/ Συναντήσεις / Erwin Aljukic: Βρίσκοντας την ευτυχία στις πιο σιωπηλές στιγμές

Erwin Aljukic: Βρίσκοντας την ευτυχία στις πιο σιωπηλές στιγμές

mara on September 21, 2021 - 10:58 in Συναντήσεις
5 (100%) 3 votes

Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι ένα πράγμα που μας καθορίζει είναι η στάση μας απέναντι στην ευτυχία. Κάποιοι έχουν τα πάντα, αλλά δεν είναι ευτυχισμένοι, γιατί μέσα τους κάτι πάντα λείπει, ενώ κάποιοι άλλοι δε μένουν στα εμπόδια που τους δημιουργεί η φύση ή η διαφορέτικότητά τους, ονειρεύονται και πετυχαίνουν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Erwin Aljukic. Ως ηθοποιός έχει βραβευτεί για την ερμηνεία του. Η δημιουργικότητά του τον οδήγησε σε περισσότερους επαγγελματικούς ορίζοντες και είναι πλέον και χορευτής και δημοσιογράφος μόδας κάνοντας συνεργασίες στη Γερμανία και την Αμερική. Οι ομιλίες που δίνει για να εμψυχώσει άτομα με κινητικά προβλήματα, άτομα που δέχονται πόλεμο λόγω της διαφορετικής τους εμφάνισης και των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ξεχειλίζουν από αισιοδοξία, όπως η κάθε επικοινωνία μου μαζί του πριν και μετά τη συνέντευξη αυτή…

 

Credit: Yannick Isayas

 

Ηθοποιός, χορευτής και δημοσιογράφος μόδας. Πώς επέλεξες καθένα από αυτά τα επαγγέλματα και πόσο δύσκολο ήταν να μπεις στον κόσμο της Τέχνης;

Πριν από λίγο καιρό, μιλούσα με κάποιον για τα άτομα στη ζωή, που και οι δύο αποκαλούσαμε “διάβολους” και “αγγέλους”, εκείνα που βάζουν εμπόδια στον δρόμο σου, λέγοντάς σου ότι πρέπει να εγκαταλείψεις τα όνειρά σου αφού έτσι κι αλλιώς δε θα τα καταφέρεις – και όσα είδαν κάτι μέσα σου που ούτε εσύ ο ίδιος δεν μπορούσες να δεις. Υπήρχαν “άγγελοι” που ήρθαν στη ζωή μου, που με βοήθησαν να βρω και να ακολουθήσω τον δικό μου δρόμο. Αλλά αυτό δεν θα ήταν ποτέ δυνατό αν δεν είχα ένα είδος οράματος της ζωής, ένα είδος εσωτερικής πυξίδας.

Για να απαντήσω στην ερώτησή σου: Πάντα είχα όραμα για μένα σε πολύ συγκεκριμένες καταστάσεις – όπως το να ενεργώ μπροστά από μια κάμερα, να παίζω στη σκηνή. Και όλα αυτά σε περιόδους της ζωής μου, όταν όλα ήταν πολύ μακριά από κάθε πραγματικότητα. Πολλά, πολλά χρόνια αργότερα, βρέθηκα σε αυτές ακριβώς τις καταστάσεις – που εμφανίστηκαν σαν déjà – vue.

Πώς αντέδρασαν άλλοι καλλιτέχνες όταν ξεκίνησες την καριέρα σου; Υπήρξε σκληρή κριτική;

Η αποδοχή από άλλους καλλιτέχνες-συναδέλφους δεν ήταν ποτέ το θέμα. Μέχρι σήμερα ήταν πάντα η πολύ μεγαλύτερη πρόκληση να πείσουμε τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες ή όσους επιλέγουν το cast να ανοίξουν τις πόρτες – να είναι πραγματικά δημιουργικοί. Ακόμα και πολύ καιρό πριν ξεκινήσω την καριέρα μου, ήξερα ακριβώς τι μπορώ να προσφέρω, αλλά μέχρι σήμερα ακούω συχνά ανθρώπους να λένε αυτό ή εκείνο που δεν θα ήταν δυνατό ή επιτυχημένο. Αλλά η πραγματικά απογοητευτική στιγμή είναι όταν τα πράγματα εξελίχθηκαν σε επιτυχία (εγώ το ήξερα από πριν), αυτοί ακριβώς οι σκεπτικιστές άνθρωποι που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν φράγματα και δεν είχαν αρκετά ανοιχτό μυαλό ήταν εκείνοι που είπαν μετά ότι πάντα πίστευαν σε μένα – πολύ υποκρατικό! Ο πολύ προσωπικός μου τρόπος για να το αντιμετωπίσω: Ξέρω πολύ καλά ποιος πίστευε σε μένα, ποιος με υποστήριζε – και ποιος όχι. Δεν το ξεχνώ!

 Credit: Staatstheater Darmstadt

Έχεις πει “Στη δουλειά μου ως καλλιτέχνης, βλέπω έναν τρόπο να αντιμετωπίζω όλες τις εμπειρίες μου – τις καλές αλλά και τις κακές”. Με ποιον τρόπο σε βοήθησαν οι κακές εμπειρίες στη ζωή σου και με ποιον τρόπο σε βοήθησαν στην τέχνη σου; 

Έχει να κάνει με αυτό που ανέφερα πριν. Η ομαλή πορεία είναι πάντα πιο εύκολη. Για έναν επαγγελματία καλλιτέχνη αυτό σημαίνει ότι σπουδάζεις, εξασκείσαι, αρχίζεις να εργάζεσαι και να αποκτάς την εμπειρία σου. Αυτή η γραμμική βιογραφία δεν ήταν εφικτή για μένα λόγω της έλλειψης ευκαιριών, οπότε αναγκάστηκα να μάθω στην πράξη: έπρεπε να ξεπεράσω πολλά, πολλά εμπόδια (τα οποία στο μυαλό μου δεν ήταν καθόλου απαραίτητα). Να προσθέσω ότι βίωσα αυτά τα εμπόδια μέσα στο ίδιο τον χώρο, αλλά και σε πολύ προσωπικές σχέσεις. Υπήρχαν και υπάρχουν άτομα στη ζωή μου που είχαν αυτή την καθορισμένη εικόνα για μένα, μη μπορώντας να δουν ποιος πραγματικά είμαι. Βιώνοντας αυτές τις αρνητικές φωνές και όλα αυτά τα εμπόδια, όλη αυτή η χειραφετητική διαδικασία με έκανε πολύ πιο πλούσιο. Λοιπόν, παρατηρώ τι δίνουν άλλοι καλλιτέχνες στη σκηνή ή μπροστά από μια κάμερα, αλλά σήμερα είμαι επίσης σε θέση να δω ακριβώς ποια είναι η καθαρή θεωρία που έμαθαν και τι προκύπτει από έναν θησαυρό εμπειριών στη ζωή τους. Και αυτό είναι πολύ πιο ουσιαστικό και βαθύ.

Εμπνέεις τους ανθρώπους γενικά και κυρίως αυτούς που θέλουν να υπερασπιστούν τη μοναδικότητά τους. Τι σου λένε οι άνθρωποι όταν σε πλησιάζουν; Υπήρξε κάποιος που πραγματικά σε άγγιξε με τη συμπεριφορά του; 

Πριν από λίγες μέρες είχα για άλλη μια φορά μια κατάσταση που μου ήταν πολύ γνωστή, μια εξαιρετική φωτογράφιση στο Βερολίνο. Όλη αυτή η ιδέα και το περιεχόμενο μού πρόσφεραν μια πλατφόρμα που έψαχνα πάντα. Όλοι στον χώρο της φωτογράφισης έμειναν άφωνοι όταν είδαν ότι αυτό που έδινα, ήταν πολύ περισσότερο από ό, τι περίμεναν. Η ατμόσφαιρα εκείνη τη στιγμή ήταν μαγική. Αλλά αυτό ήταν το μόνο που μπορούσα να προσφέρω και να δώσω γιατί υπήρχαν άνθρωποι που είχαν οραματισμό και αρκετά ανοιχτό μυαλό. Δεν πήγαν με τον ίδιο τρόπο που έκαναν πολλοί άλλοι πριν και κατά τη διάρκεια της δουλειάς μου γι’αυτούς, ήξερα ήδη ότι αυτό θα ήταν μια τεράστια επιτυχία! Υπάρχουν τόσα πολλά μεγάλα ονόματα στον κλάδο της δημιουργίας, αλλά όταν κοιτάς πραγματικά πίσω από αυτό που κάνουν, δεν αναπτύσσονται – είναι πάντα το ίδιο αυτό που κάνουν. Μετά από 23 χρόνια συνεχούς εργασιακής εμπειρίας σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης, έχω μια πολύ καλή αίσθηση για εκείνους που είναι δημιουργικοί, που θέλουν πραγματικά να πουν ιστορίες, να αλλάξουν πράγματα και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Αισθάνομαι συγκινημένος όταν τα άτομα αναγνωρίζουν και βλέπουν τους λόγους αυτών που θέλω να πω.

Ένα παράδειγμα: μόλις πριν από λίγες μέρες καθόμουν σε ένα εστιατόριο, παρατηρώντας ότι μια γυναίκα με αναγνώρισε. Είμαι συνηθισμένος σε αυτό και δεν αντέδρασα. Αλλά πήρε όλο της το θάρρος να με πλησιάσει, λέγοντας πόσο εκτιμά αυτό που κάνω για τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Αυτό ήταν τόσο συγκινητικό για μένα. Ήταν σε θέση να δει την ουσία αυτού που κάνω, (καθίσαμε εκεί σε αυτό το εστιατόριο για δύο ώρες).

Ποιος σε  ενέπνευσε περισσότερο; 

Είναι ακριβώς ένα άτομο που ενσωματώνει το θάρρος να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο, να αμφισβητήσει τα πρότυπα και να διευρύνει τους ορίζοντές του. Δεν είναι πραγματικά η μουσική της, αλλά αυτό που εκπροσωπεί η MADONNA. Από παλιά και μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη έμπνευση για μένα! Είναι πρωτοπόρος σε τόσα πολλά θέματα και έκανε πάντα αυτό που ανέφερα πριν. Δεν επικεντρώθηκε σε αυτό που έκαναν οι άλλοι, προσαρμόζοντας τον εαυτό της σε αυτούς. Άκουγε την εσωτερική φωνή της, ακόμα κι αν ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για αυτό.

 Ποια είναι η καλύτερη εργασιακή εμπειρία που είχες μέχρι σήμερα; 

Είναι πάντα αυτού του είδους η δουλειά όπου εγώ ο ίδιος μπορώ να ανακαλύπτω νέα πράγματα για μένα ή τον κόσμο. Μόνο ένα παράδειγμα: στο χορευτικό κομμάτι “Every Body Electric” της Αυστριακής χορογράφου Doris Uhlich, έχω ένα σόλο που ξεκινά πολύ, πολύ αργά και εξελίσσεται σε έκσταση – μέσα σε μόλις 8 λεπτά. Οι κινήσεις μου, η μουσική και όλα σε εκείνη τη στιγμή με αφήνουν να χάσω τον έλεγχο. Αυτό οδήγησε συχνά σε καταστάσεις σε αυτό το σόλο, να μην παρατηρώ τι έκανε το σώμα μου, βρέθηκα στο σημείο που δεν συνειδητοποίησα πόσο δυνατά χτυπούσε η καρδιά μου και ότι κυριολεκτικά δεν μπορούσα να αναπνεύσω άλλο. Ένιωσα ότι η καρδιά μου σταμάτησε να χτυπά λόγω αυτού του εξωτικού σημείου. Ήταν πάντα μια πολύ τρομακτική στιγμή αφού είχα κυριολεκτικά την αίσθηση ότι θα πεθάνω στη σκηνή. Το να χάνω τον έλεγχο είναι μια εμπειρία που θέλω πάντα να αποφύγω. Τι θέλω να πω: η δουλειά μου δίνει κάτι στο κοινό, αλλά μπορεί επίσης να μου διδάξει νέα πράγματα. Στις καλύτερες εργασιακές μου εμπειρίες είχα την ευκαιρία επίσης να διευρύνω τους δικούς μου ορίζοντες, να μάθω κάτι για μένα και τους άλλους.

 Credit: Pro Infirmis

Τι είναι η ευτυχία για εσένα; 

Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οι πιο ευτυχισμένες στιγμές ήταν αυτές της μεγάλης επιτυχίας – μεγάλες στιγμές στη ζωή όπου τραβάνε την προσοχή ή το χειροκρότημα. Αυτό όμως είναι λάθος. Βρήκα την ευτυχία σε αυτές τις πολύ σιωπηλές και οικείες στιγμές όπου είχα την αίσθηση ότι όλα στη ζωή μου είναι σωστά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει όταν κάθομαι στο μπαλκόνι μου πίνοντας έναν καφέ, με τη γάτα μου δίπλα μου – απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Αλλά μπορεί επίσης να είναι μια σημαντική στιγμή όπως αυτή την επόμενη μέρα της φωτογράφισης στο Βερολίνο καθώς πήγαινα με ταξί στην πόλη και είχα ένα τόσο βαθύ αίσθημα ευγνωμοσύνης – έχοντας την ευκαιρία να δω τόσα πολλά διαφορετικά μέρη, να συναντήσω τόσο υπέροχους ανθρώπους και να κάνω μια δουλειά που με ικανοποιεί τόσο πολύ. Ταυτόχρονα γνωρίζω τι έκανα για όλα αυτά. Πάρα πολύ συχνά αισθάνομαι πολύ προνομιούχος για όλα αυτά στη ζωή μου. Πραγματικά νιώθω ευτυχία όταν είμαι πολύ ευγνώμων για αυτό που έχω.

Έχεις βραβευτεί για την ερμηνεία σου. Τι σημαίνουν για εσένα τα βραβεία; 

Πράγματι, είναι μια αναγνώριση για τη δουλειά σου. Είναι το ίδιο με το μετάλλιο στον αθλητισμό. Δεν είναι τόσο το αντικείμενο αυτό καθαυτό αλλά είναι ένα σύμβολο για όλη τη διαδρομή που έχεις διανύσει μέχρι τώρα, για όλους τους αγώνες και τα επιτεύγματά σου.

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον;

Χαίρομαι που μιλάς για όνειρα και όχι για σχέδια! Έχω παρατηρήσει στη ζωή ότι αυτό που οι άλλοι αναγνωρίζουν ως μεγάλη επιτυχία, δεν έχει κανένα νόημα για μένα. Το να παίζω για παράδειγμα έναν ρόλο σε μια ταινία όπου δεν έζησα τίποτα καινούργιο, είναι χωρίς νόημα για μένα – ακόμα κι αν ολόκληρος ο κόσμος το θεωρεί μεγάλη επιτυχία. Έτσι, το όνειρό μου θα ήταν να συνεργαστώ με σκηνοθέτες ή παραγωγούς που δε φοβούνται να δοκιμάσουν νέους δρόμους. Για παράδειγμα, θα μου άρεσε να συνεργαστώ με τον Λαρς φον Τρίερ, έναν σκηνοθέτη όπου πολλοί ηθοποιοί είπαν ότι ανακάλυψε εντελώς άγνωστες πλευρές τους που ούτε οι ίδιοι είχαν ξαναδεί.


 

Υπάρχει κάποιο βιβλίο που σε επηρέασε;

Εδώ πραγματικά θα επιλέξω ένα βιβλίο από την παιδική μου ηλικία, η «Anne of Green Gables», ένα κορίτσι που ζούσε κάτω από δύσκολες συνθήκες, αλλά αυτό μέσα από τη φαντασίωση τής άλλαξε τη ζωή. Δεδομένου ότι ο εαυτός μου όταν πρόκειται για τα όνειρα ή τα σχέδιά μου στη ζωή, έχει πιο συγκεκριμένα οράματα, πολύ λεπτομερείς σκηνές, οι οποίες πολλά χρόνια μετά γίνονται πραγματικότητα! Είδα τον εαυτό μου σε καταστάσεις που δεν υπήρχε περίπτωση να συμβούν και που ήταν εντελώς απρόσιτες – αλλά μετά από πολλά χρόνια βρέθηκα ακριβώς σε αυτές τις καταστάσεις – που ήταν κυριολεκτικά μεγαλύτερες από τη ζωή! Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο χαρακτήρας της Άννας τράβηξε τόσο πολύ την προσοχή μου επειδή είδα τον εαυτό μου σε αυτήν. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν πολλά χρόνια δε θα γελούσαν ποτέ ακούγοντας τα οράματά μου, καθώς τα είδαν να πραγματοποιούνται!

 


 

Ποια είναι η αγαπημένη γωνιά στο σπίτι σου;  

Είναι το μέρος που κάθομαι στον πάγκο του μπαλκονιού μου, που είναι γεμάτος φυτά και λουλούδια. Από εκεί έχω μια ανοιχτή και ευρεία θέα πάνω από ένα πάρκο που μένω δίπλα. Το να κάθομαι εκεί με τη γάτα μου, να πίνω έναν καφέ και να απολαμβάνω τον ήλιο για μένα είναι ο απόλυτος τόπος ειρήνης και ασφάλειας.

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Comments are closed.