/ Συναντήσεις / Ε.Αποστολίδη:Η…βραβευμένη νέα γενιά των Τεχνών

Ε.Αποστολίδη:Η…βραβευμένη νέα γενιά των Τεχνών

mara on February 24, 2015 - 10:04 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Είναι μόνο 20 χρόνων και αποτελεί μία από τις περιπτώσεις εκείνες των νέων που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Το Συναπάντημα συνομιλεί με την Ελεονώρα Αποστολίδη, τη νεαρή μουσικό που πρόσφατα απέσπασε το χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ταλέντων στη Νέα Υόρκη και σας παρουσιάζει μια συνέντευξη που αποδεικνύει ότι η ενασχόληση με την Τέχνη, κάνει το άτομο σεμνό, ρομαντικό και γοητευτικά διεκδικητικό.

 

apostolidi_03

Συναπάντημα: Ποιά είναι η πρώτη εικόνα που θυμάσαι και σε οδήγησε να μάθεις πιάνο;

Ελεονώρα Αποστολίδη: Ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με το πιάνο όταν ήμουν 3,5 χρονών.  Λόγω  του νεαρού της ηλικίας μου, οι λόγοι για τους οποίους με γοήτευσε η κλασσική μουσική και κατά κύριο λόγο το πιάνο, δεν είναι καθαροί στη μνήμη μου. Σύμφωνα όμως με τις αφηγήσεις των γονιών μου, δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιρνα τις παρτιτούρες της μητέρας μου από τη βιβλιοθήκη και προσποιούμουν ότι τις εκτελούσα…

Συναπάντημα: Η μητέρα σου είναι μουσικός;

Ελεονώρα Αποστολίδη: Η μητέρα μου ούσα καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας»,  έπαιξε θετικό ρόλο στην εκκίνηση του «ταξιδιού» μου αυτού με την κλασσική μουσική.

Σ: Γεννήθηκες στην Πρέβεζα. Πόσο δύσκολο είναι στην Ελλάδα να κάνεις καριέρα, όταν ασχολείσαι με την κλασσική μουσική και γενικότερα ως μουσικός;

Ε.Α.: Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχει δοθεί η βαρύτητα που θα έπρεπε στην κλασσική μουσική μέσω των σχολείων και της οικογένειας, επηρεάζοντας αρνητικά τις νέες γενιές, οι οποίες αντιμετωπίζουν το είδος αυτό της μουσικής ως ξένο. Την προσπάθεια, λοιπόν, ενός μουσικού που θα ήθελε να κάνει καριέρα στην Ελλάδα θα τη χαρακτήριζα δύσκολη, ιδιαίτερα όταν υπάρχει  έλλειψη σταθερού κοινού που είναι λάτρης του είδους.

apostolidi_02

Σ: Είσαι μόλις 20 ετών και απέσπασες το Χρυσό Μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Χαρισματικών Μουσικών της Νέας Υόρκης «AADGT: International Young Gifted Musicians Festival. Passion of Music 2015». Τι σημαίνει για σένα αυτή η βράβευση και τι ελπίζεις για την πορεία σου στον χώρο; Πόσο θα σε βοηθήσει;

Ε.Α.: Το χρυσό μετάλλιο στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Χαρισματικών Μουσικών της Νέας Υόρκης «AADGT»,  είναι για εμένα μία επιβράβευση των κόπων και των θυσιών που έχω κάνει τόσα χρόνια, αλλά παράλληλα και ένα μεγάλο κίνητρο προκειμένου να θέσω νέους και  υψηλότερους στόχους. Ελπίζω ότι η βράβευση αυτή θα επηρεάσει ενεργά την ανοδική μου πορεία μέσα στον χώρο αυτό με καινούριες συνεργασίες.

Σ: Η διεθνής καριέρα ξεκινάει για σένα από αυτή τη βράβευση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας AADGT. Στο εξωτερικό αναγνωρίζονται οι αξίες και είναι περισσότερες οι ευκαιρίες, από την άλλη είναι μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός. Πόσο εύκολο είναι να διαπρέψεις έξω; 

Ε.Α.: Σαφώς οι ευκαιρίες στο εξωτερικό είναι περισσότερες, άλλωστε θα έλεγα  ότι ο κόσμος της κλασσικής μουσικής φημίζεται για τον μεγάλο «ανταγωνισμό». Συνεπώς, είτε βρισκόμουν εντός είτε εκτός της χώρας μου, πάντα θα συναντούσα δυσκολίες.

apostolidi_04

Σ: Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ελλάδα ή θεωρείς ότι η πορεία σου πλέον διαγράφεται στο εξωτερικό;

Ε.Α.: Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πάρω μία απόφαση τέτοιου είδους. Στόχος μου, προς το παρόν, είναι να συνεχίσω και να ολοκληρώσω τις σπουδές μου, ώστε να έχω όσο το δυνατόν περισσότερα εφόδια για το μέλλον.

Σ: Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τη μουσική και λόγω της κρίσης απογοητεύονται. Τι θες να τα συμβουλεύσεις;

Ε.Α.: Κατανοώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση αυτή τη στιγμή, όμως σε καμία περίπτωση  η κρίση  δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα αυτών των παιδιών. Αντιθέτως, θα τα συμβούλευα ακόμη περισσότερη επιμονή και αφοσίωση, μέχρι να επιτύχουν τον στόχο τους. Η μουσική και γενικότερα ο χώρος της Τέχνης είναι ένα «ταξίδι» γεμάτο με πολλές απολαύσεις!

Σ: Τα προηγούμενα χρόνια, όταν δεν ζούσαμε στη σκιά της κρίσης, όλα έρχονταν πιο εύκολα και ίσως οι νέοι δεν είχαν μάθει να αγωνίζονται. Θεωρείς ότι η γενιά σου που θεωρείται «άτυχη» γενιά- επειδή παλεύει για το μέλλον- είναι κατά βάθος τυχερή, γιατί στην προσπάθειά της για κάτι καλύτερο, διαπρέπει;

Ε.Α.: Δεν ξέρω αν πρέπει να χαρακτηρίσω τη γενιά μου τυχερή ή άτυχη. Στη ζωή μας όλοι χρειάζεται να παλέψουμε για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε και επιθυμούμε. Είναι απολύτως λογικό αυτό που κάνω εγώ και όλα τα παιδιά της ηλικίας μου. Τώρα, αν πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι όροι, αυτό γίνεται πάντα ανάλογα με την εποχή. Ένα μόνο ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες διακρίθηκαν και στο παρελθόν στα δύσκολα, ίσως γιατί δεν μας αρέσουν τα εύκολα και τα έτοιμα…

apostolidi_07

Σ: Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνεις από Ελλάδα; Τι θα σου λείψει πιο πολύ, αν μείνεις μόνιμα στο εξωτερικό;

Ε.Α.: Αισθάνομαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα και που μπόρεσα να προσφέρω και εγώ κάτι σε αυτή τη χώρα, έστω και με αυτή τη διάκριση. Με αυτή μου την επιτυχία άτομα -τόσο από το στενό οικογενειακό μου περιβάλλον, όσο και άγνωστοι- δεν έπαψαν ούτε λεπτό μέσω μηνυμάτων να μου δείχνουν τη χαρά και την αγάπη τους. Σε περίπτωση που παραμείνω στο εξωτερικό, θα μου λείψει η οικογένειά μου και οι φίλοι μου που στάθηκαν δίπλα μου όλο αυτό τον καιρό και η καταπληκτική, βέβαια, μαγειρική της γιαγιάς μου.

Σ: Ποιο είναι το αγαπημένο σου μουσικό κομμάτι;

Ε.Α.: Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια είναι η 3η Συμφωνία- Eroica του L.v.Beethoven, καθώς κάθε φορά που την ακούω με συνεπαίρνει το πλήθος των συναισθημάτων που δημιουργούν οι μουσικοί της ορχήστρας και γίνομαι ένα με αυτούς.

apostolidi_06

Σ: Σου έχει συμβεί σε κάποια συναυλία να σε συγκινήσει τόσο πολύ το κοινό, που να μη μπορείς να παίξεις;

E.A.: Κάθε φορά που δίνω μία συναυλία το χειροκρότημα του κόσμου στο τέλος της είναι αυτό που μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω αυτό που κάνω, αλλά παράλληλα μου προκαλεί και συγκίνηση. Χαρακτηριστική ήταν η συναυλία που έδωσα τον Νοέμβριο στο Purchase College στη Νέα Υόρκη στα πλαίσια ενός «Μαραθώνα»  με έργα του F. Schubert. Το δυνατό χειροκρότημα και οι φωνές που ακούστηκαν από το κοινό, αμέσως μετά την τελευταία συγχορδία που έπαιξα, με έκαναν να νιώσω απερίγραπτη χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση.

apostolidi_08

————————————————————————————————

Αγαπημένο Συναπάντημα:

Το πρόσωπο που με επηρέασε περισσότερο στη μουσική μου πορεία είναι ο κ. Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, ο οποίος υπήρξε καθηγητής μου μέχρι να φύγω για τη Νέα Υόρκη. Από το πρώτο μάθημα που είχα μαζί του σε ηλικία 14 χρονών στα πλαίσια ενός σεμιναρίου, με εντυπωσίασε η γνώση του πάνω στη μουσική και η δεξιοτεχνία του με αποτέλεσμα να πάρω την καθοριστική απόφαση να ασχοληθώ με το πιάνο επαγγελματικά.

Παίζεις κάποιο άλλο μουσικό όργανο;

Όχι, παίζω μόνο πιάνο.

Ασχολείσαι με κάποιο άλλο είδος Τέχνης;

Ασχολούμαι αποκλειστικά με την εκτέλεση μουσικών έργων.

Αγαπημένη γωνιά του σπιτιού: 

Το σαλόνι, γιατί είναι ένας χώρος στον οποίο μαζευόμαστε κάθε βράδυ με τους γονείς μου και συζητάμε τα νέα της ημέρας.

apostolidi_01

———————————————————————————————-

Η συνέντευξη αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη ενός σπουδαίου φίλου, αξιόλογου και δραστήριου ιερέος και πιστού αναγνώστη του Συναπαντήματος-του πατρός Αβραάμ Αποστολίδη, ο οποίος εκοιμήθη στις 19 Φεβρουαρίου 2015, σε ηλικία 39 ετών.

————————————————————————————————-

Φωτογράφος: Βαγγέλης Γιωτόπουλος/ από το προσωπικό αρχείο της Ελεονώρας Αποστολίδη

Διαβάστε επίσης:

Peter Watson: Ο… τυχερός πολυβραβευμένος συγγραφέας: http://www.sinapantima.gr/?p=4294

Alan Attwood: Ο εκδότης του περιοδικού των αστέγων της Αυστραλίας http://www.sinapantima.gr/?p=3254

David Sinclair: Παράταση ζωής…Το θαύμα που υπόσχεται η Γενετική http://www.sinapantima.gr/?p=502

Αυξέντιος Καλανγκός: Η Φιλανθρωπία συναντά την Επιστήμη σκορπίζοντας παιδικά χαμόγελα http://www.sinapantima.gr/?p=587

Μ. Τσαρούχα: «Το μεγαλύτερο δώρο στον άνθρωπο είναι η επιλογή»  http://www.sinapantima.gr/?p=4196

Γ.Σαλαβόπουλος: Τα θετικά της κρίσης στον τομέα των επιχειρήσεων http://www.sinapantima.gr/?p=3738

Pam Grout: Η διάσημη συγγραφέας που μας καλεί να πιστέψουμε στα θαύματα http://www.sinapantima.gr/?p=2227

 

6 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments
 • March 2, 2015

  Βέβαια θα κάνει καριέρα η κοπέλα, αφού κυρίως στο εξωτερικό προωθούνται τα σωστά πρότυπα. Η σοβαρότητα, το ταλέντο και όχι μόνο η εμφάνιση!

  Σ.Μ.
  Reply
 • March 2, 2015

  τι καταπληκτικό site που έχετε! Διαβάζω πάντα τα άρθρα σας!

  Καίτη
  Reply
 • March 6, 2015

  Συγχαίρω την κοπέλα για το ήθος και τη σεμνότητά της

  Αnnie
  Reply
 • March 6, 2015

  Αυτούς τους νέους έπρεπε να προβάλλουν όλα τα μέσα. ευτυχώς, Συναπάντημα, που εσύ ξέρεις και κάνεις τη διαφορά!

  Πάτροκλος
  Reply
 • March 6, 2015

  άλλη μια πολύ καλή συνέντευξή σας! πολύ αξιόλογη σελίδα!!!

  ένας αναγνώστης
  Reply
 • March 6, 2015

  Η μουσική και ο υπέροχος κόσμος της…

  Τένια Λ.
  Reply