/ Συναντήσεις / Charlotte Laws: Η γυναίκα που άνοιξε τον δρόμο στη νομοθεσία για την εκδικητική πορνογραφία

Charlotte Laws: Η γυναίκα που άνοιξε τον δρόμο στη νομοθεσία για την εκδικητική πορνογραφία

mara on September 18, 2022 - 14:20 in Συναντήσεις
4.4 (88.57%) 7 votes

Για να καταφέρεις να ξεχωρίσεις, χρειάζεσαι μόνο ισχυρή προσωπικότητα. Και η Charlotte Laws  σίγουρα διαθέτει, καθώς τάραξε από πολύ μικρή τα νερά της κοινότητας της Ατλάντα, όπου μεγάλωσε. Έχει ασχοληθεί με τόσους πολλούς και διαφορετικούς τομείς στη ζωή της, που μία συνέντευξη δεν είναι αρκετή. Αφορμή για τη συνομιλία μας στάθηκε ένα ντοκιμαντέρ, που ακολούθησε τον αγώνα της κατά της εκδικητικής πορνογραφίας. Η ίδια άρχισε να ασχολείται με το θέμα, όταν μία φωτογραφία της κόρης της ανέβηκε στην ιστοσελίδα IsAnyoneUp, μία ιστοσελίδα που εξελίχθηκε σε χώρο όπου ανέβαιναν φωτογραφίες που αλιεύονταν από χακαρισμένους λογαριασμούς email. Και παρά το ότι κατάφερε να αφαιρεθεί η φωτογραφία της κόρης, η ίδια συνέχισε τον αγώνα και τη στήριξη στα υπόλοιπα θύματα μέχρι το κατέβασμα της σελίδας και την απαγγελία κατηγοριών στον δημιουργό της, Hunter Moore. Αν η επιμονή είναι το κλειδί της επιτυχίας, όπως λέει, τότε η ίδια κρατά στα χέρια της αυτό το κλειδί δίνοντας σε όλους μας ένα καλό παράδειγμα…

 

 Photo by Charlotte Laws

 

Συγγραφέας, παρουσιάστρια εκπομπών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, ακτιβίστρια κατά της εκδικητικής πορνογραφίας, πρώην πολιτικός και ηθοποιός του Λος Άντζελες: Ποιο από τα παραπάνω σας καθορίζει; 

Αν περιγράφετε εμένα, υποθέτω ότι πρέπει να πείτε συγγραφέας και παρουσιάστρια εκπομπής.  Αλλά η καρδιά μου είναι με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων.

Η κακή εμπειρία της κόρης σας σας έκανε να ασχοληθείτε πολύ με την έρευνα. Μιλήστε μας για την ημέρα που αποφασίσατε ότι θα κάνετε κάτι για να σταματήσετε το IsAnyoneUp. Είχατε συνειδητοποιήσει ότι έχετε να κάνετε με επικίνδυνους ανθρώπους;

Στην προσωπικότητά μου ταιριάζει η έρευνα. Ήμουν ντετέκτιβ τη δεκαετία του 1980. Πάντα καταλάβαινα ότι η ευτυχία προέρχεται από αυτό που αποκαλώ «αλλοκεντρισμό» ή το να βοηθάς άλλους, ανθρώπους και μη. Στην παιδική μου ηλικία και στα εφηβικά μου χρόνια αγωνίστηκα για τα πολιτικά δικαιώματα ενάντια στις επιθυμίες των θετών γονέων μου και της πλούσιας κοινότητας της Ατλάντα, στην οποία μεγάλωσα. Οι περισσότεροι που ήξερα ήταν ρατσιστές. Με εκφόφιζαν τακτικά και με αποκαλούσαν n-lover*. Καθώς μεγάλωσα, άρχισα να παλεύω για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, τα δικαιώματα των ζώων και τώρα τα δικαιώματα των γυναικών στη μάχη ενάντια στην εκδικητική πορνογραφία. Αποφάσισα πολύ νωρίς – μέσα σε δύο ή τρεις ημέρες από τότε που έμαθα για τον Hunter Moore – ότι θα συνεχίσω να παλεύω με τον ιστότοπο IsAnyoneUp, αφού αφαιρέθηκαν οι φωτογραφίες της κόρης μου. Δεν υπήρχαν νόμοι κατά της εκδικητικής πορνογραφίας στις Η.Π.Α. και σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να γίνω το άτομο που βοήθησε στην ψήφιση των νόμων.

Ήξερα ότι μάλλον είχα να κάνω με επικίνδυνους ανθρώπους. Πολλοί μου είχαν πει ότι φοβούνται τον Hunter Moore και ότι έπρεπε να σταματήσω ή να κάνω πίσω. Οι ακόλουθοι του Moore ήταν ιδιαίτερα τρομακτικοί επειδή ήταν ανώνυμοι. Δεν είχα ιδέα αν ήταν πρώην κατάδικοι, αν είχαν όπλα ή αν είχαν προβλήματα διαχείρισης θυμού. Μερικοί από τους οπαδούς του ήξεραν πού έμενα και απειλούσαν ότι θα με σκοτώσουν. Αγόρασα κλειδαριές για τις πλαϊνές πύλες του σπιτιού μου και κοιμόμουν με μια μεταλλική ράβδο κάτω από το κρεβάτι. Με «βομβάρδισαν» με ιούς υπολογιστών και ένας καταδιώκτης εμφανίστηκε στο σπίτι μου, αυτό δεν αναφέρθηκε στα έγγραφα. Υποθέτω ότι αυτό οφείλεται σε περιορισμούς χώρου και χρόνου.

 Photo by Charlotte Laws

 

Τι σας έκανε να συνεχίσετε την προσπάθειά σας, παρά τις απειλές;

Η καταπολέμηση αυτής της μισογυνιστικής ιστοσελίδας ήταν προτεραιότητα. Ήταν ένα σημαντικό θέμα, γι’ αυτό αρνήθηκα να τρομοκρατηθώ από απειλές θανάτου. Η επιμονή είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Ποιο ήταν το πιο συγκινητικό πράγμα που ακούσατε από ένα θύμα και ποιο το πιο συγκλονιστικό;

Το πιο συγκινητικό ήταν όταν τα θύματα με ευχαριστούσαν που τα βοήθησα. Πολλά δεν είχαν κανέναν άλλον να μιλήσουν, κανέναν άλλον να στηριχτούν, κανέναν άλλον να πολεμήσει για αυτά και πουθενά αλλού να στραφούν.

Το πιο σοκαριστικό ήταν ίσως η υπόθεση μιας γυναίκας που είχε ναρκωθεί. Τραβήχτηκαν γυμνές φωτογραφίες της από τον άνδρα που την είχε ναρκώσει. Οι φωτογραφίες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. Υπήρχαν επίσης δύο γυναίκες που αυτοκτόνησαν. Δεν τους μίλησα ποτέ και οι φωτογραφίες τους δεν ήταν στον ιστότοπο του Hunter Moore, αλλά ανέβηκαν σε άλλους ιστότοπους. Αυτά τα κορίτσια είχαν υποστεί ομαδικό βιασμό. Οι βιασμοί ήταν φρικτοί και καταστροφικοί, αλλά τα κορίτσια συνέχιζαν τη ζωή τους μέχρι που εμφανίστηκαν οι γυμνές φωτογραφίες και τα βίντεό τους. Τότε ήταν που αυτοκτόνησαν. Μίλησα με τους γονείς και των δύο γυναικών αργότερα και μου είπαν ότι για τις κόρες τους «η εκδικητική πορνογραφία ήταν χειρότερη από τον βιασμό».

Γιατί ξεκινήσατενα γράφετε; Τι θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες;

Άρχισα να γράφω ιστορίες και ποίηση από την παιδική μου ηλικία. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να επηρεάσω με τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων. Έχω γράψει πάνω από 100 op-eds** από το 2004 για διάφορα θέματα. Έχω γράψει πέντε βιβλία, συμπεριλαμβανομένων των δύο απομνημονευμάτων μου: Undercover Debutante και Rebel in High Heels. Το να έχω θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία είναι προτεραιότητα για μένα. Η παρουσίαση τηλεοπτικών εκπομπών και το να είμαι καλεσμένη σε προγράμματα άλλων είναι επίσης ένα σημαντικό μέσο που βοηθά την προσπάθειά μου να επηρεάζω θετικά τους άλλους.

 Photo by Charlotte Laws

 

Κάποιοι επηρεάζονται εύκολα από ανθρώπους όπως ο Moore, αλλά άλλοι παρακινούνται από ανθρώπους σαν εσάς. Ποιοι είναι περισσότεροι και πώς μπορούμε να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τον σωστό δρόμο;

Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι η ευτυχία προέρχεται από το να βοηθάς τους άλλους. Ο Hunter Moore πιστεύει λανθασμένα ότι το να γκρεμίζει άλλους ανθρώπους με κάποιο τρόπο τον ανεβάζει. Πιστεύω ότι είναι ένα άθλιο κέλυφος ανθρώπου. Είναι γεμάτος μίσος και σεξισμό. Είναι κρίμα γιατί είναι ένας ηγέτης, όπως ήταν ο Charles Manson. Είναι σε θέση να προσελκύσει κοινό, να αποκτήσει οπαδούς. Θα ήταν υπέροχο αν χρησιμοποιούσε το ταλέντο του για καλό. Αντίθετα, επιλέγει το να πληγώνει τους άλλους.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να κάνετε και δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμα;

Θα ήθελα να κάνω μια-δυο ταινίες. Μόλις τελείωσα τη συγγραφή σεναρίου μιας ταινίας για τα δικαιώματα των ζώων, την οποία θα ήθελα πολύ να υλοποιήσω. Νομίζω ότι θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την κοινωνία και να σώσει τη ζωή των ζώων. Θα ήθελα επίσης να κάνω ένα ντοκιμαντέρ για την ηθική και την κοινωνία. Έχω Ph.D. στην Κοινωνική Ηθική από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια (USC). Θεωρώ ότι η ηθική είναι ένα συναρπαστικό θέμα.

 Ποια είναι η αγαπημένη σας γωνιά στο σπίτι;

Η αγαπημένη μου “γωνιά” είναι στην πραγματικότητα το γήπεδο τένις. Ο μόνος στόχος στη ζωή μου (σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά)  ήταν να αποκτήσω ένα γήπεδο τένις στην αυλή μου. Αυτός ο στόχος μου φαινόταν πάντα άπιαστος, καθώς δεν ήμουν ποτέ πλούσιος άνθρωπος. Όμως ένα θαύμα συνέβη πριν 17 χρόνια. Μέσω κάποιων συναλλαγών ακινήτων και δημιουργικής χρηματοδότησης, μπόρεσα να αγοράσω ένα σπίτι με γήπεδο τένις στην πίσω αυλή. Παίζω 3-4 φορές την εβδομάδα. Αυτός είναι ο τρόπος μου να μειώσω το άγχος στη γρήγορη ζωή μου.

 Photo by Charlotte Laws

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Συνεχίζω να δίνω συμβουλές και βοήθεια σε θύματα εκδικητικής πορνογραφίας και μορφοποιημένης πορνογραφίας (deep fakes). Έχω μιλήσει με περισσότερα από 500 θύματα την τελευταία δεκαετία. Σκοπεύω επίσης να συνεχίσω τον ακτιβισμό μου που σχετίζεται με τη βοήθεια ζώων. Δουλεύω πάνω σε ένα βιβλίο με τίτλο Omniocracy- η παντοκρατία- που περιγράφει μια κυβέρνηση με εκπροσώπηση όλων των ζωντανών όντων. Δεν υποστηρίζω τη δημοκρατία επειδή είναι από και για την ελίτ, τους ανθρώπους. Νομίζω ότι η πολιτική και ο νόμος πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα κι άλλων έμβιων όντων. Η προκατάληψη κατά των μη ανθρώπων ονομάζεται σπισισμός. Κατά την άποψή μου, οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν την αλαζονική τους στάση και να σταματήσουν να πιστεύουν ότι είναι το μόνο είδος που έχει σημασία.

——————————————————————————-

* nigger lover: Λευκός που υπερασπίζεται τους έγχρωμους

**oped, συντομογραφία του opposite the editorial page:  Άρθρο γνώμης

Comments are disabled
Rate this article
4.4 (88.57%) 7 votes

Comments are closed.