/ Συναντήσεις / Kenton Lee: Ο άνθρωπος πίσω από «το παπούτσι που μεγαλώνει»…

Kenton Lee: Ο άνθρωπος πίσω από «το παπούτσι που μεγαλώνει»…

mara on September 8, 2017 - 10:53 in Συναντήσεις
5 (100%) 4 votes

Ενθουσιώδης, όπως είναι όλοι όσοι έχουν μεγάλες ιδέες να υλοποιήσουν. Ρομαντικός, όπως όλοι οι ευαίσθητοι άνθρωποι. Ευγενικός, όπως όλοι όσοι ασχολούνται με τη φιλανθρωπία. Ο Kenton Lee είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «The Shoe That Grows», «το παπούτσι που μεγαλώνει». Μία οργάνωση που φτιάχνει παπούτσια, τα οποία έχουν την ευελιξία να μεγαλώσουν μέχρι πέντε νούμερα, ώστε να μπορεί, όποιος τα φορά, να τα έχει περισσότερο καιρό.  Μια οργάνωση που μέχρι σήμερα έχει δώσει 100.000 ζευγάρια παπούτσια σε παιδιά σε 90 χώρεςΤο παπούτσι αυτό το εμπνεύστηκε, όταν είδε ένα μικρό κοριτσάκι στην Αφρική να φορά ένα παλιό ζευγάρι, που δεν του έκανε πια. Η συνέντευξη αυτή με συγκίνησε πάρα πολύ! Κυρίως γιατί μου απέδειξε για άλλη μια φορά τη δύναμη της θέλησης και το πώς μπορεί μία σκέψη ενός ανθρώπου να φθάσει με τον καιρό να επηρεάσει χιλιάδες ζωές. Ένα ακόμα μάθημα ζωής, για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσω τον συνομιλητή μου, τον κύριο Kenton Lee.

lee_16

English

Συναπάντημα: Εργαζόσασταν στο Nairobi, όταν είδατε εκείνο το μικρό κοριτσάκι που άλλαξε τη ζωή σας και σας βοήθησε να φθάσετε στην ιδέα του «παπουτσιού που μεγαλώνει». 

Kenton Lee: Ναι, μετά τις σπουδές μου έκανα ένα διάλειμμα για έναν χρόνο, προκειμένου να ταξιδέψω στον κόσμο. Έζησα στο Ecuador για έξι μήνες και στην Kenya για έξι μήνες.  Όσο διάστημα ήμουν στην Kenya, ζούσα κι εργαζόμουν σε ένα μικρό ορφανοτροφείο, ακριβώς έξω από το Nairobi.  Εκεί είδα το μικρό κοριτσάκι με το λευκό φόρεμα, που φορούσε παπούτσια που της ήταν ΠΟΛΥ μικρά. Και τότε μου ήρθε η ιδέα για το «παπούτσι που μεγαλώνει».

Συναπάντημα: Μια ιδέα που είχατε πριν 10 χρόνια οδήγησε σε μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, που μέχρι σήμερα έχει δώσει 100.000 ζευγάρια παπούτσια σε παιδιά σε 90 χώρες. Είμαι σίγουρη ότι αυτό δεν μπορούσατε να προβλέψετε ότι θα συμβεί, αλλά συνειδητοποιείτε τώρα πόσο τεράστια είναι αυτή σας η προσπάθεια;

Kenton Lee: Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλο αυτό συμβαίνει! Ποτέ δεν προσδοκούσα κάτι τέτοιο, ποτέ δεν σχεδίαζα κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά, το μόνο που ήθελα ήταν να φτιάξω ένα υπέροχο ζευγάρι παπουτσιών που μεγαλώνει, για να βοηθήσω τα παιδιά του ορφανοτροφείου στην Kenya, όπου ζούσα. Αυτό μόνο. Και μετά όταν «απογειώθηκε» πριν δύο χρόνια… Είναι απίστευτο από τότε…

Συναπάντημα: Αρχικά προτείνατε την ιδέα σε αρκετές, διαφορετικές εταιρίες υποδημάτων, αλλά καμία δεν ενδιαφέρθηκε. Χρειαστήκατε πέντε χρόνια δουλειάς και πειραματισμού, αλλά δεν τα παρατήσατε. Τι σας έκανε να πιστεύετε ότι στο τέλος θα βρείτε έναν τρόπο να το καταφέρετε;

Kenton Lee: Χωρίς να θέλω να ακουστώ αλαζόνας, νομίζω ότι αυτό που με έκανε να συνεχίζω ήταν η σταθερή πεποίθηση ότι ήταν μια καλή ιδέα. Ακόμα και όταν εταιρίες και βιομηχανίες υποδημάτων μού έλεγαν ότι δεν ήταν – εγώ ήμουν πεπεισμένος. Είχα ζήσει εκεί με τα παιδιά στο ορφανοτροφείο. Είχα δει από πρώτο χέρι το πρόβλημα. Και ήξερα ότι ένα παπούτσι που μεγαλώνει ήταν μια καλή λύση, που θα βοηθούσε αυτά τα παιδιά. Κανείς δεν μπορούσε να με πείσει ότι δεν ήταν καλή ιδέα, γιατί το είχα δει, το είχα ζήσει. ΗΞΕΡΑ ότι ήταν καλή ιδέα. Έτσι συνέχισα να προσπαθώ, να προσπαθώ, να προσπαθώ…

lee_02 Συναπάντημα: «Το παπούτσι που μεγαλώνει» μπορεί να μεγαλώσει πέντε νούμερα και να κρατήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια, προστατεύοντας τα παιδιά που είναι ξυπόλυτα κι εκτεθειμένα σε τραυματισμούς και παράσιτα, που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των ποδιών. Και βγαίνει σε δύο μεγέθη. Οπότε μέχρι ποια ηλικία μπορεί ένα άτομο να το φορέσει;

Kenton Lee: Στην πραγματικότητα προσθέσαμε κι άλλο μέγεθος. Έτσι τώρα έχουμε το  Youth Small που κάνει σε παιδιά ηλικίας: 4-8.  Έχουμε το Youth Large για παιδιά:  8-12.  Κι έχουμε και μέγεθος ενηλίκων 6-11, (ανδρικό νούμερο- στις Η.Π.Α.).  Έτσι μπορούμε να καλύψουμε από την ηλικία των τεσσάρων μέχρι το ανδρικό νούμερο 11 .

lee_08

Συναπάντημα: Πόσα άτομα δουλεύουν εθελοντικά για αυτό τον σκοπό;

Kenton Lee: Έχουμε μία ομάδα οκτώ ατόμων, που εργάζεται full-time  εκτός του γραφείου μας στη Nampa, στο Idaho, (Η.Π.Α.).  Κι έχουμε ένα απίστευτο δίκτυο περισσότερων από 100 εθελοντών από όλες τις Η.Π.Α. και τον υπόλοιπο κόσμο.

Συναπάντημα: Δημιουργήσατε ένα παπούτσι υψηλής ποιότητας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν είναι πολύ ακριβό και είναι εύκολο για τον οποιονδήποτε να κάνει μια προσφορά, ώστε να μπορέσει ένα παιδί να αποκτήσει ένα ζευγάρι για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ήταν δύσκολο να συνδυάσετε ποιότητα και χαμηλή τιμή;

Kenton Lee: Υπέροχη ερώτηση! Ναι, υπάρχει μία διαρκής ισορροπία ανάμεσα στο κόστος και την ποιότητα. Αν το κόστος των παπουτσιών είναι μεγάλο, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να κάνουν δωρεά ή να αγοράσουν. Αλλά κι αν η ποιότητα δεν είναι αρκετά καλή, τότε τα παπούτσια δεν θα αντέξουν, όσο καιρό τα χρειάζονται. Άρα, υπάρχει μία διαρκής ισορροπία… Αλλά η ισορροπία κρατιέται ευκολότερα, όσο φτιάχνουμε όλο και περισσότερα παπούτσια, (καθώς το κόστος πέφτει στις μεγάλες παραγγελίες). Κι όσο μαθαίνουμε περισσότερα για την τέχνη και την επιστήμη της υποδηματοποιίας, μαθαίνουμε καλύτερους τρόπους να σχεδιάζουμε με χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα.

lee_01

Συναπάντημα: Την πρώτη φορά που είδατε ένα παιδί να φορά τα παπούτσια σας πώς νιώσατε; Ποιες ήταν οι σκέψεις σας;

Kenton Lee: Ήταν σουρεαλιστικό. Ήταν σε ένα ταξίδι στην Kenya το 2013.  Η σύζυγός μου κι εγώ πήραμε πάνω από 100 πρωτότυπα ζευγάρια και τα πήγαμε σε τέσσερα διαφορετικά σχολεία της χώρας. Όταν δώσαμε τα πρώτα ζευγάρια στο πρώτο σχολείο, θυμάμαι να σκέφτομαι πόσο τρελό ήταν. Πήρε έξι χρόνια να φθάσουμε σε εκείνο το σημείο. Και τώρα συνέβαινε! Πολύ σουρεαλιστικό!

Συναπάντημα: Ποιο είναι το πιο συγκινητικό πράγμα που σας είπε ένα παιδί;

Kenton Lee: Ήταν ένα αγόρι περίπου 10 ετών στην Uganda, που πήρε ένα ζευγάρι. Δύο εβδομάδες αργότερα δούλευε όλη μέρα απομακρύνοντας πέτρες από ένα χωράφι, προκειμένου να κερδίσει ένα δολάριο. Χρησιμοποίησε αυτό το δολάριο για να τηλεφωνήσει στην ομάδα που μοίρασε τα παπούτσια. Το μόνο που ήθελε να τους πει ήταν «ευχαριστώ». Του άρεσαν τόσο πολύ τα παπούτσια. Όταν άκουσα αυτή την ιστορία, έκλαψα. Τα παιδιά με τα οποία συνεργαζόμαστε νιώθουν ευγνωμοσύνη για ένα καθαρό, υπέροχο ζευγάρι παπουτσιών. 

Συναπάντημα: Σε μία από τις προηγούμενες συνεντεύξεις σας είπατε ότι «υπάρχουν 300 εκατομμύρια παιδιά, που δεν έχουν παπούτσια. Κι αναρίθμητα άλλα με παπούτσια που δεν τους κάνουν». Είναι αυτό το «τρελό» σας όνειρο να καταφέρετε να δώσετε σε όλα τα παιδιά παπούτσια;

Kenton Lee: Ναι, είναι! Νομίζω ότι με τη σύμπραξη κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών ομάδων, μπορούμε να πετύχουμε αυτή την πρόκληση.  Υπάρχει ένα απόφθεγμα που μου αρέσει πολύ, σχετικά με την αντιμετώπιση των προκλήσεων: «Αρκετά μεγάλο για να έχει σημασία, αρκετά μικρό για να κερδίσει». Αυτό νιώθω σχετικά με το θέμα των 300 εκατομμυρίων παιδιών που δεν έχουν παπούτσια. Έχουμε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός κόσμου, όπου κάθε παιδί παντού θα έχει ένα ζευγάρι που του κάνει.  

lee_11

Συναπάντημα: «Πρακτική συμπόνια»: Έτσι ορίζετε εσείς και η ομάδα σας τις σπουδαίες σας προσπάθειες. Υπάρχει, σε έναν κόσμο που καταρρέει λόγω της οικονομικής κρίσης; Πιστεύετε στους ανθρώπους;

Kenton Lee: «Πρακτική συμπόνια» σημαίνει ότι «τα μικρά πράγματα κάνουν τη μεγάλη διαφορά». Πιστεύουμε στη δύναμη των μικρών πραγμάτων. Και ο καθένας μπορεί να κάνει μικρά πράγματα.  Παρά την οικονομική κρίση, τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις και τις περισσότερες αναταραχές, όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μικρά πράγματα για τους ανθρώπους γύρω μας. Και αυτά τα μικρά πράγματα, θα κάνουν τη ΜΕΓΑΛΗ διαφορά.

——————————–

 Λίγα λόγια για τον ίδιο: 

Αγαπημένο Συναπάντημα: Ο πατέρας μου. Ήταν ο πιο σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος που γνώρισα. Κι ο πιο γενναιόδωρος! Μου έμαθε όλα όσα ξέρω. 

Χόμπι: Μου αρέσει το ψάρεμα. Έχουμε πολύ ωραίες περιοχές για ψάρεμα στο Idaho.
Ασχολείστε με κάποιο είδος Τέχνης; Μου αρέσει η φωτογραφία της φύσης, ειδικά σε ποτάμια.

Αγαπημένη γωνιά του σπιτιού: lee_10 Η εξώπορτά μας.

——————————————————————————–

Διαβάστε επίσης:

mabel_03 Mabel Suglo: Η βραβευμένη επιχειρηματίας με υπαλλήλους ΑμεΑ: http://www.sinapantima.gr/?p=8376

jacy_01Jacy Good: Το τροχαίο που άλλαξε για πάντα τη ζωή της: http://www.sinapantima.gr/?p=8172

——————————————————————————————–

translation

He is enthusiastic, like everyone who has great ideas. Romantic, like all the sensitive souls. Polite, like all those who do charities. Kenton Lee is the man behind the non-profit organization “The Shoe That Grows”. An organization that makes shoes, which have the flexibility to grow up to five numbers, so that they can be worn for longer. The idea of this shoe came up when he saw a little African girl wearing an old pair which did no longer fit her. This interview has moved me very much! Mainly because it proved me once more the power of will and how one person’s simple thought can reach thousands of lives. Another life lesson, for which I must thank Mr. Kenton Lee.

lee_16

Were you working in Nairobi, when you saw that little girl that changed your life and helped you come up with the idea of the “Shoe That Grows”?

Kenton Lee: Yes, I took one year off after college to travel the world.  I lived in Ecuador for 6 months and Kenya for 6 months.  While I was in Kenya, I lived and worked at a small orphanage right outside of Nairobi.  That was where I saw the little girl in the white dress who had shoes on that were WAY too small.  And that is where I had the idea for The Shoe That Grows.

An idea you had 10 years ago led to a nonprofit organization that has given 100.000 pairs of shoes to kids in 90 countries. I’m sure you couldn’t predict this could happen, but do you realize how huge is all this effort?

Kenton Lee: I still can’t believe all of this is happening.  I never anticipated any of this.  I never planned for any of this.  Essentially, I just wanted to make a great pair of growing shoes to help the kids from the orphanage where I lived in Kenya.  That was it.  And then when it took off 2 years ago – it has been unbelievable since then. 

At first you pitched your concept to several different shoe companies, but none was interested. It took you five years of work and experimentation, but you didn’t give up. What made you believe that at the end you will find a way to do it?

Kenton Lee: Without sounding too arrogant, I believe what kept me going was the firm belief that this was a good idea. Even though shoe companies and shoe industry people were telling me that it was not a good idea – I was convinced.  I had lived there with the kids at the orphanage.  I had seen the problem firsthand.  And I knew that a growing shoe was a good solution that would help these kids.  No one could convince me that it wasn’t a good idea because I had seen it and lived it.  I KNEW it was a good idea.  So I just kept pushing, pushing, pushing.

lee_02The idea of the “Shoe That Grows” is that it can grow five sizes and last at least five years protecting children who are barefoot and susceptible to injuries and parasites that infect humans through our feet. And it comes to two sizes. So until what age can a person wear your shoes?

Kenton Lee: We actually just added another size.  So now we have a Youth Small that fits kids ages 4-8.  We have a Youth Large that fits kids ages 8-12.  And we have an Adult size that is a Men’s size 6-11 (USA).  So from age 4 up until a Men’s size 11 – we can cover those feet.

lee_08

How many people work voluntarily for this cause?

Kenton Lee: We have a full-time team of 8 people working out of our office in Nampa, Idaho (USA).  And we have an awesome network of over 100 volunteers from around the USA and the world.

You have created a high quality shoe, but the important thing is that this shoe is not very expensive and it is easy for everyone to donate so that a child can have one pair for at least five years. Was it hard to combine quality and low price?

Kenton Lee: Great question.  Yes, there is a constant balance of cost vs. quality.  If the cost of our shoes is too great – then it is hard for people to donate or groups to purchase the shoes.  But if the quality isn’t good enough then the shoes won’t last as long as they need to.  A constant balance.  But the balance gets easier as we make more and more shoes (because our costs go down with larger orders).  And as we learn more about the art and science of making shoes – we are learning better ways to design for lower cost and better quality.

lee_01

The very first time you saw a child wearing a pair of your shoes what did you feel? Which were your thoughts?  

Kenton Lee: It was surreal.  It was a trip to Kenya in 2013.  My wife and I took over 100 prototype pairs of shoes and put them in 4 different schools around the country.  When we handed the first pairs at the first school – I just remember thinking how crazy it was.  It took 6 years to get to that point.  And here it is; it was really happening!  Very surreal.

Which is the most touching thing a kid has told you?  

Kenton Lee: There was a young boy of about 10 years old in Uganda who received a pair of shoes.  And two weeks later, he worked all day carrying rocks out of a farmer’s field to earn about 1 dollar.  He used this dollar to make a phone call to the group that distributed the shoes.  All he wanted to tell them was “Thank you”.  He loved his shoes so much.
When I heard that story – I just about cried.  The kids we work with are incredibly grateful for a solid, awesome pair of shoes.

In one of your previous interviews you said “There are over 300 million children who do not have shoes.  And countless more with shoes that do not fit”. Is this your “crazy” dream to manage and give them all some shoes?

Kenton Lee: Yes, it is.  I believe that through for-profit and non-profit groups working together – we can solve this challenge.  There is a quote I really like about tackling challenges. “Big enough to matter, small enough to win”.  That is what I feel about this issue of 300 million kids with no shoes.  We have a long-term strategy to help create a world where every kid, everywhere, has a pair of shoes that fit.

lee_11

“Practical compassion”: Τhis is how you and your team define your great efforts. Is there any in a world which collapses due to economical crisis? Do you believe in people?

Kenton Lee: Practical Compassion means “small things that make a big difference”.  We believe in the power of small things.  Anyone and everyone can do small things.    Despite economical crises, differing political views, and more upheaval – we can all do small things for the people around us.  And those small things make a BIG difference.

—————————————-

Which is the person who influenced you the most?

My dad.  He was the hardest working man I ever knew.  And he was the most generous.  He taught me everything that I know.

Do you have hobbies?

 I love fishing.  We have lots of great areas to fish in Idaho.
Any kind of art?  

 I enjoy nature photography – especially of rivers.

Which is your favorite room at home?  lee_10 Our front door is my favorite thing.

—————————–

Αll the details for the “shoe that grows”: http://www.theshoethatgrows.org/?gclid=CjwKCAjw_8jNBRB-EiwA96Yp1gPVM6mwKcoaYasZzTymbOeVFJA4aDWMd65RhRguvH5KzlqoJ2SOIxoCLZ0QAvD_BwE

—————————

Photo Credit: Fb

 

 

 

 

6 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 4 votes

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments
  • September 12, 2017

    Εξαιρετικό ! Μπράβο Μάρα μου, χαίρομαι πολύ που μέσα από το Συναπάντημα, γνώρισα αυτόν τον άνθρωπο. Ομολογώ δεν το ήξερα . Μπράβο του.

    Θοδωρής Ρ.
    Reply
  • September 12, 2017

    Σας ευχαριστουμε πολυ,γι αυτα τα μαθηματα ζωης.

    Nelly
    Reply
  • September 12, 2017

    Πολύ ωραία συνέντευξη κ συγκινητική…έτσι εκτιμάμε εμεις όλα όσα έχουμε Ενώ μας μαθαίνει το μικρό παιδί τη σημασία του να λες ευχαριστώ κ να το εννοείς..συγχαρητηρια συναπάντημα Για το θέμα!!εξαιρετική δουλειά για άλλη μια φορά μπράβο

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ.
    Reply
  • October 17, 2017

    An attention-grabbing interview!

    Reply
  • November 6, 2017

    I want to convey my love to all of you. Your warm and friendly guide implies a lot to me and further more to my family who read this touching interview. Thanks a lot; from everyone of us.

    Reply
  • September 27, 2018

    marvelous site!

    Reply