Μπάνσκο: Ο παράδεισος των σκιέρ

Το Μπάνσκο, (Банско), βρίσκεται Ν.Δ. της Βουλγαρίας στο όρος Πιρίν, 150 χλμ μακριά από τη Σόφια. Eίναι ο μεγαλύτερος και πιο αναπτυγμένος χειμερινός προορισμός της Βουλγαριας. Το χωριό είναι αρκετά μεγάλο με νεόδμητα κτίρια, τα περισσότερα είναι τεράστια ξενοδοχεία. Οι ντόπιοι βασίστηκαν πολύ στον- εγχώριο και μη- τουρισμό για σκι και επένδυσαν σε αυτόν, καθώς είναι η βασική πηγή εσόδων τους.
Πώς θα πάτε: Αν είστε ήδη στη βόρεια Ελλάδα και θέλετε να αποφύγετε το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου, μπορείτε να πάτε οδικώς. Περνάτε έξω από τη Δράμα και φθάνετε στην Εξοχή και κατόπιν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Απέχει περίπου 70 χλμ από τα σύνορα, μία ώρα οδικώς. Το οδικό δίκτυο δεν είναι σύγχρονο, ακολουθείτε έναν στενό δρόμο διπλής κατεύθυνσης με αρκετές στροφές, αλλά είναι μία ευχάριστη διαδρομή παράλληλα σε δέντρα και ρυάκια με νερά που τρέχουν από τα γύρω βουνά.
Χαρακτηριστικό δείγμα σπιτιού-μόνο με τούβλα- που θα δείτε στη διαδρομή
Μόλις φθάσετε στο πρώτο μεγάλο χωριό, μην ξεχάσετε να αγοράσετε από ένα βενζινάδικο το κουπόνι ελεύθερης κυκλοφορίας με το αυτοκίνητο. Είναι σαν το δικό μας αυτοκόλλητο τελών κυκλοφορίας και είναι απαραίτητο να το έχετε μαζί σας σε περίπτωση ελέγχου της αστυνομίας.
Πότε θα πάτε: Ιδανικά για αυτά που προσφέρει και κυρίως αν είστε λάτρεις του χιονιού, καλό είναι να πάτε το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου- Απριλίου. Αν επιλέξετε να κάνετε αλλαγή του χρόνου στο Μπάνσκο, να είστε προετοιμασμένοι ότι σε κάποιες περιπτώσεις ίσως κληθείτε να πληρώσετε διπλάσια τιμή στο ξενοδοχείο. Καλό είναι να αναζητήσετε νωρίς κατάλυμα και αν θελήσετε να είστε κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία τριγύρω, που βέβαια είναι πιο ακριβά.
Αξιοθέατα: Σε αντίθεση με άλλες περιοχές που επισκέπτεστε, αν είστε λάτρεις των ταξιδιών, το Μπάνσκο δεν έχει πολλά αξιοθέατα να δείτε. Είναι ένα χωριό με πολλά ξενοδοχεία στο ίδιο παραδοσιακό στυλ με κεραμίδια, κάποια και με ξύλο. Στην ουσία επισκέπτεστε έναν πρόσφατα χτισμένο οικισμό στους πρόποδες βουνών που έχει βασίσει την εμπορική του κίνηση στους σκιέρ.
Χιονοδρομικό κέντρο: Το παγκοσμίως γνωστό χιονοδρομικό του κέντρο λέγεται ότι είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.
Πώς θα πάτε: Με το αυτοκίνητό σας, αν ο δρόμος δεν είναι κλειστός λόγω χιονιού ή με το τελεφερίκ. Αν προτιμήσετε το τελεφερίκ, προσέξτε. Μη σταθείτε στη μεγάλη ουρά που θα δείτε μπροστά σας, αν δεν έχετε ήδη αγοράσει το εισιτήριό σας. Αγοράστε δεξιά στο ταμείο το εισιτήριό σας-28 Leva το άτομο με επιστροφή. Υπάρχει και φθηνότερο εισιτήριο για την πρώτη στάση του τελεφερίκ, στην οποία κατεβαίνουν οι σκιερ που θέλουν να κατέβουν την πλαγιά. Αν δεν είστε σκιέρ και θέλετε να κάνετε μια βόλτα και να φθάσετε ως το χιονοδρομικό, σας συμβουλεύω να προτιμήσετε μεσημεριανή ώρα, για να μην περιμένετε άδικα σε μεγάλες ουρές.
Στο χιονοδρομικό υπάρχει εστιατόριο και καφετέρια, αλλά το φαγητό είναι σε υψηλές- για τη Βουλγαρία- τιμές, οι μερίδες μικρές και σίγουρα αν ανεβαίνετε για απλή βόλτα, καλύτερα να αποφύγετε να φάτε εκεί. Αν δεν κάνετε σκι, μπορείτε να μην κατέβετε στο χιονοδρομικό, να μείνετε στο τελεφερίκ και να επιστρέψετε στο χωριό.
Η βόλτα ανάμεσα στα δέντρα κρατάει περίπου μισή ώρα προς τα πάνω και αντίστοιχα άλλη τόση στην κάθοδο. Πραγματικά αξίζει τον κόπο. Φροντίστε να κάθεστε σύμφωνα με τη φορά κίνησης, για να απολαύσετε καλύτερα τη θέα.
Στο χιονοδρομικό υπάρχουν πίστες 75 χιλιομέτρων-η μεγαλύτερη 16 χλμ- για όλες τις κατηγορίες σκιέρ. Το 35% απευθύνεται σε αρχάριους, το 40% σε όσους ξέρουν και το 25% σε προχωρημένους. Αν δεν έχετε εξοπλισμό, μπορείτε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε από τα δεκάδες καταστήματα του χωριού. Για να ελέγχετε την πορεία πτώσης χιονιού σε όλη τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας, υπάρχει κάμερα που σας ενημερώνει on line ανά πάσα στιγμή. Για να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχει χιόνι, υπάρχουν 170 κανόνια χιονιού στο 90% των 16 πιστών, όπως επίσης υπάρχει εξοπλισμός φωτισμού για νυχτερινό σκι. Η μεγαλύτερη πρόκληση για έναν σκιέρ είναι η πίστα Tomba, η οποία ονομάστηκε έτσι από τον Ιταλό Alberto Tomba.
Χώρος όπου παίζουν με έλκυθρα τα μικρά παιδιά και προπονούνται οι αρχάριοι. Τα κανόνια ρίχνουν χιόνι
Κέντρο του Μπάνσκο: Η πλατεία: εκεί γίνονται όλες οι εκδηλώσεις. Εκεί κοντά θα βρείτε παιδικές χαρές, κούνιες, μαγαζάκια με σουβενίρ, πολλές ταβέρνες, μνημεία και την εκκλησία της Αγίας Τριάδας.
Εκκλησία St.Trinity: Βασιλική με κύριο ναό και δύο κλίτες. Χτίστηκε το 1835 και ήταν η μεγαλύτερη στη Βουλγαρία πριν την κατασκευή του μνημειώδους ναού του Alexander Nevski.
Μουσείο Nikola Vaptasarov (1909-1942):
Το σπίτι στο οποίο έμεινε ο Βούλγαρος ποιητής, άνοιξε τις πύλες του το 1952, τη χρονιά που το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης τίμησε τη μνήμη του. Το μουσείο ανακαινίστηκε και ανακατασκευάστηκε αρκετές φορές μέχρι να πάρει τη σημερινή τελική μορφή. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη ζωή και το έργο του, μέσα από την προβολή επιλεγμένων βίντεο. Το μουσείο θεωρείται Κέντρο των Τεχνών με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, επιστημονικά φόρουμ, συναντήσεις προσωπικοτήτων από τον χώρο του Πολιτισμού. Μόνιμη έκθεση με εθνογραφικά, αυθεντικά χειροποίητα έργα και σουβενίρ υπάρχει στον δεύτερο όροφο.
Benina House: Το σπίτι του Neofit Rilski που είναι εντυπωσιακό για την αρχιτεκτονική του.
Κοντά στην πλατεία υπάρχουν δύο τουριστικά γραφεία, (η πινακίδα γράφει: tourist office). Εκεί σας ενημερώνουν για διάφορες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε όπως: paintball, εκδρομές κτλ.
Στο ιστορικό κέντρο: St. Ρaisiy Hilendarski οι επισκέπτες μπορούν να δουν πώς ήταν το κελί του Ρaisiy Hilendarski (1722-1773) στο μοναστήρι του Hilendarski, εκεί όπου έγραψε τη Σλαβοβουλγαρική ιστορία, (Slavyanobalgarska).
Εθνικό πάρκο Pirin: Από το 1983 βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO. Υπάρχουν πολλές διαδρομές τουριστών με συγκεκριμένους προορισμούς.
Το Μπάνσκο είναι γνωστό και για τις ιαματικές του πηγές. Σε πολλά ξενοδοχεία υπάρχουν σπα και υπηρεσίες μασάζ. Το καλοκαίρι οι πίστες σκι γίνονται διαδρομές για ποδήλατα και για άλλες δραστηριότητες, όπως ορειβασία, ιππασία, rafting, περίπατος στο βουνό στο Kresnensko Defile. Υπάρχει γήπεδο γκολφ στο κέντρο του χωριού και πίστα πατινάζ. Το Μπάνσκο φιλοξενεί τον Αύγουστο φεστιβάλ τζαζ μουσικής στην κεντρική του πλατεία, όπου η παρακολούθηση είναι δωρεάν.
Φαγητό: Στο Μπάνσκο υπάρχουν 237 εστιατόρια. Θα δείτε πολύ συχνά τη λέξη Mexana, είναι η παραδοσιακή τους ταβέρνα.
Στο εσωτερικό παραδοσιακής ταβέρνας
Στη βουλγάρικη κουζίνα θα βρείτε pitas- κάτι σαν το δικό μας τηγανόψωμο. Τις φτιάχνουν με σκόρδο ή με κίτρινο ή λευκό τυρί. Τα μανιτάρια θα τα βρείτε σε πολλά πιάτα και τα κρέατα-που είναι στα μενού τους- είναι καλομαγειρεμένα, όπως έχουμε συνηθίσει εμείς.
Σπεσιαλιτέ τους θεωρούν: kapama, Chomlek, bansko kebap, banski tarets. Ένα παραδοσιακό τους γλυκό είναι σιροπιαστό, κάτι σαν μπακλαβά με κεράσι. Επίσης θα βρείτε σε κάποιες ταβέρνες το γλυκό μπισκότου με κρέμα και σοκολάτα.
Ένας ιδιαίτερος τρόπος να σας φέρουν τον λογαριασμό
Γλώσσα: Τα αγγλικά τους δεν είναι σε καλό επίπεδο, αλλά μη σας εκπλήξει το γεγονός ότι σχεδόν σε κάθε ταβέρνα και σε αρκετά ξενοδοχεία, υπάρχουν Βούλγαροι που μιλάνε ελληνικά. Μια βόλτα στους δρόμους του Μπάνσκο θα σας δώσει την εξήγηση, καθώς στην περιοχή υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες τουρίστες.
Ψώνια: Γενικά τα προϊόντα είναι πιο φθηνα από την Ελλάδα. Για να κάνετε μια απλή αντιστοιχία, το μικρό μπουκαλάκι νερού κοστίζει 0,60 Leva, περίπου 30 λεπτά. Στα κλασικά προϊόντα της περιοχής είναι τα καλλυντικά από τριαντάφυλλο:σαπούνια, κρέμες, κολώνιες, το λικέρ και ροφήματα από τριαντάφυλλο, πήλινα μαγειρικά σκεύη, χειροποίητα ξύλινα αντικείμενα, μπαχαρικά.
Νυχτερινή ζωή: Υπάρχουν club, bowling, καραόκε μπαρ, σόου με γυναίκες.
Έθιμα Πρωτοχρονιάς: Μιλώντας με τους ντόπιους μαθαίνει ο κάθε ταξιδιώτης ενδιαφέροντα πράγματα για την παράδοση και τα έθιμα της περιοχής που επισκέπτεται.
Την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς βγαίνουν στους δρόμους οργανοπαίκτες. Σε όποιο μέρος-ταβέρνα με ζωντανή μουσική κτλ- κι αν βρεθείτε λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου, θα σταματήσουν το πρόγραμμα και θα αναμεταδώσουν το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Survachka: Όπως μου είπαν χαρακτηριστικά “φτιάχνεται από το πρώτο δέντρο που ανθίζει τον χειμώνα”, εννοώντας προφανώς την αμυγδαλιά. Κρατώντας λοιπόν το ξύλο αυτό τα μικρά παιδιά πηγαίνουν στα σπίτια χτυπούν ελαφρά με αυτό την πλάτη των σπιτονοικοκύρηδων, λένε ευχές για το νέο έτος και παίρνουν λεφτά και γλυκά. Την 1η και την 14η μέρα του Ιανουαρίου στην πλατεία του χωριού μαζεύονται ντόπιοι με παραδοσιακές στολές, στολές από προβιές και κουδούνια, με νταούλια και κλαρίνα, τραγουδούν, χορεύουν και διώχνουν τα κακά πνεύματα.
Banderitsa: Κοντά στο Μπάνσκο βρίσκεται το πιο παλιό δέντρο της Βουλγαρίας- Baykusheva Mura (white fir). H ηλικία του: 1300 χρόνων.
Razlo και Dobrinishte: Χωριά δίπλα στο Μπάνσκο που θεωρούνται τουριστικές περιοχές.
Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.
The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.
Διαβάστε επίσης:
Ναύπακτος-Ορεινή Ναυπακτία: Μία απόδραση διαφορετική από τις άλλες…: http://www.sinapantima.gr/?p=4076
Ρώμη: Η αιώνια πόλη αποκαλύπτεται…:http://www.sinapantima.gr/?p=4718
Ρουμανία: Ένας προορισμός για χειμώνα και καλοκαίρι…: http://www.sinapantima.gr/?p=858
Καστάνιτσα: Ο επίγειος παράδεισος: http://www.sinapantima.gr/?p=2726
έχω πάει τρεις φορές στο Μπάνσκο και εντούτοις δεν είχα δει όλα όσα γράφεις. Μπράβο!
τι ωραία μας ταξιδεύεις!
πολύ ωραίες φωτογραφίες!
το Μπάνσκο είαι ο παράδεισος των σκιέρ και εσύ των blogger. υπέροχη δουλειά!
WRAIA XRWMATA KAI EIKONES!
αν και δεν κάνω σκι, φαίνεται καλός προορισμός για δυο μερούλες
Thank you ever so for you article post