/ Συναντήσεις / η…Theia της μόδας

η…Theia της μόδας

mara on April 4, 2014 - 21:43 in Συναντήσεις
4 (80%) 1 vote

 

«Μακριά το χέρι από τη μηχανή» της έλεγε η μοδίστρα γιαγιά της και ευτυχώς η Θεοδώρα Προβοπούλου- ή αλλιώς η  σχεδιάστρια Theia- δεν ακολούθησε τη συμβουλή της. Αν και σπούδασε οικονομικές επιστήμες και πολιτική φιλοσοφία και παρά το ότι είναι κόρη ενός ισχυρού άνδρα της ελληνικής οικονομίας, σεμνή και προσγειωμένη ακολούθησε το δρόμο που χάραξε το μοναδικό ταλέντο της. Το τετράχρονο κοριτσάκι που έπαιρνε υφάσματα και έντυνε την κούκλα της, μεγάλωσε και ντύνει όσες αναζητούν κάτι καλόγουστο και ιδιαίτερο.

 theia_Takis Spyropoulos fwto.fb φωτογραφία: takis spyropoulos/fb

Sinapantima: Η κρίση μας έφερε και πάλι κοντά στην παράδοση και σε όσα μάθαιναν οι παλιότερες γενιές, (όπως π.χ. το πλέξιμο). Είχες προβλέψει αυτή την επιστροφή ή ήταν και για σένα μία ευχάριστη έκπληξη;

Θεοδώρα Προβοπούλου: Δεν είχα προβλέψει πως κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε σε ό,τι έχει να κάνει με την παράδοση, αλλά μου έκανε εντύπωση που όλο αυτό είχε εκλείψει. Σίγουρα το φυσικό είναι να ασχολείσαι με πράγματα τα οποία σε αφορούν, όπως για παράδειγμα το φαγητό που τρως,  τα ρούχα τα οποία φοράς. Ήταν, λοιπόν,  λογική η επιστροφή στις ρίζες, στο να φτιάχνεις κάτι με τα χέρια σου για τον εαυτό σου. Και δεν εννοώ ότι όλοι πρέπει να κάνουν τα δικά τους ρούχα από το μηδέν, αλλά τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσουμε κάποιες βασικές γνώσεις μεταποίησης, να μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας μια αλλαγή αν κάποιο ρούχο δεν μας πάει ή αν αλλάξει η μόδα.

Sinapantima: Εσύ παραδίδεις μαθήματα πλεξίματος και κατασκευής. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου;

Θεοδώρα Προβοπούλου: Αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σε αυτό συμβάλλει και το ότι έχουμε λιγότερα χρήματα στα χέρια μας αυτό τον καιρό. Λίγα χρόνια πριν, δίναμε χρήματα πιο εύκολα και αγοράζαμε καινούρια πράγματα συνεχώς, χωρίς πολλά κριτήρια, σαν να μην υπήρχε αύριο. Πλέον διαθέτουμε ένα ποσό για πράγματα τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να φτιάχνουμε οι ίδιοι τα ρούχα μας, τα αξεσουάρ μας, τα κοσμήματά μας, ο,τιδήποτε.

Sinapantima: Λένε ότι η μόδα ανακυκλώνεται και με το πέρασμα των ετών επιστρέφουν παλιότερα στυλ. Ποιο στυλ θεωρείς ότι θα επανέλθει;

Θεοδώρα Προβοπούλου: Δεν είμαι σίγουρη, γιατί έχουν επανέλθει σχεδόν όλα πλέον. Έχουμε δει όλες τις δεκαετίες να επανέρχονται, όπως για παράδειγμα το thirties και το fifties. Νομίζω ότι μπαίνουμε σε μία εποχή mix and match.  Αυτό από τη μια έχει σχέση και με την οικονομική συγκυρία, δηλαδή κοιτάμε τι έχουμε στη ντουλάπα μας και πώς μπορούμε να σετάρουμε ρούχα μεταξύ τους για να βγει ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Από την άλλη είναι και θέμα πολιτισμικό. Είμαστε σε μία εποχή που η τάση είναι ούτε η υπερβολική κατανάλωση, δηλαδή όχι όλα καινούρια, αλλά ούτε όλα παλιά.

S: Οι δικές σου δημιουργίες είναι πολύ χαρακτηριστικές. Κάθε κομμάτι σου έχει την υπογραφή σου. Αυτό, φαντάζομαι, έχει ένα τίμημα. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να γίνει μαζική παραγωγή ή σου αρκεί να απευθύνεσαι σε συγκεκριμένο-πιο περιορισμένο- κοινό;

Θ.Π.: Να γίνει μαζική παραγωγή σε αυτό που κάνω, δεν γίνεται. Γενικώς, τα περισσότερα ρούχα τα οποία φτιάχνω είναι σχεδόν απαραίτητο να φτιάχνονται στα μέτρα του πελάτη. Είναι όντως πάρα πολύ ιδιαίτερα και γι’ αυτό οι πελάτες οι δικοί μου, συνήθως διαλέγουν τα ρούχα μου για πιο ιδιαίτερες στιγμές. Δεν είναι ρούχα τα οποία φοριούνται εύκολα στο δρόμο.

theia_1                           theia_4

φωτο 1: Nikos Giannakopoulos, φωτο  2: Giannis Vastardis/πηγή:FB-σελίδα Michael Tsoukas-τίτλος φωτο: my style work for Hello

S: Ο χώρος της μόδας είναι από εκείνους που «χτυπήθηκαν» πολύ από τη κρίση. Πιστεύεις πως ό,τι αξίζει, θα επιβιώσει ακόμα και σε καιρό κρίσης ή η μείωση των εσόδων είναι το αναπόφευκτο κακό;

Θ.Π.: Η μείωση των εσόδων νομίζω ότι είναι αναπόφευκτη για όλους,  όσο καλός, ποιοτικός και να είναι κάποιος. Θα έλεγα με μεγάλη σιγουριά ότι όποιος δεν άξιζε, σίγουρα δεν θα συνεχίσει, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι όποιος αξίζει θα επιβιώσει. Φοβάμαι ότι η μπάλα θα παρασύρει και ανθρώπους που αξίζουν.

S: Μήπως η λύση βρίσκεται στο εξωτερικό; Εσύ έχεις στραφεί στο εξωτερικό για συνεργασία;

Θ.Π.:  Δεν είμαι σίγουρη και για το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή όλη η Ευρώπη υποφέρει, δεν είναι όπως παλιά που έλεγες  «θα βγω στην Ιταλία ή την Αγγλία». Ίσως η λύση είναι άλλες αγορές, όπως Κίνα, Ρωσία. Θα ήθελα να στραφώ προς τα εκεί, ειδικά με τον κορσέ που είναι ένα πάρα πολύ ιδιαίτερο αξεσουάρ.

theia_3 φωτο: Giannis Vastardis/ πηγή:FB-σελίδα Michael Tsoukas-τίτλος φωτο: my style work for Hello

S: Πρόσφατα έγινες μανούλα. Ποιο είναι το πρώτο ρούχο που εμπνεύστηκες μετά τη γέννηση της κόρης σου;

Θ.Π.:  Μία παιδική κάρτα για την ίδια.

S: Πόσο σε επηρέασε η μητρότητα; Θα σε δούμε να προωθείς και παιδικά ρούχα;

Θ.Π.: Μου πέρασε από το μυαλό, αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι πρέπει να σταματήσω να κάνω ο,τιδήποτε άλλο και εμένα με ενδιαφέρει αυτό που κάνω. Το παιδικό ρούχο είναι παντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Με επηρεάζει, όμως, η μητρότητα στη δουλειά μου πάρα πολύ από την άποψη ότι δεν έχω το χρονικό περιθώριο που είχα παλιά να δουλεύω στο εργαστήριο 15 ώρες τη μέρα. Αλλά αυτό ίσως με κάνει πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική στη δουλειά μου.

S: Η μείωση απασχόλησης ανάγκασε πολλά άτομα να αλλάξουν επαγγελματικούς χώρους. Ως αποτέλεσμα, πολλά μοντέλα, ηθοποιοί, παρουσιαστές άρχισαν να σχεδιάζουν ρούχα και να προωθούν τις συλλογές τους. Πώς είδες αυτή την εξέλιξη;

Θ.Π.: Να είμαι ειλικρινής το βλέπω λίγο ως πυροτέχνημα. Είναι λογικό να συμβαίνει. Όλοι όταν ζοριζόμαστε επαγγελματικά κοιτάμε να βρούμε διεξόδους, αλλά «έκαστος στο είδος του». Όταν δεν έχεις ένα background να υποστηρίξεις αυτό το οποίο κάνεις, δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ.

Πόσες δημιουργίες σου υπάρχουν σπίτι σου;

Θ.Π.:  Υπάρχουν τρία-τέσσερα κομμάτια τα οποία τα αγαπάω πάρα πολύ, τα θεωρώ συλλεκτικά και δεν θα ήθελα με τίποτα να τα δώσω. Είναι κάποια από τα πρώτα κομμάτια που έφτιαξα, ένας κορσές με ύφασμα που μου είχε φέρει από την Κορέα ο παππούς μου που ήταν ναυτικός και ρούχα που έχω φτιάξει για να τα φοράω: πουκάμισα, παντελόνια.

theia_phgh fb πηγή: fb

Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σου σχέδια και πότε θα νιώσεις ότι πλησιάζεις την καταξίωση;

Θ.Π.: Νομίζω ότι ποτέ δεν θα νιώσω ότι πλησιάζω την καταξίωση. Πάντα ό,τι και να κάνω, παίρνω την ικανοποίηση ότι έκανα ένα βήμα μπροστά, αλλά δεν νιώθω ποτέ ότι έχω φθάσει κάπου.

———————————————————————————————————

Ασχολείσαι με τη διακόσμηση; Κάνεις κατασκευές;

Θ.Π.: Μου αρέσουν πάρα πολύ τα έπιπλα. Αν κάποια στιγμή έχω χρόνο θα ήθελα να ασχοληθώ με την επιπλοποιία. Προς το παρόν μαζεύω μανιωδώς ό,τι βρω στο δρόμο, τα ανακατασκευάζω, αλλάζω ταπετσαρίες και τα φτιάχνω.

Αγαπημένο «συναπάντημα»/ άτομο που σε επηρέασε πολύ:

Η γιαγιά μου και ο παππούς μου. Η γιαγιά μου ήταν μοδίστρα, οπότε ήμουν συνέχεια στα πόδια της και αυτό με επηρέασε πάρα πολύ, γιατί ήρθα σε επαφή με υφάσματα από πάρα πολύ μικρή ηλικία, αλλά και ο παππούς μου με έχει επηρεάσει πάρα πολύ, γιατί μου έλεγε συνέχεια παραμύθια. Ο εγκέφαλός μου κάπου έχει «κολλήσει» στο παραμυθιακό στοιχείο. 

Ποια είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σου;

Η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού μου είναι… μία καμπύλη στο σαλόνι. Εκεί υπάρχει ενσωματωμένο ένα πολύ παλιό ραδιόφωνο, πρέπει να είναι του ’40 ή του ’50 και από πάνω έχει παράθυρα τα οποία «ακολουθούν» το σχήμα της καμπύλης.

theia_6 φωτο: Nadia Norskott

theia_2 φωτο: Giannis Vastardis/πηγή:σελίδα Michael Tsoukas-τίτλος φωτο: my style work for Hello

theia_5 φωτο: Peny Giannakou

πηγή φωτογραφίας τίτλων:apostolos strantzalis-fb/

 

1 POST COMMENT
Rate this article
4 (80%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comments
  • July 1, 2017

    συνέντευξη που διαβάζεται ευχάριστα!πολύ καλή!

    Reply