/ Προτάσεις / Ναύπακτος-Ορεινή Ναυπακτία: Μία απόδραση διαφορετική από τις άλλες…

Ναύπακτος-Ορεινή Ναυπακτία: Μία απόδραση διαφορετική από τις άλλες…

mara on January 6, 2015 - 11:52 in Προτάσεις
5 (100%) 1 vote

Η χώρα μας έχει τόσο ωραία μέρη να επισκεφτούμε και τόσες επιλογές για όλες τις εποχές… Επέλεξα να σας παρουσιάσω δύο περιοχές που μπορείτε να επισκεφτείτε συνδυαστικά: Ναύπακτος –ορεινή Ναυπακτία, ένας προορισμός που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Η δική μου «ορεινή βάση » ήταν το χωριό Πλάτανος και επισκέφτηκα κάποια από τα πιο κοντινά χωριά. Σίγουρα χρειάζονται πολλές μέρες για να ανακαλύψει κάποιος όσα περισσότερα μπορεί από τα 43 χωριά της ορεινής Ναυπακτίας.

nafpaktos_44 nafpaktia_01

Πώς θα πάτε: Για να φθάσετε στη Ναύπακτο από την Αθήνα έχετε δύο επιλογές. Η μία είναι να πάτε μέσω Λειβαδιάς, να περάσετε από Αράχοβα, Δελφούς, Ιτέα, Γαλαξίδι.Κάποιες φωτογραφίες που τράβηξα στη διαδρομή:

nafpaktia_17 nafpaktia_47 nafpaktia_48

Η διαδρομή αυτή είναι 270 χιλιομέτρων και αν ο καιρός είναι καλός, πραγματικά αξίζει τον κόπο. Η άλλη είναι  μέσω μέσω Ολυμπίας Οδού, (Κορίνθου-Πάτρας), περνώντας τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου.

nafpaktia_37 nafpaktia_39 (Τα διόδια της γέφυρας , τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές-Ιανουάριος 2015-είναι 13,20 ευρώ). Η διαδρομή αυτή είναι 218 χιλιομέτρων, σαφώς συντομότερη, ορισμένα σημεία της όμως είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς εκεί έχουν σημειωθεί πολλά τροχαία δυστυχήματα, (θα δείτε πινακίδες να σας προειδοποιούν σχετικά). Υπάρχει, βέβαια, πάντα η λύση να χρησιμοποιήσετε και τις δύο διαδρομές, τη μία πηγαίνοντας και την άλλη στην επιστροφή-όπως έκανα εγώ για να έχω μια πληρέστερη εικόνα να σας μεταφέρω.

Από Θεσσαλονίκη μπορείτε να πάτε μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας (Θεσσαλονίκη-Λαμία-Μπράλος-Άμφισσα-Ναύπακτος- 453 χλμ), είτε μέσω της Εγνατίας Οδού (Θεσσαλονίκη-Ιωάννινα-Άρτα-Μεσολόγγι-Ναύπακτος- 466 χλμ).

Πότε να πάτε: Για όσους δεν αντέχουν το κρύο, θα πρότεινα να προτιμήσετε την άνοιξη ή το καλοκαίρι για να απολαύσετε το τοπίο και πάρετε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες. Οι υπόλοιποι θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε ένα χιονισμένο τοπίο που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής.

Ναύπακτος:  nafpaktos_42Τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια ιστορίας που αριθμεί αυτός ο τόπος δεν μπορούν να χωρέσουν σε λίγες γραμμές. Υπήρξε μια σημαντική πολιτεία, την πορεία της οποίας επηρέασαν οι μετακινήσεις των Ηρακλειδών (Δωριέων) στα τέλη του ΙΒ΄π.Χ. αιώνα. Η θέση της ήταν στρατηγική, καθώς ο Κορινθιακός κόλπος ήταν κλειστός και για τον λόγο αυτό πολλοί ήταν οι διεκδικητές του ελέγχου της. Στους μεταχριστιανικούς αιώνες και μέχρι το 1204, η Ναύπακτος φαίνεται να έχει «αποσυρθεί» από την πρώτη γραμμή των εξελίξεων και η εξήγηση είναι απλή: σεισμοί, καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, καταστροφές λόγω εισβολών και επιθέσεων από διάφορους λαούς όπως Βησιγότθοι, Ούννοι, Νορμανδοί, Σλάβοι, Σαρακηνοί, Βούλγαροι κ.α. Η γνωστή «ναυμαχία της Ναυπάκτου» το 1571 βρήκε νικητές τα μέλη του Ενωμένου Χριστιανικού Στόλου εναντίον των Οθωμανών και έμεινε στην ιστορία ως πολύ σημαντική.

Η πόλη σήμερα προσελκύει πολλούς τουρίστες, Έλληνες και ξένους, όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αξιοθέατα:

Το λιμάνι της Ναυπάκτου: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το γραφικό λιμάνι με τους πύργους, σίγουρα είναι ένα από τα σημεία που κάνουν την πόλη αυτή να ξεχωρίζει. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων και αποτέλεσε σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο. Η είσοδός του είναι 35 μέτρα.

Πύργος του Μπότσαρη: Το κτίριο αυτό που κτίστηκε σε δύο δόσεις τον 15ο και τον 16ο αιώνα, αποτέλεσε την οικία των εκάστοτε ηγεμόνων. Το 1829, μετά την απελευθέρωση της πόλης, το κτίριο περνά στην ιδιοκτησία του στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Σήμερα ανήκει στο «Ίδρυμα Δημητρίου και Αίγλης Μπότσαρη» και στο εσωτερικό του φιλοξενεί έκθεση αντιγράφων από πίνακες, χάρτες και σχεδιάσματα που σχετίζονται με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

«Μουσείο κειμηλίων 1821-Φαρμάκη»: Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά πολύτιμα εκθέματα του απελευθερωτικού αγώνα της οικογένειας Φαρμάκη.

Κάστρο Ναυπάκτου:

nafpaktia_16 Η πρόσβαση γίνεται με δύο τρόπους. Για τους πιο «αθλητικούς» τύπους με τα πόδια, μέσα από λιθόστρωτα, γραφικά σοκάκια, ανεβαίνοντας τον λόφο. Για τους υπόλοιπους υπάρχει δυνατότητα να φθάσετε με το αυτοκίνητο μέχρι την πύλη του κάστρου.

nafpaktia_15 Κατά τους ιστορικούς, τη μορφή αυτή στην οποία σώζεται σήμερα, πρέπει να την πήρε κατά τη διάρκεια της βενετικής κυριαρχίας.  Αν περπατήσετε λίγο πιο κάτω από την κεντρική του πύλη, υπάρχει καφετέρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας βλέποντας την όμορφη πόλη να απλώνεται μπροστά σας.

nafpaktia_14

Ορεινή Ναυπακτία: Από τη σύντομη γνωριμία μου με την περιοχή, συμπέρανα ότι τα χωριά αυτά δεν είναι μόνο πολύ γραφικά, αλλά κρύβουν και έναν άλλο πλούτο: την αγάπη των κατοίκων τους για τον τόπο καταγωγής τους. Ανεβαίνοντας προς τον Πλάτανο, συναντάμε πολλά χωριά όπως: Τολοφώνα, Άγιος Νικόλαος, Σίμος, Ποκίστα, Περιβόλια,Κάτω Πλάτανος. Το τοπίο είναι ιδανικό για να ξαποστάσετε και να τραβήξετε ωραίες φωτογραφίες.

nafpaktia_30 nafpaktia_31 nafpaktia_20 nafpaktia_21 nafpaktia_33 nafpaktia_34 nafpaktia_35 nafpaktia_36

Πλάτανος:

nafpaktia_01  52 χιλιόμετρα από τη Ναύπακτο, ακολουθώντας έναν δρόμο ιδανικό για όσους αγαπούν τις στροφές, αλλά και τη φύση, βρίσκεται ο Πλάτανος.

nafpaktia_45  nafpaktos_43 nafpaktia_46 nafpaktia_49Σε υψόμετρο 860 περίπου μέτρων, το χωριό αυτό πέρα από την επαφή με τον καθαρό αέρα, τη φύση και τους ευγενικούς κατοίκους, σας επιφυλάσσει και μια άλλη έκπληξη: δύο μουσεία, (και είναι πραγματικά ένα από τα πράγματα που με ενθουσίασε σε εκείνα τα μέρη. Η αγάπη για την παράδοση και η διάθεση για μια καλύτερη οργάνωση των παροχών τους).

 

 

Λαογραφικό Μουσείο: nafpaktia_09

Μαγειρικά σκεύη, αργαλειός, παλιά ταμειακή μηχανή, νομίσματα, παλιά ραδιόφωνα, τηλεφωνικές συσκευές, εργαλεία, μαζεμένα όλα σε μια αίθουσα, όπως μου είπαν κάποιοι κάτοικοι, με κόπο και πολλή αγάπη.

nafpaktia_08 nafpaktia_07 nafpaktia_06 nafpaktia_05

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης: Στο μικρό δωμάτιο του μουσείου θα βρείτε αποκόμματα εφημερίδων, παλιά βιβλία, φωτογραφίες που σχετίζονται με την Αντίσταση.

nafpaktia_04

Η προτομή του Καραϊσκάκη, ο οποίος είχε στρατοπεδεύσει στο χωριό, βρίσκεται κοντά στην πλατεία. nafpaktia_22

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ο –βασιλικού ρυθμού-ενοριακός ναός του αγίου Νικολάου, (1846).

nafpaktia_10

Πίσω από την εκκλησία, οι μικροί φίλοι μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά. nafpaktia_11

Χόμορη: Πολύ κοντά στον Πλάτανο βρίσκεται το χωριό αυτό με ένα αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, το οποίο-όπως και τα δύο μουσεία που αναφέρθηκαν παραπάνω-κτίστηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία.

nafpaktia_24 nafpaktia_25

Φράγμα Ευήνου: Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το φράγμα, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Πλάτανο.

nafpaktia_40 (πηγή φωτογραφίας:dimosplatanou.gr)

Η ορεινή Ναυπακτία προσφέρεται και για εναλλακτικό τουρισμό: ορειβασία, καγιάκ, ράφτινγκ. Στον δρόμο δεν είναι απίθανο να συναντήσετε κάποιο σκιουράκι που ξέφυγε από τη φωλιά του, πρόβατα και κάποιες από τις πολλές αγελάδες που κυκλοφορούν ανενοχλητες. nafpaktia_28

Για το τέλος άφησα κάποιες ακόμα φωτογραφίες από την απόδρασή μου αυτή…

nafpaktia_26 nafpaktia_23

nafpaktia_12 (Ποταμός Κότσαλου)

 

nafpaktia_38 Το μεσαιωνικό κάστρο Αντιρρίου, όπως φαίνεται από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.  Τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

 

Διαβάστε επίσης:

Καστάνιτσα: ο επίγειος παράδεισος: http://www.sinapantima.gr/?p=2726

Βαρκελώνη: Ο «ναός» του Gaudi: http://www.sinapantima.gr/?p=3172

Χαλκίδα: Ανακαλύπτοντας την πόλη των «τρελών νερών» από το ενετικό κάστρο: http://www.sinapantima.gr/?p=2300

Πόρτο Χέλι-Σπέτσες: κοσμοπολίτικο ταξίδι…χαλάρωσης: http://www.sinapantima.gr/?p=1251

Η άγνωστη …Εύβοια: http://www.sinapantima.gr/?p=1534

Ρουμανία: ένας προορισμός για χειμώνα και καλοκαίρι…: http://www.sinapantima.gr/?p=858

 

 

 

 

 

7 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 Comments
 • January 7, 2015

  ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΤΟ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΣΑΣ!

  Π.Κ.
  Reply
 • January 8, 2015

  Πολύ πολύ ωραίο αφιέρωμα!

  Δημήτρης
  Reply
 • January 8, 2015

  Αν γινόταν, θα έφευγα σήμερα να πάω…

  Θάλεια
  Reply
 • January 8, 2015

  Μας κάνεις να θέλουμε να ταξιδεύουμε!

  Κατερίνα Γ.
  Reply
 • January 8, 2015

  Άλλο ένα εξαιρετικό σας κείμενο!!!!!

  Αναγνώστης της σελίδας σας
  Reply
 • January 8, 2015

  Den exw brei oute ena arthro sou pou na min exei endiaferon. exeis mia exairetiki selida pou tis axizei i proboli.

  Petroula K.
  Reply
 • January 8, 2015

  Πόσο ωραία μας ταξιδεύει η πένα σου!!!

  Τάσος
  Reply