/ Συναντήσεις / Μ.Τσίτας: Όταν το χιούμορ συναντά το παιδικό βιβλίο…

Μ.Τσίτας: Όταν το χιούμορ συναντά το παιδικό βιβλίο…

mara on June 2, 2017 - 10:53 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Τον βραβευμένο συγγραφέα Μάκη Τσίτα τον γνώρισα στην πρεμιέρα της εξαιρετικής θεατρικής παράστασης «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη. Σεμνός, ευγενικός, χαμογελαστός συνομιλητής, όπως ταιριάζει εξάλλου στο προφίλ κάθε σπουδαίου ανθρώπου.  Στη συνέχεια είχα την ευκαιρία να θαυμάσω τον τρόπο σκέψης του, μέσα από το έργο του «Μάρτυς μου ο Θεός», που απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014, (European Union Prize for Literature), ανέβηκε με επιτυχία στο θέατρο και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες.  Με αφορμή την έκδοση δύο νέων παιδικών βιβλίων του, το Συναπάντημα κάνει ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν άνθρωπο, που καταφέρνει να ξεχωρίζει κάνοντας αθόρυβα αυτό που ξέρει καλύτερα: να γράφει…

tsitas_03 (Φωτογράφος: Vasso Maragoudaki)

«Στην εικονογράφηση οφείλεται η μισή επιτυχία του κάθε βιβλίου», όπως πιστεύει ο Μάκης Τσίτας και πραγματικά τα άτομα με τα οποία συνεργάζεται στον τομέα αυτό, απογειώνουν κάθε του βιβλίο. Πρωταγωνιστές δεν είναι οι ήρωες, αλλά το χιούμορ, με τη βοήθεια του οποίου περνάει πολλά μηνύματα σε γονείς και παιδιά. Κι αν πιάνοντας στα χέρια σας κάποιο από τα βιβλία του αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που τα κάνει μοναδικά, δείτε τις αντιδράσεις των παιδιών σας, όταν τους τα διαβάσετε. Η απάντηση βρίσκεται στο χαμόγελό τους και στη γλυκιά εντολή, που θα ακούσετε στο τέλος της ανάγνωσης: «Ξανά»!

 

Οι δύο νέες κυκλοφορίες:

 

«Ο δικός μου ο μπαμπάς», (Εκδόσεις Πατάκη, Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή): tsitas_02

Δεν ήταν καιρός να διαβάσουμε ένα βιβλίο για τον μπαμπά; Τον μπαμπά, όπως τον βλέπουν τα αθώα μάτια της κόρης. «Όλοι οι μπαμπάδες είναι καλοί. Αν ρωτήσετε τα παιδιά τους, θα σας το πουν. Όμως ο δικός μου ο μπαμπάς είναι ο καλύτερος! Και αυτό που λέω είναι πέρα για πέρα αλήθεια». Το βιβλίο διακρίνεται για την πρωτοτυπία του: το χιούμορ, που υπάρχει σε μεγάλη δόση, προκύπτει από την υπονόμευση (ή αντίθεση;) του κειμένου απ’ την εικονογράφηση. Έτσι, στα περισσότερα σημεία άλλο διαβάζουμε και άλλο βλέπουμε. 

«Μια μικρή διάσημη», (Εκδόσεις Ψυχογιός- Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη): tsitas_04

Η Θεοδοσία ονειρευόταν να γίνει διάσημη. Κι έγινε! Παίζει στην τηλεοπτική σειρά «Οδοντόβουρτσες στο ηλιοβασίλεμα». Την αναγνωρίζουν όλοι στον δρόμο, της ζητάνε αυτόγραφα, συμμαθητές και συμμαθήτριες τη θαυμάζουν, δίνει συνεντεύξεις… Η Θεοδοσία είναι ενθουσιασμένη. Όμως, απ’ την άλλη, κουράζεται πολύ, τα γυρίσματα συχνά είναι βαρετά, δεν έχει καθόλου χρόνο για να παίζει με τις φίλες της και πρέπει πάντα να προσέχει τι λέει… Είναι ζωή αυτή για ένα μικρό κορίτσι; Και τι θα κάνει όταν της προτείνουν να γίνει πρωταγωνίστρια σε μια καινούρια τηλεοπτική σειρά; Το «Μια μικρή διάσημη» είναι ένα πρωτότυπο και επίκαιρο βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά από πέντε ετών και πάνω. 

 

———————————————————————————————–

Ένα τρίτο βιβλίο του που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2017.  «Το όνομά μου είναι Δώρα», (Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ- Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού):

tsitas_01 Περιγραφή από το Συναπάντημα: Η Δώρα είναι ένα κοριτσάκι έξι ετών, αλλά όταν θέλει γίνεται μεγαλύτερη, όπως η ίδια λέει. Είναι αυθόρμητη, ονειροπόλα, αθώα, αγαπά υπερβολικά κάτι που την επόμενη στιγμή μπορεί να το βαρεθεί. Θέλει να γίνει ηθοποιός ή τραγουδίστρια ή δημοσιογράφος ή γιατρός. Γράφει γράμμα στον Άγιο Βασίλη, χωρίς να είναι Χριστούγεννα. Σκέφτεται τα πάντα συνέχεια και γρήγορα, αλλά πάλι κουράζεται να σκέφτεται και τόσο πολύ… Σας θυμίζει κάποια;

————————————————————–

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Μάκης Τσίτας είναι συγγραφέας και διευθυντής του ενημερωτικού site για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr. Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011). Λογοτεχνικά κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες κι έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα αλβανικά, τα σουηδικά, τα φινλανδικά και τα ιταλικά. Έργα του παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη και στο «Vault», σε σκηνοθεσία Σοφίας Καραγιάννη. Στίχους του μελοποίησαν ο Τάκης Σούκας, ο Γιώργος Σταυριανός και η Τατιάνα Ζωγράφου. Το μυθιστόρημά του «Μάρτυς μου ο Θεός» απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature) και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε δέκα ευρωπαϊκές γλώσσες.  Έχει εκδώσει 17 βιβλία για παιδιά και τρία για ενήλικες και έχει γράψει τραγούδια για παιδιά. Τα παιδικά βιβλία του απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

————————————————————

Διαβάστε επίσης:

Καδράκια παιδικού δωματίου ως μπομπονιέρες ή δώρα πάρτι: http://www.sinapantima.gr/?p=8432

Kατασκευές με ζωγραφιές των παιδιών σας: http://www.sinapantima.gr/?p=8118

Φτιάξτε με το παιδί σας τις ευχετήριες κάρτες: http://www.sinapantima.gr/?p=5828  

 

 

3 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 Comments
  • June 2, 2017

    θα αναζητήσω βιβλία του. λυπάμαι που μέχρι σήμερα δεν τον γνώριζα.ευχαριστούμε Συναπάντημα!

    Ιωάννης
    Reply
  • June 2, 2017

    υπέροχα φαίνονται όλα. θα ξεκινήσω αγοράζοντας το βιβλίο για τον μπαμπά, για να ενισχύσουμε λίγο τον ρόλο του 🙂

    Νατάσα
    Reply
  • June 2, 2017

    poly axiologos!kali synexeia se ola!

    Kate
    Reply