/ Προτάσεις / Ρουμανία: ένας προορισμός για χειμώνα και καλοκαίρι…

Ρουμανία: ένας προορισμός για χειμώνα και καλοκαίρι…

mara on May 22, 2014 - 23:14 in Προτάσεις
4.6 (92.31%) 13 votes

Ο καλοκαιρινός καιρός μας ανοίγει την όρεξη για… διακοπές! Ακόμα και αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε κάποιους προορισμούς, μπορούμε πάντα να τους γνωρίσουμε έστω μέσα από φωτογραφίες. Ας ταξιδέψουμε μαζί νοερά, λοιπόν, ως τη Ρουμανία. Θα σας την παρουσιάσω όπως την είδε ο φωτογραφικός μου φακός…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Ρουμανία είναι ένας οικονομικός προορισμός και μπορεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα όσους επιθυμούν έναν διαφορετικό χειμερινό προορισμό για να κάνουν σκι σε ειδυλλιακά τοπία, αλλά και όσους επιθυμούν να περάσουν κάποιες καλοκαιρινές μέρες σε κάστρα και παλάτια βγαλμένα από τα παραμύθια, μοναστήρια με κειμήλια μεγάλης αξίας και να γνωρίσουν μια κουλτούρα σίγουρα ιδιαίτερη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρώτος μας σταθμός η πρωτεύουσα. Το Βουκουρέστι, (Bucureşti), είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας -σε πληθυσμό- και μπορεί να αποτελέσει τη βάση σας για να γνωρίσετε τις κοντινές πόλεις. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε από την αρχή και δεν το αναφέρουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί είναι ότι αν δεν κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα σας εξυπηρετούν για τις μετακινήσεις σας. Θα είστε αναγκασμένοι να περπατάτε αρκετή ώρα μέχρι τον πιο κοντικό σταθμό. Το ταξί, βέβαια, είναι οικονομικότερος τρόπος μετακίνησης συγκριτικά με τη Ελλάδα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πρώτο πράγμα που θα σας κάνει εντύπωση είναι η οδική συμπεριφορά των Ρουμάνων.  Αν μέχρι σήμερα θεωρούσατε τους Έλληνες χειρότερους οδηγούς, θα αναθεωρήσετε. Υπήρξα μάρτυρας δεκάδων τροχαίων μέσα στην πόλη του Βουκουρεστίου καθημερινά. Ο πεζός πρέπει να είναι προσεκτικός συνέχεια και σίγουρα όποιος θα ήθελε να νοικιάσει αυτοκίνητο για να εξερευνήσει μόνος τις γύρω περιοχές, θα πρέπει πρώτα να έχει προπονηθεί σε… δύσκολες πίστες, (στην Ινδία, ίσως;). Προσωπικά βρήκα λύση νοικιάζοντας λιμουζίνα με οδηγό για τις ημερήσιες εκδρομές. Το κόστος της λιμουζίνας είναι περίπου 90 ευρώ την ημέρα, αλλά σίγουρα είναι συμφέρουσα τιμή αν αναλογιστείτε ότι μπορεί να σας μεταφέρει σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς κοντινούς προορισμούς. Το ποσό αυτό, αν είστε παρέα, διαιρείται αναλόγως. Τη συνεννόηση για την ενοικίαση της λιμουζίνας μπορεί να την κάνει το ξενοδοχείο όπου θα επιλέξετε να μείνετε και σίγουρα θα σας προταθεί οδηγός που γνωρίζει αγγλικά, είδος σπάνιο στη Ρουμανία γενικότερα.  Σε γενικές γραμμές, όσο μπορώ να έχω άποψη για έναν λαό που γνώρισα σε επτά μέρες, οι Ρουμάνοι είναι τυπικά ευγενικοί. Μπορεί να μην έχουν την ουσιαστική ευγένεια των Ισπανών που επίσης δεν ξέρουν αγγλικά σε μεγάλο ποσοστό, αλλά σπεύδουν πάντα να σε εξυπηρετήσουν, σίγουρα όμως είναι πιο πρόθυμοί από τους Γάλλους να σε καθοδηγήσουν, δίνοντας οδηγίες έστω και στη νοηματική σε μια προσπάθεια να σου εξηγήσουν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το πιο γνωστό αξιοθέατο της πρωτεύουσας σίγουρα είναι το Παλάτι της Βουλής, το Παλάτι του Λαού όπως το αποκαλούσε ο Νικολάε Τσαουσέσκου (Nicolae Ceaușescu, 1918 – 1989). Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1984 και προοριζόταν να στεγάσει διάφορες υπηρεσίες, το γραφείο του Τσαουσέσκου και υπουργεία. Ως Παλάτι του Λαού, όμως, δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς ο Τσαουσέσκου ανετράπη από την εξουσία το 1989. Το κτίριο ήταν τότε σχεδόν ολοκληρωμένο, μόνο η οροφή έμενε να τελειώσει για να παραδοθεί στις υπηρεσίες. Οι πολιτικές εξελίξεις, όμως, άλλαξαν τα σχέδια.

Το Παλάτι της Βουλής βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ουνίρι (Unirii), η οποία είναι σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ο μεγάλος δρόμος που οδηγεί προς το κτίριο αυτό είναι καταπράσινος και ιδανικός για περπάτημα. Στο δεξί σας χέρι, καθώς ανεβαίνετε, θα βρείτε ορισμένα πολυτελή εστιατόρια και θα εκπλαγείτε από τις χαμηλές τιμές σε σχέση με τις υπηρεσίες και τα φαγητά που προσφέρουν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από μακριά σίγουρα θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια της Ευρώπης -αν όχι το μεγαλύτερο. Ίσως αναρωτηθείτε πώς μπόρεσε να κτιστεί σε διάστημα πέντε ετών. Ο ξεναγός που θα βρείτε στην είσοδο θα σας ενημερώσει πως για την ανέγερσή του εργάστηκαν 20.000 άτομα, τα οποία είχαν 8ωρες βάρδιες μοιρασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε οι εργασίες να συνεχίζονται ολόκληρο το 24ωρο. Δυστυχώς, προκειμένου να απελευθερωθεί η απαιτούμενη μεγάλη έκταση πριν την ανέγερσή του γκρεμίστηκαν χιλιάδες σπίτια, εκκλησίες και ιστορικά μνημεία. Η οργή των Ρουμάνων μετά την πτώση του Τσαουσέσκου ήταν τέτοια που κάποιοι είχαν προτείνει μέχρι και την κατεδάφιση του κτιρίου αυτού που είχε προοριστεί με την επιβλητικότητά και τον όγκο του να θυμίζει σε όλους τη δύναμη του καθεστώτος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπαίνοντας στο κτίριο των 14 ορόφων, των 3.200 δωματίων, των 60 διαδρόμων και 60 αιθουσών υποδοχής εξεπλάγην από τον τρόπο που εκμεταλλεύονται το αξιοθέατο αυτό. Ίσως όταν έχεις λιγότερα να παρουσιάσεις ως χώρα, οργανώνεσαι σωστά για να τα εκμεταλλευτείς όσο αποτελεσματικότερα γίνεται, (στη δική μας χώρα το λυπηρό είναι ότι πολλά αξιόλογα αξιοθέατα παραμένουν επί δεκαετίες ανεκμετάλλευτα). Ο επισκέπτης του Παλατιού έχει την επιλογή να ξεναγηθεί πληρώνοντας ένα εισιτήριο. Αν επιθυμεί να βγάλει φωτογραφίες στο εσωτερικό του κτιρίου, πρέπει να πληρώσει επιπλέον χρήματα για να πάρει μια κάρτα που θα επιδεικνύει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στους φύλακες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το Παλάτι σήμερα στεγάζει τη Βουλή, τη Γερουσία και είναι διεθνές συνεδριακό κέντρο. Την ημέρα της δικής μου επίσκεψης υπήρχε μια ιδιαίτερη κινητικότητα, καθώς ήταν σε εξέλιξη συνέδριο με πολιτικούς από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η συζήτηση με τον ξεναγό και τους τουρίστες από διάφορα κράτη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Οι Ρουμάνοι που έρχονται σε επαφή με τουρίστες και γνωρίζουν αγγλικά, έχουν απόλυτη αίσθηση του καθήκοντός τους. Είναι ευγενικοί και πρόθυμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σινάια:  Ένας προορισμός που αξίζει να επισκεφθεί όποιος φθάσει στη Ρουμανία. Νομίζω ότι οι φωτογραφίες αδικούν το μέρος αυτό, καθώς δεν μπορούν να αποτυπώσουν πλήρως την ομορφιά του καταπράσινου τοπίου που βλέπει ο επισκέπτης. Η Σινάια δέχεται τουρίστες όλο τον χρόνο. Τον χειμώνα καταφθάνουν οι λάτρεις του σκι και το καλοκαίρι οι λάτρεις της παράδοσης και των μνημείων. Εδώ βρίσκεται το ανάκτορο «Peles» και το μοναστήρι της Σινάια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το ανάκτορο «Peles» που άρχισε να κατασκευάζεται το 1873 από τον βασιλιά Κάρολο τον I και υπήρξε η εξοχική του κατοικία, σίγουρα προσελκύει το ενδιαφέρον.  Οι ώρες των ξεναγήσεων είναι συγκεκριμένες και ίσως χρειαστεί να κάνετε αρκετή υπομονή περιμένοντας τη σειρά σας. Στην είσοδο θα σας δοθούν παντόφλες για να φορέσετε πάνω από τα δικά σας παπούτσια σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τα πατώματα από φθορές.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από το 1914 που πέθανε ο Κάρολος ο I μέχρι το 1948 που το κομμουνιστικό καθεστώς το έκλεισε, το ανάκτορο είχε αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Τα χρόνια που μεσολάβησαν οι πολιτικές εξελίξεις επηρέαζαν και τον τρόπο αξιοποίησής του. Οριστικά από το 1993 το ανάκτορο άνοιξε τις πύλες του και πάλι στο κοινό. Για την είσοδό σας θα κληθείτε να αποφασίσετε ποια ξενάγηση επιθυμείτε: το εισιτήριο που ισχύει για το ισόγειο και τον πρώτο όροφο αντιστοιχεί σε ξενάγηση μιας ώρας και 15 λεπτών. Αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε και τον δεύτερο όροφο, πρέπει να πληρώσετε παραπάνω χρήματα και η ξενάγηση διαρκεί μία ώρα και 45 λεπτά. Καλό είναι να έχετε ξεκινήσει νωρίς, γιατί το τελευταίο γκρουπ για ξενάγηση μπαίνει στις 16.15.  Όταν επισκέφθηκα το ανάκτορο οι φωτογραφίες στο εσωτερικό απαγορεύονταν, γεγονός που εξηγεί γιατί υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών του εξωτερικού του παλατιού και καμία από το εσωτερικό του.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το μοναστήρι:

Ιδρύθηκε από τον πρίγκιπα Μιχαήλ Καντακουζηνό το 1695. Αξίζει να αναφέρουμε ότι χάρη στις προσπάθειες του βασιλιά Καρόλου I, η μεγάλη εκκλησία ήταν η πρώτη εκκλησία που χρησιμοποίησε ηλεκτρικό ρεύμα στη Ρουμανία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπρασόφ (Braşov)

Αρκετά γραφική πόλη που μπορείτε να τη γνωρίσετε περπατώντας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κοντά στην πόλη Μπρασόφ, βρίσκεται το κάστρο του Μπραν, γνωστό και ως «κάστρο του Δράκουλα».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έχω ήδη δημοσιεύσει σχετικό άρθρο:

http://www.sinapantima.gr/?p=736

Για εσάς που θέλετε να δείτε από κοντά τον τάφο του Κόμη Δράκουλα, του Βλαντ του Παλουκωτή, πρέπει να επισκεφθείτε την πόλη Snagov. Αν δεν έχετε μαζί σας κάποιον που γνωρίζει την περιοχή, είναι δύσκολο να βρείτε μόνοι σας το νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο της λίμνης. Ο οδηγός της λιμουζίνας με άφησε στην αρχή μιας πεζογέφυρας που με οδήγησε στο νησάκι όπου υπάρχει ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα και ο τάφος του Κόμη Δράκουλα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

 

4 POST COMMENT
Rate this article
4.6 (92.31%) 13 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments
  • June 6, 2014

    Μας ανοίξατε την όρεξη για ταξίδι…

    Λένα
    Reply
    • March 31, 2015

      Good job! making it appear nice place to go.

      lena
      Reply
  • October 21, 2015

    Bravo for the blog article. Cool.

    f. s.
    Reply
  • March 7, 2016

    This was an incredibly wonderful post

    a Greek family from New Zealand
    Reply