/ Συναντήσεις / Πασχαλινά Έθιμα

Πασχαλινά Έθιμα

mara on April 10, 2015 - 21:44 in Συναντήσεις
5 (100%) 2 votes

Πάσχα: η μεγάλη χριστιανική γιορτή, η ευκαιρία για μικρή ανάπαυλα, πριν έρθει το καλοκαίρι…. Πόσα πράγματα ξέρουμε για τα έθιμα και την προέλευσή τους;

pasxa_ethima_15_07

Το Χριστιανικό Πάσχα  γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο, που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου. Στη Βίβλο αναφέρεται το ρήμα «pasah», από όπου λογικά προέρχεται και η λέξη Πάσχα. Το ρήμα αυτό σημαίνει «προσπερνώ, ξεφεύγω». Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να εντοπιστεί στο βάθος του χρόνου η προέλευση πολλών πασχαλινών εθίμων. Μελετητές  μιλούν για σύνδεση ακόμα και  με ιεροτελεστίες της αρχαιότητας που γίνονταν κοντά στους τάφους των νεκρών συγγενών, για να τους τιμήσουν. Άλλοι, προφανώς στηριζόμενοι στην εποχή κατά την οποία γιορτάζεται το Πάσχα, το συνδέουν με γιορτές που σχετίζονταν με τη συγκομιδή κριθαριού την άνοιξη. Το βέβαιο είναι ότι η Αναγέννηση της φύσης, είναι η καταλληλότερη περίοδος για να δοθεί το μήνυμα της Ανάστασης, της νίκης του θανάτου.

Μ.Σάββατο: Το μήνυμα της Αναστάσεως, ο κατηχητικός λόγος του Ιωάννη Χρυσοστόμου που ακούμε στη λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου, καλεί τους πιστούς να χαρούν, είτε έχουν νηστεύσει, είτε όχι, («ἐγκρατεῖς καὶ ῥᾴθυμοι τὴν ἡμέραν τιμήσατε, νηστεύσαντες καὶ μὴ νηστεύσαντες εὐφράνθητε σήμερον»). Παραδοσιακά, πριν λάβουν οι πιστοί τη Θεία Κοινωνία, ζητούν συγχώρεση από τους οικείους τους. Την ώρα της Ανάστασης δίνουμε το «φιλί της αγάπης». Σε πολλά μέρη, έξω από την εκκλησία, καίνε τον Ιούδα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Μεγάλο Σάββατο έξω από το ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Καστάνιτσα

 

Το βράδυ της Ανάστασης στο παραδοσιακό τραπέζι σερβίρεται η μαγειρίτσα και τα κόκκινα αυγά, που έχουμε βάψει τη Μεγάλη Πέμπτη. Μετά από μεγάλο διάστημα νηστείας, η μαγειρίτσα είναι το κατάλληλο φαγητό για το στομάχι, ώστε να το προετοιμάσουμε για την επόμενη μέρα του γιορτινού πασχαλινού τραπεζιού.

pasxa_ethima_15_03

Το αρνί: Η πιο χαρακτηριστική εικόνα την ημέρα του Πάσχα είναι το σούβλισμα του αρνιού.

pasxa_ethima_15_02 pasxa_ethima_15_05

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Κόκκινα αυγά: Η επικρατέστερη άποψη για τη βαφή των αυγών λέει ότι τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού, που θυσιάστηκε για τη σωτηρία μας. Το τσούγκρισμα των αυγών, που κρύβουν μέσα τους τη ζωή, συμβολίζει τη συντριβή του Άδη, τη νίκη του θανάτου μετά την Ανάσταση του Κυρίου.

kastanitsa_82 Το απόγευμα, ανήμερα το Πάσχα, γίνεται η λειτουργία που λέγεται «Αγάπη».

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

 

5 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 2 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 Comments
 • April 14, 2015

  Χρόνια πολλά Συναπάντημα!

  Θωμάς
  Reply
 • April 14, 2015

  Πάντα υπέροχα θέματα έχεις!χρόνια πολλά- Χριστός Ανέστη!

  Μαριάννα-Ελπινίκη
  Reply
 • April 14, 2015

  χρόνια πολλά και καλά!!!

  Ιωάννα
  Reply
 • April 14, 2015

  ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ,ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ

  Ευανθία
  Reply
 • April 14, 2015

  XRONIA POLLA

  KOSTAS
  Reply