/ Συναντήσεις / Α.Λουκρέζη: Η φωτογράφος που ερωτεύτηκε το φως…

Α.Λουκρέζη: Η φωτογράφος που ερωτεύτηκε το φως…

mara on April 27, 2015 - 09:51 in Συναντήσεις
5 (100%) 3 votes

Με αφορμή την πρώτη ατομική της έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «the CITY» και θέμα: Steampunk προσωπικότητες στον 23ο αιώνα, (30 Απριλίου έως  5 Μαΐου στον πολυχώρο πολιτισμού Vault Theatre Plus), το Συναπάντημα συναντά  την Αναστασία Λουκρέζη και μιλά μαζί της για την Τέχνη της φωτογραφίας, της έκφρασης, τη γνώση του φωτός, αλλά και για το παιχνίδι δύναμης, υπερίσχυσης και επιβίωσης, όπως αυτό αποτυπώνεται από τον φωτογραφικό φακό.

loukrezi_01

Συναπάντημα: Όλοι μας είμαστε ερασιτέχνες φωτογράφοι. Ποια πιστεύετε ότι είναι η διαφορά των επαγγελματιών; Πώς εκπαιδεύεται το μάτι τους να «αιχμαλωτίζουν» με διαφορετικό τρόπο ένα θέμα;

Αναστασία Λουκρέζη: Κατά τη γνώμη μου, οι επαγγελματίες μαθαίνουν- όχι τόσο να «αιχμαλωτίζουν»- όσο να δημιουργούν ένα θέμα και να αποπνέουν ένα συναίσθημα μέσα από τη στατική εικόνα. Η κατανόηση και γνώση του φωτός πιστεύω ότι είναι βασικό συστατικό που διακρίνει έναν επαγγελματία φωτογράφο.

Συναπάντημα: Η καλή φωτογραφία είναι αποτέλεσμα ταλέντου, σπουδών και των δύο;

Αναστασία Λουκρέζη: Το ταλέντο είναι μία γερή βάση και είναι πολύ όμορφο, αν το έχεις. Μα, άσχετα με τις σπουδές, η καλή φωτογραφία είναι αποτέλεσμα συνεχούς δουλειάς και αγάπης. Κάθε διαμάντι χρειάζεται κατεργασία. Και φυσικά, δεν θα πάψεις ποτέ μα ποτέ να μαθαίνεις.

loukrezi_05

Συναπάντημα:  Στις φωτογραφίες σας για την έκθεση «the city project» διακρίνω μια συνύπαρξη του μακρινού παρελθόντος και μια διάθεση προβολής του μέλλοντος. Πόσο διαφορετικές είναι οι ερμηνείες που δίνονται από θεατές των έργων σας και ποια μηνύματα θέλετε εσείς να περάσετε;

Αναστασία Λουκρέζη: Συνύπαρξη του παρελθόντος με διάθεση προβολής του μέλλοντος. Υπέροχη διατύπωση!  Ναι λοιπόν, οι νόμοι της επιβίωσης πάντα θα μας «γυρίζουν πίσω». Ένας φαύλος κύκλος. Το παρελθόν μας δίνει βάσεις για το μέλλον. Μέσα απ’το «The City» θέλω πιο πολύ να θέσω  ερωτήματα στον θεατή, μέσα από αυτό το παιχνίδι δύναμης. Ποιος τελικά θα υπερισχύσει; Είναι αναγκαίο να υπερισχύσει κάποιος, ή μήπως τελικά η κοινωνία χρειάζεται κάτι απ’ όλους και η έννοια της δύναμης είναι σχετική; Θα χαρώ να ακούσω κάθε άποψη.

loukrezi_04

Σ: Πείτε μας δυο λόγια για την έκθεση. Πώς εμπνευστήκατε τη θεματολογία, πόσο καιρό κάνατε να ολοκληρώσετε τη φωτογράφιση των μοντέλων;

Α.Λ.: Στην έκθεση αυτή θα δούμε τους χαρακτήρες μέσα απ’ τις φωτογραφίες στο φυσικό τους περιβάλλον, εκεί όπου νιώθουν απομονωμένοι να κάνουν αυτό που ο καθένας ξέρει καλύτερα. Οι φωτογραφίες έχουν μία αφαιρετική διάθεση ως προσωπική αισθητική της δουλειάς μου. Η έκθεση αποτελείται επίσης από το Video Art του Αλέξανδρου Τζούλιου, που θα σας βάλει με έναν περίεργο τρόπο ακόμη πιο μέσα στο μυαλό αυτών των ιδιαίτερων ανθρώπων. Και φυσικά το αποκορύφωμα και πολύ ενδιαφέρον της βραδιάς των εγκαινίων είναι ότι θα τους γνωρίσετε από κοντά, μέσα από ένα live performance που περίτεχνα επιμελείται ο Νίκος Χρηστίδης. Η θεματολογία ξεκίνησε από την αγάπη μου για την αισθητική της Steampunk και ήθελα καιρό να ασχοληθώ με αυτή, μα κάτι δεν μου έφτανε. Πήρα λοιπόν τα κομμάτια της που με κέντριζαν περισσότερο και με μία δόση Gothic κουλτούρας και με φουτουριστική διάθεση, συνέθεσα αυτές τις περσόνες. Η διάρκεια των φωτογραφίσεων ολοκληρώθηκε σε διάστημα τριών μηνών, σαν σκέψη όμως ξεκίνησε αρκετά πιο πριν.

loukrezi_08

Σ:  Πότε τελικά είναι ένας φωτογράφος καταξιωμένος; Όταν έχει καταφέρει να περάσει από διάφορα στάδια με την ίδια επιτυχία, (π.χ. φωτορεπορτάζ, καλλιτεχνικό), ή όταν υπηρετεί πιστά επί χρόνια με τον ίδιο τρόπο την Τέχνη, όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται;

Α.Λ.: Και τα δύο κατά τη γνώμη μου. Υπάρχουν οι φωτογράφοι που αγαπάνε πολλά είδη του επαγγέλματός μας και άλλοι που ερωτεύονται κεραυνοβόλα ένα. Άμα το αγαπάς και το δουλεύεις σκληρά, είναι εξίσου αξιοσέβαστο.

Σ: Ποια ήταν η πρώτη επαγγελματική φωτογραφία που τραβήξατε; Ποια εξέλιξη βλέπετε στον εαυτό σας από τότε;

Α.Λ.: Το πρώτο μου πορτραίτο για την πρώτη εργασία στη σχολή μου. Βλέπω πόσο άλλαξε η αντίληψή μου για τη φωτογραφία, παράλληλα με το πώς βλέπω τον κόσμο. Να αντιλαμβάνομαι τον χώρο, να παρατηρώ πώς πέφτει το φως στο πρόσωπο ενός περαστικού. Να μπορώ να εντοπίσω τη γεωμετρία στο χάος. Όπως είπα, συνεχώς μαθαίνεις. Κι εγώ, μέσα από την παρατήρηση προσπαθώ να μάθω κάτι και να το μεταφέρω στην επόμενη εικόνα μου. Και ξανά και ξανά…

 Σ: Ποια είναι η στιγμή ή το συναίσθημα που κατά τη γνώμη σας κανένας φωτογραφικός φακός δεν μπορεί να αποτυπώσει;

Α.Λ.: Ο φακός δεν μπορεί, ο φωτογράφος όμως;

loukrezi_07

Αγαπημένο Συναπάντημα:

Δύσκολη ερώτηση… Δεν νομίζω πως μπορώ να περιοριστώ σε ένα άτομο. Όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι που πέρασαν από τη ζωή μου, άφησαν και κάτι. Είναι όλοι τους ένα κομμάτι μέσα μου. Γοητεύομαι από το πώς με ενέπνευσαν και ακόμη με εμπνέουν οι άνθρωποι. Λίγο απ’ όλους λοιπόν, για να φτιάξω τον καθρέπτη μου.

 Ασχολείστε με άλλο είδος Τέχνης;

Δηλώνω ερωτευμένη μόνο με το φως.

 Αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας;

-Το (νέο) μου γραφείο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο χώρος που απομονώνομαι, εργάζομαι, δημιουργώ και συνεχώς πειραματίζομαι.

loukrezi_03

Δυο λόγια για την Αναστασία Λουκρέζη:  Αποφοίτησε από τη σχολή φωτογραφίας το 2012, και από τότε εργάζεται στενά με τον μέντορά της, φωτογράφο Νίκο Αλεξόπουλο.  Έχει εργαστεί στον χώρο του κοσμήματος, της μουσικής, του θεάτρου, με τελευταία συνεργασία την παράσταση «Είμαι παιδί μου…Πειρασμός» σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, όπου παράλληλα με τη φωτογραφία εργάστηκε και ως σχεδιάστρια φωτισμών. Καλλιτεχνικές δουλειές της  έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά Ελλάδας και εξωτερικού, όπως «Φωτογράφος» και «SHOT magazine». Φωτογραφία της έλαβε μέρος στη μεγάλη φωτογραφική έκθεση της PHOTOVISION του 2013.

Web

Στοιχεία έκθεσης: Η πρώτη της ατομική έκθεση θα διαρκέσει από 30 Απριλίου έως  5 Μαΐου στον πολυχώρο πολιτισμού Vault Theatre Plus στον Βοτανικό.

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 8 μ.μ. – 12 μ.μ.- Σάββατο – Κυριακή  6 μ.μ. – 12 μ.μ.

Ιδέα-Καλλιτεχνική επιμέλεια-Φωτογραφία: Αναστασία Λουκρέζη

Σκηνοθετική επιμέλεια live performance: Νίκος Χρηστίδης

Video art-υπεύθυνος οπτικοακουστικού υλικού: Αλέξανδρος Τζούλιος

Επιμέλεια κειμένων: Νούλα Χρυσοβαλάντου

Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Δρόσος – Πέγγυ Εγγλέζου

MUA :  Σοφία Ζορμπά

Ηχοληψία : Στέφανος Φαραντόπουλος

Πορτραίτα και Χαρακτήρες:

  • Φιλίτσα Καλογεράκου
  • Δημήτρης Καμπόλης
  • Μαρίνα Παντελάκη
  • Ήρα Δαμίγου
  • Σοφία Αρούκατου
  • Ελένη Λεβέντη
  • Δημήτρης Λουκρέζης
  • Παναγιώτης Γιαννακόπουλος
  • Νίκος Χρηστίδης

Τοποθεσία:  Vault Theatre Plus – Πολυχώρος Τέχνης

Μελενίκου 26, Βοτανικός  Τηλ.: 2130356472

 

 

 

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *