/ Συναντήσεις / Αυξέντιος Καλανγκός: Η Φιλανθρωπία συναντά την Επιστήμη σκορπίζοντας παιδικά χαμόγελα

Αυξέντιος Καλανγκός: Η Φιλανθρωπία συναντά την Επιστήμη σκορπίζοντας παιδικά χαμόγελα

mara on April 26, 2014 - 00:04 in Συναντήσεις
5 (100%) 3 votes

Εννέα εκατομμύρια παιδικές καρδιές σε όλο τον κόσμο χτυπούν με αγωνία, λαχταρώντας μια ελπίδα για ζωή. Για τα παιδιά αυτά με συγγενείς καρδιοπάθειες, η ελπίδα έχει ένα ονοματεπώνυμο: Αυξέντιος Καλανγκός*1. Τι θα μπορούσε να πει κάποιος για τον αξιόλογο επιστήμονα, τον «ιεραπόστολο της Ιατρικής», που με αυταπάρνηση ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, παλεύει με τον χρόνο και έχει κερδίσει χιλιάδες μάχες… Το τηλεφωνικό μας ραντεβού*2 με τον καθηγητή -επικεφαλής του Τμήματος Καρδιοχειρουργικής και Διευθυντή του Κέντρου Καρδιαγγειακής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης είχε κλειστεί μέρες πριν, στα πλαίσια ρεπορτάζ μου για την τηλεοπτική εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα «Αθέατος Κόσμος». Μόλις είχε επιστρέψει στη Γενεύη από την Αφρική και δυο μέρες μετά θα έφευγε και πάλι, αυτή τη φορά για την Αμερική.

afksedios_8

Το 1998 ιδρύσατε το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Coeurs pour tous»*3. Ποιο είναι το έργο του; Βοηθάτε μόνο ανήλικα παιδιά ή και ενηλίκους;

Μετά την πρώτη φιλανθρωπική αποστολή μου στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, ο τότε Υπουργός Υγείας της Ελβετίας μου ζήτησε να ελέγξω τις συνθήκες για να ξεκινήσουμε τη θεραπεία παιδιών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες. Όταν επέστρεψα, είχα την ιδέα να ιδρύσω το ίδρυμα «Coeurs pour tous», για να μπορέσουμε να μαζέψουμε χρήματα και να πάμε και σε άλλες άπορες χώρες. Μετά την Ερυθραία, περάσαμε στη Μοζαμβίκη, το Μαυρίκιο, έπειτα Γεωργία, Λίβανο, Μαδαγασκάρη, Μαρόκο,  Ινδία, Καζακιστάν. Είμαστε τώρα σε 15 άπορες χώρες και βοηθάμε και ενηλίκους. Στο ίδρυμα δεν οργανώνουμε μόνο ταξίδια για να χειρουργούμε. Έχουμε και πρόγραμμα εκπαίδευσης για τις ιατρικές- παραϊατρικές ομάδες αυτών των χωρών, για μια βιώσιμη ανάπτυξή τους στον τομέα της υγείας. Και για να το πραγματοποιήσουμε αυτό, δίνουμε υποτροφίες, φέρνουμε τους γιατρούς τους, τις νοσηλευτικές ομάδες τους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Γενεύης, εκπαιδεύονται εδώ και μετά επιστρέφουν στις χώρες τους για να μπορέσουν να θεραπεύσουν αυτοί τα δικά τους παιδιά.

Πόσα άπορα παιδιά έχετε χειρουργήσει αφιλοκερδώς μέχρι σήμερα;

Περισσότερα από 13.000.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η φιλανθρωπική σας δραστηριότητα γίνεται «εις βάρος» των επαγγελματικών σας υποχρεώσεων, αφού δεν παίρνετε χρήματα. Ποια είναι η ανταμοιβή σας; 

Πρώτα είναι το χαμόγελο των παιδιών, η ευτυχία των παιδιών, η ευτυχία των γονιών αυτών των παιδιών που πάσχουν από καρδιοπάθειες.

afksedios_5

Επιλέγετε εσείς κάποιες περιοχές του πλανήτη που υποφέρουν παιδιά και τις επισκέπτεστε ή σας ζητούν τη βοήθειά σας και πηγαίνετε κατόπιν συνεννόησης μαζί τους; 

Είναι τεράστιος ο αριθμός των χωρών που μας ζητούν βοήθεια. Δυστυχώς η ομάδα μου δεν μπορεί να πάει σε όλες αυτές τις προβληματικές χώρες που είναι πολιτικά ασταθείς και να παίρνει επιπλέον ρίσκο. Όλοι είναι εθελοντές, δουλεύουν αφιλοκερδώς, δεν μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Κοιτάμε να έχουμε μια πολιτική σταθερότητα στη χώρα στην οποία χτίζουμε αυτά τα νοσοκομεία, τα καρδιολογικά ινστιτούτα. Θα ξεκινήσουμε ένα σχέδιο στην Αφρική το οποίο το έχουμε ονομάσει «project Africa» μεταξύ Καμερούν, Ρουάντα και Ζάμπια. Τώρα τελειώνει το νοσοκομείο παιδιοκαρδιοχειρουργικής στη Γκαμπόν. Αυτά τα καρδιολογικά ινστιτούτα που χτίζουμε, προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε όλες τις γειτονικές χώρες. Θα έχουμε ανοίγματα στη  Νιγηρία και τη Λιβερία.

Φαντάζομαι πριν επισκεφθείτε κάποιο μέρος, έχετε συγκεντρώσει στις γύρω περιοχές κάποια περιστατικά. Στα χειρουργεία που κάνετε συμμετέχει και το ιατρικό προσωπικό των τοπικών νοσοκομείων;

Δουλεύουμε σε συνεργασία από την αρχή. Κάνουμε την πρώτη φιλανθρωπική αποστολή για να μπορέσουμε να διαλέξουμε το κατάλληλο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και μετά κοιτάζουμε ποιες είναι οι ανάγκες. Αν δεν έχουν κατάλληλο νοσοκομείο, φροντίζουμε να χτίσουμε καρδιοχειρουργικά κέντρα. Έπειτα διαλέγουμε τους γιατρούς, τις νοσηλευτικές ομάδες, δίνουμε υποτροφίες, τους έχουμε εδώ- στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Γενεύης- περίπου δυο/τρία χρόνια για εκπαίδευση και μετά σταδιακά προχωρεί το φιλανθρωπικό σχέδιο.

Υπάρχει κάποια ιστορία που για κάποιο λόγο έχει χαραχτεί στη μνήμη σας πιο έντονα από τις υπόλοιπες;

Μερικές φορές πηγαίνω σε αυτές τις χώρες και κάνουμε μια λίστα για την επόμενη φιλανθρωπική αποστολή. Όταν επιστρέφω μερικούς μήνες αργότερα και διαπιστώνω ότι το 20-25% των παιδιών πεθαίνει περιμένοντας, αναρωτιέμαι αν μπορούσα να είχα χειρουργήσει αυτά τα παιδιά στην πρώτη αποστολή. Σήμερα 8-9 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και περιμένουν μια επέμβαση ανοιχτής καρδιάς και δυστυχώς ο σύλλογος δεν είναι πολύ πλούσιος για να μπορέσει να χτίσει κέντρα σε κάθε χώρα που ζητάει ιατρικές υπηρεσίες.

Έχουν χαθεί παιδιά λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων;

Όχι ,δεν θα το έλεγα αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι κοιτάζουμε να χειρουργήσουμε τα δύσκολα περιστατικά και πρέπει να έχουμε την κατάλληλη υποδομή εκεί για να να προχωρήσουμε. Για να μπορέσουμε να έχουμε ορισμένο επίπεδο εκπαίδευσης για το τοπικό προσωπικό αυτών των χωρών, χάνουμε χρόνο. Στη Γκαμπόν, για παράδειγμα, για να χτίσουμε εκείνο το κέντρο, μαζέψαμε περίπου 7-8 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα πολύ δύσκολο. Βλέπετε, οι χώρες προτιμούν να ξοδέψουν λεφτά για να αγοράσουν όπλα, παρά να βοηθήσουν τους φτωχούς, να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά που πάσχουν από διάφορες αρρώστιες.

Τα έσοδα προέρχονται από δωρεές ή σας βοηθούν και συγκεκριμένα κράτη;

Από δωρεές. Έχουμε και χορηγούς που, ανάλογα με την ευαισθησία που έχουν για ορισμένες χώρες, μας βοηθούν οικονομικά. Γι’ αυτό δεν έχουμε και μια τεράστια οικονομική άνεση για να μπορέσουμε να προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες σε κάθε φτωχή χώρα του τρίτου κόσμου.

afksedios_1

Οι γιατροί δεν πρέπει να «δένονται» συναισθηματικά με τους ασθενείς τους για να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους. Πόσο εύκολο είναι αυτό όταν οι ασθενείς είναι μικρά παιδιά που παλεύουν για τη ζωή τους; 

Καλή ερώτηση! Είναι δύσκολο αυτό!  Ο χειρουργός, ο γιατρός , για να μην επηρεαστεί ψυχολογικά δεν πρέπει να σκέφτεται αυτό το στοιχείο. Εγώ που έχω αυτή την ευαισθησία, λυπάμαι αυτά τα παιδιά και λυπάμαι τους γονείς. Λέω κάθε μέρα στα παιδιά μου και τη σύζυγό μου ότι είμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε σε μια καλή χώρα, γιατί μας προσφέρει ορισμένες κατάλληλες υπηρεσίες, δεν μας λείπει τίποτα. Και όταν βλέπω τις συνθήκες σε αυτές τις χώρες, δυστυχώς επηρεάζομαι. Από την άλλη πλευρά, ο επιστήμονας πρέπει να έχει ένα καλό σχέδιο λειτουργίας για να μπορέσει να δώσει το καλύτερο από αυτό που μπορεί να προσφέρει. Γι’ αυτό, όταν χειρουργώ, ξεχνώ πως έχω ένα παιδί στα χέρια μου. Συγκεντρώνομαι πάνω στην καρδιά που πρέπει να διορθώσω, πάνω στην πάθηση, για να προσφέρω το καλύτερο που μπορώ.

Μιλήσατε για την οικογένεια σας. Έχετε δύο παιδιά…

Έχω δύο γιους. Ο Κωνσταντίνος για την ώρα σπουδάζει στο Λονδίνο και ο Αλέξανδρος είναι 13 ετών. Τους λείπω πολύ, γιατί είμαι άνθρωπος που κινείται συνεχώς. Όταν είμαι στο νοσοκομείο στη Γενεύη, μπορώ να σας πω ότι δουλεύω 20 ώρες τη μέρα, έχω ευθύνες ως διευθυντής της κλινικής και είμαι και τακτικός καθηγητής. Έχω την κλινική, την εκπαίδευση, τους φοιτητές, τις έρευνες, πολλά καθήκοντα…

Θέλει κάποιος από τους δύο γιους να ασχοληθεί με την ιατρική;

Ο πρώτος σπούδασε νομικά, μετά έκανε σπουδές στις πολιτικές επιστήμες. Εκείνος δεν νομίζω, γιατί έβλεπε ότι ο πατέρας του έλειπε από το σπίτι και ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό. Ο Αλέξανδρος νομίζω ότι θέλει να ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του, αλλά ακόμα είναι μικρός. Το συζητάμε μερικές φορές.

Υπήρξε κάποιος άνθρωπος εμπνευστής σε όλες αυτές τις προσπάθειές σας;

Ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν μεγάλος φιλάνθρωπος. Εκείνος μου έδωσε αυτή τη φιλανθρωπική και ανθρωπιστική ευαισθησία να βοηθώ τους φτωχούς, γιατί ήταν εσωτερικός παθολόγος στην Κων/λη, διευθυντής του ιταλικού νοσοκομείου και μετά είχε το ιατρείο του στον Άγιο Στέφανο. Τον έβλεπα τρεις μέρες κάθε εβδομάδα να θεραπεύει φτωχούς ασθενείς αφολοκερδώς και τους βοηθούσε και οικονομικά για να μπορέσουν να αγοράσουν φάρμακα.

Ο παππούς σας ήταν ένας ιερέας, ο οποίος μάλιστα έχασε όλη του την περιουσία στη Μικρασιατική καταστροφή. 

Ναι, δυστυχώς! Ο παππούς μου ήταν από το Προκόπι  και αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Καισαρείας και μετά για να μη μπει στην ανταλλαγή, έφυγε από το Προκόπι και πήγε στην Κων/λη. Έχασε την περιουσία του και μετά ξανάρχισε τη ζωή του. Η γιαγιά μου –η μητέρα του πατέρα μου- ήτανε από το παλάτι. Ο πατέρας της ήταν ο Ξενοφών Ζωγράφος πασάς, ο οποίος είχε αποφοιτήσει από την ιατρική σχολή του Μονπελιέ-την πιο παλιά ιατρική σχολή στην Ευρώπη, ήταν ο αρχίατρος του Σουλτάνου. Εκείνη την εποχή τον είχε θεραπεύσει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ο προπάππους ήταν ο Αλέξανδρος  Μαυροθεοδωρής πασάς, ο οποίος  ήταν Υπουργός Εξωτερικών/πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1878 είχε υπογράψει τη συνθήκη του Βερολίνου και μετά τον είχαν διορίσει Υπουργό Εξωτερικών. Από τον Αλέξανδρο Μαυροθεοδωρή πασά έδωσα στο δεύτερο γιο μου το όνομα «Αλέξανδρος».

 

afksedios_3 (1)  Με την Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας

 

Ποια είναι η σχέση ενός γιατρού με τον Θεό; Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε ότι στο χειρουργείο υπάρχει δίπλα σας μία θεία δύναμη;

Συνεχώς, γιατί ξέρετε ο πατέρας μου μας μεγάλωσε με μία αυστηρή εκπαίδευση στην οποία μας έδωσε και ιστορικές και θρησκευτικές παραδόσεις. Γι’ αυτό έχω μεγάλη πίστη στο Θεό. Κάθε φορά που χειρουργώ αισθάνομαι τον Θεό δίπλα μου, γιατί τελικά ο Θεός αποφασίζει… Και χωρίς πίστη ο άνθρωπος δεν μπορεί να προσφέρει αυτά που επιθυμεί.

Πόσο δύσκολα μπορεί να ξεπεράσει ένας γιατρός το χαμό ενός ασθενή;

Πολύ δύσκολα! Δυστυχώς μερικές φορές έχουμε δύσκολα περιστατικά με μεγάλο ρίσκο και όταν χάνεται ένα περιστατικό και προπαντός ένα παιδί αναρωτιέται ένας χειρουργός αν έκανε σωστή δουλειά ή όχι. Εγώ βλέπω, ξαναβλέπω ολόκληρο το χειρουργείο σε κάθε βήμα, το τι έκανα. Και με αυτό τον τρόπο ο χειρουργός ή ο γιατρός μπορεί να βελτιωθεί. Κάποιες φορές ήθελα και να σταματήσω την καρδιοχειρουργική, γιατί έλεγα: «Θεέ μου, είναι δύσκολο πράγμα». Όταν έχεις αυτή την ευαισθησία σκέφτεσαι «τώρα αν ήμουν στη θέση των γονιών τι θα αισθανόμουνα, τι εντύπωση θα είχα προς τον χειρουργό ή τον γιατρό». Μετά σκέφτεσαι ότι αυτό είναι ένα ορισμένο ποσοστό, περίπου 1- 2% των παιδιών και βλέπεις αυτά τα παιδιά που θεραπεύεις και υπάρχει ισορροπία…

Έχετε ελεύθερο χρόνο; Πώς χαλαρώνετε κυρίως πριν από τα δύσκολα χειρουργεία που έχετε να αντιμετωπίσετε;

Δεν έχω. Είναι το πρόβλημά μου αυτό με τα ταξίδια και τα χειρουργεία που έχω καθημερινώς. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο τα σαββατοκύριακα που είμαι εδώ, τα περνάω με τον Αλέξανδρο. Μερικές φορές έρχεται και ο Κωνσταντίνος από το Λονδίνο με την οικογένεια. Ξέρω ότι τους λείπω και προσπαθώ να τους δώσω λιγάκι χρόνο.

Μου έχει κάνει εντύπωση, όσες φορές έχουμε μιλήσει, ότι είστε πολύ σεμνός και θέλω να σας ρωτήσω αν έχετε συνειδητοποιήσει πόσο σπουδαίο είναι το έργο σας;

Αυτό το κάνω με την καρδιά μου, γιατί είχα καλό παράδειγμα τον πατέρα μου και αυτό το καταλάβανε οι Τούρκοι αργότερα και δώσανε το όνομά του σε ένα σοκάκι του Αγίου Στεφάνου. Δεν κάνω το φιλανθρωπικό έργο για να με διαφημίσει. Γι’ αυτό είναι σπάνιες  οι φορές που δέχομαι να δώσω συνεντεύξεις. Αγαπώ τα πράγματα που προσφέρει ο άνθρωπος χωρίς να κάνει πολύ θόρυβο.

Τα μικρά παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες στη χώρα μας υπολογίζονται σε 1500. Πόσο συχνά επισκέπτεστε την Ελλάδα;

Όχι πολύ συχνά, γιατί έχω πάρα πολλά ταξίδια. Έχω μία θεία στην Αθήνα, στην Άνω Γλυφάδα και προσπαθώ να την επισκεφθώ δυο-τρεις φορές κάθε χρόνο. Μου τηλεφωνούν κάθε μέρα γονείς από την Ελλάδα να φέρουν τα παιδιά για να τα χειρουργήσω. Δυστυχώς στην τωρινή οικονομική κατάσταση το ιατρικό σύστημα της Ελλάδας δεν μπορεί να προσφέρει στους γιατρούς, τους χειρουργούς την κατάλληλη υποδομή, τον κατάλληλο εξοπλισμό, τα κατάλληλα υλικά και τα κατάλληλα όργανα για να μπορέσουν να θεραπεύσουν αυτά τα δύσκολα περιστατικά. Νομίζω ότι πρέπει το κράτος να έχει μία διαφορετική πολιτική, γιατί είναι ζήτημα ζωής. Αυτά τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν εκτός χώρας για να μπορέσουν να θεραπευθούν.

afksedios_6

Άρα πρέπει να δίνονται πιο εύκολα οι άδειες για να φεύγουν τα παιδιά από ελληνικά νοσοκομεία;

Ακριβώς! Δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτό το εμπόδιο, ίσως γίνεται για να μη χάνει η χώρα συνάλλαγμα και δυστυχώς τα συγκεκριμένα παιδιά δεν μπορούν να θεραπευθούν, αυτή είναι μια πραγματικότητα. Εγώ είμαι έτοιμος να βοηθήσω τη χώρα μου, τη μητέρα- πατρίδα. Μόνο που μέχρι τώρα κανένας, ούτε από το Υπουργείο Υγείας, δεν με κάλεσε να συζητήσουμε. Με την Κύπρο υπογράψαμε μια συμφωνία. Τους προσφέραμε φιλανθρωπική τιμή και με 11.000 ευρώ χειρουργούμε περιστατικά. Τα παιδιά έρχονται και τα χειρουργώ εδώ. Έχω ήδη στείλει αυτή τη συμφωνία στο Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας*4 για να ξέρει τη συνεργασία που έχουμε με αυτή τη χώρα και μέχρι τώρα κανένας δεν ήρθε σε επαφή να μου ζητήσει ή να μου προτείνει κάτι.

Κάνετε μία αξιόλογη προσπάθειά  να ανοίξει και πάλι η θεολογική σχολή και το ελληνικό νοσοκομείο του Μπαλουκλί.  

Θέλω να ιδρύσω την ελληνική ιατρική σχολή και το ελληνικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο, το οποίο θα είναι ιδιωτικό. Στα πλαίσια του πανεπιστημίου αυτού, θα βάλουμε και θεολογική σχολή. Θυμίζω ότι για να μπορέσουμε να ιδρύσουμε πανεπιστήμιο, πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δυο σχολές.

Είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Πώς το βλέπει η κυβέρνηση στην Τουρκία;

Πρέπει να πάμε για να συζητήσουμε ορισμένα στοιχεία, εφόσον η νομοθεσία μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Επίσημη γλώσσα θα είναι τα αγγλικά και θα έχουμε ανοίγματα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Θα διδάσκονται τα ελληνικά ως γλώσσα μέσα στο πανεπιστήμιο;

Θέλουμε να βάλουμε και την ελληνική φιλολογία στα πλαίσια του πανεπιστημίου.

Θέλω να στείλετε ένα μήνυμα στους Έλληνες που περνούν δύσκολες ώρες αυτή την περίοδο;

Νομίζω ότι η λύση θα έρθει από τους Έλληνες. Ορισμένοι πολιτικοί πήραν μαθήματα μέσα από τη δύσκολη οικονομική περίοδο κατά την οποία βασανίζονται οι Έλληνες. Ο λαός ελέγχει τους πολιτικούς και τώρα ο ελληνικός λαός θα έχει την ευαισθησία να κάνει καλές επιλογές στο μέλλον.

afksedios_4 (2)

*1 Prof A. Kalangos: Chef de Service de Chirurgie Cardio-vasculaire, Directeur du Centre Cardio-vasculaire, Hôpitaux Universitaires de Genève

*2 Μάιος 2013. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά και δημόσια τον κύριο Κώστα Χαρδαβέλλα, που μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι στη δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής «Αθέατος Κόσμος» και είχα την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με προσωπικότητες όπως ο καθηγητής Αυξέντιος Καλανγκός

*3 Καρδιά για όλους

*4  Αναφέρεται σε χρονικό διάστημα πριν τον Μάιο του 2013

Πηγή φωτογραφιών: ACT4Children, Fb και www.hug-ge.ch

17 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 Comments
  • April 26, 2014

    Ποση δύναμη μπορει να έχει ένας ανθρωπος!!!συγγχαρητήρια στον σπουδαίο αυτό έλληνα,και στο συναπαντημα που μας τον γνώρισε!!

    giota
    Reply
    • April 27, 2014

      Ευτυχώς υπάρχουν και σήμερα Ιεραπόστολοι που αφιερώνουν τη ζωή τους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας ,απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και χαρίζουν τη ζωή .
      Ευχαριστούμε το συναπάντημα γιατί επιλέγει τόσο σημαντικές και πανανθρώπινες προσωπικότητες που διδάσκουν τον κόσμο με το φωτεινό παράδειγμά τους .

      vivi
      Reply
    • April 27, 2014

      επαυξάνω στο μήνυμα της κ. Γιώτα

      Reply
  • April 28, 2014

    Hi, just wanted to mention, I loved this article. It was inspiring. Keep on posting!

    Reply
    • April 28, 2014

      Μπράβο στο συναπάντημα που ασχολείται με τόσο ενδιαφέροντα θέματα κ χειρίζεται άψογα την ελληνική γλώσσα επιτέλους!Συνέχισε έτσι,μπράβο!

      eri
      Reply
  • July 16, 2014

    Good article , thanks and we wish more!

    STEPHAINE
    Reply
  • July 24, 2014

    Συγχαρητήρια στο ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ που προβάλλει προσωπικότητες οι οποίες υπηρετούν πανανθρώπινες αξίες και κοσμούν τον άνθρωπο

    ΣΟΥΖΗ
    Reply
  • September 5, 2014

    this is an excellent article…

    DAFNY
    Reply
  • September 10, 2014

    Aw, this was a really nice post. 😉

    KELLY
    Reply
  • September 25, 2014

    !!!!well done!!!!

    Tracy
    Reply
  • January 20, 2015

    an article about health and little children…touching and informative!!!

    Joseph
    Reply
  • August 15, 2015

    I like to surf in various places on the online world, often I find interesting sites like yours!

    Reply
  • September 10, 2015

    A big thank you for your blog article.Thanks Again.

    Irene in romania
    Reply
  • October 6, 2015

    I am often to blogging and i really appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new information.

    Reply
  • October 22, 2015

    You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

    Berlin
    Reply
  • October 12, 2016

    It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this brilliant blog!

    Reply
  • November 7, 2016

    !!!!!!

    Reply