημιουργήθηκε το Σπίτι Γαλήνης του Ιερού Ναού, το οποίο έχει χωρητικότητα περίπου 300 ατόμων. Στον χώρο αυτό παρακολουθήσαμε μαθήματα κατηχητικού σχολείου, δώσαμε πολλές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Σήμερα, πέρα από τα μαθήματα και τις παραστάσεις, γίνονται και Ιερατικά Συνέδρια της Μητρόπολης, ενώ υπάρχει δωμάτιο όπου στεγάζεται και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μητρόπολης.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Στην Κάνηθο παρατηρείται μια έντονη οικοδομική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια. Η αρχαιολογική υπηρεσία σε συνεργασία με την πολεοδομία φροντίζει τα καινούρια κτίσματα να μην ξεπερνούν τον τρίτο όροφο και να τοποθετούν κεραμίδια. Φυσικά η Χαλκίδα έχει πολλά αξιοθέτα, τα οποία δεν μπορούν να «στριμωχτούν» στο συγκεκριμένο αφιέρωμα στην πόλη και έτσι επικεντρώθηκα σε αυτά που μπορούμε να δούμε από το Κάστρο.

Κατηφορίζοντας, πάντα με τη μηχανή στα χέρια και γεμάτη από τις όμορφες εικόνες, κοίταξα τον ουρανό για να με αποζημιώσει και εκείνος χαρίζοντάς μου ένα ωραίο φωτογραφικό στιγμιότυπο.

kastro_karampampa_ 28

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

19 POST COMMENT
Rate this article
4.5 (90%) 2 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 Comments
  • July 14, 2014

    Πολύ ωραίες πληροφορίες μας έδωσες για έναν τόσο κοντινό προορισμό που τον τελευταίο καιρό επισκέπτομαι μόνο για μπάνιο. Σίγουρα μετά το αφιέρωμά σου θα επιδιώξω με την παρέα να ανέβουμε στο κάστρο για να δούμε όλα όσα είδες και εσύ από εκεί. Αρκεί να μην έχει πολύ περπάτημα 😉

    Reply
  • July 14, 2014

    Φοβερές οι φωτογραφίες σας!!!

    Α.Φ.
    Reply
  • July 14, 2014

    Απίστευτη πένα! Μας ενημερώνεις με στοιχεία και όπου χρειάζεται και με χιούμορ. Γραφή επιπέδου!!!

    nantia
    Reply
  • July 19, 2014

    Είναι και οι πληροφορίες πολύ σημαντικές, αλλά και οι φωτογραφίες καταπληκτικές που δείχνουν ότι η Χαλκίδα είναι ένας θαυμάσιος προορισμός για να περάσει κάποιος ευχάριστες διακοπές .
    Συγχαρητήρια, γιατί μας έδωσες μία πλήρη εικόνα της καταπληκτικής αυτής περιοχής.

    Leonidas
    Reply
  • July 19, 2014

    Ωραία πόλη και ωραία γραφή!!!

    Μιχάλης
    Reply
  • July 19, 2014

    υπέροχος προορισμός!

    Σάββας
    Reply
  • July 19, 2014

    Η Χαλκίδα είναι ωραίο μέρος για διακοπές.μπορείς να συνδυάσεις πολλά πράγματα.αν και έχω καταγωγή από Εύβοια, δεν ήξερα πολλά από αυτά που διάβασα.και οι φωτογραφίες καταπληκτικές!

    Τασία
    Reply
    • March 31, 2015

      one helpful and informative article! Halkida seems really nice place!

      Olivia
      Reply
  • August 8, 2014

    ωραία πόλη!

    X
    Reply
  • August 9, 2014

    kai mono ekeini tin terastia paralia eksw apo tin poli na skeftw…yperoxi!poly wraia poli kai to kastro to brady einai poly wraia fwtagwgimeno.

    laura p.
    Reply
  • August 9, 2014

    Δεν ξέρω γιατί, αλλά η Χαλκίδα μου θύμισε λίγο το Ναύπλιο. πέρασα πολύ ωραία, είναι τέλεια το καλοκαίρι και οι ταβέρνες έχουν νόστιμα θαλασσινά!

    sefi mirtoy
    Reply
  • August 11, 2014

    τρελά νερά και ουζάκια για πάντα!!!

    Βαγγέλης
    Reply
  • August 15, 2014

    η Χαλκίδα με τα “τρελά νερά”, τα νόστιμα θαλασσινά και τα μπαράκια πάνω στη θάλασσα.πολύ ωραία παρουσίασες και δυο ιστορικά στοιχεία να ξέρουμε…

    Λίνα
    Reply
  • September 25, 2014

    really really nice city!

    luiza x
    Reply
  • November 5, 2014

    kathe sabbatokyriako.xeimwna kalokairi!

    orestis
    Reply
  • July 7, 2016

    impressed, I have to admit. Really rarely can i encounter a blog both educative and entertaining

    Reply
  • October 5, 2016

    I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
    It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good
    content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

    Reply
  • September 19, 2018

    I enjoy your entire labor on this web site. You are always doing a glorious job.

    Reply
  • September 26, 2018

    You undoubtedly surpassed my expected results. Excellent post, excellent photos!

    Reply