/ Uncategorized / Ταξιδεύοντας στο Μιλάνο της όπερας και της μόδας…

Ταξιδεύοντας στο Μιλάνο της όπερας και της μόδας…

mara on October 4, 2016 - 11:28 in Uncategorized, Προτάσεις
5 (100%) 1 vote

Το Μιλάνο είναι ένας πολύ κοντινός μας και ίσως παρεξηγημένος προορισμός. Μπορεί να μην προσφέρει τις ρομαντικές εικόνες της Ρώμης, της Βενετίας, της Φλωρεντίας, της Βερόνας, αλλά σίγουρα έχει πολλά αξιοθέατα. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ καλή βάση για να επισκεφθείτε κοντινές πανέμορφες πόλεις. Και σίγουρα συμφέρει να προσγειωθείτε Μιλάνο και να πάτε στην Ελβετία με τρένο-οι περιοχές της που συνορεύουν με την Ιταλία είναι μαγευτικές.  Ακόμα, όμως και έτσι- ως βάση- αξίζει να του αφιερώσετε δυο-τρεις μέρες για όσα το ίδιο έχει να προσφέρει. Βρείτε ένα ξενοδοχείο κοντά σε στάση μετρό και αν θέλετε να κάνετε ημερήσιες εκδρομές με τρένο, η στάση του μετρό Piola είναι ιδανική, καθώς εκεί κοντά είναι ο σιδηροδρομικός σταθμός. Αν σας αρέσει η ιδέα μου για μονοήμερες εκδρομές, έχοντας το Μιλάνο ως βάση, σας προτείνω να μείνετε γύρω στις έξι μέρες: τη μία μέρα να επισκεφθείτε τη Βερόνα, τη μία το Κόμο και την άλλη τη Βενετία, (τις πόλεις αυτές θα σας τις παρουσιάσει το Συναπάντημα αργότερα). Δείτε στο ίντερνετ τα δρομολόγια των τρένων και κάντε ένα καλό πλάνο, γιατί οι ώρες επιστροφών είναι πολύ συγκεκριμένες. Για παράδειγμα από Βερόνα πίσω στο Μιλάνο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν πιο πολλές επιλογές από ότι από το Κόμο. Έχοντας επισκεφθεί πολλές φορές την πόλη, θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω τα πιο σημαντικά της σημεία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μιλάνο: Βρίσκεται στη Βόρεια Ιταλία και είναι πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, (περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας και μία από τις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας). Είναι δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, μετά τη Ρώμη. Ιδρύθηκε το 400 π.Χ. από τους Κέλτες και το 196 π.Χ. κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Έχει μεγάλη και σπουδαία πορεία και αναπτυγμένη οικονομική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς. Να σημειώσουμε ότι εδώ γίνονται πολλά και σπουδαία παγκόσμια συνέδρια-κυρίως στο MiCo, (Milano Congressi, το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο της Ευρώπης) και επίσης η εβδομάδα μόδας. Η  πόλη έχει ταυτιστεί κυρίως με την όπερα, λόγω του Teatro alla Scala και με τη μόδα.  Μάλιστα ένα από τα αξιοθέατα της πόλης είναι οι… βιτρίνες των μεγάλων οίκων μόδας, όπως λένε πολλοί χαρακτηριστικά, (εγώ θα προσθέσω και τους καλοντυμένους κατοίκους όλων των ηλικιών).

Αξιοθέατα:

Santa Maria delle Grazie («Παναγίας της Χάριτος»): OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ιταλίας γενικότερα, κυρίως για το σπουδαίο έργο που κρύβει μέσα του, την τοιχογραφία του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η οποία είναι στην τράπεζα του μοναστηριού και για τον λόγο αυτό βρέθηκε και στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.  «L’Ultima Cena» όπως είναι ο τίτλος του έργου στα ιταλικά- milano_52 είναι μια τοιχογραφία του 15ου αιώνα. Το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο γνωστά έργα παγκοσμίως, όπως είναι φυσικό αυξάνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών και δεν είναι τόσο εύκολη η πρόσβαση. Φροντίστε να έχετε κλείσει εισιτήριο on line αρκετά νωρίτερα-ίσως ακόμα και πριν πάτε Μιλάνο- αν είστε μεμονωμένος επισκέπτης και δεν πάτε με γκρουπ, ειδικά σε περιόδους με υψηλή επισκεψιμότητα, γιατί δεν θα μπορέσετε να μπείτε στον χώρο που φιλοξενεί το έργο, αλλά μόνο στον υπόλοιπο χώρο της εκκλησίας.  H δημιουργία του «Μυστικού Δείπνου» εικάζεται ότι ξεκίνησε  περίπου το 1495 στα πλαίσια ανακαίνισης του μοναστηριού και της εκκλησίας και ανατέθηκε στον Ντα Βίντσι από τον Δούκα του Μιλάνο Ludovico Sforza. Το θέμα του είναι γνωστό, αναπαριστά το τελευταίο δείπνο του Ιησού με τους δώδεκα μαθητές και τη στιγμή που ο Ιησούς ανακοίνωσε ότι κάποιος θα τον προδώσει.  Αυτό που γνωρίζουν ίσως λίγα άτομα μέχρι να το επισκεφθούν είναι ότι στην πραγματικότητα αυτό που βλέπουμε είναι λίγα μόνο τμήματα από το αρχικό έργο. Εξαιτίας καιρικών συνθηκών, μεθόδων ζωγραφικής που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη δημιουργία του, αλλά και του ανθρώπινου παράγοντα, οι ζημιές που έχουν συντελεστεί στο βάθος του χρόνου ήταν πολλές, παρά τις πολλές προσπάθειες αποκατάστασης.

Κοντά στην εκκλησία υπάρχει μαγαζί, όπου μπορείτε να αγοράσετε ενδιαφέροντα ιταλικά βιβλία για την Τέχνη, κατασκευές και παιχνίδια σχετικά με κατασκευές του Da Vinci και αναμνηστικά δώρα.

Teatro alla Scala OLYMPUS DIGITAL CAMERA Η σκάλα του Μιλάνου: Ένα αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθείτε, αν βρεθείτε στο Μιλάνο. Ιδρύθηκε υπό τις διαταγές της αυτοκράτειρας Μαρίας Θηρεσίας της Αυστρίας, προς αντικατάσταση του Θεάτρου Regio Ducale, που καταστράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου  1776 από φωτιά και μέχρι τότε ήταν το θέατρο που ανέβαζε όπερες. To όνομά της λέγεται ότι το πήρε από την εκκλησία  Santa Maria alla Scala, που βρισκόταν σε εκείνο ακριβώς το σημείο και κατεδαφίστηκε το 1776 για να κτιστεί το Θέατρο. Τα έργα της εκκλησίας που κατεδαφίστηκε, μεταφέρθηκαν στην εκκλησία  San Fedele -Αγία Πίστη-η οποία μετονομάστηκε σε Santa Maria della Scala in San Fedele. Η Σκάλα άρχισε τη λειτουργία της στις 3 Αυγούστου 1778 με την όπερα του Antonio Salieri “L’Europa riconosciuta”. Με την έλευση του Rossini τo 1812 η Σκάλα έμελε να ταυτιστεί με την όπερα. Έκτοτε σπουδαία ονόματα  άφησαν τη δική τους σφραγίδα στον χώρο, ανάμεσά τους: Giuseppe Verdi (1813-1901), ο συνθέτης του οποίου το όνομα ταυτίστηκε με την ιστορία της Σκάλας, Arturo Toscanini (1867-1957) ο καλλιτεχνικός διευθυντής που έκανε ριζικές αλλαγές και έφερε έναν άλλο «αέρα» παρουσιάσης έργων του Verdi και του Richard Wagner. Το 1948 ο μαέστρος Guido Cantelli (1920-1956) καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς μεταπολεμικούς. Πολλές όπερες ανέβηκαν, πολλά κονσέρτα των Herbert von Karajan, Dimitri Mitropoulos, Bruno Walter κ.α, πολλοί τραγουδιστές πέρασαν από τη σκηνή της όπως: Mαρία Κάλλας, Renata Tebaldi, Giuseppe Di Stefano, Mario Del Monaco κ.α.   Το 1997 η Σκάλα μετατράπηκε σε Ίδρυμα υπό ιδωτική ιδιοκτησία. Στο εσωτερικό της, πέρα από το θέατρο, μπορείτε να δείτε κοστούμια από γνωστές όπερες, πίνακες και φωτογραφίες, αντικείμενα καλλιτεχνών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Διεύθυνση: Largo Ghiringhelli 1,Piazza Scala

Ώρες λειτουργίας και πληροφορίες:

Ανοιχτά όλη μέρα από 09.00 έως 17.30 (τελευταία επιτρεπόμενη είσοδος στις 17.00). Το μουσείο είναι ανοιχτό κάθε μέρα εκτός: 7 Δεκεμβρίου, 24 Δεκεμβρίου απόγευμα, 25 και 26 Δεκεμβρίου, 31 Δεκεμβρίου απόγευμα, 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Mαΐου, 15 Αυγούστου. Η κεντρική αίθουσα είναι επισκέψιμη εκτός αν γίνονται πρόβες ή αν είναι κάποια παράσταση σε εξέλιξη.

Εισιτήρια:

Ατομικό:  € 7
Τιμή για γκρουπ: € 5
Τιμή για σχολεία: € 3

Για άτομα άνω των 65: 5 €

Για άτομα κάτω των 12 και άτομα με ειδικές ανάγκες: η είσοδος είναι ελεύθερη

Ηχογραφημένη ξενάγηση: € 7  

Galleria Vittorio Emanuele II : OLYMPUS DIGITAL CAMERA Aναφέρεται ως το πιο παλιό εμπορικό κέντρο στον κόσμο και ίσως είναι και ένας από τους λόγους που η πόλη έγινε ένα από τα πιο γνωστά κέντρα μόδας, καθώς στον χώρο αυτό φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται ακόμα μερικοί από τους πιο διάσημους οίκους μόδας. Στην ουσία πρόκειται  για μία διπλή στοά με τετραώροφα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Πήρε το όνομά της από τον Victor Emmanuel II, τον πρώτο βασιλιά του Βασιλείου της Ιταλίας. Σχεδιάστηκε το 1861 και κατασκευάστηκε από τον Giuseppe Mengoni μεταξύ 1865 και 1877.  Επίσημα εγκαινιάστηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1867, αλλά οι εργασίες συνεχίστηκαν για δέκα χρόνια ακόμα. Η τραγική ιστορία που κρύβει η κατασκευή της είναι ότι μία μέρα πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή, τον Δεκέμβριο του 1877, ο Giuseppe Mengoni έπεσε από την κορυφή της αψίδας του θριάμβου και σκοτώθηκε. Παρ’ όλα αυτά πρόλαβε να δει τη μεγάλη επιτυχία που είχε η δημιουργία του. Η Galleria Vittorio Emanuele II είναι εντυπωσιακή και λόγω σχήματος και διαστάσεων: το σχήμα θυμίζει λατινικό σταυρό-το πιο μακρύ κομμάτι πεζόδρομου είναι 196 μέτρα και το μικρότερο 105,5 μέτρα. Οι οροφές από σίδηρο και γυαλί συναντιούνται σε μια οκταγωνική κεντρική πλατεία- το ύψος:  σαράντα επτά μέτρα ύψος, τριάντα έξι μέτρα το πλάτος του γυάλινου θόλου. Η είσοδος από την Piazza del Duomo γίνεται από την αψίδα του θριάμβου. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Αφιερώστε κάποια λεπτά να χαζέψετε την υπέροχη γυάλινη οροφή, τα έργα Τέχνης που είναι στις οροφές των κτιρίων και τα τέσσερα έργα από ψηφιδωτό στο πάτωμα που απεικονίζουν τις τρεις πρωτεύουσες του Βασιλείου της Ιταλίας, (Τορίνο, Φλωρεντία, Ρώμη) συν το Μιλάνο.OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η παράδοση λέει ότι αν περπατήσεις με τακούνι τρεις φορές από τους όρχεις του ταύρου μέχρι το οικόσημο του Τορίνο, αυτό θα σου φέρει τύχη. Αυτό δυστυχώς δεν έφερε τύχη στο έργο, καθώς το ψηφιδωτό έχει υποστεί ζημιά και δημιουργήθηκε τρύπα εκεί όπου απεικονίζονταν τα γεννητικά όργανα του ταύρου. milano_40

Η στοά ενώνει δύο πολύ σημαντικά σημεία της πόλης την πλατεία Duomo και τη Σκάλα του Μιλάνου. Το παρατσούκλι της είναι il salotto di Milano, το σαλόνι του Μιλάνου, επειδή το σημείο έχει πάρα πολλά μαγαζιά και αποτελεί χώρο συνάντησης των Μιλανέζων και χώρο όπου δειπνούν ντόπιοι και τουρίστες.

Πέρα από μαγαζιά υψηλής ραπτικής, γνωστά κοσμηματοπωλεία, γκαλερί και βιβλιοπωλεία, εδώ υπάρχουν και κάποια από τα παλιότερα εστιατόρια της πόλης το Biffi Caffè, (ιδρύθηκε το 1867 από τον Paolo Biffi), το εστιατόριο Savini και το Camparino. Οι αρχές της πόλης καταβάλλουν προσπάθειες να διατηρήσουν ένα συγκεκριμένο προφίλ στον χώρο και έχουν αντισταθεί σε προτάσεις πολλών εκατομμυρίων. Μάλιστα αμερικάνικη αλυσίδα ταχυφαγείου έφθασε σε σημείο το 2012 να υποβάλλει μήνυση, καθώς χαρακτήριζε «άδικη» την άρνηση ανανέωσης της λειτουργίας του στον χώρο. Στη θέση του ταχυφαγείου άνοιξε ένα δεύτερο κατάστημα Prada, ενώ η γνωστή αμερικανική εταιρία απέσυρε τη μήνυση, όταν πήρε άδεια να ανοίξει ταχυφαγείο κοντά στο σημείο.

Καθεδρικός Ναός (Duomo):  OLYMPUS DIGITAL CAMERA Γοτθικού ρυθμού –και μάλιστα δεύτερος μεγαλύτερος γοτθικός ναός στον κόσμο, (ο μεγαλύτερος είναι ο καθεδρικός ναός της Σεβίλλης-Catedral de Santa María de la Sede). Χρειάστηκαν πέντε αιώνες για την ολοκλήρωσή του, ενώ στο βάθος του χρόνου τμήματά του έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά και βομβαρδισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Λένε ότι υπάρχουν τα περισσότερα αγάλματα από οποιοδήποτε άλλο κτίριο στον κόσμο. 3.400 αγάλματα, 135 υδροροές με μορφές τεράτων και 700 φιγούρες κοσμούν τον ναό.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μπορείτε είτε να ανέβετε με τα πόδια είτε με το ασανσέρ στην οροφή, (οι τιμές εισιτήριων αναφέρονται παρακάτω αναλυτικά). Από ψηλά θα θαυμάσετε από πιο κοντά την αρχιτεκτονική του κτιρίου, αλλά και τη θέα στην πόλη.

Αφιερώστε λίγα λεπτά στο χρυσό άγαλμα της Παναγίας, (Madonnina), το οποίο στέκεται στο υψηλότερο σημείο. milano_53 (πηγή φωτογραφίας:alimages.it).

Συμβουλές πριν την επίσκεψη: Έξω από τον ναό υπάρχουν άτομα που ελέγχουν τον τρόπο ντυσίματος των επισκεπτών. Οι γυναίκες καλό είναι να μη φοράτε σορτς, κοντές φούστες και ραντάκι ή να έχετε στην τσάντα σας μία εσάρπα να ρίξετε στους ώμους, γιατί δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος, αν θεωρηθεί το ντύσιμό σας προκλητικό. Αν το ξεχάσετε βέβαια, μπορεί να βρείτε πλανόδιους μικροπωλητές στην πλατεία που πουλάνε εσάρπες. Για να σας επιτραπεί η είσοδος στον καθεδρικό ναό, καλό είναι επίσης να μην έχετε μεταλλικά αντικείμενα στις τσέπες σας και μπορεί να σας ζητηθεί να ανοίξετε τις τσάντες σας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι απαγορεύεται η είσοδος με κράνη, κρατώντας γυάλινα αντικείμενα ή αποσκευές, ενώ η προτροπή σε πινακίδες και στην επίσημη ιστοσελίδα του ναού είναι να μην έχετε μεγάλες τσάντες μαζί.

Η συντήρηση του ναού είναι δαπανηρή και για τον λόγο αυτό τον Νοέμβριο 2012 οι αρχές ξεκίνησαν μία καμπάνια, προκειμένου να μαζέψουν χρήματα, προτρέποντας τους Μιλανέζους να «υιοθετήσουν» μία από τις 135 υδροροές με μορφές τεράτων που κοσμούν το εξωτερικό τμήμα του.  Οι δωρητές που έδωσαν/ θα δώσουν €100.000 ή περισσότερα θα δουν το όνομά τους να χαράσσεται σε μία από τις φιγούρες.

Ώρες επίσκεψης/ εισιτήρια:

Καθεδρικός Ναός:
Καθημερινά 08.00-19.00. Κρύπτη του ST. CHARLES (μέσα στον ναό)
Δευτέρα-Παρασκευή: 11.00 – 17.30
Σάββατο: 11.00  – 17.00
Κυριακή: 13.30 – 15.30
(Τελευταία επιτρεπόμενη είσοδος 30 λεπτά πριν το κλείσιμο). ΜΟΥΣΕΙΟ DUOMO 
ΕΚΚΛΗΣΙΑ SAN GOTTARDO 
Καθημερινά: 10.00 -18.00
Τετάρτη κλειστά
Τιμή εισιτηρίου: € 2,00Περιλαμβάνει είσοδο στον καθεδρικό, στο μουσείο του Duomo και στο παρεκκλήσι San Gottardo in Corte

Οροφή:
Καθημερινά 09.00 -19.00
Τιμή εισιτηρίου:€ 9,00 – € 4,50* (για όσους ανέβουν με τα πόδια)
€13,00 – € 7,00* (για όσους ανέβουν με ασανσέρ) Με * To μειωμένο εισιτήριο
Αρχαιολογική περιοχή 
Καθημερινά: 09.00  -19.00
€ 6,00 – € 3,00* (μέγιστος αριθμός χωρητικότητας:50 άτομα) .Το εισιτήριο περιλαμβάνει είσοδο στον καθεδρικό ναό, στο Μουσείο Duomo Museum,στην εκκλησία San Gottardo in Corte και στην αρχαιολογική περιοχή. Με * To μειωμένο εισιτήριο

Εκκλησία SANTA MARIA ANNUNCIATA IN CAMPOSANTO 
Από Δευτέρα έως Παρασκευή 12.30-14.00. ST. STEFANO BAPTISTERY 
Κάθε μέρα 09.00 – 18.00 Είσοδος από τον βόρειο ανελκυστήρα
Είσοδος ελεύθερη-

Υπάρχουν και οι κάρτες DUOMO PASS, με τις οποίες έχετε δικαίωμα μιας εισόδου μέσα σε 72 ώρες. Συγκεκριμένα:


Η DUOMO PASS A-περιλαμβάνει:
Είσοδο στην οροφή του καθεδρικού μέσω ανελκυστήρα
Είσοδο στο Μουσείο DUOMO , στην αρχαιολογική περιοχή και την εκκλησία
SAN GOTTARDO
€15,00 – € 8,00

DUOMO PASS B-περιλαμβάνει:
Είσοδο στην οροφή του καθεδρικού με τα πόδια
Είσοδο στο Μουσείο DUOMO, στην αρχαιολογική περιοχή και την εκκλησία
SAN GOTTARDO
€11,00 – € 6,00

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Τελευταία έκδοση εισιτηρίου: 60 λεπτά πριν το κλείσιμο.
Τελευταία επιτρεπόμενη είσοδος: 50 λεπτά πριν το κλείσιμο.

Μπορεί να ζητηθεί από τους επισκέπτες να αποχωρήσουν 30 λεπτά πριν το κλείσιμο.

Το ωράριο λειτουργίας μπορεί να αλλάξει εξαιτίας ειδικών εορτασμών ή κακών καιρικών συνθηκών.

Δωρεάν είσοδος- (απαιτούνται αποδεικτικά): Παιδιά κάτω των έξι ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες και ο συνοδός τους, ο ξεναγός των γκρουπ και προσωπικό στρατού με στολές.

Μειωμένο εισιτήριο- (απαιτούνται αποδεικτικά): Παιδιά 6-12 ετών- Σχολεία
Οι επισκέπτες που έχουν το εισιτήριο Duomo Monumental Complex δικαιούνται 10% έκπτωση σε όλα προϊόντα στο κατάστημα του Duomo.
Πλατεία Duomo (Piazza del Duomo):OLYMPUS DIGITAL CAMERA Το πιο γνωστό σημείο της πόλης, η πλατεία που πήρε το όνομά της από τον καθεδρικό ναό που βρίσκεται εκεί. 17,000 m2 μιας σπουδαίας -σε σημασία- πλατείας για το Μιλάνο, καθώς γύρω του βρίσκονται σημαντικά αξιοθέατα. Παρά το ότι αρχικά δημιουργήθηκε τον 14ο αιώνα, τη σπουδαιότητά της την απέκτησε κυρίως λόγω του αρχιτέκτονα Giuseppe Mengoni και των σπουδαίων δημιουργιών του τριγύρω.

Μουσεία και σημαντικά κτίρια: 

Castello Sforzesco:  OLYMPUS DIGITAL CAMERA Το κάστρο της πόλης. Κτίστηκε τον 15ο αιώνα από τον Δούκα Francesco Sforza,  στα ερείπια οχύρωσης του 14ου αιώνα και αργότερα επεκτάθηκε, ώσπου τον 17ο αιώνα έγινε μία από τις μεγαλύτερες ακροπόλεις της Ευρώπης.  Τα χρόνια μεταξύ 1891–1905 ανακατασκευάστηκε από τον Luca Beltrami, (υπήρξε αρχιτέκτονας-ασχολήθηκε με την ιστορία της αρχιτεκτονικής και έκανε πολλές αποκαταστάσεις μνημείων). Σήμερα το κάστρο φιλοξενεί μουσεία και συλλογές Τέχνης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το κάστρο που παλιότερα ήταν γνωστό ως Castello di Porta Giova από το όνομα μιας πύλης των τειχών εκεί κοντά, φιλοξένησε αρχικά  την οικογένεια Λόρδων Visconti. Το 1450 ο Francesco Sforza άρχισε να το ξαναχτίζει και προσέλαβε τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Filarete, ο οποίος ανέλαβε τη διαμόρφωση του κεντρικού πύργου, (γνωστός με το όνομα του αρχιτέκτονα- Torre del Filarete, ο οποίος το 1521 χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη όπλων, στην οποία έγινε έκρηξη). Διαβάζοντας την ιστορία του κάστρου διαπίστωσα ότι γενικά σε ηρεμία το κτίριο δεν το άφησε η οικογένεια Sforza, χρησιμοποιώντας διάφορους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, (μέχρι και τον Leonardo da Vinci, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους ζωγράφισε τοιχογραφίες σε κάποια δωμάτια). Η ταλαιπωρία του κάστρου συνεχίστηκε-είναι η μοίρα των κτιρίων αυτών… Οι ένοικοι άλλαζαν ανάλογα με το ποιος υπερίσχυε σε πολέμους και διαμάχες, (Γάλλοι, Ισπανοί). Τον 19ο αιώνα, μετά την ενοποίηση της Ιταλίας, το κάστρο βρήκε επιτέλους την ηρεμία του και δίπλα δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης, το Parco Sempione.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Το πάρκο Sempione είναι μια ζώνη πρασίνου 386 000  που δημιουργήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα. Πήρε το όνομά του από τον δρόμο-corso Sempione– που δημιουργήθηκε στα χρόνια του Ναπολέοντα. 

Pinacoteca del Castello Sforzesco: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Γκαλερί  που εγκαινιάστηκε το 1878 και φιλοξένησε αρχικά πάνω από 230 έργα Τέχνης, (μερικά από αυτά είναι γνωστά αριστουργήματα των: TitianAndrea MantegnaCanalettoAntonello da MessinaPisanelloVincenzo FoppaGiovanni BelliniCorreggioBernardino Luini,Lorenzo LottoTintoretto). Το δωμάτιο που συναντάμε πρώτα στην Πινακοθήκη έχει εκκλησιαστικά έργα του 15ου και του 16ου αιώνα.  Στη συνέχεια εκτίθενται έργα του 16ου, του 17ου και του 18ου αιώνα και πορτρέτα της οικογένειας Sforza. Τους τελευταίους δύο αιώνες οι συλλογές έχουν εμπλουτιστεί και πλέον υπάρχουν περισσότερα από 1.500 έργα.

Pinacoteca di Brera: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Η πινακοθήκη επίσημα ιδρύθηκε το 1809. To ιδιαίτερο που έχει αυτό το Μουσείο Τέχνης είναι ότι δεν ξεκίνησε ως μουσείο έκθεσης αντικειμένων και ιδιωτικών συλλογών πλούσιων οικογενειών και επιφανών Ιταλών, αλλά ως χώρος παρουσίασης αντικειμένων και έργων τέχνης περιοχών που κατακτήθηκαν από τους Γάλλους.  Έτσι στις αρχές του 19ου αιώνα το μουσείο άρχισε να γεμίζει με πίνακες που κατασχέθηκαν από εκκλησίες και μοναστήρια περιοχών της Λομβαρδίας και άλλων περιοχών του βασιλείου της Ιταλίας. Αυτό εξηγεί και το γιατί οι συλλογές περιλαμβάνουν κυρίως θρησκευτικά έργα.  Βρίσκεται στο ομώνυμο κάστρο, το οποίο φιλοξενεί Βιβλιοθήκη, Παρατηρητήριο Αστρονομίας, Βοτανικό Κήπο, το Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνών της Λομβαρδίας  και την Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Διεύθυνση: Via Brera 28

Ώρες και ημέρες λειτουργίας:

Δευτέρα: Κλειστά

Τρίτη-Τετάρτη –Παρασκευή-Κυριακή: 08.30-19.15 (το ταμείο κλείνει 18.40)

Πέμπτη: 08.30-12.45, 15.15-22.15 (το ταμείο κλείνει στις 21.40)

Σάββατο: 08.30-22.15 (το ταμείο κλείνει στις 21.40)

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: € 10,00

Μειωμένο: € 7,00 (δικαιούνται τα άτομα ηλικίας 18-25 και δάσκαλοι χωρών της ΕΕ).

Ελεύθερη είσοδος για: άτομα κάτω των 18 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες, μαθητές και δασκάλους της ΕΕ, δημοσιογράφους.

Κάθε Πέμτπη απόγευμα από 30 Ιουνίου έως 29 Σεπτεμβρίου η Πινακοθήκη είναι ανοιχτή μέχρι τις 22.15 και η είσοδος κοστίζει 2 ευρώ από τις 18.00 και μέχρι τις 21.40 που κλείνει το ταμείο. Η είσοδος είναι ελεύθερη κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, εκτός από τις εκθέσεις για τις οποίες χρειάζεται να πληρώσετε ξεχωριστό εισιτήριο.

Ηχογραφημένη ξενάγηση είναι διαθέσιμη στα ιταλικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα γερμανικά και κοστίζει € 5.00.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μουσείο Bagatti Valsecchi: Η ιστορία του μουσείου συνδέεται με τη ζωή δύο αδερφών, των βαρόνων Fausto (1843-1914) και Giuseppe (1845-1934) Bagatti Valsecchi. Στις αρχές του 1880 ανέλαβαν να ανακαινίσουν το σπίτι τους στο κέντρο της πόλης και ταυτόχρονα άρχισαν να συλλέγουν πίνακες ζωγραφικής και διακοσμητικά του 15ου και του 16ου αιώνα, καθώς ήθελαν να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα εμπνευσμένη από τα πριγκιπικά σπίτια της Λομβαρδίας του 16ου αιώνα.  Αν και οι δύο είχαν αποφοιτήσει με χαμηλούς βαθμούς, διέπρεψαν στον επαγγελματικό τομέα. Συμμετείχαν στις προσπάθειες φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, είχαν έντονη κοινωνική ζωή, ταξίδευαν συχνά στην υπόλοιπη Ιταλία και το εξωτερικό και είχαν πολλά ενδιαφέροντα χόμπι. Μετά τον θάνατό τους το σπίτι κατοικήθηκε από τους απογόνους τους μέχρι το 1974. Εκείνη τη χρονιά ο γιος του Giuseppe Pasino αποφάσισε να ιδρύσει το Ίδρυμα Bagatti Valsecchi, στο οποίο δώρισε την κληρονομιά των προγόνων του. Το κτίριο πουλήθηκε στην περιφέρεια της Λομβαρδίας με τον όρο ο πρώτος όροφος να μείνει «ως έχει». 20 χρόνια αργότερα το Μουσείο Bagatti Valsecchi άνοιξε για το κοινό.

Ώρες και ημέρες επίσκεψης:

Τρίτη έως Κυριακή: 13.00-17.45

Το Μουσείο παραμένει κλειστό: Κάθε Δευτέρα, 1 και 6 Ιανουαρίου, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα, 25 Απριλίου, 1 Μαΐου, 2 Ιουνίου, 15 Αυγούστου, 1 Νοεμβρίου, 7,8,25,26 Δεκεμβρίου.

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 9 ευρώ

Μειωμένο εισιτήριο:

Τις Τετάρτες

Μαθητές και ενήλικες

άνω των 65 : € 6,00

6-18 ετών: € 2,00

Ελεύθερη είσοδος: Παιδιά έως 5 ετών-άτομα με ειδικές ανάγκες

La Pinacoteca Ambrosiana-Πινακοθήκη Ambrosiana:  Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1618, όταν ο Καρδινάλιος Federico Borromeo έδωσε τη συλλογή του από έργα ζωγραφικής, γλυπτά και σχέδια στην Biblioteca Ambrosiana, που είχε ιδρύσει το 1607. Στα 24 δωμάτιά της μπορείτε να θαυμάσετε ανάμεσα σε άλλα έργα όπως τα παρακάτω:

il Musico –ο μουσικός- του  Leonardo da Vinci, la Canestra di frutta –καλάθι με φρούτα-του Caravaggio, il Cartone preparatorio per la Scuola di Atene -προπαρασκευαστική με χαρτόνι για τη Σχολή των Αθηνών- του Raffaello, l’Adorazione dei Magi- η Προσκύνηση των Μάγων- του Tiziano, la Madonna del Padiglione του Botticelli και  Vasi di fiori-βάζα με λουλούδια- του Jan Brueghel.

Διεύθυνση: Piazza Pio XI, 2

Πώς φθάνετε:

Μετρό: M1-Cordusio/Duomo//M3-Duomo

Τραμ: Linea 12-14-16 fermata Orefici/Cantù// 2-3 Fermata Duomo

Ώρες και ημέρες λειτουργίας:

Τρίτη έως Κυριακή 10.00 – 18.00 (τελευταία είσοδος 17.30, σημειώσετε ότι η πλήρης ξενάγηση διαρκεί περίπου 90 λεπτά). Ανοιχτά τη Δευτέρα του Πάσχα

Κλειστά: Δευτέρες, 25 Δεκεμβρίου ,1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: € 26,50

Άτομα πάνω από 65: € 23,50

Άτομα κάτω των 14: € 2,00

15-17 ετών: € 13,50

18-25 ετών: € 18,25

Φοιτητές: € 16,25

Φοιτητές σε σχολές Καλών Τεχνών: € 11,50

Σχολεία: € 6,00

Museo Poldi Pezzoli: milano_50 To πορτρέτο νεαρής γυναίκας του Antonio Pollaiolo είναι από τα έργα που θα δείτε στο εσωτερικό του και έγινε το σήμα κατατεθέν του μουσείου. Ο Gian Giacomo Poldi Pezzoli γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 27 Ιουλίου 1822. Ο πατέρας του -Giuseppe Poldi Pezzoli (1768-1833) -το 1818 κληρονόμησε μία υπολογίσιμη κληρονομιά από την οικογένεια  Pezzoli, η οποία ήταν υπεύθυνη για τη συλλογή φόρων για λογαριασμό της αυστριακής κυβέρνησης. Το 1819 ο Giuseppe παντρεύτηκε τη Rosa Trivulzio (1800-1859), κόρη του Marquis Gian Giacomo (1774 -1831), κληρονόμου του πιο γνωστού μουσείου στο Μιλάνο. Η βιβλιοθήκη Trivulziana ήταν μία οικογενειακή βιβλιοθήκη που περιείχε συλλογή από πολύτιμα αντικείμενα και παλιά βιβλία. Ο Gian Giacomo ήταν 11 ετών, όταν πέθανε ο πατέρας του και η μητέρα του Rosa ανέλαβε την ευθύνη της εκπαίδευσής του.Ο πρώτος διευθυντής του μουσείου ήταν ο Giuseppe Bertini, ο οποίος αύξησε τα εκθέματα των συλλογών. Μετά τον θάνατό του το 1898, τη διεύθυνση του μουσείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας  Camillo Boito (1836-1914), ο οποίος ήταν και διευθυντής της Ακαδημίας της Brera. Το 1939, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το μουσείο έκλεισε, τα εκθέματα που μπορούσαν να μεταφερθούν, μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο μέρος.  Το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και άνοιξε και πάλι το 1951. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν έργα Ιταλών, Ολλανδών- Φλαμανδών  καλλιτεχνών. Επίσης έπιπλα, γυάλινα αντικείμενα, κεραμικά, κοσμήματα.

Διεύθυνση: Via Manzoni 12

Πώς θα φθάσετε:

Μετρό: M3- Στάση: Montenapoleone ή Duomo
Μετρό: M1- Στάση: Duomo
Τραμ 1 Στάση: Montenapoleone M3

Ώρες λειτουργίας:

Το μουσείο είναι ανοιχτό από τις 10.00 έως τις 18.00, (τελευταία επιτρεπόμενη είσοδος: 17.30)

Κλειστά τις Τρίτες, 1η Ιανουαρίου, το Πάσχα, 25 Απριλίου, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 1 Νοεμβρίου, 8 Δεκεμβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου.

Υπάρχει ανελκυστήρας για τον πρώτο όροφο και αναπηρικό καροτσάκι διαθέσιμο σε περίπτωση που χρειαστεί.

La Triennale di Milano: Μουσείο Τέχνης και σχεδίου στο Parco Sempione. Στεγάζεται στο Παλάτι της Τέχνης- Palazzo dell’Arte- που σχεδιάστηκε από τον Giovanni Muzio και κατασκευάστηκε μεταξύ 1931 και 1933. Εδώ φιλοξενούνται εκθέσεις και δρώμενα που στηρίζουν το σύγχρονο ιταλικό σχέδιο, τον αστικό σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική, έργα νέας τεχνολογίας που δίνουν έμφαση στη σχέση μεταξύ τέχνης και βιομηχανίας. Υπάρχει και μόνιμη έκθεση με σημαντικά αντικείμενα του σύγχρονου ιταλικού σχεδίου.

 

Η περιοχή Navigli: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Στα ιταλικά η λέξη Navigli σημαίνει κανάλια και η περιοχή διαθέτει δύο: το Naviglio Grande και το Naviglio Pavese. Η περιοχή είναι ιδανική για ρομαντικό περίπατο, για ένα απεριτίφ-καθώς θα βρείτε πολλά μπαρ και κάποια εστιατόρια. Επίσης εδώ υπάρχουν γκαλερί και καταστήματα με είδη εσωτερικής διακόσμησης. Εδώ φθάνετε με το μετρό-η στάση είναι η Porta Genova-αλλά και με το τραμ. Κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα εδώ γίνεται ένα vintage bazaar, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Αυτό που θα παρατηρείτε συχνά στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι η ύπαρξη πολλών πλατείων. Οι περισσότερες κρύβουν τη δική τους σημαντική ιστορία. Στα ιταλικά η λέξη Piazza σημαίνει πλατεία και το Συναπάντημα σας παρουσιάζει κάποιες από τις σπουδαιότερες της πόλης:

Piazza Mercanti: Η πλατεία των εμπόρων αποτελούσε την καρδιά της πόλης τον Μεσαίωνα και τότε ήταν πολύ μεγαλύτερη. Βρίσκεται μεταξύ της πλατείας Duomo και της πλατείας Cordusio. Τον 13ο αιώνα υπήρχαν έξι διαφορετικά σημεία εισόδου στην πλατεία. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα στην τοποθεσία αυτή γινόταν το πιο σημαντικό παραδοσιακό πανηγύρι της πόλης.

Piazza della Scala: OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠεζόδρομος που συνδέεται με  τη Piazza del Duomo με το δρομάκι της Galleria Vittorio Emanuele II. Φυσικά έχει πάρει το όνομά της από τη Σκάλα-το θέατρο όπερας. Στο κέντρο της υπάρχει άγαλμα του Leonardo da Vinci του γλύπτη Pietro MagniOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piazza della Repubblica: Ο πράσινος παράδεισος της πόλης με πολλά δέντρα, σιντριβάνια, μνημεία και έργα σύγχρονων αρχιτεκτόνων όπως ο Luigi Mattioni. Κτίστηκε για να φιλοξενήσει τον νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό το 1865.  Σήμερα είναι περικυκλωμένη από πολλά ξενοδοχεία, ψηλά κτίρια-όπως ο πύργος Breda- και εστιατόρια. Σε ταξιδιωτικούς οδηγούς θα δείτε να σας προτείνουν να δοκιμάσετε πίτσα και παγωτό σε ένα από τα πολλά μέρη της περιοχής. Μπορείτε εύκολα να φθάσετε στο σημείο με το μετρό.

Piazza San Babila: Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο, στην οδό  Vittorio Emanuele II. Υπήρξε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο αγαπημένος τόπος συνάντησης της αστικής τάξης. Ένα μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής χρονολογείται από τη δεκαετία του τριάντα, κατά τη διάρκεια της φασιστικής εποχής. Η πλατεία έχει μείνει στην ιστορία με το όνομα «μαύρη τάφρος», (trincea nera).

Piazzale Cadorna : Βρίσκεται στο κέντρο κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Cadorna. Είναι αφιερωμένη στον Ιταλό Αρχιστράτηγο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου Luigi Cadorna. Είναι γνωστή για το τεράστιο άγαλμα Βελόνα, Νήμα και Κόμπος, (1999), που συμβολίζει τη σκληρή δουλειά στον χώρο της μόδας. milano_54

Εκκλησίες:

San Maurizio al Monastero Maggiore: Εκκλησία που συνδέεται με το πιο σημαντικό γυναικείο μοναστήρι των Βενεδικτίνων. (Θυμίζουμε ότι οι Βενεδικτίνοι ήταν τάγμα μοναχών του Αγίου Βενέδικτου που άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τον Μεσαίωνα και απέκτησε εκτός από θρησκευτική, μεγάλη πολιτική και οικονομική δύναμη).  Σήμερα το μοναστήρι έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο, αλλά κάθε Κυριακή από τον Οκτώβριο μέχρι του Ιούνιο γίνεται βυζαντινή λειτουργία στα ελληνικά. Επίσης χρησιμοποιείται και ως συναυλιακός χώρος.

Santa Maria presso San Satiro:  (μετάφραση η αγία Μαρία δίπλα στον άγιο Σάτυρο). Αναγεννησιακή, (1476-1482), στεγάζει το ιερό του Σάτυρου, αδερφού του Άγιου Αμβρόσιου. Είναι γνωστή για την ψευδή ασπίδα που αποδίδεται στον Donato Bramante.

San Bernardino alle Ossa: είναι μια εκκλησία γνωστή για οστεοφυλάκιό της. Μια μικρή πλευρά στο παρεκκλήσι είναι διακοσμημένη με πολλά ανθρώπινα κρανία και οστά.

Basilica of Sant’Ambrogio: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Μία από τις πιο παλιές εκκλησίες στο Μιλάνο. Κτίστηκε από τον άγιο Αμβρόσιο- 379–386- στην περιοχή όπου είχαν θαφτεί αμέτρητοι μάρτυρες των ρωμαϊκών διωγμών. Το πρώτο της όνομα ήταν  Basilica Martyrum, (η Βασιλική των Μαρτύρων).

 

Santa Maria delle Grazie al Navigli: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Μία εκκλησία που δεν θα τη βρείτε σε τουριστικούς οδηγούς εύκολα, αλλά αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε, καθώς ο εσωτερικός χώρος είναι πολύ όμορφος. Βρίσκεται στην περιοχή των καναλιών-Navigli. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1909.

 

Cimitero Monumentale:  OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈνα από τα δύο κοιμητήρια της πόλης. Το άλλο είναι το Cimitero Maggiore. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Carlo Maciachini (1818–1899). Στο εσωτερικό του υπάρχουν κλασικά ιταλικά γλυπτά, ελληνικοί ναοί, τάφοι σχεδιασμένοι από καλλιτέχνες όπως οι: Giò PontiArturo MartiniDante PariniLucio FontanaMedardo RossoGiacomo Manzù, Floriano Bodini και Giò Pomodoro. Εδώ βρίσκεται μνημείο των 800 Μιλανέζων που σκοτώθηκαν από Ναζί. Επίσης υπάρχει ειδικό τμήμα για μη καθολικούς. Κοντά στην είσοδο βρίσκεται μία μόνιμη έκθεση με φωτογραφίες, χάρτες και έγγραφα που παρουσιάζουν την ιστορία του κοιμητηρίου.

La cripta di San Giovanni in Conca: Κρύπτη που βρίσκεται στην πλατεία  Missori. Στην ουσία είναι τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής εκκλησίας του 11ου αιώνα.

Κάποια άλλα γνωστά σημεία της πόλης:

Porta Venezia, milano_44 (παλιότερα γνωστή ως Porta OrientalePorta Renza και με άλλες ονομασίες): Ιστορική πύλη της πόλης. Παρά το ότι η σημερινή της μορφή χρονολογείται από τον 19ο αιώνα,  η αρχική κατασκευή χρονικά εντοπίζεται στον Μεσαίωνα και ακόμα και στα ρωμαϊκά τείχη της πόλης.

 

Porta Nuova –(η νέα πύλη): Είναι μία από τις έξι κύριες πύλες της πόλης, μέσα στα τείχη. Το χαρακτηριστικό της είναι το νεοκλασσικό τόξο του Zanoia (1810-1813).

Palazzo Reale di Milano:  Έδρα διοίκησης της πόλης για πολλούς αιώνες. Σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί πολλές εκθέσεις. Μέρους του παλατιού κατεδαφίστηκε για να αφήσει χώρο για τον καθεδρικό ναό. Στον πρώτο όροφο βρίσκεται αίθουσα με τις Καρυάτιδες, ο μόνος χώρος που σώθηκε από τους βομβαρδισμούς του 1943.

Il Palazzo della Ragione: OLYMPUS DIGITAL CAMERA (Αριστερά στη φωτογραφία)Κτίριο του 13ου αιώνα. Υπήρξε το κτίριο της δημόσιας διοίκησης και δικαστικό μέγαρο.

 

La Pusterla Sant’Ambrogio: OLYMPUS DIGITAL CAMERA είναι μια από τις πύλες  που βρίσκονταν επί της διαδρομής στα μεσαιωνικά τείχη. Αυτό που βλέπουμε σήμερα, κτίστηκε από τον Gino Chierici το 1939 και είναι αντίγραφο της παλιάς, από την οποία παρέμειναν μόνο ερείπια.

Γνωστοί δρόμοι της πόλης:

Via Monte Napoleone– (Via σημαίνει Οδός/ Δρόμος): Διάσημος εμπορικός δρόμος γνωστός για τα καταστήματα ρούχων και κοσμημάτων. Θεωρείται σημαντική περιοχή για τους φίλους της μόδας, γνωστή και ως Quadrilatero della moda, (τετράπλευρο της μόδας-σχηματίζεται από τις οδούς: Via Montenapoleone , Via Manzoni , Via della Spiga και Corso Venezia. Εκεί πολύ γνωστοί σχεδιαστές έχουν τις μπουτίκ τους. Η Via della Spiga είναι ένας από τους πιο γνωστούς εμπορικούς δρόμους. 

Via Dante: Γραφικός πεζόδρομος που συνδέει την Piazzale Cordusio και  Largo Cairoli. Είναι κοντά στο κάστρο Sforzesco και πήρε το όνομά του από τον ποιητή Δάντη, (Dante Alighieri). Εδώ θα βρείτε θέατρα, εστιατόρια, καταστήματα, μπαρ και πολλά όμορφα κτίρια του 18ου και του 19ου αιώνα, (ανάμεσά τους το Μικρό Θέατρο- Piccolo Teatro).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Corso Buenos Aires: Μεγαλύτερος εμπορικός δρόμος της πόλης, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Οι τιμές είναι προσιτές και εδώ θα βρείτε καλές εκπτώσεις. Τα μικρά, παλιά, παραδοσιακά καταστήματα που υπήρχαν παλιά, πλέον τείνουν να εξαφανιστούν.

Milan Centrale: OLYMPUS DIGITAL CAMERA Ο σιδηροδρομικός σταθμός που θεωρείται ένας από τους ωραιότερους στην Ευρώπη. Κτίστηκε το 1864 . Το εσωτερικό του πραγματικά σε ορισμένα σημεία-κυρίως στην οροφή με τα αγάλματα, θυμίζει μουσείο. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Διεύθυνση: Piazza Duca d’Aosta

Σύγχρονα αξιοθέατα:

Stadio Giuseppe Meazza- Στάδιο San Siro: milano_43 Είναι το γήπεδο των ποδοσφαιρικών ομάδων  A.C. Milan και Inter Milan. Έχει χωρητικότητα  80.018 φιλάθλων και αυτό το κάνει ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα του κόσμου, (το μεγαλύτερο βρίσκεται στην Κορέα με  114.00 θέσεις και ακολουθούν πολλά στις ΗΠΑ με τον αριθμό να κυμαίνεται από 107.000 έως 100.000). Η αρχική του ονομασία: Nuovo Stadio Calcistico San Siro, νέο Γήπεδο Ποδοσφαίρου San Siro. Εγκαινιάστηκε το 1926 με έναν αγώνα που είδαν 35.000 θεατές, κατά τον οποίο η Inter νίκησε τη Milan 6-3. Το μουσείο-το οποίο άνοιξε το 1996- παρουσιάζει την ιστορία των δύο ομάδων και φιλοξενεί φανέλες, παπούτσια, κύπελλα και αντικείμενα σχετικά με τις ομάδες και τους παίκτες.  Το 1980 το γήπεδο μετονομάστηκε Giuseppe Meazza προς τιμήν του πιο διάσημου Μιλανέζου ποδοσφαιριστή που πέθανε ένα χρόνο νωρίτερα. (Giuseppe Meazza, 1910-1979). Η ιδέα του να κτιστεί ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο στην περιοχή, όπου παλιότερα γίνονταν οι ιπποδρομίες ανήκει στον πρόεδρο της Milan, Piero Pirelli.

Τιμή εισιτηρίου για το μουσείο, (σε περίπτωση αγώνα, η είσοδος επιτρέπεται μόνο για του μουσείο):

Ενήλικες: € 7  

Άτομα μέχρι 14 ετών και από 65 και πάνω: € 5

Ελεύθερη είσοδος: Παιδιά κάτω των έξι ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες

Εισιτήριο για το μουσείο και το γήπεδο:
€ 17: Ενήλικες
€ 12: Άτομα μέχρι 14 ετών και από 65 και πάνω

Casa Milan: Στην ουσία είναι μία έκθεση, που μέσα από αντικείμενα και αρχεία, αφηγείται την ιστορία της ομάδας Μίλαν.

Διεύθυνση: Via Aldo Rossi

Το μουσείο είναι ανοιχτό από τις  10:00 έως τις 19:00.

Bosco Verticale : Στην ουσία είναι δύο πύργοι-πολυκατοικίες με διαμερίσματα, που έχουν περισσότερα από 900 δέντρα. Βρίσκονται στην περιοχή Porta Nuova ανάμεσα στη Via Gaetano de Castillia και τη Via Federico Confalonieri, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Porta Garibaldi. Το ύψος τους 111 μέτρα  και 76 μέτρα. Το σχέδιο υπογράφει το Boeri Studio, (ο Stefano Boeri, η Gianandrea Barreca και ο Giovanni La Varra).milano_55  (πηγή φωτογραφίας: designboom.com).

Palazzo Lombardia: Είναι ένα συγκρότημα κτιρίων-συμπεριλαμβανομένου ενός με ύψους  161,3 μέτρα. Στεγάζει την περιφερειακή διοίκηση της Λομβαρδίας και πλήθος υπηρεσιών.Βρίσκεται στην πλατεία Città di Lombardia,  δίπλα στην οδό Melchiorre Gioia.

Fieramilanocity: Είναι ένα εκθεσιακό κέντρο στην καρδιά της πόλης.  Έφθασε στην κορύφωση της επέκτασης την περίοδο 1997-2006. Από τα 26 αρχικά περίπτερα τώρα παραμένουν τέσσερα και καλύπτουν συνολικά 43.000 τετραγωνικά μέτρα.

Η πόλη κρύβει πολλές ομορφιές σε πολλά σημεία της, που δεν είναι τόσο προβεβλημένα.  Ίσως αυτή να είναι και η γοητεία που ασκεί στους ταξιδιώτες…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.

 

Διαβάστε επίσης:

Ρώμη: Η αιώνια πόλη μας αποκαλύπτεται…: http://www.sinapantima.gr/?p=4718

Το Συναπάντημα σας συστήνει το Παρίσι: http://www.sinapantima.gr/?p=6868

Μπάνσκο: Ο παράδεισος των σκιέρ: http://www.sinapantima.gr/?p=6519

 

 

6 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 Comments
  • October 24, 2016

    ο καλύτερος οδηγός που διάβασα για το Μιλάνο!

    Morfoula-Rome
    Reply
  • October 24, 2016

    πολύ κατατοπιστικό

    Γιώργος-από Πάτρα
    Reply
  • October 24, 2016

    με αυτό το άρθρο δεν χρειάζεται να πάρουμε οδηγό για το Μιλάνο. τα έχετε όλα αναλυτικά!

    ΜΕΝΙΑ_ΑΝΝΑ
    Reply
  • October 24, 2016

    poly wraia poli to Milano.ontvw den einai mono gia pswnia kai voltes…

    nana
    Reply
  • October 24, 2016

    τα φιλιά μας από την όμορφη Perugia. αν μπορέσετε αργότερα, να κάνετε αφιέρωμα και στην όμορφη πόλη που μένουμε. συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά σας!

    Πάνος-Μαρία
    Reply
  • January 29, 2017

    I must say you have hi quality content here. Your blog should go viral.

    Reply