/ Συναντήσεις / Farwa Shah: Η δημοσιογράφος και δικηγόρος που αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης

Farwa Shah: Η δημοσιογράφος και δικηγόρος που αγωνίζεται για την ελευθερία της έκφρασης

mara on June 18, 2021 - 09:26 in Συναντήσεις
5 (100%) 3 votes

Αν δύο επαγγέλματα θα έπρεπε να υπερασπίζονται την αλήθεια, περισσότερο από τα υπόλοιπα, αυτά είναι το επάγγελμα του δημοσιογράφου και του δικηγόρου. Και αυτά τα δύο έχει επιλέξει  η νεαρή Farwa Shah από το Πακιστάν. Το μαχητικό της πνεύμα και ο ενθουσιασμός του νεαρού της ηλικίας της, της έχουν δώσει την ώθηση να υπηρετεί και τα δύο με συνέπεια και με την επιθυμία να βοηθά όσο περισσότερο μπορεί τα άτομα που καταπιέζονται και κακοποιούνται. Σε μια εποχή που έχει θεριέψει η βία εναντίον αυτού που φαίνεται “ο πιο αδύναμος”  και μετράμε αθώα θύματα και πληγές, φωνές σαν της Shah πρέπει να ακούγονται σε ηχεία και να αφυπνίζουν. Υπάρχει ελπίδα σε μια υπνωτισμένη κοινωνία, που απλώς παρατηρεί; Από τη συνέντευξη που μου παραχώρησε, βγαίνει μόνο μία απάντηση: Σίγουρα ναι!

Δικηγόρος και δημοσιογράφος. Τον αποκαλείτε «θανατηφόρο συνδυασμό», είναι σίγουρα δύσκολος. Γιατί επιλέξατε καθένα από αυτά τα επαγγέλματα;

Λοιπόν, ως δημοσιογράφος μπορούσα να διαβάσω ειδήσεις μόνο για ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας, αλλά τίποτα δεν ήταν στον έλεγχό μου ως παρουσιάστρια ειδήσεων και ρεπόρτερ. Ανεξάρτητα από το πόσο διάσημος είσαι στην τηλεόραση, εξακολουθείς να είσαι υπάλληλος του ιδιοκτήτη ενός καναλιού, ο οποίος είναι επιχειρηματίας και δεν γνωρίζει καν το αλφάβητο της δημοσιογραφίας. Έτσι είναι σαν να βάζεις ένα άλογο μπροστά στο κάρο. Από την άλλη πλευρά, η δικηγορία είναι επάγγελμα των Λόρδων και δεν είσαι υπάλληλος κανενός. Εάν γνωρίζεις τον νόμο, γνωρίζεις τα γεγονότα και γνωρίζεις τον δικαστή, είσαι ένας καλός δικηγόρος που μπορεί να κάνει πολλά για τη βελτίωση της κοινωνίας ως μέρος του πιο πολιτισμένου επαγγέλματος.

Ως δημοσιογράφος αναζητάτε την αλήθεια. Ως δικηγόρος αυτό είναι πάντα εφικτό, ακόμα και όταν ο πελάτης δεν είναι αθώος;

Ναι, είναι σωστό ότι ένας δημοσιογράφος αναζητά την αλήθεια, αλλά δυστυχώς υπάρχουν τόσα πολλά περιστατικά που δεν μπορούσα να πω ποια ήταν η αλήθεια, μόνο λόγω της πολιτικής του καναλιού ενημέρωσης και μάλιστα “κόπηκα από τον αέρα” δύο φορές, όταν έκανα ερώτηση σε ένα μέλος της εθνοσυνέλευσης κατά της πολιτικής του ειδησεογραφικού καναλιού, για το οποίο δούλευα.
Λοιπόν, ναι με τη δικηγορία πρέπει να είσαι δίκαιος με τη δουλειά και τον πελάτη σου, ακόμη κι αν δεν είναι αθώος, αλλά αν μιλάμε για τη συνείδησή μας, είναι πάντα η επιλογή σου να αποφασίσεις, εάν θέλεις να πάρεις μια υπόθεση ενός συγκεκριμένου πελάτη ή όχι. Δεν έχεις καμία πίεση και κάνεις τα πάντα με ελεύθερη βούληση. Πάντα προτιμώ να επιλέγω το σωστό, γιατί η επιλογή του σωστού μονοπατιού είναι τόσο δύσκολη, αλλά με τόσο όμορφο προορισμό στο τέλος.

Ως παρουσιάστρια ποιο ήταν το πιο δύσκολο νέο που έπρεπε να μεταδώσετε; Είναι εύκολο να παραμείνει κάποιος ήρεμος, όταν μιλά για πόλεμο ή τρομοκρατία;

Ως δημοσιογράφος, η πιο δύσκολη ειδήση που έπρεπε να μεταδώσω ήταν η υπόθεση της Asia Bibi στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν*. Είχα να αντιμετωπίσω τόσες πολλές απειλές για τη ζωή μου μετά την παρουσίαση της απόφασης και τη μετάδοση ζωντανά στο Facebook. Κακοποιήθηκα από ανθρώπους που ήταν αντίθετοι στην απόφαση της αθωώσής της. Τα social media μου ήταν γεμάτα  υβριστικά μηνύματα και μηνύματα εκφοβισμού.

Αισθάνεστε ασφαλής;
Για να είμαι ειλικρινής, όχι!

Ως δικηγόρος ποιες είναι οι περισσότερες περιπτώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε;

Αντιμετωπίζω όλα τα είδη αστικών υποθέσεων, οικογενειακά θέματα, εγκλήματα, ηλεκτρονικά εγκλήματα, οικονομικά, υποθέσεις κατά των ουσιών.

Φέτος ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση στην Ελλάδα σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και την παρενόχληση. Πώς είναι τα πράγματα στη χώρα σας; Είναι συχνή η ενδοοικογενειακή βία; Υπάρχουν οργανισμοί για να βοηθήσουν τα άτομα που το χρειάζονται;

Λοιπόν, για να είμαι ειλικρινής, η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει στη χώρα μου όπως και τις άλλες χώρες, αλλά όχι μόνο σε γυναίκες αλλά και σε νεαρά αγόρια και κορίτσια. Αυτή την εβδομάδα δημοσιεύτηκε ένα βίντεο για έναν «Μουφτή» (ιερατικός βαθμός του ισλάμ) που βίαζε μαθητή του, ένα νεαρό αγόρι που σπουδάζει στη Madrissa (σχολή θρησκευτικής εκπαίδευσης).
Ναι, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, αλλά η απόλυτη ανάγκη είναι να ευαισθητοποιήσουμε το μυαλό των ανθρώπων μας και να δώσουμε αυτοπεποίθηση στις γυναίκες, τα νεαρά κορίτσια και τα αγόρια να βγουν μπροστά και να μην εκβιαστούν από κανέναν. Η εκπαίδευση, η ελευθερία του λόγου και η ελευθερία της έκφρασης μπορούν να τους φέρουν μόνο την αυτοπεποίθηση.

Σας πλησιάζουν γυναίκες για να σας ζητήσουν βοήθεια;

Ναι, τόσες πολλές γυναίκες με πλησίασαν κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μου, της παρουσίασης των ειδήσεων και ακόμη περισσότερο στο δικηγορικό γραφείο, αλλά αυτό που έχω νιώσει μέχρι τώρα είναι ότι φοβούνται για την τιμή τους. Γι ‘αυτό και μετά τη συμβουλευτική καθοδήγηση, τέτοιου είδους γυναίκες δεν επικοινωνούν ποτέ ξανά μαζί μου. Αυτό που θα ήθελα να τους προτείνω είναι να μένουν αμετακίνητες μέχρι την τελευταία ανάσα της ζωής τους, έως ότου τούς αποδοθεί δικαιοσύνη.

Οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ισότιμα ​​στον επαγγελματικό τομέα;
Όχι, οι γυναίκες δεν έχουν ίση μεταχείριση.

Πόσο δύσκολη είναι η ζωή στο Πακιστάν μετά τον COVID; Έχετε επιστρέψει στην κανονική ζωή;

Το Πακιστάν προσπαθεί, όσο μπορεί, για να φτάσει στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. Ο πρωθυπουργός μας καταβάλλει τόσες πολλές προσπάθειες ως ενεργητικός και έντιμος πρωθυπουργός, αλλά φυσικά ο Covid-19 έχει φέρει καταστροφικές αλλαγές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και την Ασία. Το Πακιστάν θα πάρει λίγο χρόνο για να φτάσει στην κανονική ζωή.

Ποιο βιβλίο άλλαξε τον τρόπο σκέψης σας;

Μμμ, διαβάζω μυθιστορήματα κυρίως επειδή, ενώ είμαι αγωνίστρια, ενεργητική και προσανατολισμένη στην καριέρα γυναίκα, είμαι μια ποιητική ψυχή με μυαλό πολεμιστή. Τόσο η δημοσιογραφία όσο και η δικηγορία είναι σκληρά επαγγέλματα, οπότε για να έχω λίγη ζωή σε αυτό, μου αρέσει να διαβάζω ρομαντικά μυθιστορήματα. Τhe fault in our stars, Bared to you και Safe Haven είναι τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα όλων των εποχών.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Λοιπόν, είμαι ένα απρόβλεπτο κορίτσι που μοιάζει με ανεξέλεγκτο κύμα ωκεανού, που δεν θέλει να γίνει τραγουδίστρια, αλλά θέλει να τραγουδά. Κάνω ό, τι μου αρέσει και μου αρέσει η νεότητα, αλλά το μόνο που θέλω να κάνω είναι να φέρω αλλαγή στα μυαλά και τις σκέψεις της κοινωνίας μου. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν τόσα πολλά πράγματα για τη χώρα μου, να την οικοδομήσουν οικονομικά και πολιτικά. Ελπίζω ότι οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης μπορούν να μας κάνουν να σταθούμε στα πόδια μας .


* H Asia Bibi είχε καταδικαστεί σε θάνατο και είχε φυλακιστεί με την κατηγορία της προσβολής του προφήτη Μωάμεθ, μετά από καβγά με δύο γυναίκες το 2009

Η ανάρτηση αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Καρολάιν, που δολοφονήθηκε στις 11 Μαΐου 2021 και σε όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που κακοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν. Με την ελπίδα να καταφέρουμε κάποια στιγμή να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο, από αυτόν που γνωρίσαμε εμείς…

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Comments are closed.