/ Προτάσεις / Ύδρα: Η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού

Ύδρα: Η αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού

mara on June 24, 2015 - 09:42 in Προτάσεις
5 (100%) 1 vote

 

Την αποκαλούν «αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού» και δεν έχουν άδικο. Από την πρώτη στιγμή που την αντικρίζεις, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για κάτι ξεχωριστό. Αναζητώντας έναν κοντινό προορισμό για διακοπές, αν μένετε κοντά στην Αθήνα, η Ύδρα είναι η ιδανική πρόταση. Μόλις σε μιάμιση ώρα με το δελφίνι, θα δείτε να ξεπροβάλλει το πολύ γραφικό λιμανάκι της. Αλλά και όσοι μένετε μακριά, σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε… Το κοσμοπολίτικο αυτό νησί είναι δημοφιλές και στους ξένους και σίγουρα κατά τη διάρκεια της παραμονής σας θα δείτε πολλά κότερα και πολλές θαλαμηγούς να αράζουν…

Ydra_32

 

Το νησί είναι πολύ οργανωμένο και σας συμβουλεύω, μόλις φθάσετε, να αναζητήσετε το κτίριο πληροφοριών από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε δωρεάν οδηγό με χάρτη. Το ιδιαίτερο που έχει σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά είναι ότι στο εσωτερικό του δεν κινούνται οχήματα, αυτοκίνητα, μηχανάκια κτλ. Οι μετακινήσεις γίνονται με γαϊδουράκια και πλωτά ταξί, τα οποία- για να σας μεταφέρουν σε κοντινές παραλίες -θα σας ζητήσουν τρία ευρώ  για το κάθε άτομο.

Ydra_27 Ydra_03

Ydra_22 Ydra_15 Ydra_13 Ydra_12

 

Ιστορία: Θα προσέξετε σίγουρα στις βόλτες σας την ύπαρξη κανονιών σε διάφορα σημεία, πολλά μνημεία και προτομές.

Ydra_26 Ydra_21 Ydra_18 Ydra_16 Ydra_14 Ydra_11

Η Ύδρα, οι Σπέτσες και τα Ψαρά είχαν μια καταλυτική παρουσία στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.  Η πιο σημαντική ετήσια εκδήλωση του νησιού που αξίζει να δείτε είναι τα «Μιαούλεια». Πρόκειται για τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του σπουδαίου Υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη* που οργανώνονται κάθε χρόνο το Σάββατο που είναι πιο κοντά στην 21η Ιουνίου.  Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, ομιλίες, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, αγώνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι την τρίτη μέρα των εκδηλώσεων γίνεται μεταφορά από το Ιστορικό Μουσείο προς τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της καρδιάς του Μιαούλη. Πρόκειται για ένα μοναδικό έκθεμα του μουσείου, είναι μια ασημένια λήκυθος που στο εσωτερικό της βρίσκεται η ταριχευμένη καρδιά του αξιόλογου Ναυάρχου. Η ταρίχευση έγινε κατ’ εντολήν του βασιλιά Όθωνα στις 11 Ιουνίου του 1835, για να μείνει και στις επόμενες γενιές ως σύμβολο ανδρείας και πατριωτισμού. Πάνω της γράφει: «ΧΑΙΡΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΑΟΥΛΗ». Στο μουσείο που εκτίθεται, υπάρχει και ομοίωμα του σταυρού που είχε πάντα πάνω του ο Μιαούλης και η ιστορία λέει ότι το προέτασσε στους εχθρούς, πριν από κάθε αγώνα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας. Στο τέλος Αυγούστου οργανώνονται τα «Κουντουριώτεια» προς τιμήν του άλλου σπουδαίου Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

 

Αν δεν θέλετε να επισκεφθείτε το νησί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να πάτε το Πάσχα για να δείτε την περιφορά του Επιταφίου, όπως γίνεται στα Καμίνια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Το έθιμο θέλει τον Επιτάφιο να καταλήγει στη θάλασσα για να αγιαστούν και τα νερά. Ανήμερα το Πάσχα στο λιμάνι καίγεται το ομοίωμα του Ιούδα.

Ydra_02 (πηγή φωτογραφίας: ιστοσελίδα δήμου Ύδρας)

Αυτό που με εξέπληξε ευχάριστα είναι ότι το νησί έχει… στενούς δεσμούς με την Τέχνη. Εκθέσεις ζωγραφικής οργανώνονται συχνά και ίσως σε αυτό συνετέλεσε το ότι πολλοί σπουδαίοι ζωγράφοι που την επισκέφθηκαν, την αποτύπωσαν σε έργα τους, όπως οι: Πάμπλο Πικάσο, Μάρκ Σαγκάλ. Στο νησί υπάρχει παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών.

 

Μουσεία:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ:

Ydra_17 Βρίσκεται στο λιμάνι του νησιού. Πέρα από την καρδιά του Μιαούλη που αναφέρθηκε παραπάνω, θεωρώ ότι από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι και η πρωτότυπη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου. Στο μουσείο υπάρχουν κειμήλια από τον Αγώνα του 1821,σπουδαία έργα ζωγραφικής, λιθογραφίες, σημαντικά έγγραφα, όπλα Υδραίων ναυάρχων, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων από τον 18ο αιώνα κ.α.

 

Εκκλησιαστικό Μουσείο «Άγιος Μακάριος Νοταράς»:

Ydra_01

Βρίσκεται και αυτό στο λιμάνι του νησιού, στο εσωτερικό της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Μητρόπολης της Ύδρας, η οποία κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΘΝΙΚΟΥ-ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ «ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ»:

Ydra_33 Το μεγάλο πορτοκαλί κτίριο

Στη δυτική πλευρά του λιμανιού, η οικεία του Λάζαρου Κουντουριώτη-δωρεά του δισέγγονού του- πλέον είναι μουσείο που φιλοξενεί έργα ζωγραφικής, παραδοσιακές νησιώτικες ενδυμασίες, κοσμήματα, κεντήματα, υφαντά, κεραμικά σκεύη.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ»: Στο μουσείο αυτό που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και αποτελούσε οικεία του Γεώργιου Κουντουριώτη ο επισκέπτης μπορεί να δει αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη και εκθέματα της νεότερης ιστορίας της Ύδρας.

 

Παραλίες:

Κοντά στο λιμάνι οι παραλίες είναι μικρές και όχι οργανωμένες. Σε βράχια υπάρχουν σκαλάκια από όπου μπορείτε να κατέβετε να κολυμπήσετε. Με τα πόδια από το λιμάνι οι πρώτες οργανωμένες παραλίες απέχουν περίπου είκοσι λεπτά με μισή ωρα και η διαδρομή πραγματικά αξίζει τον κόπο. Για όσους το περπάτημα δεν είναι απόλαυση ή δεν αντέχουν τον καλοκαιρινό ήλιο, τα πλωτά ταξί μπορούν να σας μεταφέρουν στις πιο κοντινές:

 

Καμίνι: το γραφικό λιμανάκι. Ydra_24 Ydra_08 Ydra_07 Ydra_06 Εδώ βρίσκεται και το “Κόκκινο σπίτι”, το παλιό σπίτι του Μιαούλη, που χτίστηκε το 1786. Παρέμενε για πολλά χρόνια κλειστό, μέχρι το 2007, όταν αγοράστηκε από αμερικανικό ιδιωτικό ίδρυμα και ανακαινίστηκε. Σήμερα στον χώρο διοργανώνονται εκθέσεις. 

Από εκεί σε δυο λεπτά είστε στην παραλία Castello. Ydra_05

 

Βλυχός και Πλάκες Βλυχού:

Ydra_19

Σπηλιά:

Ydra_23

Υδρονέττα, αλλά και σε πιο απομακρυσμένες: Μπίστι, Άγιος Νικόλαος, Μαντράκι. Οι ξαπλώστρες χρεώνονται-η μία τρία ευρώ.

 

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλές διαδρομές, όπως μια υπέροχη διαδρομή μιας ώρας και δεκαπέντε λεπτών προς τη Μονή του Προφήτη Ηλία.

Ydra_28

 

Στον τουριστικό οδηγό θα δείτε προτάσεις για τον γάμο σας. Βρέθηκα πρόσφατα σε γάμο στο νησί και πραγματικά ήταν μία μοναδική εμπειρία!

Ydra_20

Φαγητό: Υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα: τα ταχυφαγεία, οι ταβέρνες, αλλά και πολυτελή εστιατόρια με θέα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα.

Ydra_30 Ydra_31

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

Διαβάστε επίσης:

Ναύπακτος-Ορεινή Ναυπακτία: Μία απόδραση διαφορετική από τις άλλες…: http://www.sinapantima.gr/?p=4076

Καστάνιτσα: ο επίγειος παράδεισος: http://www.sinapantima.gr/?p=2726

 

Η άγνωστη …Εύβοια: http://www.sinapantima.gr/?p=1534

 

 

 * Το πραγματικό επίθετο του Μιαούλη ήταν Βώκος. Ήταν το δεύτερο παιδί του Υδραίου πλοιοκτήτη και κοτζαμπάση Δημήτριου Βώκου, γόνου αρχοντικής Υδραίικης οικογένειας, η οποία προερχόταν από τα Φύλλα, κοντά στη Χαλκίδα και ήταν εγκαταστημένη στην Ύδρα από το 1668. Η μητέρα του λεγόταν Ανδριανή και ήταν χήρα του Ανδρέα Βόχα ή Βοχαΐτου. Απεβίωσε, λόγω της φυματίωσης που τον ταλαιπωρούσε μέρες, το απόγευμα της Κυριακής της 11ης Ιουνίου του 1835 στην οδό Αιόλου 9, κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον Πειραιά. Λίγες μέρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ο Όθωνας τον είχε επισκεφθεί δύο φορές και μάλιστα την πρώτη του είχε επιδώσει τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος. Η νεκρώσιμος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης παρουσία της Ιεράς Συνόδου, της κυβέρνησης, αρκετών ξένων διπλωματούχων και πλήθους λαού. Την πομπή προς την τελευταία του κατοικία συνόδευε ιππικό και πεζικό ενώ προπορευόντουσαν και έξι κανόνια. Τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο πολιτικός και καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, Περικλής Αργυρόπουλος. Ενταφιάστηκε σε ακτή του Πειραιά, η οποία από τότε ονομάστηκε Ακτή Μιαούλη. Ο τόπος ταφής δεν ήταν τυχαίος αφού σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρισκόταν και ο τάφος του Θεμιστοκλή. Το 1952 τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1986 στην Ύδρα. Η καρδιά του τοποθετήθηκε σε ασημένια λήκυθο και φυλάσσεται στο Μουσείο Ύδρας, ενώ προς τιμήν του κόπηκαν αναμνηστικά μετάλλια που δόθηκαν τιμητικά σε αγωνιστές του 1821.  (πηγή: επίσημη ιστοσελίδα Δήμου Ύδρας).

 

10 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 Comments
 • June 30, 2015

  Και η πίσω πλευρά του νησιού ειναι ομορφη,ο Αι Νικόλας.βεβαια σε περίπτωση που εισαι με σκάφος.προσοχη ομως εχει πολλα ρεύματα και εκτος του οτι πρεπει να δέσετε πολυ καλά δεν πρεπει να ησυχάσετε.πρεπει μονίμως να ελέγχετε τα ρεύματά σας,μηπως σας ξεσυρει και βρεθείτε στα βράχια.

  Άννα
  Reply
 • June 30, 2015

  προμηθευτειτε και ενα ψαλίδι για αχινούς.εχει παρα πολλούς και ειναι πεντανοστιμοι.

  Άννα
  Reply
 • June 30, 2015

  εχω τοσες πολλες αναμνήσεις απο την πανεμορφη Υδρα και καλες και κακές.αγαπημενος προορισμός!!

  Άννα
  Reply
 • June 30, 2015

  very true and when you have special company even more special … so many many many many likes from London:)

  Achilleas
  Reply
 • June 30, 2015

  κοντινός και ωραίος προορισμός

  Ευριδίκη
  Reply
 • June 30, 2015

  πολύ ωραία πρόταση

  Νατάσα
  Reply
 • June 30, 2015

  έχω πάει και είναι υπέροχο νησί.πολύ ωραία το παρουσιάζεις!

  Μένια Ζ.
  Reply
 • June 30, 2015

  erxomai kathe kalokairi Ellada kai mou edwses mia poly kali idea.bravo!

  norbigia
  Reply
 • June 30, 2015

  sinapantima, teleio gia alli mia fora 🙂

  ARGYRHS
  Reply
 • June 27, 2017

  Ενας εξαιρετικος προορισμος, που αφηνει αξεχαστες αναμνησεις!!!!!!Ευχαριστουμε πολυ!!!

  Νέλλυ
  Reply