/ Συναντήσεις / Πρώτη μέρα στο σχολείο… Μάνα κουράγιο!

Πρώτη μέρα στο σχολείο… Μάνα κουράγιο!

mara on September 10, 2017 - 20:00 in Συναντήσεις
5 (100%) 3 votes

 

Λένε πως μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις κι αυτό το κατάλαβα άλλη μια φορά την περασμένη Πέμπτη παρακολουθώντας το ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung από την πρώτη μέρα του μικρού πρίγκιπα Γεώργιου στο σχολείο. Και για μένα αυτή η υπέροχα «φλύαρη» εικόνα, που μου είπε πολλά ήταν το αμήχανο βλέμμα του γλυκύτατου πρίγκιπα προς τους φωτογράφους, τη στιγμή που ενστικτωδώς προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από το χέρι του πατέρα του. Το βλέμμα αμηχανίας για ό,τι συνέβαινε και αγωνίας για το τι επρόκειτο να συμβεί. prataki_02

Eίναι αυτό το γλυκό βλέμμα απορίας που μοιράζονται όλα τα παιδάκια του κόσμου αυτή την πρώτη μέρα στο σχολείο τόσο ίδιο, ανεξάρτητα από το οικογενειακό περιβάλλον όπου μεγαλώνουν. Και είναι τόσο χαρακτηριστικό, που αποτυπώνεται στη μνήμη κάθε γονιού, που καταφέρνει να είναι δίπλα του αυτή την τόσο σημαντική στιγμή για το ίδιο. Είναι ένα κράμα αμηχανίας, ενθουσιασμού, ανυπομονησίας, διστακτικότητας. Όλα μαζί μπερδεμένα στο μυαλουδάκι, που επεξεργάζεται με ταχύτητα πολλές καινούριες εικόνες, νέες πληροφορίες, πολλά πρόσωπα μαζεμένα και αναγνωρίζει τις γνώριμες δονήσεις από τους συνομήλικούς του.

Λίγο πιο εκεί είναι όρθια και η μανούλα! Η μανούλα που δεν μπορεί ή δεν προσπαθεί-όπως ενδεχομένως ο μπαμπάς- να κρύψει τη συγκίνησή της και την αγωνία που φθάνει σε επίπεδα που μόνο μία άλλη μανούλα μπορεί να αισθανθεί. Και δεν είναι τόσο η αγωνία για το πόσο καλός μαθητής θα γίνει ο γιος της ή πόσο καλή μαθήτρια η κόρη της, σε μια χώρα που ούτως ή άλλως αδυνατεί ή δεν ενδιαφέρεται να επιβραβεύσει τους άριστους. Είναι περισσότερο η αγωνία αν έκανε η ίδια σωστή δουλειά στο σπίτι τα προηγούμενα χρόνια. Αν έχει θωρακιστεί το παιδί της σωστά, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις, να αντισταθεί, να αντιδράσει εκεί που πρέπει, να επιλέξει τη συντροφιά που θα το σεβαστεί για αυτό που είναι.

prwtaki_01 (credit: http://www.idiva.com/opinion-work-life/first-day-of-school-a-new-milestone/6306)

Και αφού τελειώσει ο αγιασμός, η καρδιά χτυπά λίγο πιο δυνατά, καθώς όλη η οικογένεια περιμένει να γνωρίσει το άτομο, στο οποίο θα εμπιστευτεί την πρώτη αυτή σχολική εμπειρία. Το εκπαιδευτικό σύστημα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις, πολλές φορές και τα βιβλία  δεν βοηθούν, γι’ αυτό πάντα επενδύουμε πολλά στην ελπίδα ότι την τάξη του παιδιού μας θα την αναλάβει ένας/μία εκπαιδευτικός με όρεξη να ασχοληθεί, με διάθεση να αστειευτεί και ικανότητα να καταδείξει τα σωστά όρια!

Σε όλα τα πρωτάκια του κόσμου, που έχουν ήδη ξεκινήσει και στα πρωτάκια της χώρας μας που ξεκινούν αύριο το φιλόδοξο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης το Συναπάντημα εύχεται μία καλή σχολική πορεία χωρίς άγχος, με ουσιαστική γνώση, παιχνίδι, σχέσεις ζωής και γερά θεμέλια για ένα λαμπρό μέλλον!

Οι γονείς που θα έχετε την τύχη να μπείτε μαζί με το παιδί σας για πρώτη φορά στο προαύλιο του σχολείου, τραβήξτε φωτογραφίες για να θυμάστε για πάντα αυτή τη μέρα. Μη ντραπείτε να συγκινηθείτε συνειδητοποιώντας ότι το αγγελούδι σας μεγαλώνει και είναι έτοιμο να πάρει τα πρώτα ουσιαστικά μαθήματα ζωής, κυρίως μέσω της συναναστροφής του με άλλα παιδιά.

Κι εσύ μανούλα, που αγωνιάς ίσως λίγο παραπάνω απ’ όσο πρέπει, που προσπαθείς να «νικήσεις» όλες εκείνες τις παράλογες σκέψεις και τους φόβους σου, χαμογέλα! Τώρα θα είσαι εκεί δίπλα του διακριτικά, για όσο και όποτε χρειάζεται. Μην αγωνιάς για όσα τυχόν δεν πρόλαβες να πεις, για όσα λάθη ίσως έκανες. Γιατί ακόμα και με λάθη, το μεγάλωσες και το μεγαλώνεις με όση αγάπη έχεις μέσα σου, άρα έκανες καλή δουλειά! Καλή αρχή στο πρωτάκι σου! Μανούλα κουράγιο!

——————————————————-

Διαβάστε επίσης:

Kατασκευές με ζωγραφιές των παιδιών σας: http://www.sinapantima.gr/?p=8118

Καδράκια παιδικού δωματίου ως μπομπονιέρες ή δώρα πάρτι: http://www.sinapantima.gr/?p=8432

«Το αγόρι με τη βαλίτσα» με την υπογραφή του Η.Καρελλά από 1/10 στο θέατρο Κάππα: http://www.sinapantima.gr/?p=8717

Kenton Lee: Ο άνθρωπος πίσω από «το παπούτσι που μεγαλώνει»…: http://www.sinapantima.gr/?p=8956

 

 

 

 

 

4 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 Comments
 • September 12, 2017

  Είναι βέβαιο ότι οι σκέψεις αυτές που εκφράζεις για τα συναισθήματα της μαμάς που στέλνει για πρώτη φορά το παιδί της στο σχολείο αγγίζουν κ συγκινούν την καρδιά κ την ψυχή όλων μαμάδων του κόσμου.
  Συγχαρητήρια λοιπόν γιατί τονίζεις ιδιαίτερα το μεγαλείο της αγάπης της μάνας.

  Βιβή
  Reply
 • September 12, 2017

  Καλή χρονιά νά εχετε.

  Anna
  Reply
 • September 12, 2017

  Καλή σχολική χρονιά σε όλους… Μικρούς και μεγάλους!!!

  Μόνικα
  Reply
 • September 12, 2017

  Καλή σχολική χρονιά! Με συγκίνησες με τις τελευταίες γραμμες

  Sofia L.
  Reply