/ Συναντήσεις / David Sinclair: Παράταση ζωής…Το θαύμα που υπόσχεται η Γενετική

David Sinclair: Παράταση ζωής…Το θαύμα που υπόσχεται η Γενετική

mara on April 16, 2014 - 14:10 in Συναντήσεις
4.9 (98.18%) 11 votes

Το όνομά του φιγουράρει στις λίστες των σπουδαίων και βραβευμένων βιολόγων/καθηγητών γενετικής. «Διαβάζει» το DNA με την ίδια ευκολία που εμείς ξεφυλλίζουμε ένα περιοδικό. Ο Αυστραλός καθηγητής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, David Andrew Sinclair, μιλάει αποκλειστικά στο «Συναπάντημα» για την έρευνα που τον έκανε διάσημο παγκοσμίως και υπόσχεται επιβράδυνση της γήρανσης και παράτασης της ζωής.

Sinclair_1

Sinapantima: Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στις προσπάθειες των επιστημόνων κυρίως σε δύο τομείς: 1) θεραπεία του καρκίνου και 2) παύση της διαδικασίας της γήρανσης. Και ως προς το δεύτερο πεδίο, οι ανακαλύψεις σας στο εργαστήριο μας δίνουν ελπίδα ότι μπορεί να είμαστε κοντά σε μια απάντηση.  Πόσο κοντά είμαστε; Είναι εφικτό να σταματήσει η διαδικασία της γήρανσης;

David Sinclair, Ph.D:  Δεν είναι ακόμα εφικτό να σταματήσει η γήρανση, αλλά είμαστε κοντά στο να τα καταφέρουμε. Είναι πλέον σχετικά εύκολο να επιβραδύνουμε τη γήρανση σε ποντίκια ακόμη και να αναστρέψουμε τις πτυχές της γήρανσης, όπως έδειξε η έρευνά μας τον Δεκέμβριο του 2013.

Sinapantima: Τα πρώτα αποτελέσματα τα είδατε το Νοέμβριο του 2006, όπου αναφέρατε σε μελέτη σας ότι η ρεσβερατρόλη επέδρασε δραστικά στην παράταση ζωής ποντικών. Πόσο «ασφαλή» συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τα πειράματα αυτά;

David Sinclair, Ph.D: Η μελέτη μάς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η ρεσβερατρόλη έχει παρόμοιες επιδράσεις στον μεταβολισμό του ανθρώπου όπως στους ποντικούς.

S:  Σε παλαιότερη συνέντευξή σας δηλώσατε: «έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η γήρανση ρυθμίζεται». Νομίζω ότι είναι σύνηθες -σε εμάς που δεν γνωρίζουμε-να συγχέουμε τη γήρανση με τη διάρκεια ζωής. Στην ουσία αυτό που έχετε καταφέρει είναι να βελτιώσετε τις συνθήκες της ζωής μας, να θεραπεύσετε ασθένειες, αλλά τι γίνεται με τη μακροζωία ;

D.S.: Αν επιβραδύνουμε τις σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος , οι καρδιοπάθειες, το Αλτσχάιμερ, κατά μέσο όρο οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερο και υγιέστερα.

S: Πώς σχετίζεται ο περιορισμός των θερμίδων με τη μακροζωία και την πρόληψη των ασθενειών;

D.S.: Ο περιορισμός των θερμίδων είναι μια μορφή ήπιου στρες, που ενεργοποιεί τον οργανισμό σε άμυνα ενάντια στις ασθένειες. Αυτό ελέγχεται από το SIRT1, ένα ένζυμο που ενισχύεται από τη ρεσβερατρόλη .

anti-aging

S: Είστε καθηγητής σε ένα από τα πιο σπουδαία πανεπιστήμια παγκοσμίως, έχετε λάβει πολλά βραβεία* και παίρνετε μέρος σε μια από τις πολλά υποσχόμενες ιατρικές ανακαλύψεις. Αναρωτιέμαι τι περισσότερο θα μπορούσε να θέλει ένας επιστήμονας ώστε να αισθάνεται ικανοποιημένος;

D.S.: Πριν πεθάνω, θα ήθελα να δω το φάρμακο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε να βγει στην αγορά, να σώζει και να επεκτείνει τη ζωή των ανθρώπων.

S: Σε γενικές γραμμές, τι θα μπορούσε να πάει τόσο στραβά κατά τη διάρκεια μιας έρευνας ώστε να σας κάνει να θέλετε να παρατήσετε την προσπάθεια;
D.S.: Μπορεί να είναι δύσκολο, όταν άλλοι άνθρωποι λένε ότι κάνεις λάθος, αλλά αυτό με κάνει να εργάζομαι σκληρότερα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που θα με κάνει να παραιτηθώ.

Sinclair_4

S: Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, καταφέραμε να δούμε κάποια αποτελέσματα σε πειράματα που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε, ακόμη και πριν από 10 χρόνια. Μπορείτε να προβλέψετε τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε σε 10 χρόνια;

D.S.: Σε 10 χρόνια περιμένω ότι θα μπορούμε να έχουμε αισθητήρες στο δέρμα μας, που θα μετρούν τους βιοδείκτες και θα συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση της υγείας μας . Η εταιρεία με την οποία συνεργάζομαι κάνει μια αρχή σε αυτό το εγχείρημα, (Insidetracker.com).

S: Είναι εύκολο να εξηγήσετε / περιγράψετε τι πραγματικά κάνετε στο εργαστήριό σας σε ανθρώπους που δεν έχουν κάνει ιατρικές σπουδές;

D.S.: Ναι! Κανένα θέμα στην επιστήμη δεν είναι τόσο περίπλοκο που να μη μπορεί να εξηγηθεί. Με δυο λόγια τι κάνουμε: με μόριά μας, ενεργοποιούμε τα αμυντικά κύτταρα, τα ίδια με αυτά που ενεργοποιούνται όταν κάνουμε δίαιτα και άσκηση . Αυτά προλαμβάνουν τις ασθένειες. (www.tedmed.com/speakers/show?id=6542, www.youtube.com/watch?v=vCCdmGKtxPA).

S:  Μετά από τόσα χρόνια μελετών είναι εύκολο για έναν επιστήμονα να «διαβάσει» το DNA;

D.S. : Πολύ!  Τώρα μπορούμε να διαβάσουμε ένα ολόκληρο γονιδίωμα ενός ατόμου μέσα σε λίγες ημέρες για λιγότερο από $1000. Σε πέντε χρόνια μία συσκευή με μέγεθος όσο ένα τηλέφωνο θα το κάνει για $100 .

David Sinclair

S: Κάνω πειράματα σημαίνει κάνω υπομονή για ένα αποτέλεσμα που μερικές φορές μπορεί να μην είναι το επιθυμητό. Πώς επηρεάζει την καθημερινή σας ζωή το επάγγελμά σας; Είστε υπομονετικός;

D.S.: Είμαι πολύ ανυπόμονος με τους πειραματισμούς και τα παιδιά μου, αλλά προσπαθώ να βελτιωθώ. Τα τρία παιδιά μου ηλικίας έξι, εννέα και έντεκα, με βοηθούν σε αυτό.

S:  Πόσο σίγουρος αισθάνεστε όταν ξεκινάτε μια έρευνα; Θα δοκιμάζατε κάποιο από τα πειράματά σας σε εσάς;

D.S.: Θα ήθελα με χαρά να δοκιμάσω ένα πείραμα στον εαυτό μου. Παίρνω ρεσβερατρόλη τα τελευταία οκτώ χρόνια και αυτό είναι ένα πείραμα. Ήμουν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που πήρε μεγάλες ποσότητες αυτού του μορίου για να δω αν είναι ασφαλές .

S: Σας αγχώνει ότι οι άνθρωποι περιμένουν πολλά από εσάς και δεν θέλετε να τους απογοητεύσετε;

D.S.: Όχι πολύ. Αγχώνομαι όταν οι μαθητές και οι εκπαιδευόμενοί μου δεν πάνε καλά. Θέλω να είναι επιτυχημένοι. Με έχουν εμπιστευτεί να γίνω μέντορας τους.

—————————————————————————————————-
S: Ποιο είναι το τυχερό σας συναπάντημα;

D.S.: Η γιαγιά μου, η οποία ήταν μια επαναστάτρια και μποέμ. Εκείνη μου έμαθε να ακολουθώ το δικό μου δρόμο.
Ο μεταδιδακτορικός μου μέντορας Lenny Guarente στο MIT, που μου δίδαξε πώς ασχολούμαστε με την επιστήμη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η σύζυγός μου, η οποία είναι μια λαμπρή επιστήμονας με διδακτορικό από το ΜΙΤ και με μια πολύ πιο «ήρεμη» άποψη για τη ζωή.
Και το άτομο που με επηρέασε πολύ, χωρίς να τον έχω γνωρίσει φυσικά, είναι ο Benjamin Franklin**.
S: Με μια τόσο απαιτητική δουλειά τι σας κάνει να χαλαρώσετε στο σπίτι; Έχετε ελεύθερο χρόνο;


D.S.: Χαλαρώνω όταν είμαι με τα παιδιά μου και τους μαθαίνω πράγματα: ιστορία, σκάκι, μαθηματικά, γεωγραφία, επαγγελματικό προσανατολισμό.
Δεν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο. Είναι Κυριακή βράδυ τώρα που μιλάμε, είμαι ακόμα στον υπολογιστή, απαντάω στις πολύ καλές ερωτήσεις σου και… πρέπει να φύγω για να βάλω τα παιδιά μου για ύπνο…

Sinclair_2

 

*The Australian Commonwealth Prize, the Nathan Shock Award and a MERIT Awards from the National Institutes of Health, the Merck Prize, the Genzyme Outstanding Achievement in Biomedical Science Award, the Bio-Innovator award, and Cosmos’ magazine’s Bright Sparks award for Top Scientists under 40

**(1706 –1790) διακεκριμένος συγγραφέας, πολιτικός, εφευρέτης, διπλωμάτης

 

Πηγή φωτογραφιών: ασπρόμαυρη: Rick Groleau και Jake Miller, Harvard Medical School.

Οι υπόλοιπες: Susan deStefano.

 

 

 

3 POST COMMENT
Rate this article
4.9 (98.18%) 11 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments
 • May 8, 2014

  Σε μια εποχή που είδηση αποτελούν μόνο δυσάρεστα γεγονότα, τέτοια άρθρα κάνουν τη διαφορά! Συγχαίρω το “Συναπάντημα” για το επίπεδο των συνεντεύξεων!

  Markos
  Reply
 • March 7, 2016

  μου άρεσε πάρα πολύ το άρθρο σας αυτό

  Reply
 • March 30, 2017

  κάνουμε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και πάντα μας αρέσει να διαβάζουμε ελληνικές ιστοσελίδες με ενδιαφέροντα θέματα. πολύ καλές όλες οι συνεντεύξεις σας!

  Reply