/ Συναντήσεις / Νέες συλλογές κοσμημάτων με άρωμα…γυναίκας

Νέες συλλογές κοσμημάτων με άρωμα…γυναίκας

mara on October 18, 2016 - 12:28 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Είναι νέες, δραστήριες, επιτυχημένες. Αντιστέκονται στο γενικό κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί και αποδεικνύουν ότι το πείσμα και η θέληση μπορούν να οδηγήσουν στην καταξίωση. Έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες, αλλά μοιράζονται μία κοινή αγάπη: το κόσμημα. Το Συναπάντημα σας παρουσιάζει την Άντζυ Ανδριτσοπούλου και τη Nadia Bele και σας καλεί να τις γνωρίσετε μέσα από τις υπέροχες δημιουργίες τους και με αφορμή τις νέες συλλογές τους.

 

kosmima_21

Την Άντζυ Ανδριτσοπούλου τη γνωρίσαμε ως μοντέλο, όπου έκανε μία λαμπρή καριέρα στην τηλεόραση. Από τη στιγμή που έγινε μανούλα, αποσύρθηκε από τον χώρο και αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι που αγαπούσε πολύ και σχετίζεται με τον χώρο της μόδας. Ευγενική, με ένα μεγάλο χαμόγελο, θυμίζει μικρό παιδί , όταν με ενθουσιασμό περιγράφει τη νέα της ενασχόληση.

kosmima_06

«Από μικρή που θυμάμαι τον εαυτό μου η αγάπη για τη χειροτεχνία, τη ζωγραφική και γενικότερα πολλές μορφές τέχνης είχε κάνει έντονα την εμφάνισή της. Έχοντας ιδιαίτερη έφεση στο σχέδιο τελείωσα «Δομικός», (αρχιτεκτονικό σχέδιο), το όποιο και δεν ακολούθησα, γιατί ο χώρος της μόδας είχε μπει στη ζωή μου από νωρίς. Στην ηλικία των 16 ετών κατέκτησα τον πρώτο τίτλο στον διαγωνισμό του «look of the year», που ο θρυλικός Τζον Καζαμπλάνκα, ιδιοκτήτης του γραφείου «Elite» στη Νέα Υόρκη και διοργανωτής του διαγωνισμού, τον έφερε στην Ελλάδα».

kosmima_16-1 kosmima_18

«Έτσι ξεκίνησα επαγγελματικά σε ένα από τα καλύτερα πρακτορεία μόδας το «MODELS ONE» της Μαίρης Δρακοπούλου. Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν πραγματικά υπέροχα, με πολύ σημαντικές δουλειές όπως editorials σε μεγάλα περιοδικά: «ΓΥΝΑΙΚΑ», «Votre Beauté», «Madame figaro» κ.α, Show μόδας με τους: Οscar De La Renta, Anna Molinari και σχεδόν όλους τους Έλληνες σχεδιαστές και λίγο αργότερα ακολούθησε και η τηλεόραση. Το 2005 παντρεύτηκα και το 2006 αποφάσισα να σταματήσω τη δουλειά και να ασχοληθώ με την οικογένειά μου. Με τον άντρα μου το πάθος μας ήταν τα ταξίδια και πριν αποφασίσουμε να κάνουμε παιδί, θέλαμε να ταξιδέψουμε πολύ, όπως και έγινε μέχρι και το 2009 που ήρθε στον κόσμο το μωρό μας, ο Αχιλλέας. Με όλες αυτές τις επιρροές, τις εικόνες άλλα και την αγάπη μου για τη μόδα, ήρθε η στιγμή που ήθελα να δημιουργήσω κάτι δικό μου. Έτσι ξαναέπιασα το σχέδιο κι άρχισα να αποτυπώνω τις σκέψεις μου, έφτιαξα το πρώτο μου κόσμημα που αρχικά άρεσε πολύ στον κύκλο μου. Με την ενθάρρυνση και βοήθεια του άντρα μου γεννήθηκε η «Personart», η δική μου προσωπική τέχνη, που βγάζει από μέσα μου πολλές εμπειρίες ζωής από τη μόδα, την τέχνη, τα ταξίδια και τα αποτυπώνει στις συλλογές μου. Σας προτρέπω να περιηγηθείτε στις collection μου και να διαβάσετε μέσα από τις εικόνες κομμάτια του εαυτού μου.

kosmima_20 Η κάθε συλλογή έχει κάτι διαφορετικό, κάτι μοναδικό και η Personart μπορεί να χαρακτηριστεί πολυπολιτισμική, γιατί αυτό με εκφράζει με πυρήνα μου την ομορφότερη χώρα του κόσμου, την Ελλάδα, που είναι η βασική πηγή της έμπνευσής μου».

 

Η νέα συλλογή της Άντζυς έχει συγκεκριμένη έμπνευση.  «Nancy_Cunard» ένα είδωλο που όσο περισσότερα μαθαίνεις για εκείνη τόσο πιο πολύ σε εμπνέει.

kosmima_11 kosmima_09 kosmima_14

Και επειδή η συλλογή έχει επιρροές από τη δεκαετία του 1920 την αφιερώνουμε σε μια γυναίκα που πραγματικά μας μάγεψε το στυλ, η προσωπικότητα κι αυτά που αντιπροσώπευε σε μια εποχή που ελάχιστοι μπορούσαν να εκφράσουν τέτοιες απόψεις. Η Nancy Cunard ήταν συγγραφέας , κληρονόμος και πολιτική ακτιβίστρια. Γεννήθηκε στην ανώτερη βρετανική τάξη , αλλά απέρριψε τις αξίες της οικογένειάς της, αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ζωής της στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του φασισμού. Έγινε μούσα για μερικούς από τους πιο διακεκριμένους συγγραφείς και καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των: Ezra Pound και Louis Aragon, Ernest Hemingway, James Joyce, Constantin Brancusi».

Στην ιστοσελίδα: http://personart.gr/?lang=el μπορείτε να βρείτε όλες τις συλλογές της Α. Ανδριτσοπούλου.

————————————————————————————————————————-

Η ΝadiaBele δραστηριοποιείται στον χώρο των tailor made κοσμημάτων 19 χρόνια. Τα κοσμήματα τα αγαπούσε ανέκαθεν. Από τις πρώτες λέξεις που είπε ήταν «λιλίκια», δηλαδή σκουλαρίκια. Το πρώτο της κόσμημα το έφτιαξε, όταν ήταν τεσσάρων ετών. Σπούδασε αργυροχρυσοχοΐα, παρακολούθησε γλυπτική και σκηνογραφία στην Α.Σ.Κ.Τ. κι αμέσως μετά τις σπουδές της άνοιξε το εργαστήριό της. Θεωρεί τον εαυτό της ευλογημένο που κατάφερε να κάνει την αγάπη της για την τέχνη του κοσμήματος επάγγελμα και κάθεται ακόμη στον πάγκο της με την ίδια χαρά και την ίδια δημιουργική επιθυμία που είχε την πρώτη μέρα!

kosmima_04

Συναπάντημα: Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη σχεδίαση κοσμημάτων και πώς προέκυψε αυτή σας η ενασχόληση;

NadiaBele: Συμπληρώνω 19 επαγγελματικά χρόνια. Ήταν φυσική εξέλιξη να ασχοληθώ μ’ αυτό. Όταν τέλειωσα το σχολείο, σπούδασα αργυροχρυσοχοΐα χωρίς δεύτερη σκέψη! Το πρώτο μου εργαστήριο το άνοιξα στα 19 μου, το 1997 κι από τότε ασχολούμαι επαγγελματικά με τον σχεδιασμό και την κατασκευή εικαστικών κοσμημάτων.

Συναπάντημα: Βλέπω ότι στα κοσμήματά σας επικρατεί το χρυσό και το μαύρο χρώμα. Είναι η «ασφαλής» λύση για πιο διαχρονικά/κλασικά κομμάτια ή είναι αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι;

NadiaBele: Αλήθεια αυτό βλέπετε; Τα κοσμήματά μου είναι πολύχρωμα και λαμπερά, και ταυτόχρονα πολύτιμα και διαχρονικά. Το κόσμημα για μένα είναι ένα έργο τέχνης που μπορούμε να έχουμε πάνω μας και να μας κοσμεί. Στην τέχνη δεν υπάρχει «ασφαλής λύση». Το κόσμημα δεν είναι πολυτέλεια, είναι η ανάγκη μας να τονίσουμε τα όμορφά μας σημεία. Ο αντικατοπτρισμός της αισθητικής μας. Είναι οι αναμνήσεις που μας δένουν μ’ αυτά. Τα σύμβολα των όρκων μας. Οι «ιστορίες» μας οι πολύτιμες… Κι όλα αυτά είναι «προσωπικά μας κομμάτια», δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι.

kosmima_13 kosmima_05

Σ: Σε μια περίοδο γενικότερης κρίσης που έχει επηρεάσει όλους τους τομείς, πόσο έχει πληγεί η παραγωγή στον δικό σας χώρο;

ΝadiaBele: Η κρίση έχει επηρεάσει και τον χώρο του κοσμήματος. Πιστεύω πως  η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία για αλλαγές, που κατά τη γνώμη μου ήταν απαραίτητες και στο δικό μας επάγγελμα. Πιστεύω πως η κρίση ήρθε για καλό! Πρέπει να κάνουμε αλλαγές, ακόμη κι αν ξεβολευόμαστε… Οι αλλαγές θα μας εξελίξουν.

Σ: Μπορεί να εμπνευστεί και να σχεδιάσει ένας δημιουργός, όταν γύρω του οι συνθήκες είναι…περίεργες;

NadiaBele: Η ιστορία έχει δείξει, πως η πραγματικά σπουδαία «άνθιση» στις τέχνες και τη μόδα, έχει έρθει ύστερα από δύσκολες περιόδους. Ευτυχώς προσωπικά μάλλον δεν επηρεάζομαι από τις «εξωτερικές συνθήκες». Όταν θέλω να δημιουργήσω, βρίσκω πηγές έμπνευσης! Αν είμαστε εργατικοί και συνεπείς, δημιουργικοί και εμπνευσμένοι, αν κάνουμε τη δουλειά μας με πάθος κι αν επιμένουμε στο όνειρο, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να απολαύσουμε τους κόπους μας. Αγαθά κόποις κτώνται!

Σ: Πού μπορεί κάποιος να βρει τις δημιουργίες σας;

NadiaBele: Τις δημιουργίες μου μπορείτε να τις δείτε από κοντά στο atelier μου στου Ψυρρή, με ραντεβού. Μας βρίσκετε επίσης στη σελίδα μου στο facebooκ : Nadia Bele (εικαστικό κόσμημα), στο site μου: www.nadiabele.com, στον λογαριασμό μου στο instagram: nadiabelejewels και στο youtube: Nadia Bele. Για επικοινωνία: email:nadiabele@gmail.com

Σ: Ποιο ήταν το πρώτο κόσμημα που σχεδιάσατε;

NadiaBele: Ήμουν πολύ μικρή (4 ετών) όταν έφτιαξα το πρώτο μου κόσμημα. Ένα κολιέ φτιαγμένο απ’ τη μπομπονιέρα της βάπτισης του αδερφού μου. Μια μινιατούρα ξύλινης καρέκλας, που κάθονταν πάνω της μια γάτα κι ένα ποντίκι. Κάποιος μου είπε πως το ποντίκι είναι το φαγητό της γάτας. Δεν μ’ άρεσε καθόλου αυτό, έτσι λοιπόν πήρα πολύχρωμες κλωστές- η μαμά μου κεντούσε τότε- έδεσα στο κέντρο τη μπομπονιέρα, και γέμισα τις κλωστές με κοφτό μακαρονάκι. Το κολιέ ολοκληρώθηκε! Το φόρεσα κι είχα το νου μου, όταν πεινάσει η γάτα να της πω να φάει τα μακαρόνια και να αφήσει ήσυχο το ποντικάκι… Ωστόσο υπάρχει και το πρώτο μου πολύτιμο κόσμημα.  Είναι ένα ασημένιο δαχτυλίδι που έφτιαξα τον πρώτο μήνα στη σχολή. Όταν το είδε η κολλητή μου, (που διάβαζε για να ξαναδώσει πανελλήνιες), ξετρελάθηκε. Της το χάρισα για γούρι. Το έχει ακόμη στη συλλογή της και μάλιστα πέρυσι μου το έδωσε για ένα φρεσκάρισμα. Το επιχρύσωσα κι έγινε σαν καινούριο.

kosmima_02

Σ: Ποιο θεωρείτε το πιο σημαντικό δημιούργημά σας και γιατί;

NadiaBele: Όλα τα αγαπώ πολύ. Η αγάπη είναι το απαραίτητο συστατικό στη δημιουργία. Ενθουσιάζομαι με κάθε καινούριο μου κόσμημα. Μόλις όμως το παραδώσω στον παραλήπτη, δεν βλέπω την ώρα να καθίσω στον πάγκο μου για να ξεκινήσω το «επόμενο».  Είναι μάλλον ο δικός μου τρόπος να μη δένομαι με όσα φτιάχνω, για να μπορώ να τ’ αποχωριστώ.

Σ: Πριν τον σχεδιασμό, σκέφτεστε μια κεντρική θεματολογία για να εμπνευστείτε ή αντιμετωπίζετε κάθε κομμάτι ως ξεχωριστό;

ΝadiaBele: Όλα μου τα κοσμήματα τα αντιμετωπίζω ως μοναδικές δημιουργίες, αφού τα κατασκευάζω κυρίως κατά παραγγελία, κι έχουν όλα να «διηγηθούν» μια μοναδική ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα. Έμπνευσή μου το πρόσωπο για το οποίο προορίζεται κάθε φορά.

kosmima_07

Σ: Ασχολείστε με τη ζωγραφική ως χόμπι;

ΝadiaBele: Δεν ζωγραφίζω, σχεδιάζω. Αλλά πάντα θα με πετύχετε να έχω ένα μπλοκ κι ένα μολύβι μαζί μου. Αν θέλετε να μάθετε το χόμπι μου, δεν είναι άλλο από το κόσμημα! Κι είμαι στ’ αλήθεια ευγνώμων που έχω καταφέρει να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Αυτό είναι ευλογία!

 Σ: Ποια είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας;

NadiaBele: Στο σπίτι μου δεν κάθομαι πολύ, γιατί δεν έχω όσο ελεύθερο χρόνο θα ήθελα… Όμως το αγαπημένο μου δωμάτιο είναι το σαλόνι τον χειμώνα κι η βεράντα μου με τη μοναδική της θέα όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Απολαμβάνω αφάνταστα να μένω λίγες ώρες χαλαρή με καλή μουσική, το βιβλίο μου κι ένα ποτήρι κρασί.

kosmima_03

 

Πηγή φωτογραφιών: Προσωπικό αρχείο Α. Ανδριτσοπούλου και NadiaBele

 

Διαβάστε επίσης:

Κοσμήματα του χειμώνα και όχι μόνο…: http://www.sinapantima.gr/?p=3812

Κολιέ για…δάγκωμα: http://www.sinapantima.gr/?p=3457

Οι δημιουργίες του Συναπαντήματος ταξιδεύουν στην Ύδρα: http://www.sinapantima.gr/?p=5376

 

 

1 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comments