/ Προτάσεις / Ρώμη: Η αιώνια πόλη μας αποκαλύπτεται…

Ρώμη: Η αιώνια πόλη μας αποκαλύπτεται…

mara on May 25, 2015 - 09:00 in Προτάσεις
5 (100%) 1 vote

Την πρώτη φορά που ετοιμαζόμουν για τον γύρο της Ιταλίας, ένας φίλος μου- που σπούδαζε εκεί- μου είπε «λένε πως μία από τις ευχές που κάνουν όλοι στη Fontana di Τrevi στη Ρώμη, είναι να την επισκεφτούν και πάλι». Έτσι και εγώ το ευχήθηκα και έκτοτε επιστρέφω συχνά όχι μόνο σε αυτή την πόλη, αλλά γενικά σε αυτή τη χώρα, την Ιταλία, που είναι ο αγαπημένος μου προορισμός και για έναν περίεργο λόγο τη νιώθω δεύτερη πατρίδα μου.

Ρώμη: Η πρωτεύουσα της Ιταλίας, που για πολλούς λόγους έχει χαρακτηριστεί «η αιώνια πόλη». Ιστορικής σημασίας μνημεία, ανεπανάληπτα έργα στους τομείς του Πολιτισμού, των Γραμμάτων, της Τέχνης, της Επιστήμης και ταυτόχρονα μια σύγχρονη πόλη που καλωσορίζει όλους τους επισκέπτες σε ένα μαγευτικό, ρομαντικό τοπίο. Είναι έκτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα σε πληθυσμό, μετά το Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και την Αθήνα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τη Ρώμη την περπάτησα μέχρι το σημείο που βγήκα από τα όρια του χάρτη και τα πόδια μου έβγαλαν τόσες φουσκάλες, που αν έμενα πάνω από 10 μέρες, δεν θα υπήρχε παπούτσι να μπορώ να φορέσω. Τα αξιοθέατα πολλά, ο κόσμος φιλικός και ο καιρός, ακόμα και όταν βρέχει και κάνει κρύο, τόσο γνώριμα υποφερτός…

Κάνοντας έναν προγραμματισμό, θεωρώ ότι έξι με επτά μέρες είναι αρκετές να γυρίσετε τα βασικά σημεία της πόλης. Πέρα από τα κόκκινα τουριστικά λεωφορεία, που σας λέω πάντα ότι είναι μια σύντομη γνωριμία με την πόλη, μην παραλείψετε να ενημερωθείτε για την κάρτα ROMA PASS. H κάρτα αυτή σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε έκπτωση σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τρεις μέρες, (λαμβάνοντας υπ’ όψιν ως αρχή την ώρα της πρώτης χρήσης). Επίσης, έχετε δωρεάν είσοδο στα δύο πρώτα μουσεία που θα επισκεφθείτε. Προτιμήστε αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, όπως το Κολοσσαίο, για να γλιτώσετε τις τεράστιες ουρές με την πολύωρη αναμονή.  Υπάρχει και η κάρτα ROMA PASS 48 Hours. Μπορείτε να την προμηθευτείτε και μέσω ίντερνετ και γενικά να δείτε τι προσφέρει. Η κάρτα Archeologia Card έχει ισχύ επτά ημερών και σας προσφέρει δωρεάν είσοδο στα ακόλουθα:  Palazzo Massimo, Palazzo Altemps, Crypta Balbi, Terme di Diocleziano, Colosseum, the Palatine, Terme di Caracalla, Villa dei Quintili, Mausoleum di Cecilia Metella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ιστορία: Η μυθολογία αναφέρει ότι ο Ρωμύλος ίδρυσε την πόλη και σκότωσε τον αδερφό του Ρέμο, για να γίνει ο πρώτος βασιλιάς της. Από τον 8ο αιώνα π.Χ.- όπου υπάρχουν τα πρώτα δείγματα αρχαίου οικισμού- μέχρι σήμερα, η ιστορία αυτής της πόλης είναι σπουδαία. Καλό είναι να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το ιστορικό κέντρο της, όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα αξιοθέατα, (από το 1980 έχει μπει στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO).

Αξιοθέατα:

Κολοσσαίο/ Colosseum:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα από τα πιο γνωστά μνημεία παγκοσμίως. Πιθανώς, πήρε το όνομά του από το κολοσσιαίο χάλκινο άγαλμα του Νέρωνα που βρισκόταν κοντά στο μνημείο, το οποίο στην πραγματικότητα ονομαζόταν Anfiteatro Flavio, το αμφιθέατρο των Φλαβίων, της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται επί Βεσπασιανού και ολοκληρώθηκε το 80 αιώνα π.Χ. από τον γιο του Τίτο. Το κτίριο αυτό σχεδιάστηκε για μάχες μεταξύ μονομάχων και ζώων και για θεάματα με εξωτικά και άγρια ζώα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Το εσωτερικό του

Είχε τέσσερις ορόφους. Οι τρεις πρώτοι αποτελούνταν από 80 καμάρες και ο τέταρτος από παράθυρα. Στο τέλος της κατασκευής του, τοποθετήθηκε ένα ξύλινο στήριγμα, όπου τοποθετούσαν μουσαμά για να προστατεύουν τους θεατές από τον ήλιο ή τη βροχή.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αν δεν έχετε κάποια από τις κάρτες που αναφέρθηκαν προηγουμένως, για να αποφύγετε την τεράστια ουρά στα εκδοτήρια εισιτηρίων, μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας είτε τηλεφωνικώς στο: +39 060608, είτε μέσω της ιστοσελίδας: www.coopculture.it.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Η Ρωμαϊκή αγορά

Fontana di Trevi:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το σιντριβάνι των τριών δρόμων, (που καταλήγουν σε αυτό). Θυμάμαι την πρώτη φορά που νύχτα αντίκρισα το σιντριβάνι αυτό βγαίνοντας από ένα στενό δρομάκι, ένιωσα να κόβεται η αναπνοή μου από το υπέροχο αυτό θέαμα. Το πρωί είναι επίσης ωραίο, αλλά αν σας πιέζει ο χρόνος και δεν προλαβαίνετε να το επισκεφθείτε δύο φορές, γνώμη μου είναι να προτιμήσετε τη νύχτα.

Η περίφημη κρήνη, λοιπόν, ξεκίνησε από τον Nicola Salvi το 1732 και ολοκληρώθηκε το 1762 από τον Giuseppe Pannini. Τροφοδοτείται από ένα από τα παλαιότερα υδραγωγεία το Acqua Vergine και απεικονίζει έναν Ωκεανό μέσα σε ένα κέλυφος, που έχει σχήμα άρματος με επικεφαλής τον Τρίτωνα, (γιο του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης-θεό της θάλασσας που κατοικούσε στον βυθό και ήταν μισός άνθρωπος και από τη μέση και κάτω είχε ουρά). Μπείτε στο κλίμα και τη μαγεία της θετικής ενέργειας και πετάξτε ένα νόμισμα για να κάνετε μια ευχή. Αν βρείτε κάποιο ντόπιο ή ξεναγό, θα σπεύσουν να σας διευκρινίσουν ότι το νόμισμα πρέπει να το πετάξετε με το δεξί σας χέρι πίσω από τον αριστερό σας ώμο και για να είστε σίγουροι ότι θα βγουν οι ευχές σας, θα πρέπει να ρίξετε περιττό και όχι ζυγό αριθμό νομισμάτων. Μάλιστα, στους ελεύθερους συμβουλεύουν να ευχηθούν να βρουν τον έρωτα στην Ιταλία και να ρίξουν τρία νομίσματα για αυτό τον σκοπό, για να ηχήσουν οι καμπάνες της εκκλησίας άμεσα… Η πιο συχνή ευχή είναι να επιστρέψετε στη Ρώμη κάποια στιγμή, που στη δική μου την περίπτωση πραγματοποιήθηκε.  Οι Ιταλοί- στις επίσημες ιστοσελίδες με οδηγίες για τους τουρίστες- αναφέρουν ότι στο σιντριβάνι αυτό γυρίστηκε η χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας  «La Dolce Vita», όπου η ηθοποιός Anita Ekberg, εντυπωσιακή μέσα στο μακρύ μαύρο φόρεμά της, φωνάζει στον Marcello Mastroianni, «Marcello, έλα εδώ», καθώς βρέχεται.

Οι τελευταίες έρευνες που διάβασα για το ποσό που υπολογίζουν ότι συγκεντρώνεται την ημέρα από τα νομίσματα των ευχών, αναφέρουν  2.000-3.000 ευρώ, δεν είναι όμως πρόσφατες. Αυτά τα χρήματα υποτίθεται ότι προορίζονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορα ρεπορτάζ με πιο χαρακτηριστικό το 2011, όταν κρυφή κάμερα εντόπισε έναν άνδρα να αφαιρεί συστηματικά νομίσματα από το σιντριβάνι.

Στο σημείο αυτό θα σας πλησιάσουν κάποιοι -αυτοαποκαλούμενοι- φωτογράφοι να σας προτείνουν να σας βγάλουν με τη μηχανή τους φωτογραφία με θέα το αξιοθέατο. Ανάμεσά τους υπάρχουν και κάποιοι που πραγματικά δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, οι φωτογραφίες που βγάζουν τη νύχτα είναι χωρίς το απαραίτητο φόντο, κάποιοι ζητάνε πολλά χρήματα και θα σας συμβούλευα να είστε προσεκτικοί. Αν δείτε να βγάζουν πριν από εσάς σε κάποιους άλλους καλές φωτογραφίες, διαπραγματευτείτε την τιμή.

Πάνθεον:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπείτε μέσα, σταθείτε στο κέντρο και κοιτάξτε ψηλά. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από την κορυφή του θόλου, ένα κυκλικό άνοιγμα εννέα μέτρων, αφήνει τις αχτίνες του ήλιου να λούσουν κυριολεκτικά το εσωτερικό του και δίνουν μια υπέροχη αίσθηση στον χώρο. Το Πάνθεον, όπως το λέει το όνομά του, είναι ένα μνημείο αφιερωμένο σε όλους τους θεούς. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδριανό- μεταξύ 118 και 125 μ.Χ.- πάνω στα ερείπια παλαιότερου ναού. Το 609 καθιερώθηκε ως χριστιανική εκκλησία με το όνομα Santa Maria ad Martyres. Εκεί είναι θαμμένος ο σπουδαίος καλλιτέχνης της ύστερης Αναγέννησης και αρχιτέκτονας Ραφαήλ, (Rafaello Sanzio, 14831520).

Καπιτώλιο/ Campidoglio:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παρά το ότι είναι ο χαμηλότερος και ο μικρότερος σε έκταση από τους επτά λόφους της Ρώμης, εν τούτοις το Καπιτώλιο σχετίζεται με τις πιο σημαντικές στιγμές από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη πολιτική σκηνή και θρησκευτική ζωή στη Ρώμη. Ανεβαίνοντας μια πολύ όμορφη σκάλα, φθάνετε λοιπόν στην πλατεία michelangiolesca, η οποία φιλοξενεί δύο δίδυμα κτίρια, (το Palazzo dei Conservatori και το Palazzo Nuovo). Εδώ στεγάζονται το Μουσείο του Καπιτωλίου και τα γραφεία του δημάρχου της Ρώμης.

La scalinata Trinita dei Monti:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα από τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης της πόλης. Αποτελεί μια αριστουργηματική κατασκευή του 18ου αιώνα. Χτίστηκε μεταξύ 1723 και 1726 από τον αρχιτέκτονα Francesco De Sanctis. Αποτελείται από 11 ράμπες, η καθεμιά έχει 12 σκαλοπατάκια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια σειρά από κιγκλιδώματα συνοδεύει τις ράμπες, για να μην είναι μονοκόμματες οι σκάλες και να λειτουργεί ως σημείο στάθμευσης και απόλαυσης του τοπίου. Αυτή η κατασκευή για μια περίοδο ένωνε το κομμάτι της πόλης, όπου το είχαν καταλάβει οι Γάλλοι με την περιοχή ακριβώς από κάτω, που ήταν ισπανική αποικία. Αφού ανέβετε τα σκαλοπάτια, βρίσκεστε μπροστά στην εκκλησία Trinità dei Monti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piazza di Spagna:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κατεβαίνοντας τη scalinata Trinita dei Monti, βρίσκεστε στη γνωστή Piazza di Spagna. Οι Ιταλοί τη θεωρούν κέντρο της πολιτιστικής και τουριστικής ζωής της Ρώμης και αν αναλογιστούμε ποιοι έζησαν σε αυτή τη γειτονιά και πόσοι δραστηριοποιήθηκαν επιχειρηματικά, μάλλον έχουν δίκιο. Διάσημοι ποιητές όπως οι: John Keats  και Percy Bysshe Shelley έζησαν στην περιοχή και δεν είναι τυχαίο ότι σχεδιαστές της υψηλής μόδας όπως Gucci, Bulgari και Valentino επέλεξαν να τοποθετήσουν ακριβώς έξω από την πλατεία τη ναυαρχίδα των καταστημάτων τους. Τον Φεβρουάριο του 2015 τα διεθνή μέσα ενημέρωσης απασχόλησε η είδηση πως Ολλανδοί χούλιγκαν, που έφθασαν στην πόλη για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα, προκάλεσαν πολλές φθορές στο ιστορικό σιντριβάνι του 17ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Gian Lorenzo Bernini, (1598-1680).

Piazza Navona:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σίγουρα θα πρέπει να πιείτε το καφεδάκι σας σε μία από τις πολλές υπαίθριες καφετέριες της πλατείας που οι Ιταλοί τη χαρακτηρίζουν ως την πιο κομψή και γεμάτη χαρά, ίσως επειδή σε αυτή συχνάζουν ντόπιοι και τουρίστες και της δίνουν ζωή όλο τον χρόνο. Στην αρχαιότητα εδώ γίνονταν αθλητικοί αγώνες και διαγωνισμοί κάθε είδους. Σήμερα εδώ θα βρείτε πλανόδιους ζωγράφους, καταπληκτικούς καλλιτέχνες που σε μερικά μόνο λεπτά μπορούν να σας σχεδιάσουν. Πρόκειται για άτομα που σου δίνουν την αίσθηση ότι έχουν μαγικά χέρια. Αν είστε τυχεροί, θα πετύχετε έναν-κορυφαίο-κατά τη γνώμη μου ζωγράφο, που ασχολείται με καρικατούρες. Μπορεί σε ελάχιστα λεπτά να σχεδιάσει ένα σκίτσο σας με τον πιο όμορφο και χιουμοριστικό τρόπο. Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η πλατεία γεμίζει με φώτα και πάγκους γεμάτους γλυκά, έργα τέχνης και διάφορα αντικείμενα. Η αγορά παραμένει στην πλατεία μέχρι τις 6 Ιανουαρίου.

Αναζητήστε να δείτε το σιντριβάνι των ποταμών –Fontana dei Fiumi- και την εκκλησία Sant’Agnese in Agone, (αγία Αγνή σε αγωνία).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Η εκκλησία και ακριβώς μπροστά το σιντριβάνι

Το σιντριβάνι βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του Gian Lorenzo Bernini. Οι τέσσερις ανθρώπινες μορφές που αναδύονται από ένα τοπίο με βράχους και σπηλιές συμβολίζουν τα μεγάλα ποτάμια των τεσσάρων ηπείρων, τα γνωστά εκείνη την εποχή: ο Νείλος, ο Γάγγης, ο Δούναβης και ο Rio de la Plata. Μερικοί άνθρωποι είπαν ότι το άγαλμα που απεικονίζει τον Νείλο κρύβει τα μάτια του να μη δει την εκκλησία της Αγίας Αγνής σε αγωνία του Francesco Borromini, που ήταν ο μεγάλος αντίπαλος του Bernini. Στην πραγματικότητα, η χειρονομία είναι ένας υπαινιγμός για την τότε άγνωστη πηγή του Νείλου. Η κρήνη, εξάλλου, ολοκληρώθηκε πριν χτιστεί η εκκλησία.

Vittoriano:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ένα ομολογουμένως από τα πιο επιβλητικά μνημεία. Αντικρίζοντάς το, καταλαβαίνουμε αυτό που ήθελαν οι Ρωμαίοι, να προκαλέσουν δέος με το μεγάλο μέγεθος. Όταν πέθανε ο Vittorio Emanuele II, το 1878 αποφασίστηκε να γίνει ένα μνημείο για τον Πατέρα του Έθνους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το 1880 έγινε ένας διαγωνισμός για το ποιος θα αναλάβει το έργο. Ο Γάλλος Nénot που κέρδισε, δεν ακολούθησε το στάδιο εκτέλεσης του έργου και το 1882 έγινε και πάλι διαγωνισμός με συμμετέχοντες μόνο Ιταλούς σχεδιαστές αυτή τη φορά. Οι διαγωνιζόμενοι είχαν ένα έτος για να παραδώσουν το έργο. Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν ήταν 98 και από τις τρεις που επιλέγηκαν για την τελική φάση, η Βασιλική Επιτροπή ψήφισε ομόφωνα τον νεαρό αρχιτέκτονα Giuseppe Sacconi. Από το 2007 που εγκαινιάστηκαν οι ανελκυστήρες, μπορείτε να φθάσετε στο υψηλότερο σημείο, όπου θα απολαύσετε μια πανοραμική θέα της Ρώμης σε 360 °.

Palatino:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στην Αινειάδα, το επικό ποιήμα του Ρωμαίου ποιητή Βιργιλίου, Έλληνες με την καθοδήγηση του Ευάνδρου και του γιου του Παλλάδα, φθάνουν σε έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης, τον λόφο Palatino. Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία στον λόφο αυτό γεννήθηκαν τα δίδυμα αδέρφια Ρωμύλος και Ρέμος, οι μετέπειτα ιδρυτές της Ρώμης που θήλασε και μεγάλωσε μια λύκαινα. Ο λόφος αυτός που αργότερα έγινε κήπος της οικογένειας Farnese, ήταν πάντα το έμβλημα της άρχουσας τάξης της περιοχής. Η πλούσια βλάστηση κάνει τον λόφο ακόμα πιο ωραίο.

Η Βασιλική της Santa Maria Maggiore:

rome_62 Πηγή συγκεκριμένης φωτογραφίας: en.wikipedia.org

Μία από τις καλύτερα διατηρημένες ρωμαϊκές εκκλησίες, αφιερωμένες στην Παναγία. Βρίσκεται στον λόφο Esquilino και είναι ο μόνος ναός που παρά τις διαδοχικές προσθήκες, έχει διατηρήσει την παλαιοχριστιανική δομή. Η ιστορία σχετικά με την ίδρυση της εκκλησίας αυτής λέει ότι ο πλούσιος πατρίκος Giovanni με τη γυναίκα του, επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά, αποφάσισαν να αφιερώσουν έναν ναό στην Παναγία. Τη βραδιά μεταξύ Δευτέρας 4 Αυγούστου και Τρίτης 5 Αυγούστου 352 μ.Χ. εμφανίστηκε η Παναγία στο όνειρό του, λέγοντας ότι ένα θαύμα θα τους υποδείξει σε ποιο σημείο να κτίσουν την εκκλησία. Το ίδιο όνειρο είδε και ο Πάπας Liberio. Την επόμενη μέρα, ο συγκεκριμένος λόφος ήταν καλυμμένος με χιόνι. Κάθε χρόνο γιορτάζεται το «θαύμα του χιονιού» και από την κορυφή απελευθερώνονται λευκά ροδοπέταλα που δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα, που αξίζει να δείτε-αν βρεθείτε εκεί αρχές Αυγούστου.

Museo Nazionale di Castel S. Angelo:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πολύ κοντά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στη δεξιά όχθη του Τίβερη βρίσκεται το επιβλητικό Castel Sant ‘Angelo. Πιθανότατα σχεδιάστηκε από τον Αδριανό ως τάφος για τον ίδιο και τους διαδόχους του. Η κατασκευή του άρχισε περίπου το 123 μ.Χ. από τον αρχιτέκτονα Demetrianus και ολοκληρώθηκε έναν χρόνο μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Antonino Pio. Από το 1925 είναι η έδρα του Εθνικού Μουσείου του Castel S. Angelo και φιλοξενεί συλλογές τέχνης και ιστορίας και αναμνηστικά του Ιταλικού Στρατού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συγκεκριμένες μέρες κάθε χρόνο ανοίγει για το κοινό το περίφημο Passetto di Borgo, ανυψωμένος οχυρωμένος διάδρομος που οδηγεί στο Βατικανό. Αυτός ο δρόμος έδινε τη δυνατότητα διαφυγής στον εκάστοτε Πάπα σε δύσκολες περιόδους. Το 1527 ο Πάπας Clemente VII άφησε γενειάδα εις ένδειξιν πένθους για τη Ρώμη που είχε λεηλατηθεί. Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι άφησε γενειάδα για να μεταμφιεστεί και να διευκολύνει την απόδρασή του. Όλοι οι Πάπες από τον Clemente VII μέχρι τον Paolo V, είχαν γενειάδα.

rome_57 Πηγή συγκεκριμένης φωτογραφίας: en.wikipedia.org

Βasilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Βρίσκεται στην piazza (πλατεία) della Republica. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η πρόσοψη του ναού αυτού που φαίνεται σαν να έχει κοπεί/γκρεμιστεί, στην ουσία ήταν ο προθάλαμος των Λουτρών του Ρωμαίου Αυτοκράτορα- από το 284 έως το 305- Διοκλητιανού. Είναι αφιερωμένη στους χριστιανούς μάρτυρες, γνωστούς και μη. Η κατασκευή είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Τα τμήματά του σχηματίζουν έναν σταυρό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Το εσωτερικό του ναού

Γιατί επέλεξαν να μετατρέψουν τα Λουτρά σε εκκλησία; Για πολλούς λόγους. Όπως και άλλα λουτρά στη Ρώμη, ήταν ήδη προσανατολισμένο προς τον νότο, έτσι ώστε να το «χτυπά» ο ήλιος. Το ύψος των τοίχων επέτρεπε τις αχτίνες να μπαίνουν και να μπορούν έτσι να υπολογίζουν με ακρίβεια την ώρα. Το ότι χτίστηκε μια εκκλησία, εκεί όπου πριν υπήρχαν λουτρά έχει και συμβολικό χαρακτήρα: την υπερίσχυση του χριστιανικού έναντι του παγανιστικού ημερολογίου.

Palazzo Barberini:(Galleria Nazionale d’Arte Antica):

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  Χτισμένο το 1549, σήμερα φιλοξενεί μία από τις πιο σημαντικές συλλογές έργων Τέχνης στην Ιταλία.

Πλατεία campo de’ fiori: Το πρωί η πλατεία μεταμορφώνεται σε μια υπαίθρια αγορά φρούτων και λαχανικών και το βράδυ προσκαλεί όσους θέλουν να διασκεδάσουν. Για αιώνες, η πλατεία αυτή χρησιμοποιήθηκε για τις δημόσιες εκτελέσεις. Στη μέση της πλατείας υπάρχει ένα άγαλμα του φιλοσόφου, μαθηματικού, αστρονόμου Bruno Giordano, (υποστηριχτή του Τάγματος των Δομινικανών), ο οποίος σε εκείνο ακριβώς το σημείο κάηκε ζωντανός το 1600.

rome_63 Πηγή φωτογραφίας: www.turismoroma.it

Ο Giordano μίλησε για το άπειρο του Σύμπαντος, την ύπαρξη πολλαπλών κόσμων, και την ηλιοκεντρική θεωρία. Πολλές από τις απόψεις του θεωρήθηκαν αιρετικές και καταδικάστηκε από την Ιερά Εξέταση σε θάνατο.

Piazza del Popolo:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μια υπέροχη ατμόσφαιρα στην τεράστια αυτή πλατεία. Κόσμος, νεαρά ζευγάρια, μικρά παιδιά και φυσικά τουρίστες! Το βράδυ κάθε της σημείο φωτίζεται μοναδικά.  Και σε αυτή την πλατεία γίνονταν δημόσιες εκτελέσεις, αλλά και εκθέσεις, καρναβάλια, διαγωνισμοί. Δύο «δίδυμες» εκκλησίες κάνουν ακόμα πιο μοναδική αυτή την πλατεία: Santa Maria dei Miracoli και Santa Maria di Montesanto, όπως και τα σιντριβάνια του αρχιτέκτονα Giuseppe Valadier. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Παράλληλα με την πύλη της πλατείας, βρίσκεται η εκκλησία Santa Maria del Popolo, η οποία χτίστηκε εκεί που ετάφη ο αυτοκράτορας Νέρωνας και μέσα της κρύβει έναν καλλιτεχνικό θησαυρό: δύο έργα του-δικού μου αγαπημένου ζωγράφου- Caravaggio. Είναι μία από τις εκκλησίες που επισκέπτεται ο Tom Hanks στην ταινία του 2006 «κώδικας Da Vinci», προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο.

Βατικανό:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ρώμης. Η αναγνώρισή του επισφραγίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1929 με τη Συνθήκη του Λατερανού, η οποία υπογράφτηκε ανάμεσα στον πάπα και την ιταλική κυβέρνηση του Μουσολίνι. Εδώ εδρεύει η Αγία Έδρα, το κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Αν και πολύ μικρής έκτασης και ελάχιστων κατοίκων, εν τούτοις είναι οικονομικά εύρωστο. Καταλυτικό, βέβαια, ρόλο παίζει το ότι είναι το σύμβολο της καθολικής πίστης, εδώ κατοικεί ο Πάπας, χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Άγιο Πέτρο και πολλοί πιστοί κάνουν δωρεές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κράτος αυτό απαγορεύονται τα διαζύγια.

-Basilica di San Petro:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο ναός του αγίου Πέτρου στο Βατικανό είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως. Ο αρχικός ναός, που ήταν περίπου ίδιος με τον σημερινό, κτίστηκε το 320 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο στο σημείο που σύμφωνα με την παράδοση θάφτηκε ο Απόστολος Πέτρος. Στην πλήρη ανακαίνιση του αρχικού ναού, συνέβαλαν πολλοί και σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως: Bramante, Michelangelo, Bernini. Στο εσωτερικό βρίσκεται και το αριστουργηματικό γλυπτό του Michelangelo, la Pietà, (pieta σημαίνει έλεος).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το έργο είναι γνωστό ως «Αποκαθήλωση». Η Παναγία έχει στα πόδια τον Ιησού μετά την Αποκαθήλωση. Το έργο είναι σημαντικό με εμφανείς τις επιρροές της Αναγέννησης.

-Τα μουσεία του Βατικανού είναι επίσης από τα πιο μεγάλα και ενδιαφέροντα και σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να τα δει σε μια μέρα, (Museo Pio Clementino, Museo Chiaramonti, Museo Gregoriano Etrusco, Museo Gregoriano Egizio, Museo Gregoriano Profano, Museo Pio Cristiano, Museo Missionario Etnologico, Collezione d’Arte Religiosa Moderna, Gallerie Superiori, Museo della Biblioteca Vaticana, Pinacoteca , Cappella Sistina).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι ουρές είναι μεγάλες κυρίως σε περιόδους όπως Χριστούγεννα, Πάσχα και την άνοιξη. Την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα τα μουσεία είναι ανοιχτά και η είσοδος ελεύθερη.

-Capella Sistina: Το παρεκκλήσι του Αποστολικού Παλατιού κρύβει ανάμεσα σε πολλούς άλλους και έναν θησαυρό, τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου. Λέγεται ότι ο καλλιτέχνης δεν βγήκε καθόλου από το παρεκκλήσι για τέσσερα χρόνια, (1508-1512), μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του. 300 βιβλικές φιγούρες, σκηνές από τη Γένεση, ο Νώε, η Δευτέρα Παρουσία. Εδώ βρίσκεται και ένα έργο που όλοι μας έχουμε δει, η δημιουργία του Αδάμ. Ο Θεός απλώνει το χέρι στο δημιούργημά του, τον άνδρα.

roma_65 Πηγή φωτογραφίας: Vatican.com

Η αίθουσα όπου στην οροφή της είναι ζωγραφισμένο το πασίγνωστο αυτό έργο, κυριολεκτικά φρουρείται. Ο λόγος είναι ο προφανής.  Απαγορεύεται ρητά η φωτογράφιση και οι αστυνομικοί πραγματικά δεν αστειεύονται. Μην προσπαθήσετε να τους ξεγελάσετε.

Isola Tiberina/ το νησί του Τίβερη:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κάποιοι λένε ότι είναι το μικρότερο νησάκι του κόσμου. Ενώνεται με τη Ρώμη με δύο γέφυρες: ponte Cestio και ponte Fabricio. Ο θρύλος λέει ότι το 509 π.Χ. οι Ρωμαίοι μετά από εξέγερση, ανέτρεψαν τον Lucius Tarquinius Superbus, τον σκότωσαν πετώντας τον στον Τίβερη και μαζί με αυτόν πέταξαν και τα σιτηρά που είχε στις αποθήκες του και έτσι σχηματίστηκε το νησί. Στην πραγματικότητα φαίνεται να έχει σχηματιστεί από ηφαιστειακή πέτρα, ίδια με αυτή που υπάρχει στον λόφο του Καπιτωλίου. Το νησί, σύμφωνα με την παράδοση, συνδέεται με τη θεραπεία των ασθενών. Ο μύθος λέει ότι το 291 π.Χ. η Ρώμη επλήγη από μια τρομερή επιδημία, οι ιερείς αποφάσισαν να στείλουν με πλοίο μια αντιπροσωπεία στην Επίδαυρο, στο ιερό του Ασκληπιού για να φέρει πίσω ένα άγαλμα του θεού της Ιατρικής. Επέστρεψαν φέρνοντας ένα ερπετό, ιερό ζώο των θεών. Το φίδι κολύμπησε και βγήκε στη στεριά και στο σημείο που στάθηκε, κτίστηκε ναός αφιερωμένος στον Ασκληπιό, καθώς το φίδι θεωρήθηκε μετενσάρκωσή του. Ο ίδιος μύθος λέει ότι το νησί πήρε τη μορφή του καραβιού τότε και γι’ αυτό λέγεται και πέτρινο καράβι. Αργότερα, πάνω στα ερείπια του ναού αυτού, κτίστηκε ο ναός του Αγίου Βαρθολομαίου. Στο νησί βρίσκεται επίσης και το νοσοκομείο Fatebenefratelli, που κτίστηκε το 1584 και λειτουργεί ακόμα και σήμερα.

Είναι δύσκολο-ανάμεσα σε τόσα αξιοθέατα-να επιλέξει κάποιος τα πιο σημαντικά. Αν πιάσει η ευχή σας στο σιντριβάνι, θα επιστρέψετε σύντομα για να δείτε ό,τι δεν προλάβατε την πρώτη φορά…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

Διαβάστε επίσης:

Βαρκελώνη: Ο «ναός» του Gaudi: http://www.sinapantima.gr/?p=3172

 

Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των αρωμάτων και των αναμνήσεων…: http://www.sinapantima.gr/?p=3023

 

Ρουμανία: ένας προορισμός για χειμώνα και καλοκαίρι…: http://www.sinapantima.gr/?p=858

15 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 Comments
 • May 28, 2015

  καταπληκτικό αφιέρωμα

  Μάρθα
  Reply
 • May 28, 2015

  Είναι πραγματικά όμορφη πόλη 🙂

  Φιλιώ
  Reply
 • May 28, 2015

  Ουσιαστικό και κατατοπιστικό!!!

  Άννα
  Reply
 • May 28, 2015

  mipos prepei na ertheis sto London na kaneis kai kati antistoixo ?????

  Achilleas
  Reply
 • May 28, 2015

  Πόσο υπέροχα μας ταξιδεύεις…

  Λίτσα
  Reply
 • May 29, 2015

  Πόσο μου άρεσε το αφιέρωμά σου στην αιώνια πόλη

  Νανά
  Reply
 • May 29, 2015

  Viva Roma!

  Mario
  Reply
 • May 29, 2015

  ta grafeis ola toso wraia kai periektika. pio wraia kai apo ton odigo pou eixa agorasei otan piga Rwmi

  Gvgv
  Reply
 • May 29, 2015

  πραγματικά ωραία πόλη…

  Λουκάς
  Reply
 • March 6, 2016

  fantastiki Romi, apo ta ta magika sas xeria. wraies fotografies

  Reply
 • April 8, 2016

  Very nice post.

  Reply
 • June 17, 2016

  tha paw se liges meres kai diabasa osa grafeis. poly wraia!

  Reply
 • June 27, 2016

  This is one awesome blog post

  Reply
 • October 29, 2016

  latreuw ti Rwmi

  Reply
 • November 30, 2017

  Fantastic!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply