/ Συναντήσεις / Τα πρωτότοκα παιδιά ίσως είναι πιο έξυπνα

Τα πρωτότοκα παιδιά ίσως είναι πιο έξυπνα

mara on February 14, 2017 - 13:00 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Τα μεγαλύτερα αδέρφια μπορεί να έχουν λίγο μεγαλύτερη ηλικιακή απόσταση -όχι μόνο τη βιολογική- από τα μικρότερα αδέρφια τους. Τα πρωτότοκα παιδιά μπορεί να έχουν καλύτερες δεξιότητες σκέψης σε σχέση με τα αδέλφια τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Resources. Αυτό είναι πιθανό, επειδή τους δόθηκαν από τους γονείς τους σε μικρή ηλικία περισσότερα ερεθίσματα να αναπτυχθούν πνευματικά.

prototoka_01

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ σε συνεργασία με ομάδα αναλυτών, ανέλυσαν στοιχεία  περίπου 5.000 παιδιών που μένουν στις  ΗΠΑ.  Κάθε παιδί αξιολογήθηκε κάθε δύο χρόνια σε μια σειρά από κατηγορίες που μετρούσαν τις δεξιότητες της σκέψης τους: από το λεξιλόγιο μέχρι την κατανόηση ανάγνωσης. Η μελέτη έλαβε επίσης υπόψη το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν, όπως το οικογενειακό υπόβαθρο και την οικονομική κατάσταση. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι πρωτότοκοι είχαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ με τις αυξημένες ικανότητες, αρχίζοντας από τη νηπιακή ηλικία. 

Οι μελετητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά των γονιών ως πιθανή αιτία που καθορίζει αυτό το μοτίβο. Χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο αξιολόγησης μετρώντας και παρατηρώντας το περιβάλλον, για να αξιολογήσουν τους γονείς πριν γεννηθεί το μωρό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τις συμπεριφορές μετά τον τοκετό, όπως αν κάπνιζαν, το συναισθηματικό δέσιμο με το παιδί τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, όσο οι γονείς αποκτούσαν περισσότερα παιδιά το επίπεδο συμμετοχής τους σε πράγματα όπως διάβασμα, κατασκευές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες μοιράζεται. Ενώ όλα τα παιδιά δέχονταν ίσης ποσότητας συναισθηματικής στήριξης, τα πρωτότοκα παιδιά έλαβαν περισσότερη ενίσχυση σε θέματα που είχαν να κάνουν με την ανάπτυξη δεξιοτήτων της σκέψης, όπως αναφέρεται στη Guardian.

prototoka_02

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι η γονική συμπεριφορά στα πρωτότοκα εξηγεί διαφορές στην εκπαίδευσή τους και τη μετέπειτα πορεία τους στην αγορά εργασίας», όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας- λέκτορας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου Ana- Nuevo-Chiquero.  Άρα ευχαριστήστε ή κατηγορείστε τους γονείς σας για το IQ σας.

Αλλά εσείς τα μικρότερα παιδιά μην ανησυχείτε . Έχετε άλλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τα μεγαλύτερα. Οι ειδικοί λένε ότι τα μεσαία παιδιά είναι οι ειρηνοποιοί και το μικρό της οικογένειας είναι το πιο δημιουργικό και πιο κοινωνικό. Και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να αποκτήσετε τον τίτλο του αγαπημένου παιδιού, γιατί οι επιστήμονες λένε ότι οι γονείς σίγουρα έχουν μόνο ένα. Ας κερδίσει λοιπόν ο καλύτερος!   

———————————————–

Πηγή άρθρου: http://www.huffingtonpost.com/entry/firstborn-children-smarter_us_589e1209e4b03df370d631ee

Πηγή φωτογραφιών: Baby center

————————————————-

Διαβάστε επίσης:

Τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε πρόσβαση στο Ίντερνετ: http://www.sinapantima.gr/?p=8067

Dr. James Flynn: Οι σωστές παρέες βελτιώνουν τον δείκτη νοημοσύνης: http://www.sinapantima.gr/?p=8041

 

 

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *