/ Συναντήσεις / Έρευνα: Ο εγκέφαλος αποφασίζει ποιους ήχους δεν θα ακούσουμε;

Έρευνα: Ο εγκέφαλος αποφασίζει ποιους ήχους δεν θα ακούσουμε;

mara on September 14, 2018 - 08:55 in Συναντήσεις
5 (100%) 2 votes

Όσοι ζούμε σε μεγαλουπόλεις νιώθουμε πως έχουμε «προπονήσει» τα αυτιά μας να λαμβάνουν πολλούς διαφορετικούς ήχους το κάθε λεπτό. Και η «προπόνηση» αυτή γίνεται αισθητή, όταν αποκτάμε παιδιά και πλέον δεν μας ενοχλούν τόσο τα κλάματα και οι φωνές τριγύρω. Είναι, όμως, αυτή μια διαδικασία που εμείς ενεργοποιήσαμε ή μήπως ο εγκέφαλός μας είναι αυτός που αποφασίζει ποιους ήχους θα ακούσουμε και ποιους όχι;

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύει ιατρικό περιοδικό* υποστηρίζει πως ο εγκέφαλός μας ίσως είναι εφοδιασμένος με έναν μηχανισμό ακύρωσης του ήχου, που μπορεί να μας βοηθά να μην ακούμε περιττούς ήχους, όπως τα βήματά μας ή το μάσημα της μπουκιάς μας.  Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν τον ήχο από τα βήματά τους- να μην τον ακούνε δηλαδή- προκειμένου να μπορούν να ακούνε καλύτερα άλλους πιο «χρήσιμους» ήχους του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα μία απειλή, μία γάτα που πλησιάζει.

Ο επικεφαλής της έρευνας Richard Mooney, καθηγητής νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Duke με την ομάδα του χρησιμοποίησε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας με πάρα πολύ μικρά ηλεκτρόδια και αισθητήρες στον ακουστικό φλοιό των ποντικιών, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί πότε ένα ποντίκι λαμβάνει έναν ήχο. Κάθε βήμα του ποντικιού παρήγαγε έναν μικρό ήχο, όλα τα βήματα όμως ήταν της ίδιας έντασης. Όταν άλλαξαν- τρεις μέρες αργότερα- την ένταση του παραγόμενου ήχου σε κάθε βήμα o ακουστικός φλοιός φάνηκε να είναι πολύ πιο ενεργός, άρα τα ποντίκια άρχισαν να ακούνε τα βήματα στην ένταση που δεν είχαν συνηθίσει. Έτσι ίσως εξηγείται γιατί ακούμε τον ήχο των βημάτων μας όταν φοράμε μπότες ή τακούνια. Όπως δήλωσε ο καθηγητής «η εμπειρία μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο που ο εγκέφαλος θα καταστείλει τις προβλέψιμες αισθήσεις, που προκύπτουν από την κίνηση».

Αν αποδειχτεί πως το σύστημα αυτό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, σίγουρα προχωράμε ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση κάποιων ψυχώσεων, όπως η σχιζοφρένεια για παράδειγμα, κατά την οποία ο πάσχον ακούει φωνές που μοιάζουν με ψευδαισθήσεις, αλλά μάλλον προκαλούνται από ένα «σπασμένο» κύκλωμα πρόβλεψης στον εγκέφαλο- σύμφωνα με τον Mooney. Τα ακουστικά κύτταρα δηλαδή δεν καταστέλλονται και ενεργοποιούνται σε υπερβολικό βαθμό, ακόμα και όταν δεν υπάρχουν εξωτερικοί ήχοι να τα ενεργοποιήσουν.

Οι έρευνες έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους, αλλά σίγουρα μας φέρνουν πιο κοντά στην κατανόηση  του πολύπλοκου τρόπου δράσης του εγκέφαλού μας. Μήπως μετά το άρθρο αυτό θα προσπαθήσετε να ακούσετε τα βήματά σας; Όπως και να’ χει, ο εγκέφαλος θα σας προστατεύσει, όταν κρίνει ότι πρέπει…

———————————————————–

Πηγή φωτογραφίας: /www.istockphoto.com

*Cell Reports (12/09/18)

———————————————————–

Διαβάστε επίσης:

Η δασκάλα που δημιουργεί φορέματα με ζωγραφιές παιδιών από όλο τον κόσμο: http://www.sinapantima.gr/?p=10151

Η ζωή στον Άρη ένα βήμα πιο κοντά: http://www.sinapantima.gr/?p=10138

Φτιάχνουμε μαγνητάκια από τα βότσαλα που μαζεύουμε το καλοκαίρι: http://www.sinapantima.gr/?p=10111

 

 

 

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 2 votes
1 Comments