/ Προτάσεις / Βόλτα στους λόφους Φιλοπάππου-Νυμφών-Πνύκας

Βόλτα στους λόφους Φιλοπάππου-Νυμφών-Πνύκας

mara on May 16, 2016 - 11:06 in Προτάσεις
5 (100%) 3 votes

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος χαλάρωσης και εκτόνωσης από το περπάτημα και την επίσκεψη αξιοθέατων και πάρκων της πόλης όπου μένουμε. Πολλές φορές έχουμε δίπλα μας μικρές «οάσεις» και αγνοούμε την ομορφιά τους, τη σημαντική ιστορία τους. Το Συναπάντημα θα σας παρουσιάζει σταδιακά πολλές περιοχές της Αθήνας που αξίζει να επισκεφθείτε.

thiseio_05

Βόλτα στους λόφους Φιλοπάππου-Νυμφών-Πνύκας:

Λόφος Φιλοπάππου ή αλλιώς Μουσών: Από μακριά βλέπουμε συχνά το μνημείο Φιλοπάππου, γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο λόφος, έχουμε σίγουρα δει ταινίες που έχουν γυριστεί εκεί. Είχαμε άραγε ποτέ την ευκαιρία να περπατήσουμε και να φθάσουμε στην κορυφή του λόφου και να δούμε το μνημείο από κοντά; Γνωρίζουμε από πού πήρε την ονομασία του;  Η αρχή της διαδρομής είναι το σημείο απέναντι από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Φθάνετε εκεί είτε ανεβαίνοντας την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, είτε τον ανηφορικό δρόμο Αποστόλου Παύλου στο Θησείο, όπου μπορείτε να χαζέψετε και τα υπέροχα χειροποίητα αντικείμενα στους δεκάδες πάγκους  των μικροπωλητών.

thiseio_30

Η διαδρομή προς τον λόφο θέλει σίγουρα αθλητικό παπούτσι, γιατί οι πέτρες γλιστράνε. Προμηθευτείτε νερά, καπέλα και αντηλιακά από τον Μάιο και μετά και προτιμήστε πολύ πρωινές ή απογευματινές ώρες για τη βόλτα σας.

Τα πέτρινα μονοπάτια μέσα στον λόφο, τα πέτρινα παγκάκια και οι διαδρομές είναι δημιούργημα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, (1887-1968). Το έργο αυτό, το οποίο ανέλαβε σε ηλικία 67 ετών, (1954 – 1957), έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO διατηρητέο μνημείο αρχιτεκτονικής.

thiseio_04 thiseio_07

thiseio_06 Αρχαίο πηγάδι που ο Πικιώνης οριοθέτησε με πέτρες

 

Πρώτη στάση: «το πέτρινο σπίτι».  thiseio_01 Είναι στην ουσία σπηλιές, τμήμα σπιτιού του 4ου π.Χ. αιώνα. Μπορεί να έχετε ακούσει να το αναφέρουν ως φυλακή του Σωκράτη, πράγμα όμως που-απ’ ό,τι λένε οι ιστορικοί-μάλλον δεν ισχύει. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταφέρθηκαν στο σημείο αυτό, κρύφτηκαν και καλύφθηκαν με τσιμέντο πολλά εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου, για να προστατευτούν.

thiseio_02 Τα τετράγωνα φανερώνουν ύπαρξη ξύλων που στήριζαν το κτίσμα και πάνω αριστερά μπορείτε να διακρίνετε τμήμα κλίμακας

 

Μουσαίο: Ανηφορίζοντας βρίσκουμε το Ιερό των Μουσών*. thiseio_08 thiseio_09

Μνημείο Φιλοπάππου: Στην κορυφή του λόφου. thiseio_10 Πρόκειται για μνημείο που κατασκεύασε ένας πρίγκιπας της Συρίας ο Φιλόπαππος, όταν εγκαταστάθηκε στην Αθήνα εκδιωγμένος από τα μέρη του. Η ανέγερσή του υπολογίζεται μεταξύ 114-116 μ.Χ. Σε δύο σημεία του μνημείου απεικονίζεται ο ίδιος-σε παράσταση πάνω σε άλογο και στον κεντρικό ανδριάντα. Όπως διαπιστώθηκε ύστερα από ανασκαφή το 1957, το μνημείο είχε και νεκρικό θάλαμο, όπου θάφτηκε ο Φιλόπαππος. Στο μνημείο απεικονίζεται και ο παππούς του Φιλόπαππου, Αντίοχος Δ΄ τελευταίος βασιλιάς της Κομμαγηνής. (Στην αρχαιότητα Κομμαγηνή λεγόταν η γεωγραφική περιοχή που περικλείεται δυτικά από την οροσειρά του Ταύρου, νότια από τις πεδιάδες της Συρίας και ανατολικά από τον Ευφράτη ποταμό, δηλαδή τμήμα της σημερινής νοτιοανατολικής Τουρκίας**).

thiseio_12 Η θέα από το σημείο είναι μοναδική

Κατηφορίζοντας καταλήγουμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη.  thiseio_14 Πρόκειται για καμαροσκέπαστη μονόκλητη Βασιλική του 12 αιώνα μ.Χ. Για το πώς πήρε την ονομασία του ο ναός υπάρχει η εξής αφήγηση: Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο φρούραρχος της Ακρόπολης Γιουσούφ-Αγάς, θέλοντας να σκοτώσει ομαδικά πολλούς Χριστιανούς, σκέφθηκε να βομβαρδίσει τον ναό την ημέρα που θα συγκεντρώνονταν πολλοί πιστοί. Ετοίμασε τα κανόνια στα Προπύλαια της Ακρόπολης-απένατι δηλαδή από το σημείο-και ετοίμασε και το μεγάλο κανόνι, τη «Λουμπάρδαν». Στις 26 Οκτωβρίου 1656 την ώρα της δοξολογίας, όταν ετοιμαζόταν να διατάξει πυρ, έπεσε κεραυνός στο σημείο καταστρέφοντας την πυριτιδαποθήκη και σκοτώνοντας τον Γιουσούφ-Αγά, την οικογένειά του και τους πυροβολητές του.

thiseio_16 thiseio_15 Δίπλα στον ναό βρίσκεται χώρος με παγκάκια για να ξαποστάσετε-διαμορφωμένος και αυτός από τον Πικιώνη.

Λόφος Νυμφών:  Εδώ βρίσκουμε το Αστεροσκοπείο που άρχισε να κτίζεται το 1846 και ολοκληρώθηκε το 1890. thiseio_21

Αξίζει να σταθείτε και στον θόλο με το 40εκ. διοπτρικό τηλεσκόπιο «Δωρίδη».  thiseio_20Όπως πληροφορούμαστε στην κεντρική σελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το νέο μεγάλο τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε το 1902 από τον γαλλικό οίκο Gautier. Του δόθηκε το όνομα «Δωρίδη» εις τιμήν του μεγάλου δωρητή του,  Έλληνα της Γαλλίας, ο οποίος και χρηματοδότησε την κατασκευή του όταν -αποβιώνοντας χωρίς απογόνους- δώρισε όλη την περιουσία του στο ελληνικό κράτος. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Δημήτριο Αιγινήτη, πέμπτο Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά την έκλειψη Ηλίου στις 30 Αυγούστου 1905.

Ναός Αγίας Μαρίνας: Σταυροειδής με ένα μεγάλο κεντρικό τρούλο και με τέσσερις μικρότερους στα γωνιακά διαμερίσματα. Τα θεμέλια μπήκαν το 1924 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1927**. thiseio_23 thiseio_25

Λόφος της Πνύκας: thiseio_05 Το σημείο όπου η Δημοκρατία πήρε σάρκα και οστά και για τον λόγο αυτό είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως-κατά τη γνώμη μου. Από τον 5ο αιώνα και για περίπου 200 χρόνια εδώ συνεδρίαζε η Εκκλησία του Δήμου. Χιλιάδες Αθηναίοι μαζεύονταν για να αποφασίσουν για σημαντικά ζητήματα, να αποδώσουν ευθύνες σε αξιωματούχους για πράξεις τους ή παραλείψεις τους. Η θέα στην Ακρόπολη μοναδική και σίγουρα η επιλογή του σημείου δεν ήταν τυχαία.

thiseio_19 Το σημείο όπου ανέβαιναν οι ομιλητές

Στο τέλος της διαδρομής καθίστε σε κάποια καφετέρια στο Θησείο και απολαύστε τη θέα στην Ακρόπολη.

thiseio_31 Ζούμε σε έναν μικρό παράδεισο. Ας τον ανακαλύψουμε…

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

——————————————————————————————————————————-

Διαβάστε επίσης:

Ύδρα: Η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού: http://www.sinapantima.gr/?p=5306

Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των αρωμάτων και των αναμνήσεων…: http://www.sinapantima.gr/?p=3023

————————————————————————————————————————————

*Οι εννέα Μούσες:

Καλλιόπη : η Μούσα της Επικής ποιήσεως από την οποία εμπνέονταν και ο Όμηρος.

Κλειώ : η Μούσα της Ιστορίας.

Ευτέρπη : Η Μούσα της Μουσικής και της Λυρικής ποιήσεως.

Θάλεια : Η Μούσα της βουκολικής ποιήσεως και της Κωμωδίας.

Μελπομένη : Η Μούσα της Τραγωδίας.

Τερψιχόρη : Η Μούσα της Ορχήσεως.

Ερατώ : Η Μούσα της Λυρικής και ειδικότερα της Ερωτικής ποιήσεως.

Πολύμνια :  Η Μούσα της Ιερής ποιήσεως και των Ύμνων.

Ουρανία : Η Μούσα της Αστρονομίας.

 

** Πηγή wikipedia

 

 

4 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments
  • May 25, 2016

    καταπληκτική ιδέα!

    Ανθή
    Reply
  • May 25, 2016

    ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ…ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΙΔΕΕΣ

    ΦΑΝΗΣ
    Reply
  • May 25, 2016

    Brilliant!!!!

    Stefania
    Reply
  • May 25, 2016

    είναι πολύ ωραία πόλη η Αθήνα.τέτοια άρθρα με πείθουν ακόμα περισσότερο…

    Νόρα-Πειραιάς
    Reply