/ Συναντήσεις / Φ.Μάγγος: Ο πολυπράγμων Δήμαρχος Λειψών

Φ.Μάγγος: Ο πολυπράγμων Δήμαρχος Λειψών

mara on December 11, 2015 - 11:00 in Συναντήσεις
5 (100%) 3 votes

 

Γνωριστήκαμε σε γύρισμα αφιερωμένο στις προσπάθειες γιατρών να συγκεντρώσουν φάρμακα για τα ακριτικά νησιά. Ευγενικός και κοινωνικός, όπως περιμένεις να είναι ένας νησιώτης, πολυπράγμων και πολυτάλαντος, όπως θες να είναι οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Φώτης Μάγγος ο Δήμαρχος Λειψών, πέρα από Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπ/σης, είναι πάνω από όλα πολύτεκνος πατέρας τεσσάρων παιδιών, (τρίδυμων ηλικίας πέντε ετών και ενός τρίχρονου). Αυτό που σίγουρα εξέπληξε όσους τον είδαν στην εκπομπή το περασμένο καλοκαίρι, είναι ότι τραγουδά και χορεύει καταπληκτικά. Το Συναπάντημα ταξιδεύει στο υπέροχο νησί και δίνει φωνή στους κατοίκους του δια του καλύτερου εκπροσώπου του. 

maggos_03

Συναπάντημα: Περάσαμε ένα δύσκολο καλοκαίρι πολιτικοοικονομικής κρίσης και φθινόπωρο μετανάστευσης. Πώς βιώνουν τα ακριτικά νησιά αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Φώτης Μάγγος: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα μικρά ακριτικά νησιά είναι εκπαιδευμένα να αντιμετωπίζουν τις όποιες κρίσεις. Όταν οι κάτοικοι τους πρέπει να εργάζονται σκληρά δύο έως τέσσερις μήνες για να επιβιώσουν ολόκληρο τον χρόνο, όταν ο καθένας χρειάζεται να ασχολείται με τη θάλασσα, τα χωράφια, τον τουρισμό και την οικοδομή για να τα βγάλει πέρα, όταν τον χειμώνα ο καιρός μας κρατάει αποκλεισμένους για μέρες , όταν δεν έχουμε μόνιμο ή και καθόλου γιατρό, όλο αυτό δεν είναι μικρές κρίσεις με κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις με τις οποίες πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν εμάς η πολιτικοοικονομική κρίση μας επηρέασε λιγότερο, γιατί στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη που έχει αναπτυχθεί στους κατοίκους, ως συνέπεια αυτών των δυσκολιών και στον τουρισμό. Και στο προσφυγικό έχουμε λιγότερα έντονο πρόβλημα σε σχέση με τα γύρω νησιά, πιστεύω λόγω γεωγραφίας, είμαστε πίσω από τα νησιά Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Λέρο,στα οποία αποβιβάζεται αρκετά μεγάλος αριθμός προσφύγων.

Συναπάντημα: Είστε ένας δραστήριος άνθρωπος, πατέρας τεσσάρων παιδιών. Τραγουδάτε, χορεύετε εξαιρετικά. Πόσο σημαντικό είναι να είστε κοντά στα λίγα νέα παιδιά του νησιού;

Φ.Μ.: Για να συμπληρώσω την εικόνα που έχετε σχηματίσει για μένα σας λέω ότι παίζω κιθάρα και γράφω τραγούδια επίσης, (στίχους-μουσική). Όταν εκλέχτηκα Δήμαρχος  κάποιος με ρώτησε αν θα συνεχίσω να τραγουδάω δημόσια, να χορεύω, να παίζω ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα, να ψαρεύω κα. Του απάντησα πως αν θέλετε να είμαι καλός Δήμαρχος θα πρέπει να είμαι ο εαυτός μου και για να είμαι ο εαυτός μου, θα μ’ αφήσετε να κάνω όλα όσα έκανα και πριν. Όσο για τα παιδιά, να σας πω ότι δεν είναι καθόλου λίγα. Ο μέσος όρος παιδιών σε όλη την Ελλάδα είναι 14% και στους Λειψούς το ποσοστό είναι 27% που αντιστοιχεί σε 200 περίπου παιδιά. Επέλεξα ως επάγγελμα αυτό του εκπαιδευτικού, επειδή πιστεύω ότι μέσα απ΄αυτή την αλληλεπίδραση μπορώ να αλλάξω αρκετά πράγματα και ταυτόχρονα να διατηρήσω τον αυθορμητισμό, τη ζωντάνια και την αισιοδοξία που μόνο η επαφή με τους νέους ανθρώπους μπορεί να στα εγγυηθεί. Οι νέοι είναι η πιο σίγουρη επένδυση για έναν μικρό τόπο που χρειάζεται να διανύσει τεράστιες αποστάσεις για να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και για να μην γίνονται οι κοινωνίες μας απλοί θεατές.

Ως δημοτική αρχή έχουμε δώσει απόλυτη προτεραιότητα και στις υποδομές, αλλά και τα τοπικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης των νέων μας. Ο Δήμος διοργανώνει σε τακτά διαστήματα βιωματικά εργαστήρια με ειδικούς ψυχολόγους για γονείς, εκπαιδευτικούς,  παιδιά και εφήβους, συνεδρίες με ειδικούς διατροφολόγους για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας, έχει δημιουργήσει σχολή μουσικής με πιάνο, κιθάρα και έχει δημοτική φιλαρμονική και δάσκαλο για την εκμάθηση πνευστών οργάνων.  Μέσα στους 15 μήνες της θητείας μας έχει προχωρήσει σε επισκευή και ανακαίνιση και των τριών σχολικών κτιρίων του νησιού, (νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο-λυκειακές τάξεις με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ), καθώς και όλων σχεδόν των αθλητικών εγκαταστάσεων προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

maggos_01

Σ: Σε μια συζήτηση που είχαμε όταν γνωριστήκαμε,  μου είπατε με παράπονο ότι τα ΜΜΕ σας θυμούνται μόνο στα δυσάρεστα. Οι Άγγλοι λένε no news is good news. Τα ευχάριστα, δυστυχώς δεν αποτελούν τόσο συναρπαστική είδηση. Πείτε μου, αν αποφασίζατε εσείς πού θα πρέπει να εστιάζετε την είδηση, τι θα θέλατε να πείτε για τα μέρη σας και τη ζωή σας εκεί; Τι δεν ξέρουμε; Για ποιο πράγμα δεν σας ρωτούν ποτέ;

Φ.Μ.: Δυστυχώς μόνο ο πόνος, το κλάμα και τα ανθρώπινα δράματα προβάλλονται, γιατί συγκινούν περισσότερο. Αυτός ο παρατεταμένος βομβαρδισμός με σκληρές και απάνθρωπες εικόνες έχει αυξήσει τον βαθμό ανοχής της κοινωνίας σε τέτοια περιστατικά και σ΄ αυτό φέρουν αποκλειστική ευθύνη τα ΜΜΕ.  Τα πάντα στη ζωή έχουν την καλή και την κακή τους πλευρά, (ουδέν κακόν αμιγές καλού). Αν αποφάσιζα εγώ, θα εστίαζα περισσότερο στο θετικό μήνυμα που μπορεί να εκπέμψει ακόμα και η χειρότερη είδηση και στην κατήχηση του κοινού,έτσι ώστε να αναδεικνύεται κάθε φορά το καλό πρόσωπο του κάθε ανθρώπου και το κακό να απωθείται στο υποσυνείδητο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα ΜΜΕ είναι φορέας διαπαιδαγώγησης και μάλιστα πάρα πολύ ισχυρός.

Ένας μικρός τόπος με τόσο πολλά προβλήματα αλλά και με πολλές ευκαιρίες είναι ιδανικός για την εκπομπή ενός αισιόδοξου μηνύματος και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για ολόκληρη την κοινωνία. Ο κόσμος εδώ δεν έχει στρες, χαμογελάει περισσότερο, δεν είναι φοβικός, υπάρχει αίσθημα ασφάλειας, κάνει καλύτερη διατροφή και γενικά έχει αυτό που λέμε ποιότητα ζωής. Δεν συμβαίνει μόνο στην Ικαρία. Αυτό θα θελα να προβληθεί γιατί αυτή είναι ολόκληρη η αλήθεια.

maggos_02

 

Σ: Τι θα θέλατε να είναι διαφορετικό στο νησί σας;

Φ.Μ.: Το ερώτημα δεν πρέπει να είναι τι θα ήθελα, αλλά τι θα μπορούσα να αλλάξω υπό τις παρούσες συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση τα βήματα θα πρέπει να γίνονται σιγά-σιγά. Βασίζομαι πολύ στους νέους του νησιού μου, έχω διδάξει για πάνω από 15 χρόνια στο σχολείο, υπάρχει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός ανάμεσά μας. Μια σχέση ειλικρίνειας και καθαρότητας. Όταν οι νέοι αυτοί γίνουν η παραγωγική δύναμη της κοινωνίας μας και διατηρήσουν αυτές τις αρετές, τότε από μόνα τους θα έχουν αλλάξει πολλά.

Σ: Έχετε τέσσερα παιδιά. Αν θελήσουν να σπουδάσουν, αναγκαστικά θα φύγουν από το νησί. Ως πατέρας πού θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερο το μέλλον τους;

Φ.Μ.: Στη ζωή υπάρχουν καλές και κακές εξαρτήσεις. Ο σκοπός των γονιών θα πρέπει να είναι η σταδιακή απεξάρτηση αμφοτέρων, έτσι ώστε να σταθούν οι μεν στα πόδια τους και να δημιουργήσουν και οι δε να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή παρακολουθώντας διακριτικά την πορεία των παιδιών τους. Η εξάρτηση απ΄ τους γονείς ή ακόμη χειρότερα απ΄ τα παιδιά δεν είναι φυσιολογική ύστερα από μια ορισμένη ηλικία. Οι ώριμοι άνθρωποι πρέπει να αποφασίζουν ελεύθερα για τη ζωή τους και όχι με κριτήριο αν είναι κοντά ή αν θα στενοχωρήσουν τους γονείς τους.  Σ΄ αυτό αποκλειστικά είναι υπεύθυνοι οι γονείς, γιατί θα πρέπει να έχουν διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε από πολύ νωρίς τα παιδιά να μάθουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις.

Τώρα γενικά ο στόχος ο δικός μου είναι να δημιουργήσω τις αναγκαίες συνθήκες για τη συγκράτηση των νέων ή και την επιστροφή τους στο νησί, κυρίως δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης και αν κάπου εκεί χωρέσουν και τα παιδιά μου και είναι ευτυχισμένα, τότε θα είμαι και εγώ. 

maggos_04

Σ: Σε όλους εμάς που δεν ζούμε σε ακριτικές περιοχές, υπάρχει η αίσθηση ότι εσείς είστε ενωμένοι για να ξεπερνάτε τις δυσκολίες. Ισχύει αυτό; Είστε σαν μια μεγάλη οικογένεια; Είναι το πρόβλημα των άλλων και δικό σας; 

Φ.Μ.: Σωστά το είπατε, είμαστε μια οικογένεια. Όμως και μέσα στην οικογένεια υπάρχουν οι εντάσεις, υπάρχουν οι προσωπικές διαφορές και γενικά υπάρχουν πάσης φύσεως προβλήματα. Όλα αυτά ξεπερνιούνται γρήγορα όμως, διότι μας συσπειρώνει ο κοινός στόχος και η κοινή προσδοκία της αντιμετώπισης των πολλών μικρών κρίσεων που σας περιέγραψα πριν.

Σ: Πείτε μου μια συγκινητική στιγμή που θυμάστε ως δήμαρχος;

Φ.Μ.: Για μένα συγκίνηση είναι το καθετί που καταφέρνω το οποίο δίνει χαρά στους συμπατριώτες μου και λύνει τα προβλήματα τους. Ο κόσμος περιμένει πολλά από τον τοπικό άρχοντα και ελπίζει συνεχώς. Συγκίνηση αποτελεί επίσης το να μην τους απογοητεύω. Μια πραγματικά συγκινητική στιγμή είναι όταν όντας λίγες μέρες δήμαρχος με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου φέρνοντας λουλούδια οι μαθητές μου απ΄το δημοτικό σχολείο, για να με συγχαρούν και να μου ευχηθούν καλή δύναμη.

Σ:  Έχετε νιώσει ποτέ ανήμπορος να κάνετε όσα πρέπει και όσα θα θέλατε;

Φ.Μ.: Ανήμπορος δεν έχω αισθανθεί. Πολύ γρήγορα διαπίστωσα όμως ότι ακόμη και για το πιο μικρό ή και λιγότερα σημαντικό πολλές φορές χρειάζεται να εργαστείς πολύ σκληρά για να ξεπεράσεις τις κάθε είδους αγκυλώσεις του συστήματος της Δημόσιας Διοίκησης. Ορισμένες φορές ναι, είναι αλήθεια πως απογοητεύεσαι. Εκ φύσεως όμως, δεν το αφήνω να με νικήσει και δεν τα παρατάω σχεδόν ποτέ. Η δυσκολία με διεγείρει, ώστε να ανασυντάσσω τις δυνάμεις μου και τελικά να φέρνω αποτέλεσμα.

maggos_06

Σ: Τα νησιά έχουν βασικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Το αυτονόητο είναι να δοθούν κίνητρα για να έρθουν κάποια άτομα. Ακούμε συχνά ότι πρέπει να βοηθήσει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Τι δεν γίνεται σωστά τόσα χρόνια; 

Φ.Μ.: Τα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δεμένα. Οι νησιωτικοί Δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν διπλάσιο όγκο προβλημάτων σε σχέση με τους υπόλοιπους. Όταν δεν έχουν θεσμοθετημένο ρόλο, πώς θα στελεχώσουν τα σχολεία, τα ιατρεία και τις υπόλοιπες υπηρεσίες, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Όταν μειώνεται η κρατική επιχορήγηση κατά 65% προς τους Δήμους, όταν απαγορεύεται η πρόσληψη προσωπικού και όταν ο Δήμαρχος καταντάει να γίνεται διαχειριστής απλός μιας βαριά άρρωστης κατάστασης, συνέπεια της δεινής κατάστασης του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, αλλά και γενικότερα της χώρας μας, πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση;  Ήδη ξεπερνάμε τους εαυτούς μας, γινόμαστε οι ίδιοι γιατροί, οδηγοί ασθενοφόρου, χειριστές μηχανημάτων, οδηγοί λεωφορείου και χειρώνακτες για να καλύψουμε αυτές τις ανεπάρκειες.

Αυτό που δεν έχει γίνει σωστά είναι να γίνει κατανοητή η έννοια της νησιωτικότητας. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα έχει μείνει στα χαρτιά. Σε ένα νησί δεν μπορείς να μπεις στο ασθενοφόρο και να πας στο νοσοκομείο. Δεν μπορείς χωρίς προγραμματισμό να έχεις επάρκεια σε αγαθά και σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Δεν μπορείς να ζητήσεις υποστήριξη από ένα διπλανό μεγαλύτερο Δήμο. Πρέπει να είσαι όσο το δυνατόν περισσότερο αυτόνομος και προετοιμασμένος. Σε μας το ασθενοφόρο, το μετρό, το λεωφορείο, το τραμ, το ταξί, το τρένο είναι  το πλοίο. Το πλοίο θέλει λιμάνια, υποδομές, έχει και ένα τεράστιο μεταφορικό κόστος όμως. Αυτά δεν τα έχουν καταλάβει. Γι΄ αυτό υπήρχαν  οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά. Πάνε και αυτά, έγιναν ισοδύναμα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων. 

Σ: Μπορεί να “γεμίσει” δημιουργικά ο ελεύθερος χρόνος του νησιώτη τον χειμώνα; 

Φ.Μ.: Η τεχνολογική εξέλιξη που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι ευνόησε αρκετά κυρίως τους νησιώτες ακριβώς γιατί τους έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν πράγματα εξ’ αποστάσεως,ξεπερνώντας έτσι το κυρίαρχο πρόβλημα της μετακίνησης  και της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες και αγαθά. Τώρα μπορείς από το να εκδόσεις ένα εισιτήριο μέχρι να φοιτήσεις σε πανεπιστήμιο μέσω ίντερνετ. Άρα λοιπόν θεωρητικά μπορείς να κάνεις πολλά που θα έκανες και οπουδήποτε αλλού. Επιπλέον όμως ένας νησιώτης έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται μέσα στη φύση και αυτό του δίνει κι άλλες δυνατότητες να απασχοληθεί δημιουργικά και τον χειμώνα. Μπορεί να ασχοληθεί με την αγροτική καλλιέργεια, το ψάρεμα, την πεζοπορία. Βέβαια πάντα θα υπάρχουν πράγματα στα οποία δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση και που μόνο μια μεγάλη πόλη μπορεί να τα προσφέρει. Είναι θέμα επιλογών.

maggos_07

Σ:  Ποια είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας; 

Φ.Μ.: Θα έλεγα πως υπάρχουν περισσότερες από μία γωνιές του σπιτιού που μου αρέσουν. Εξαρτάται από τη στιγμή. Μ΄ αρέσει πολύ για παράδειγμα η κουζίνα και η εξωτερική ψησταριά με τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο, γιατί μαγειρεύω επίσης καλώντας φίλους στις λίγες στιγμές χαλάρωσης που μου απομένουν. Επίσης ωραία γωνιά είναι και αυτή στο καθιστικό με το τζάκι απέναντι και με τα τέσσερα μου παιδιά να παίζουν τριγύρω και να χοροπηδούν στον καναπέ, προσπαθώντας να σκαρφαλώσουν πάνω μου. Αυτό είναι σκέτη απόλαυση!!!

———————————————————————————————————————————-

Πηγή Φωτογραφιών: Προσωπικό αρχείο Φ. Μάγγου

 

Διαβάστε επίσης: 

A.Scarpinati: Η ιστορία που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση: http://www.sinapantima.gr/?p=6202

Η νέα γενιά των μεταναστών: http://www.sinapantima.gr/?p=5868

Α.Χαρμαντάς: Συμβουλές για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο: http://www.sinapantima.gr/?p=5905

Φτιάξτε με το παιδί σας τις ευχετήριες κάρτες: http://www.sinapantima.gr/?p=5828

 

 

5 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments
  • December 14, 2015

    Μπράβο!!!

    Βούλα Μ.
    Reply
  • December 14, 2015

    ΜΠΡΑΒΟ ΔΗΜΑΡΧΕ!!!

    Καλλιόπη
    Reply
  • December 14, 2015

    καταπληκτική συνέντευξη

    Ειρήνη
    Reply
  • December 14, 2015

    sygkinitika logia!vraies oi ervtiseis. bravo!

    Effy
    Reply
  • December 14, 2015

    ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ!

    ΜΙΛΤΟΣ
    Reply