/ Συναντήσεις / Σία Κοσκινά: Έναν μύθο θα μας πει…

Σία Κοσκινά: Έναν μύθο θα μας πει…

mara on July 22, 2014 - 10:02 in Συναντήσεις
5 (100%) 3 votes

 

Στη γραφική αυλή του θεάτρου «Χυτήριο», την Παρασκευή 25 Ιουλίου και ώρα 10:00 μ.μ., θα επαναληφθεί η μουσική παράσταση «Ένα μύθο θα σας πω…», που ανέβασε ο Μαυρίκιος Μαυρικίου με μεγάλη επιτυχία. Το Συναπάντημα συναντά τη Σία Κοσκινά και τη ρωτά για τη συμμετοχή της στην παράσταση και την εικοσαετή πορεία της στον χώρο του θεάματος.

koskina_02

Συναπάντημα: Η παράσταση ανεβαίνει εκ νέου, μετά την πρώτη επιτυχημένη πρόσφατη παρουσίαση στο κοινό. Τι διαφορετικό θα δουν οι θεατές αυτή τη φορά;

Σία Κοσκινά: Πρόκειται για μια παράσταση-συναυλία εμπνευσμένη από το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, που έχει επιμεληθεί ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, ο οποίος έχει κάνει τις ενορχηστρώσεις και ερμηνεύει τα τραγούδια. Αυτή τη φορά οι θεατές θα παρακολουθήσουν μια πιο θεατρική διάσταση της παράστασης που θα μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας του Μάνου Χατζιδάκι. Ένιωσα ιδιαίτερη χαρά, όταν ο Μαυρίκιος μου ζήτησε να σκηνοθετήσω την παράσταση και να ερμηνεύσω κάποια αγαπημένα τραγούδια. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη!

Συναπάντημα: Πώς μπορεί ένας δημιουργός να αποτυπώσει την αθανασία των συναισθημάτων;

Σία Κοσκινά: Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά ευαισθησία που αναζητούσε πάντα την αλήθεια από τον εαυτό του και τους άλλους με οποιοδήποτε τίμημα. Μόνο η αλήθεια μπορεί να δώσει διαχρονικά έργα που θα μιλούν για πάντα στις ψυχές των ανθρώπων.

Συναπάντημα: Νιώθετε την αγωνία να παρουσιάσετε τα τραγούδια με τρόπο που θα άρεσε στον σπουδαίο δημιουργό τους που δεν είναι εν ζωή; 

Σία Κοσκινά: Είναι η πρώτη φορά που καλούμαι να ερμηνεύσω επί σκηνής το έργο του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη κι ομολογώ ότι αισθάνομαι δέος και μια τεράστια ευθύνη, καθώς θα ήθελα να γίνω η αφορμή οι νεότερες γενιές να γνωρίσουν και να εμπνευστούν από τον μοναδικό αυτό συνθέτη και οι παλαιότερες να ταξιδέψουν στην ονειρική αυτή εποχή και να σιγοτραγουδήσουν μαζί μας. Επιπλέον, «Η Οδός Ονείρων» του Χατζιδάκι, μαζί με την «Όμορφη Πόλη» του Θεοδωράκη, καθώς και η «Μαγική Πόλη» που συνυπογράφουν και οι δύο συνθέτες, θεωρώ ότι είναι ό,τι σημαντικότερο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα από Μουσικό Θέατρο μέχρι σήμερα…

Συναπάντημα: Ποιον μύθο έχουμε ανάγκη να ακούμε σε αυτή την κρίσιμη εποχή που διανύουμε;

Σία Κοσκινά: Έχουμε την ανάγκη να ακούμε τις ιστορίες των ανθρώπων που δεν σταμάτησαν στιγμή να μάχονται για να κερδίσουν τη ζωή και τα όνειρα, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τα εμπόδια που μπορεί να συνάντησαν. Αυτοί οι άνθρωποι θα αποτελούν πάντα έμπνευση και οδηγό για εμάς τους νεότερους.

 

Συναπάντημα:  Η πρώτη συνάντησή μας ήταν πριν αρκετά χρόνια σε αφιέρωμα τηλεοπτικής εκπομπής σε παράσταση του Μ. Θεοδωράκη. Έχετε κάνει σπουδαίες συνεργασίες και έχετε εξαιρετική φωνή. Παρ’ όλα αυτά στο ευρύ κοινό γίνατε περισσότερο γνωστή μέσα από τηλεοπτικό σόου τραγουδιού. Σας προβληματίζει που στην Ελλάδα οι περισσότεροι καλλιτέχνες αναγνωρίζονται κυρίως μέσα από την τηλεόραση;

Σία Κοσκινά: Υπάρχω στον χώρο εδώ και είκοσι χρόνια και είχα την ευλογία να κάνω σπουδαίες συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες! Είναι γεγονός ότι το ευρύ κοινό με γνώρισε περισσότερο μέσα από την τηλεόραση, όμως δεν είναι κάτι που μου κάνει εντύπωση. Το γεγονός αυτό είναι πλέον καθεστώς στην Ελλάδα! Ωστόσο, εμείς έχουμε χρέος να συμβάλλουμε ώστε ο κόσμος να αποκτήσει παιδεία και να αναζητήσει περισσότερο το θέατρο, τις μουσικές παραστάσεις και τον κινηματογράφο για τη διασκέδασή του, αντί της τηλεόρασης.

koskina_05

Σ: Είναι έντονη η κριτική που δέχονται τα ριάλιτι τραγουδιού. Υπάρχει πραγματικά χώρος για όλα αυτά τα παιδιά στην Ελλάδα της κρίσης;

Σ.Κ.: Είναι γεγονός ότι όλα αυτά τα προγράμματα είναι μια ευκαιρία για τους νέους καλλιτέχνες, ώστε να κερδίσουν μια θέση στον χώρο χωρίς κόπο και χάσιμο χρόνου… Από εκεί και πέρα, εξαρτάται αν κάνουν τις σωστές επιλογές ώστε να ακολουθήσουν μια σταθερή πορεία επικεντρωμένοι στον στόχο τους, χωρίς να προδώσουν τις αρχές τους.

Σ: Πόσες φορές αναγκαστήκατε στη μέχρι τώρα πορεία σας να πάρετε μέρος σε παράσταση/δουλειά που δεν σας ικανοποιούσε πλήρως και πώς ένας καλλιτέχνης μπορεί να ξεπεράσει την «καταπίεση» που ενδεχομένως νιώθει όταν συμμετέχει σε μια δουλειά που δεν τον εκφράζει απόλυτα;

Σ.Κ.: Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της καριέρας μου ακόμα, ήμουν επιλεκτική! Φρόντιζα -και εξακολουθώ- να επιλέγω δουλειές που με εκφράζουν όσο το δυνατόν περισσότερο και να έχουν σημεία επαφής με αυτό που σπούδασα, το είδος του μιούζικαλ.  Όμως, όπου κι αν εργάζεσαι προκύπτουν προβλήματα. Πιστεύω ότι το μόνο που σε σώζει είναι να μη χάνεις ποτέ τον αντικειμενικό σκοπό σου. Ο στόχος θα σου δώσει τη λύση του προβλήματος και θα καθορίσει τις συμπεριφορές σου. Άλλωστε η Τέχνη που υπηρετούμε είναι πάνω απ’ όλα.

koskina_03

Σ: Ποια τα σχέδιά σας για τη χειμερινή σεζόν;

Σ.Κ.: Για τον ερχόμενο χειμώνα υπάρχουν προτάσεις για τηλεόραση, θέατρο μα και για σειρά συναυλιών με θέμα το αγαπημένο μου είδος, το Μιούζικαλ. Καθώς όμως ο ρόλος της διευθύντριας στη Σχολή Μουσικού Θεάτρου απαιτεί ολοκληρωτική αφοσίωση κι ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου μου, θα πρέπει να επιλέξω συνετά, ώστε να μπορώ να αντέξω το απαιτητικό ωράριο.

———————————————————————————————————————————————————————————————————

Αγαπημένο Συναπάντημα:

Πέρα από τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκα, καταλυτικό ρόλο στη ζωή μου και βασικό κίνητρο ενασχόλησής μου με το θέατρο και το τραγούδι υπήρξε η αμερικανίδα performer Barbra Streisand, το προσωπικό μου ίνδαλμα, ο δικός μου «άγγελος» που με πήρε από το χέρι και μου έδειξε τον δρόμο που ήθελα να ακολουθήσω στη ζωή μου μέσα από τα τραγούδια και τις ταινίες της. Πέρσι έκανα ένα αφιέρωμα σ’ αυτήν την καλλιτέχνιδα με σειρά εμφανίσεων στο «Half Note» με τίτλο «Woman in Love», γιορτάζοντας τα 20 χρόνια μου στον χώρο.

Ασχολείστε με κάποιο άλλο είδος Τέχνης;

Πέρα από το τραγούδι, τον χορό και την υποκριτική που συνυπάρχουν αρμονικά στο μιούζικαλ, τα τελευταία χρόνια με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σκηνοθεσία! Από το 2010 που ίδρυσα τη «School of P.M.T.P method»- την πρώτη επαγγελματική σχολή Μουσικού Θεάτρου στην Ελλάδα που υποστηρίζει και την παράστασή μας- κάθε χρόνο σκηνοθετώ τις παραστάσεις Showcase στο τέλος της χρονιάς, που αποτελούν παρουσίαση όλης της ύλης-αποσπάσματα από μιούζικαλ του διεθνούς ρεπερτορίου -που διδάχθηκαν οι σπουδαστές καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους. Πρόπερσι ανέλαβα τη σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης «Jazzical Ladies» με τη Λούσσα Μαρσέλλου και τη Νάντια Μητρούδη, ενώ τώρα επιμελούμαι τη σκηνοθεσία για την παράσταση – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι «Ένα μύθο θα σας πω…» που θα παρουσιάσουμε μαζί με τον Μαυρίκιο. Γενικά, λατρεύω τους νέους, ταλαντούχους ανθρώπους που «το παλεύουν» μόνοι τους και είμαι πάντα δίπλα τους.

Αγαπημένη γωνιά του σπιτιού:

Το υπνοδωμάτιό μου, καθώς με όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχω να φέρω εις πέρας, πηγαίνω στο σπίτι μου μόνο για να κοιμηθώ… Αγαπώ λοιπόν το κρεβάτι μου: κάθε φορά ανυπομονώ να πέσω και δεν θέλω να σηκωθώ…

koskina_06

 

 

Συντελεστές παράστασης:

Με την προσωπική σφραγίδα του Μαυρίκιου Μαυρικίου στο πιάνο, το ακορντεόν αλλά και την ενορχήστρωση, η 7μελής ορχήστρα που θα συνταξιδέψει μαζί μας, απαρτίζεται από τους: Ιάσονα Μαυρογεώργο στην κιθάρα, Πολυξένη Μιγγούλη στο βιολί, Ιωάννα Ζιώγα στο φλάουτο, Παύλο Χαραλάμπου στο μπουζούκι, Βασίλη Πλαγιανό στο μπάσο και Κωνσταντίνο Αθανασίου στα κρουστά.

Ερμηνεία – Ενορχήστρωση: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Φιλική Συμμετοχή: Σία Κοσκινά

Σκηνοθετική επιμέλεια: Σία Κοσκινά

Ενδυματολογική επιμέλεια:  Ελένη Καραμέρου

Επιμέλεια ήχου και φωτισμών: Παναγιώτης Γιαννέλος / Audio Theasis

Graphic Designer: Γιάννης Σκαραντωνάκης – Skarline  Διαφημιστική

Make up artist: Φανή Δημητράκου- One Look Professional Make-up & Beauty Center

Κατασκευή κοστουμιού Μαυρίκιου: Κωνσταντίνα Δημητροπούλου

Φωτογραφίες: Ηλίας Γεωργουλέας – Studio Geophoto

Προβολή – Επικοινωνία παράστασης: Αλίκη Δανάλη

Εκτέλεση παραγωγής: Παύλος Χριστοδούλου, Δημήτρης Ιωαννίδης

Ιδέα & οργάνωση παραγωγής: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Τοποθεσία: Σημείο Πολιτισμού ΧΥΤΗΡΙΟ, Ιερά Οδός 44, Αθήνα (Μετρό Κεραμεικός)

Διάρκεια παράστασης : 2 ώρες

Ημέρες και ώρες Ταμείου Θεάτρου:

Καθημερινά από τις 4 μ.μ.

Τηλέφωνο Ταμείου: 210 3412313

Γενική είσοδος κατ’ άτομο:  8 ευρώ

 

 

Φωτογραφίες άρθρου: Ηλίας Γεωργουλέας – Studio Geophoto, Arty Fact, προσωπικό αρχείο Σίας Κοσκινά

 

 

1 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 Comments