/ Συναντήσεις / Έρευνα: Υπάρχει ισότητα στον χώρο της Τέχνης;

Έρευνα: Υπάρχει ισότητα στον χώρο της Τέχνης;

mara on September 25, 2019 - 10:35 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Η ισότητα των δύο φύλων είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους επαγγελματικούς χώρους, αλλά – λόγω προβολής – οι συζητήσεις για τον χώρο της Τέχνης γίνονται πιο γνωστές. Υπάρχει λοιπόν ισότητα στη συμμετοχή γυναικών και ανδρών; Παρά το ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η αίσθηση που είχαμε ήταν ότι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση συμμετοχής γυναικών και μία διεκδικήση ίσων αμοιβών, τα στοιχεία –  ως προς τη συμμετοχή – δίνουν μία άλλη εικόνα.

 Marry Cassatt-  The Child’s Bath (1893)

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει ότι το χρονικό διάστημα 2008- 2018 μόνο το 11% των έργων που αγοράστηκαν από μουσεία δημιουργήθηκαν από γυναίκες. Συγκεκριμένα από τα 260.470 έργα Τέχνης που μπήκαν σε μουσεία μόνο τα 29.247 είχαν γυναικεία υπογραφή. Και βέβαια τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις ατόμων του χώρου ότι πλέον πνέει ένας αέρας προοδευτικών αλλαγών και όλοι οι καλλιτέχνες θα έχουν μία ίση μεταχείριση και προβολή και μία δίκαιη εκπροσώπηση σε ιδρύματα τέχνης. Αν και η εικόνα αυτή είναι από μουσεία της Αμερικής, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε μουσεία της Ευρώπης.

Η ίση εκπροσώπηση στην Τέχνη , όμως, δεν είναι απλώς ένα ηθικό ζήτημα, επηρεάζει σίγουρα και τα εισοδήματα των μουσείων, καθώς το κοινό δεν αποτελείται μόνο από λευκούς άνδρες με τις ίδιες προτιμήσεις. Μάλιστα η ιστορία διαψεύδει πολλές φορές τους … ειδικούς. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μίας άγνωστης καλλιτέχνιδας που αγνοήθηκε επί σειρά ετών από ιστορικούς και από την αγορά. Η έκθεσή της στο γνωστό Guggenheim σημείωσε το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών. Επίσης η έκθεση της Hilma Klint από τη Σουηδία προσέλκυσε το ενδιαφέρον νεότερων ατόμων και σημείωσε αύξηση 34% στο σύνολο των επισκέψεων.  Και φυσικά αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η συμμετοχή στις μόνιμες εκθέσεις και όχι στις περιοδικές.

 Frida Kahlo- The Two Fridas (1939)

Όσο ψάχνουμε βαθύτερα, τόσο αποκαλύπτονται στοιχεία με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Έρευνα του Yale School of Art έδειξε πως από τη δεκαετία του 1980 τρεις φορές λιγότερο συχνά αναφέρονται γυναίκες σε βιβλία κι επιστημονικές δημοσιεύσεις σε σχέση με τους άνδρες.Ένα ακόμα στοιχείο που δίνει κάποιες απαντήσεις στις έρευνες είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των διευθυντών σε μουσεία είναι άνδρες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα μουσεία της Αμερικής με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικείας συμμετοχής Dia Art Foundation στη Νέα Υόρκη (39%), Hammer Museum στο Los Angeles (32%), Brooklyn Museum στη Νέα Υόρκη (29%) έχουν γυναίκες διευθύντριες.

Το να υπάρξει μεγάλη αλλαγή σε ποσοστά χρειάζεται συνειδητοποίηση, θέληση και δράση. Όμως ειδικά ο χώρος της Τέχνης έχει μία αποστολή και συγκεκριμένα μηνύματα να περάσει. Και σίγουρα τα μηνύματα αυτά πρέπει να υπογραμμίζουν την αξία της ίσης μεταχείρισης, μακριά από αποκλεισμούς…


Διαβάστε επίσης:

Sylvie Facon: Η κοινωνική λειτουργός που έγινε σχεδιάστρια φορεμάτων-έργων Τέχνης

Δημιουργίες σε γυαλί

Ταξίδι σε όμορφες γωνιές του πλανήτη

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Comments are closed.