/ Συναντήσεις / Έρευνα: Η εργασία μας κάνει ευτυχισμένους;

Έρευνα: Η εργασία μας κάνει ευτυχισμένους;

mara on March 22, 2017 - 11:46 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

 

Καθώς οι πιο πολλοί ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο μας στη δουλειά, είναι αναπόφευκτο αυτή να καθορίζει τα επίπεδα ευτυχίας μας. Σε μια πρόσφατη δημοσίευση του  World Happiness Report -με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας-στις 20 Μαρτίου- βλέπουμε πιο αναλυτικά τη σχέση δουλειάς και ευτυχίας. Στην έρευνα πήραν μέρος από το 2006 έως σήμερα άτομα από 150 διαφορετικές χώρες του κόσμου.

job_01

Ας δούμε αναλυτικά κάποια από τα αποτελέσματα της πολύχρονης αυτής έρευνας:

Το ποσοστό των ερωτηθέντων από τη  Gallup World Poll που δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο με τη δουλειά του ήταν σε μέρη όπως τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Συγκεκριμένα, η Αυστρία παίρνει την πρώτη θέση με το 95% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένο με την εργασία του. Αμέσως μετά έρχεται η Νορβηγία και η Ισλανδία. Και όπως είναι αναμενόμενο, οι άνθρωποι σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και τις θέσεις εργασίας τους. Τα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης στη δουλειά μπορεί να κρύβουν χαμηλότερα επίπεδα δέσμευσης.  Ο αριθμός των ανθρώπων που δήλωσε ότι συμμετέχει ενεργά είναι λιγότερος από 20%.

Οι  αυτοαπασχολούμενοι από την άλλη, έχουν μια πολύπλευρη σχέση με το αίσθημα της πληρότητας. Εξετάζοντας τον παγκόσμιο μέσο όρο, βλέπουμε ότι η αυτοαπασχόληση γενικά συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας, σε σύγκριση με την πλήρη απασχόληση. Αλλά αναλύσεις παρακολούθησης δείχνουν ότι αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέρος του κόσμου που εξετάζεται, καθώς και το όποιο μέτρο της υποκειμενικής ευτυχίας. Στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες διαπιστώνουμε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι συνδέονται τόσο με τη θετικότερη συνολική αξιολόγηση της ζωής, όσο και με την πιο αρνητική. Δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον έχει μια επιχείρηση το ότι ένας αυτοαπασχολούμενος μπορεί να είναι τόσο ευχαριστημένος όσο και αγχωμένος!

job_02

Ένα από τα πιο ισχυρά συμπεράσματα είναι ότι η ανεργία είναι καταστροφική για την ευτυχία των ανθρώπων. Βλέπουμε ότι αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο. Οι εργαζόμενοι αξιολογούν  την ποιότητα της ζωής του πιο υψηλά κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τους ανέργους. Οι άνεργοι αναφέρουν επίσης περίπου 30% περισσότερες αρνητικές συναισθηματικές εμπειρίες στην καθημερινότητά τους. Η σημασία της ύπαρξης μιας εργασίας εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τον μισθό. Βασικοί παράγοντες της ευτυχίας είναι και η κοινωνική κατάσταση, οι κοινωνικές σχέσεις.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι άνεργοι γενικά δυστυχισμένοι, όπως αποκαλύπτει η έρευνα.  Οι άνθρωποι στο σύνολό τους δεν προσαρμόζονται με τον χρόνο ανεργίας τους. Ο φόβος  της ανεργίας φαίνεται να επηρεάζει πάρα πολύ τα άτομα, ακόμα και όταν βρίσκουν δουλειά. Τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας ενισχύουν την αίσθηση της εργασιακής ανασφάλειας και μειώνουν την ευτυχία, ακόμη και εκείνων που εργάζονται. Και δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η εμπειρία της ανεργίας μπορεί να είναι καταστροφική για αυτούς που τη βιώνουν, αλλά επηρεάζει και τους γύρω τους: οικογένεια, φίλους. 

Η σχέση μεταξύ της ευτυχίας και της απασχόλησης είναι σίγουρα σύνθετη. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η εργασία και η απασχόληση δεν είναι οι  μόνοι οδηγοί της ευτυχίας των ανθρώπων, αλλά ότι η ευτυχία μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της αγοράς εργασίας, την παραγωγικότητα, ακόμη και τη σταθερή απόδοση. Το να είσαι χαρούμενος στη δουλειά ως εκ τούτου δεν είναι απλώς μια προσωπική υπόθεση, είναι επίσης οικονομική.

———————————

Πηγή φωτογραφιών και αρχικού άρθρου: Harvard Bussiness Review:https://hbr.org/2017/03/does-work-make-you-happy-evidence-from-the-world-happiness-report

——————————

Διαβάστε επίσης:

Dr. James Flynn: Οι σωστές παρέες βελτιώνουν τον δείκτη νοημοσύνης: http://www.sinapantima.gr/?p=8041

Τι θα συνέβαινε αν δεν είχαμε πρόσβαση στο Ίντερνετ: http://www.sinapantima.gr/?p=8067

 

0 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *