/ Συναντήσεις / Έρευνα:Tο άγχος των γονιών και η προετοιμασία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Έρευνα:Tο άγχος των γονιών και η προετοιμασία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

mara on August 22, 2019 - 10:04 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, πολλοί νιώθουν μελαγχολία για το καλοκαίρι που ημερολογιακά φθάνει στο τέλος του. Κάποιες γυναίκες αισθάνονται ένα πρόσθετο βάρος αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με έρευνα της kiddieacademy.com, το 63% των μαμάδων νιώθει άγχος την πρώτη μέρα που πηγαίνει το παιδί στο σχολείο. Κι αν αυτό δεν μας προκαλεί εντύπωση, καθώς όλοι οι γονείς έχουμε ή είχαμε αγωνία για το πώς θα αντιδράσει το παιδί μας, όταν περάσει για πρώτη φορα την πόρτα του νηπιαγωγείου, ειδικοί λένε πως το άγχος αυτό σε κάποιους γονείς έχει μεγαλύτερη διάρκεια και μπορεί να τους ταλαιπωρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη, προκειμένου να μπορέσουν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Αμερικανοί ψυχολόγοι πιστεύουν πως η μετάβαση στο στάδιο που τα παιδιά δεν είναι συνέχεια με τους γονείς,  δημιουργεί σε κάποιους την αίσθηση ότι πλέον δεν είναι πλήρως εξαρτημένα από αυτούς κι αισθάνονται ότι χάνουν τον πλήρη έλεγχο. Μάλιστα επειδή συναντούν συχνά τέτοιες περιπτώσεις, οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, πριν φθάσει η “μεγάλη μέρα”.

Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε για την πρώτη μέρα του σχολείου

Κάποιες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ξεκινάμε το καθημερινό πρόγραμμα: ξυπνάμε νωρίς, διαλέγουμε τα ρούχα που θα φορέσουμε, παίρνουμε το πρωινό μας, προσέχουμε να γίνονται όλα αυτά πάντα την ίδια ώρα και να είμαστε έτοιμοι την ώρα που κανονικά θα πρέπει να φύγουμε για το σχολείο.

Πολλοί γονείς αγχώνονται για το πώς θα είναι αυτή η πρώτη εμπειρία στο σχολείο, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πρώτη αυτή εμπειρία, όμως μπορούμε να ελέγξουμε το πώς θα αντιδράσουμε εμείς σε αυτή.  Έτσι είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε με το παιδί μας και να προσπαθούμε να καταλάβουμε τι το ενοιχλεί και να το ηρεμούμε. Στην πραγματικότητα δεν είναι λίγοι οι γονείς που με τη στάση τους αγχώνουν περισσότερο τα παιδιά τους. Ακόμα και ο τόνος της φωνής μας και οι λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν συζητάμε με τα παιδιά μας, μπορούν να δημιουργήσουν άγχος και δυσάρεστα συναισθήματα. Δεν ξεχνάμε πως το ζήτημα είναι να απαλλάξουμε τα μικρά μας αγγελούδια από οποιαδήποτε αρνητική σκέψη κι όχι να τα φορτώσουμε και με τις δικές μας.

Οι εκπαιδευτικοί λένε πως δέκα λεπτά μετά την αποχώρηση των γονιών, ακόμα και τα πιο φοβισμένα παιδάκια, αρχίζουν να είναι καλά. Όταν τα παιδιά κλαίνε και δεν θέλουν να αποχωριστούν τους γονείς τους, αυτό συνηθως καθρεπτίζει τη σκέψη των ίδιων των γονιών κι όπως εύστοχα επισημαίνει η εξειδικευμένη θεραπεύτρια σε θέματα οικογένειας Michele Levin, το σημαντικό είναι “να μοιραστούμε την ηρεμία μας μαζί τους κι όχι να τα παρασύρουμε στο χάος μας”.

Λίγα λεπτά, λοιπόν, πριν κλείσουμε πίσω μας την πόρτα του σχολείου ας θυμίσουμε στα μικρά μας πλάσματα πόσο τα αγαπάμε κι ας δείξουμε εμπιστοσύνη στους δασκάλους, που θα αναλάβουν το πολύτιμο έργο να τα συστήνουν στον μαγικό κόσμο της γνώσης…

Πηγή φωτογραφίας

Πηγή πληροφοριών

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη μέρα στο σχολείο… Μάνα κουράγιο!

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Comments are closed.