/ Προτάσεις / Βαρκελώνη: Ο «ναός» του Gaudi

Βαρκελώνη: Ο «ναός» του Gaudi

mara on October 4, 2014 - 00:50 in Προτάσεις
5 (100%) 2 votes

Αν είστε φίλος της Αρχιτεκτονικής, θα θέλετε να την επισκεφθείτε για να δείτε τα αριστουργήματα του Gaudi, διάσπαρτα στην πόλη. Αν είστε ποδοσφαιρόφιλος, από το αεροδρόμιο κιόλας, θα σχεδιάζετε την επίσκεψή σας στο γήπεδο της Barca. Για τους υπόλοιπους, η πόλη κρύβει πολλά ωραία μυστικά.

Bienvenidos a Barcelona!

 

barca_73

H Βαρκελώνη, πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Καταλονίας, με πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια*, είναι η έκτη πιο πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή της ΕΕ. Η πόλη έχει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό.

Όταν έρθει η ώρα να επιλέξετε ξενοδοχείο, θα σας πρότεινα να αναζητήσετε κοντά στη «La Rambla», που είναι το πιο γνωστό σημείο της πόλης. Πάνω στον δρόμο αυτό υπάρχει η στάση του μετρό, (Liceu). Επιδιώξτε το ξενοδοχείο σας να είναι εκεί -είναι το ιδανικό σημείο, γιατί θα είστε κοντά σε όλα. Το μετρό θα σας διευκολύνει στις μετακινήσεις σας και θα είστε κοντά στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι επισκέφθηκα όλα τα μουσεία της πόλης, τα οποία είναι πολλά: άλλα πολύ σημαντικά, όπως το αρχαιολογικό και άλλα λιγότερο, όπως το μουσείο ερωτικής τέχνης.

barca_02 Η αρχή του δρόμου La Rambla

Όπως σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις πλέον, υπάρχει και εδώ το γνωστό κόκκινο λεωφορείο ξενάγησης. Αν μείνετε πολλές μέρες, θα σας συμβούλευα, την πρώτη μέρα να την αφιερώσετε στη βόλτα αυτή. Θα περιηγηθείτε στην πόλη και θεωρώ ότι θα δείτε πραγματικά τα σημαντικότερα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε και από κοντά. Στην ίδια τιμή σας προσφέρουν και τη βραδινή βόλτα, την οποία σίγουρα δεν πρέπει να χάσετε.

barca_89 barca_90 barca_93 barca_94

 

Αφού ξεκινήσαμε από τη «La Rambla», να πούμε ότι χιλιάδες τουρίστες διασχίζουν καθημερινά αυτόν τον-1,2 χλμ-δρόμο. Πλανόδιοι ζωγράφοι, κιόσκια με λουλούδια και κοσμήματα, θα κάνουν τον περίπατό σας ευχάριστο. Το μέρος αυτό, επειδή είναι κεντρικό, ανέκαθεν αποτελούσε το σημείο συνάντησης ατόμων όλων των κοινωνικών τάξεων. Περπατώντας προς την παραλία στο δεξί σας χέρι θα δείτε τη Boqueria Market,

barca_100 μια μεγάλη αγορά τροφίμων. Εδώ πουλάνε λαχανικά, κρέατα, ψάρια, φρούτα, όστρακα και χιλιάδες άλλα προϊόντα. Αν θέλετε να αγοράσετε ένα τοπικό προϊόν, φημισμένη είναι η Bottarga τους-σαν αυγοτάραχο από αυγά τόνου. Στο σημείο αυτό, από τον 13ο αιώνα, υπήρχε αγορά κρεάτων και γι’ αυτό τον λόγο θεωρείται σημαντικό αξιοθέατο.

 

Λίγο πιο κάτω, πάλι στο δεξί σας χέρι, βρίσκεται το στενό που οδηγεί στο Gran Teatre del Liceu, (η στάση του μετρό Liceu οδηγεί εκεί). Από το 1847 έως σήμερα στο θέατρο αυτό έχουν ανέβει πολύ αξιόλογες όπερες . Το εσωτερικό του είναι ανοιχτό στο κοινό και η καθορισμένη ξενάγηση-στα ισπανικά και τα αγγλικά- είναι στις 09.30 και 10.30 από Δευτέρα ως Παρασκευή. Η διάρκεια της ξενάγησης είναι 50 λεπτά.

 

Στο τέλος του δρόμου, μπροστά από τη θάλασσα, δεσπόζει το Mirador de Colom.

barca_63 barca_62 Το 50 μέτρων μνημείο είναι αφιερωμένο στον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος στην επιστροφή του από την Αμερική αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Βαρκελώνης. Το μνημείο από το 1888 έως σήμερα, μας προσκαλεί να απολαύσουμε –ανεβαίνοντάς το-μια πανοραμική θέα της πόλης.

Πληροφορίες για τους επισκέπτες:

Από 01/03 μέχρι 30/09, καθημερινά είναι ανοιχτό από τις 08.30 έως τις 20.30. Από 01/10 έως 28/02 καθημερινά είναι ανοιχτό από τις 08.30 έως τις 19.30. Είναι κλειστό: 01/01, 06/01, 25/12 και 26/12.

 

La Barceloneta: Η La Rambla καταλήγει στη φημισμένη παραλία της πόλης. Ανεξάρτητα από το αν κολυμπήσετε ή όχι, μια βόλτα στην περιοχή με τα πολλά ξενοδοχεία, τις καφετέριες και τη νεολαία της Βαρκελώνης σίγουρα θα σας αρέσει.

barca_76 barca_74

Μετακίνηση: Για τρεις μέρες, όσες νομίζω ότι ισχύει το εισιτήριο του κόκκινου λεωφορείου, μπορείτε να ρυθμίσετε τις μετακινήσεις ανάλογα με τις στάσεις που κάνει. Στην αρχή του δρόμου La Rambla, στην Plaza Cataluna υπάρχει κέντρο πληροφοριών για τους τουρίστες. Πάρτε έναν χάρτη της πόλης και ζητήστε να ενημερωθείτε για τη Barcelona Card, με την οποία  θα μπορείτε να μετακινείστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δωρεάν και να έχετε έκπτωση σε κάποια αξιοθέατα. Κάντε προγραμματισμό πού θέλετε να πάτε και δείτε αν σας συμφέρει.

Η Plaza Cataluna κατασκευάστηκε το 1927. Τα σιντριβάνια και τα αγάλματα κάνουν την πλατεία ένα όμορφο μέρος για περίπατο. Το σημείο αυτό είναι κομβικό. Ενώνει την παλιά πόλη με το κομμάτι που δημιουργήθηκε όταν επεκτάθηκε η Βαρκελώνη. Στο σημείο αυτό είναι η αφετηρία των κόκκινων λεωφορείων και των υπεραστικών λεωφορείων που σας πηγαίνουν σε κοντινές πόλεις και σε παραθαλάσσια θέρετρα.

barca_65 barca_64

Αξιοθέατα:

Sagrada Familia: Νομίζω ότι είναι το πρώτο αξιοθέατο που έρχεται στο μυαλό κάποιου, είτε έχει επισκεφθεί την πόλη είτε όχι και η ουρά για το εσωτερικό του τους καλοκαιρινούς μήνες φθάνει το ένα οικοδομικό τετράγωνο.

barca_47 barca_46 barca_91

Η φημισμένη- ακόμα υπό κατασκευή- εκκλησία, όταν τελειώσει θα έχει 18 πύργους, (12 αφιερωμένους στους Απόστολους, τέσσερις στους Ευαγγελιστές, έναν στον Ιησού και έναν στην Παναγία). Η ιστορία της εκκλησίας αυτής αρχίζει το 1882 με ένα αρχικό σχέδιο του αρχιτέκτονα Francisco de Paula del Villar. Έναν χρόνο αργότερα, ο Antoni Gaudi αναλαμβάνει να συνεχίσει το έργο του πρώτου, (ένα πρότζεκτ το οποίο δεν εγκατέλειψε μέχρι τον θάνατό του το 1926). Από τότε φυσικά, βασισμένοι στην αρχική του ιδέα, πολλοί αρχιτέκτονες έχουν αναλάβει να συνεχίσουν… Στην κεντρική ιστοσελίδα της εκκλησίας, (http://www.sagradafamilia.cat) ενημερωνόμαστε ότι η κατασκευή της βασίστηκε σε δωρεές. Ο ίδιος ο Gaudi έλεγε ότι είναι ένα έργο στα χέρια του Θεού και εξαρτάται από τη θέληση των ανθρώπων.  (És una obra que està a les mans de Déu i en la voluntat del poble). Ως οικοδόμημα παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς την αρχιτεκτονική του.

barca_69 barca_68 barca_67 barca_66

Ένα ασανσέρ σας ανεβάζει με επιπλέον εισιτήριο στο ψηλότερο σημείο του ναού. Το κατέβασμα γίνεται από τις σκάλες. Να συμβουλεύσω τις επισκέπτριες να αποφύγουν το τακούνι τη συγκεκριμένη μέρα. Οι σκάλες είναι τόσο στενές, ώστε χωράει ο καθένας μόνος του να προχωρήσει, πράγμα που ίσως δημιουργήσει συνωστισμό, αν όποιος  προπορεύεται σταματήσει για να βγάλει μια φωτογραφία, (συνήθως κάποιος συμπαθής Κινέζος θα βρεθεί μπροστά σας, να είστε προετοιμασμένοι…).

barca_49 barca_48

 

La Pedrera ή αλλιώς Casa Milà: Από τα γνωστότερα έργα του Γκαουντί.

barca_35 barca_36 barca_37

Κατασκευάστηκε μεταξύ 1906 και 1912. «La Pedrera» σημαίνει «το λατομείο», ένα όνομα που του δόθηκε, γιατί η πρόσοψη του κτιρίου θυμίζει λατομείο. Οι ξεναγοί θα σας πουν να προσέξετε τη λεπτομέρεια στα κάγκελα που δίνουν την αίσθηση ενός κύματος. Ανεξάρτητα από τις γνώσεις σας πάνω στην αρχιτεκτονική, σίγουρα όταν μπείτε μέσα στο κτίριο και όταν φθάσετε στο ψηλότερο σημείο του, θα διαπιστώσετε τη μοναδικότητά του.

Αυτή η μοναδικότητα αναγνωρίστηκε το 1984 επίσημα και έκτοτε βρίσκεται στη λίστα των έργων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το κτίριο αυτό δεν είναι ολόκληρο ένα μουσείο. Ένας συγκεκριμένος όροφος είναι επισκέψιμος, με τη διακόσμηση και τα έπιπλα της εποχής κατασκευής του.

barca_44 barca_43

Στους υπόλοιπους ορόφους υπάρχουν διαμερίσματα και γραφεία. Βγείτε στον τελευταίο όροφο και απολαύστε τη θέα. Τα περίεργα φουγάρα και τα ιδιόμορφα παράθυρα, θα τραβήξουν σίγουρα την προσοχή σας. Παρασυρθείτε από «το κύμα» του σχεδίου και νιώστε τη μοναδική αύρα του σχεδίου του Gaudi.

barca_42 barca_41 barca_39 barca_38

Πληροφορίες για τους επισκέπτες:

Από 3 Μαρτίου έως 02 Νοεμβρίου είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 09.00 έως τις 20.00, (τελευταία επιτρεπόμενη είσοδος στις 19.30).

Από 03 Νοεμβρίου έως 02 Μαρτίου από τις 09.00 έως τις 18.30, (τελευταία επιτρεπόμενη είσοδος στις 18.00).

1 Ιανουαρίου: 11.00 έως 20.00

Κλειστό: 25 Δεκεμβρίου, 13 με 19 Ιανουαρίου, (ίσως αλλάζει αυτό κάθε χρόνο, πρέπει να το δείτε).

Η είσοδος είναι ελεύθερη για παιδιά κάτω των έξι ετών.

 

Casa Batlló: Κτισμένο μεταξύ 1904 και 1906, το κτίριο αυτό είναι άλλο ένα δείγμα της μοναδικής δουλειάς του σπουδαίου Καταλανού αρχιτέκτονα.

 

barca_50

Η οροφή του θυμίζει πλάτη ζώου. Η σπονδυλική στήλη που σχηματίζεται στην οροφή αποτελείται από σφαιρικά κομμάτια, τα χρώματα των οποίων φαίνονται διαφορετικά καθώς κινείστε. Το σχέδιο και εδώ σας δίνει την αίσθηση της κίνησης και των κυμάτων και το εσωτερικό του είναι ένα έργο Τέχνης. Η σπουδαιότητα της δουλειάς του Gaudi φαίνεται στην αρμονία σχημάτων, φωτός, χρωμάτων, χώρου και σχεδίου.  Για την ιστορία να πούμε ότι η οικογένεια Batlló ήταν πολύ γνωστή στη Βαρκελώνη. Ο πατέρας Josep Batlló i Casanovas ήταν γνωστός βιομήχανος με πολλά εργοστάσια.

Πληροφορίες για τους επισκέπτες:

Από τα ελάχιστα-παγκοσμίως-αξιοθέατα που είναι 365 μέρες τον χρόνο ανοιχτό! Καθημερινά από τις 09.00 έως τις 21.00, με τελευταία επιτρεπόμενη είσοδο στις 20.00.

 

Ο καθεδρικός ναός/ Catedral: O γοτθικού ρυθμού καθεδρικός ναός χτίστηκε στα θεμέλια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

barca_07 barca_11 barca_08

Η κατασκευή ξεκίνησε την 1η Μάη 1298 κατά τη διάρκεια της θητείας του Επισκόπου Bernardo Pelegrí και της βασιλείας του βασιλιά James ΙΙ της Αραγονίας, (του Δίκαιου), και είχε σχεδόν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα. Σε περίπτωση που επισκεφτείτε τον ναό καλοκαιρινό μήνα, αν φοράτε αμάνικη μπλούζα, θα σας προτρέψουν να αγοράσετε στην είσοδο του ναού ένα φουλάρι, για να καλύψετε τους ώμους σας. Ανεβείτε στην οροφή να απολαύσετε τη θέα της πόλης και να τραβήξετε αναμνηστικές φωτογραφίες.

 

PUEBLO ESPANO: Το ισπανικό χωριό, είναι στην τέταρτη θέση των δέκα αξιοθέατων που επισκέπτονται οι τουρίστες στη Βαρκελώνη, (προηγούνται: Sagrada Familia, ενυδρείο, μουσείο FC Barcelona). Είναι ένα χωριό 117 κτιρίων, που παρουσιάζουν τα διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ που βρίσκονται στη χώρα. Στο εσωτερικό θα βρείτε καφετέριες, μαγαζιά με πρωτότυπα αντικείμενα-ίσως λίγο ακριβά-μουσείο με έργα σύγχρονης τέχνης.

Πληροφορίες για τους επισκέπτες:

Δευτέρα ανοιχτό από 09.00 έως 20.00

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή: από τις 09.00 έως τα μεσάνυχτα

Παρασκευή: 09.00-03.00

Κυριακή: 09.00-04.00

* Δευτέρες, Τρίτες, Τετάρτες και Πέμπτες από 13/01 έως 09/02 είναι ανοιχτό από τις 09.00 έως τις 20.00.

Palau de la Música Catalana:

barca_18

Ένα θέατρο- ισπανικό στολίδι! Η ξενάγηση γίνεται κάθε τριάντα λεπτά από ξεναγούς που μιλάνε πολύ καλά αγγλικά-σπάνιο για τα ισπανικά δεδομένα-και κρατάει 55 λεπτά.

Πληροφορίες για τους επισκέπτες:

Ανοιχτό καθημερινά: 10.00-15.30

Καθολικό Πάσχα και Ιούλιο: 10.00-18.00

Αύγουστο: 09.00-20.00

Park Güell: Μπορεί το όνομά του να μη σας θυμίζει κάτι, αλλά σίγουρα όλοι έχετε δει το σιντριβάνι που αποτελεί την υπογραφή της πόλης.

barca_54

Παρά το ότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, το πάρκο που ανέθεσε ο Eusebi Güell στον Gaudí, σίγουρα έχει τη σφραγίδα του τελευταίου.

barca_52 barca_55 barca_53 Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη, όχι όμως και στα μικρά σπιτάκια στην είσοδό του.

Camp Nοu: Το γήπεδο της ομάδας Barcelona, το οποίο έχουν μετατρέψει και σε μουσείο με κύπελλα, βραβεία, υπογεγραμμένες φανέλες.

barca_28 barca_21 barca_20

 

barca_27 barca_26 barca_25 barca_22

Θα δείτε το τεράστιο γήπεδο, τα αποδυτήρια, το εκκλησάκι που προσεύχονται πριν τους αγώνες και θα φωτογραφηθείτε με ομοίωμα κυπέλλου.

barca_33 barca_32

Μουσείο Πικάσο: 4.251 έργα εκτίθενται από το 1963. Το μουσείο φιλοξενεί, κατά καιρούς, πολλές αξιόλογες-πέρα από τις μόνιμες- συλλογές.

barca_01

Πληροφορίες για τους επισκέπτες:

Από Τρίτη έως Κυριακή: 09.00-19.00 , Πέμπτες έως 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη κάθε Πέμπτη  19.00-21.30, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μουσείου, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Καλό θα ήταν να το επαληθεύσετε. Κλειστό τις Δευτέρες.

 

Μουσείο Dali: 1500 έργα-ανάμεσα στα οποία: πίνακες, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφίες του Νταλί- εκτίθενται στο μουσείο.

Πληροφορίες για τους επισκέπτες:

Από 01 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτό από τις 09.00 έως τις 20.00. Τελευταία επιτρεπόμενη είσοδος στις 19.15. Νυχτερινή είσοδος: από 01 έως 31 Αυγούστου από τις 10.00 έως τη μία τα ξημερώματα-τελευταία επιτρεπόμενη είσοδος: 00.30

barca_88 barca_87 barca_86

 

Μουσείο Εθνικής Τέχνης:

barca_70

Ένα πραγματικά υπέροχο μουσείο, εξωτερικά και εσωτερικά. Το παλιό τμήμα του κτίστηκε το 1929 και από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο. Το 2004 ολοκληρώθηκε το νέο τμήμα του, που είναι εντυπωσιακό.

barca_71

Στο εσωτερικό του θα δείτε έργα του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, πίνακες ανεκτίμητης αξίας, νομίσματα, έργα μοντέρνας Τέχνης.

barca_85 barca_72

Πληροφορίες για τους επισκέπτες:

Οκτώβριο-Απρίλιο: Τρίτη έως Παρασκευή από 10.00 έως 18.00

Κυριακές και αργίες 10.00-15.00

Μάιο-Σεπτέμβριο: Τρίτη έως Παρασκευή από 10.00 έως 20.00

Κλειστά: Δευτέρες, 1η Ιανουαρίου, 1η Μαΐου, 25 Δεκεμβρίου.

Μπροστά στο μουσείο, βραδινές ώρες, γίνεται ένα σόου σιντριβανιών που δεν πρέπει να χάσετε. Χιλιάδες επισκέπτες της πόλης συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν το υπέροχο αυτό θέαμα. Στους ρυθμούς της μουσικής, τα νερά των σιντριβανιών αλλάζουν σχέδια και χρώματα. Σας συμβουλεύω να μπείτε στη σελίδα και να ενημερωθείτε για τις ημέρες και τις ώρες του σόου, καθώς αλλάζουν ανάλογα με την εποχή: http://www.bcn.cat/parcsijardins/fonts/EN/magica.html

barca_95

 

Στον λόφο Montjuïc βρίσκεται και το ομώνυμο κάστρο, στο οποίο φθάνετε ανεβαίνοντας με το τελεφερίκ και θαυμάζοντας την πόλη από ψηλά.

barca_59 barca_58 barca_57 barca_60 barca_61

Μουσείο ερωτικής Τέχνης: Στο μουσείο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, θα δείτε πίνακες ερωτικού περιεχομένου, αντικείμενα, αγαλματίδια διαφόρων εποχών και περιοχών και θα δείτε την πρώτη μαυρόασπρη ερωτική ταινία.

barca_78 Πάρκο με την υπογραφή του Gaudi

 

barca_82 barca_81 barca_80 barca_79

Φαγητό:

barca_77

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα. Σε ένα από τα εστιατόρια που πήγα, ο ευγενικός σερβιτόρος μου εξήγησε την ιστορία της συνταγής pa amb tomàquet που προσφέρουν πριν τα πιάτα της κάθε παραγγελίας και έφερε στο τραπέζι μου ψωμί, ντομάτα και σκόρδο και έφτιαξε μαζί μου το πεντανόστιμο αυτό ορεκτικό.

Για την παέγια θα σας προτείνω να ακολουθήσετε τις γεύσεις σας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και με θαλασσινά και χωρίς.

Η crema catalana που θα σας προτείνουν ως γλυκό είναι σαν τη γαλλική κρεμ μπρουλέ.

barca_05

 

 

 

 

*η αστική της περιοχή εκτείνεται πέρα από τα διοικητικά της όρια

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

19 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 2 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 Comments
 • October 4, 2014

  Άλλη μια λεπτομερής κ εμπεριστατωμένη ξενάγηση πλαισιωμένη με ωραίες φωτογραφίες !Μπράβο,συναπάντημα εσκισες!!!!

  Reply
  • March 30, 2015

   I like to party, not look articles up online. You made it happen. Well done!!!!!!!!

   Reply
 • October 5, 2014

  Allo ena wraio taxidi stis selides su!

  zisis
  Reply
 • October 5, 2014

  Σκέφτομαι μακάρι να μην τέλειωναν τα άρθρα σου.τόσο μου αρέσουν!

  Σουζανα
  Reply
  • March 31, 2015

   This site is like a classroom, except I don’t hate it. lol

   Robert
   Reply
 • October 5, 2014

  ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

  ΛΑΜΠΡΟΣ
  Reply
 • October 5, 2014

  Δινε μας ωραιες ιδεες για ταξιδια 🙂 με την πρωτη ευκαιρια,θα παμε

  Σταυριανη
  Reply
 • October 5, 2014

  Πάρα πολύ ωραίο το αφιέρωμα στη Βαρκελώνη!

  Ματινα Κλ.
  Reply
 • October 8, 2014

  Barca for ever!!!

  edmina
  Reply
 • October 8, 2014

  TELEIOS ODHGOS!PAROYSIAZEIS POLY WRIA THN POLH

  DANIA PETROV
  Reply
 • October 8, 2014

  Από τις ωραιότερες πόλεις που έχω πάει.και την παρουσίασες πολύ σωστά και με τις απαραίτητες πληροφορίες!

  Φίλιππος Στ.
  Reply
 • October 21, 2015

  Really appreciate you sharing this post.Really Cool.

  Caterina
  Reply
 • October 22, 2015

  Very informative post

  nina-brussels
  Reply
 • October 29, 2015

  awesome

  celine
  Reply
 • November 14, 2015

  Teleios odigos tis polis!!!!

  Anna-Italy
  Reply
 • November 24, 2015

  Perfect!!!!

  Sonia
  Reply
 • April 14, 2016

  Great work!

  Reply
 • May 24, 2016

  Just desire to say your article is as amazing. i can suppose you are a professional in this subject. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

  Reply
 • September 15, 2016

  Άνοιξα το άρθρο και γέμισε η οθόνη με τα ζωντανά χρώματα από τις καταπληκτικές σου φωτογραφίες και το άψογο κείμενο!

  Μπ.Χ.
  Reply