/ Προτάσεις / Αλόννησος: Η ακατέργαστη ομορφιά των Σποράδων

Αλόννησος: Η ακατέργαστη ομορφιά των Σποράδων

mara on September 17, 2018 - 09:29 in Προτάσεις
5 (100%) 1 vote

Μοιάζει πραγματικά σαν να έχει σταματήσει τον χρόνο σε κάποια άλλη εποχή, χωρίς καμία πρόθεση να αλλάξει τους ρυθμούς της. Ένα ήρεμο περιβάλλον, μία ακατέργαστη ομορφιά με ειδυλλιακά τοπία και το πράσινο της πλούσιας βλάστησης να διακόπτεται μόνο από το γαλανό των καθαρών νερών.

Εδώ υπάρχει το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο, το πρώτο Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας και η μεγαλύτερη προστατευμένη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη (περίπου 2.220 km2). Εκτός από τη θαλάσσια περιοχή, το Πάρκο περιλαμβάνει τη νήσο Αλόννησο, 6 μικρότερα νησιά (Περιστέρα, Κυρά Παναγιά, Ψαθούρα, Πιπέρι, Σκάτζουρα και Γιούρα) καθώς και 22 βραχονησίδες. (πληροφορίες του Πάρκου από την επίσημη ιστοσελίδα: http://alonissos-park.gr)

Ιστορία: Οι αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι κατά την παλαιολιθική εποχή το νησί, μαζί με τα κοντινά του νησιά, ήταν ενωμένο με τη Θεσσαλία. Κατά την αρχαιότητα λεγόταν Ίκος και ίσως Αλόννησος λεγόταν το γειτονικό νησί της Κυρά- Παναγιάς. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχει πλούσια ιστορία και προσέλκυσε κατά καιρούς πολλούς κατακτητές και πειρατές.

Τον Μάρτιο του 1965 ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.1 Ρίχτερ προκάλεσε καταστροφές, (στη Χώρα το 70% των σπιτιών υπέστη ζημιές ή κατέρρευσε- και στο Πατητήρι το 90%). Δύο ηλικιωμένες γυναίκες ήταν τα ανθρώπινα θύματα του σεισμού. Μετά τον καταστροφικό σεισμό η Χώρα ερήμωσε και το Πατητήρι έγινε η νέα πρωτεύουσα.

Η Χώρα/ το Παλαιό Χωριό  -χτισμένο σε βουνό- έχει μία ιδιαίτερη ομορφιά. Παλιότερα τα σπίτια ήταν πετρόκτιστα.

Πολλοί έχουν σεβαστεί την αρχιτεκτονική της περιοχής

Η πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Εκκλησία Γεννήσεως του Χριστού. Μονόχωρη βασιλική με τρούλο- του 17ου αιώνα

————————————————–

Παραλίες και χωριά:

Οι περισσότερες παραλίες της έχουν βότσαλα, άρα αν είστε λάτρεις της άμμου, σε αυτό το νησί θα πρέπει να συνηθίσετε το απέραντο γαλάζιο κάπως… διαφορετικά. Σε πολλές παραλίες θα βρείτε ξαπλώστρες με χρέωση- συνήθως οι δυο ξαπλώστρες με ομπρέλα κοστίζουν 6 ευρώ- και στις περισσότερες υπάρχουν αποδυτήρια, (βλέπε (Α) παρακάτω, όπου υπάρχουν). Θα σας πρότεινα να πάρετε δικά σας καρεκλάκια και ομπρέλα, γιατί ειδικά το χρονικό διάστημα που έχει περισσότερο κόσμο το νησί, δεν θα είναι εύκολο να βρείτε ξαπλώστρα στις δημοφιλείς παραλίες. Επιπλέον θα έχετε τη δυνατότητα να πάτε σε μη οργανωμένες παραλίες.

Παρακάτω θα γίνει μία σύντομη παρουσίαση των παραλιών και των περιοχών, όπου αυτές βρίσκονται.

Μηλιά: Πολύ κοντά στο Πατητήρι βρίσκεται ο μικρός αυτός κόλπος με τα καταπράσινα νερά και τα μεγάλα βότσαλα.  (Α)

Χρυσή Μηλιά: Δίπλα στη Μηλιά. Πρόκειται για μικρή, οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες που έχουν χρέωση. Οι ξαπλώστρες είναι λίγες και θα πρέπει να φτάσετε πολύ νωρίς για να βρείτε διαθέσιμες. Είναι αμμώδης με ρηχά νερά, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά. Στην άκρη της παραλίας ψηλά στα δεξιά βρίσκεται εστιατόριο-καφετέρια. Στα αριστερά ψηλά βρίσκονται ενοικιαζόμενα δωμάτια για όσους θέλουν να μείνουν σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον. Θα παρκάρετε στον χωματόδρομο αμέσως πριν την παραλία, κάτω από δέντρα. Κάποιοι προτιμούν να αφήσουν το αυτοκίνητο στον δρόμο και να μην κατέβουν την απότομη μικρή κατηφόρα που οδηγεί στον ελεύθερο χώρο στάθμευσης. (Α)

Τσουκαλιά: Άλλος ένας μικρός, γραφικός κόλπος με πάρα πολύ καθαρά και κρύα νερά και μεγάλα βότσαλα. Η παραλία σάς υποδέχεται με έναν μεγάλο εγκαταλελειμμένο κι εντυπωσιακό μύλο. Μέσα στη θάλασσα το κολύμπι και οι βουτιές θέλουν προσοχή, καθώς ο βυθός έχει μεγάλες πέτρες. Αν είστε τυχεροί, ίσως δείτε τη φώκια να βγαίνει στα ρηχά. Επειδή ο χώρος έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός, έχει δοθεί άδεια μόνο για μία μικρή καντίνα και λίγες ξαπλώστρες με χρέωση κι απαγορεύτηκαν τα beach party που γίνονταν στο παρελθόν, όπως μου είπαν ντόπιοι. Στα 50 μέτρα βρέθηκε βυθισμένο αρχαίο εργαστήριο τσουκαλιών. Ίσως κάνετε τη βουτιά σας ακούγοντας τα κουδούνια των προβάτων και των κατσικιών, που βόσκουν στον λόφο πίσω από τον μύλο. (Α)

Άγιος Δημήτριος: Ίσως η πιο γνωστή παραλία του νησιού. Είναι οργανωμένη, υπάρχει χρέωση στις ξαπλώστρες. Εδώ μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ, να παίξετε σε νεροτσουλήθρες. Στη διαδρομή προς τη μύτη αυτή που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού από ψηλά θα θαυμάσετε όμορφες εικόνες, καταπράσινα τοπία και τα γραφικά ψαροχώρια Στενή Βάλα και Καλαμάκια. Η παραλία έχει βότσαλα και τα νερά βαθαίνουν απότομα. Ο στενός δρόμος με τις απότομες στροφές μπορεί να μη σας επιτρέψει να φωτογραφίσετε από ψηλά την περιοχή, οι εικόνες που θα δείτε όμως δικαιολογούν απόλυτα, γιατί ο Άγιος Δημήτριος συμπεριλαμβάνεται σε λίστες με τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Από το σημείο αυτό θα δείτε να περνάνε πολλά κότερα, φουσκωτά και καΐκια, που κάνουν ημερήσιες εκδρομές.

Ρουσούμ Γιαλός: Πολύ κοντά στο Πατητήρι. Τα βράχια με τα πεύκα που αγκαλιάζουν τον μικρό κόλπο, κάνουν το τοπίο πολύ όμορφο. Υπάρχουν ξαπλώστρες με χρέωση, ταβέρνες με μαγειρευτά φαγητά κι ενοικιαζόμενα δωμάτια με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Εδώ αράζουν αρκετά κότερα και ψαροκάικα. Η ονομασία της περιοχής ίσως σχετίζεται με έναν Τούρκο τσιφλικά ή προέκυψε από τους φόρους, που έπρεπε να καταβάλλονται, (ρουσούμ σημαίνει φόρος). Στον βυθό υπάρχει χοντρό βότσαλο, η παραλία έχει χοντρή άμμο με λίγα βότσαλα. Στο παρελθόν στον βυθό είχαν ρίξει μεγάλη ποσότητα άμμου, όμως τα νερά παρέσυραν την άμμο στα βαθιά, αφήνοντας το βότσαλο να κυριαρχεί. Για φαγητό υπάρχουν δύο ταβέρνες με ψάρια και μαγειρευτά, μία με λίγο πιο γκουρμέ γεύσεις και μία κρεπερί, όπου θα πιείτε και το ποτό σας. Υπάρχει και μίνι μάρκετ. (Α)

Βρυσίτσα: Μικρή, μη οργανωμένη παραλία με μεγάλα βότσαλα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη Χώρα. Η πρόσβαση δεν είναι εύκολη, ο χωματόδρομος στενός και δύσκολος στην οδήγηση. Η παραλία είναι πολύ μικρή κι επειδή ο κόλπος είναι στενός, εκεί κατασκηνώνουν κάποιες φορές και ίσως να μην την πετύχετε καθαρή.

Μεγάλη Άμμος: Μικρή παραλία με ομπρέλες. Η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη, όπως επίσης δύσκολο είναι να βρείτε χώρο να παρκάρετε πάνω στον χωματόδρομο. Για να φθάσετε, πρέπει να κατέβετε αρκετά μέτρα με τα πόδια, (διαδρομή που θα είναι ίσως κουραστική, κατά την άνοδο-επιστροφή). Αν κατέβετε τελικά, ίσως φανείτε τυχεροί και δείτε από κοντά τη φώκια, καθώς αυτή είναι μία από τις παραλίες που προτιμά να βγαίνει.

Τζώρτζη Γιαλός: Η θέα από ψηλά είναι πραγματικά μαγευτική. Πρόκειται για μικρή, μη οργανωμένη παραλία με βότσαλο. Εδώ υπάρχει και μία ταβέρνα και χώρος στάθμευσης. (Α)

Λεφτός Γιαλός: Από τις πιο ωραίες κι οργανωμένες παραλίες του νησιού. Πράσινα, καθαρά νερά με βότσαλο και τριγύρω πεύκα. Όπως σε όλες τις οργανωμένες παραλίες του νησιού, υπάρχει χρέωση στις ξαπλώστρες κι επιπλέον χρέωση για ό,τι πιείτε. Εδώ καταλήγουν πολλά κότερα και καΐκια με εκδρομείς, που συνήθως δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Στις ταβέρνες και τις καφετέριες μπορείτε να απολαύσετε νόστιμο φαγητό και το ποτό σας σε λίγο… τσιμπημένες τιμές.

Πατητήρι: Πρωτεύουσα του νησιού και λιμάνι. Εδώ υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, μπαρ, ATM Εθνικής Τράπεζας, σούπερ μάρκετ, μανάβικο, ταχυδρομείο, το κτίριο όπου στεγάζεται παραδοσιακός σύλλογος και πωλούνται προϊόντα του νησιού, το δημαρχείο, ιατρικό κέντρο, βενζινάδικο, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής-πολιούχου του νησιού, το λαογραφικό μουσείο.

Στην άλλη άκρη του λιμανιού υπάρχει μικρή, μη οργανωμένη παραλία με χοντρή άμμο και βότσαλο, ιδανική για μία γρήγορη βουτιά.

 

Λαογραφικό Μουσείο (των Κώστα και Αγγέλας Μαυρίκη): Πάνω από την παραλία, στον μικρό λόφο βρίσκεται ένα ωραίο, πέτρινο κτίριο τεσσάρων επιπέδων, το μεγαλύτερο ιδιωτικό μουσείο σε ελληνικό νησί. Στην είσοδο θα δείτε μια μεγάλη άγκυρα κι ένα ψηλό γλυπτό. Στο υπόγειο θα βρείτε παραδοσιακά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν από τους νησιώτες: ραπτομηχανή, συσκευή άντλησης πετρελαίου, εργαλεία για ζύμωμα ψωμιού, εργαλεία κουρέα, αντικείμενα και ρούχα καθημερινής χρήσης, μικρά έπιπλα και παλιές φωτογραφίες. Στο ισόγειο θα δείτε παραδοσιακές φορεσιές ανδρών και γυναικών, πολλά άλλα αντικείμενα. Επίσης υπάρχει το κατάστημα του μουσείου από όπου μπορείτε να αγοράσετε- εκτός των άλλων-  διακοσμητικά και παραδοσιακά γλυκά.

Στον πρώτο όροφο εκτίθενται αντικείμενα πειρατικών πλοίων, γεγονός που κάνει το μουσείο πολύ ξεχωριστό, (16ου-18ου αιώνα). Επίσης εκτίθενται όπλα, νομίσματα κι άλλα αντικείμενα των Ελλήνων από την περίοδο της αντίστασης και του 1821. Στον ίδιο όροφο υπάρχει μικρή αίθουσα συνεδριάσεων.

Στο μουσείο επίσης εκτίθενται έργα ζωγραφικής και γλυπτά ατόμων που είτε κατάγονταν από την Αλόννησο, είτε έζησαν στο νησί.

Ωράριο λειτουργίας, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα:

Μάιος- Σεπτέμβριος/ καθημερινά: 11:00 – 18:00
Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος/ καθημερινά: 11:00 – 20:00

Είσοδος:
Παιδιά έως 8 ετών: Ελεύθερη είσοδος
Από 8 ετών και πάνω: 2 ευρώ
Ενήλικες: 4 ευρώ
Άτομα ηλικίας 65 και πάνω: 3 ευρώ

Τηλέφωνο:2424 066250

Ιστοσελίδα του μουσείου: www.alonissosmuseum.com

Κοκκινόκαστρο: Δίπλα στη Χρυσή Μηλιά βρίσκεται μία μικρή παραλία με μεγάλα βότσαλα. Το αυτοκίνητο το σταθμεύετε στον δρόμο, κατεβαίνετε με τα πόδια στην παραλία, γιατί δεν μπορείτε να φθάσετε ως κάτω με το αυτοκίνητο. Θα κατέβετε μία κατηφόρα και 63 πέτρινα σκαλοπάτια. Αν δεν έχετε πολλά πράγματα η ανηφόρα της επιστροφής δεν θα σας κουράσει. Υπάρχει μπαρ και οι ξαπλώστρες είναι με χρέωση. Ανασκαφές στην περιοχή έφεραν στην επιφάνεια ίχνη αρχαίου οικισμού. Αυτό ίσως δικαιολογεί το δεύτερο συνθετικό του ονόματος, (κάστρο). Το πρώτο συνθετικό εικάζω ότι προήλθε από το κόκκινο χρώμα που έχει το χώμα των βράχων, που περιβάλλουν τον κόλπο.

Μεγάλος Μουρτιάς: Πολύ κοντά στο Πατητήρι, μία ακόμα μικρή παραλία με μεγάλο βότσαλο. Εδώ βρίσκονται ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, ξαπλώστρες με χρέωση. Μία από τις ταβέρνες σάς δίνει δωρεάν ξαπλώστρες για κατανάλωση άνω των 10 ευρώ. Οι τιμές της πολύ χαμηλές σε σχέση με τις ταβέρνες των άλλων περιοχών. (Α)


Η αίσθηση που δίνει στους επισκέπτες το νησί είναι ότι ο τομέας του τουρισμού είναι σε ανάπτυξη. Αν δεν έχετε δικό σας μεταφορικό μέσο, υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων που πηγαίνουν σε συγκεκριμένες περιοχές την κάθε μέρα- (ενημερωθείτε για τα δρομολόγια στο Πατητήρι). Οι δρόμοι έχουν πολλές στροφές, αλλά οι διαδρομές αποζημιώνουν με την ομορφιά του τοπίου.

 Στο Πατητήρι επίσης θα βρείτε πινακίδες ιδιοκτητών καϊκιών, που διοργανώνουν ημερήσιες κρουαζιέρες. Το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με την εταιρία από 30 έως 50 ευρώ. Η ιδιωτική ημερήσια κρουαζιέρα κοστίζει 500 ευρώ.

Η νυχτερινή ζωή είναι μοιρασμένη κυρίως ανάμεσα στο Πατητήρι και τη Χώρα.


Προϊόντα παραδοσιακά: Πέρα από τα γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακό προϊόν είναι ο τόνος. Επίσης πολλοί θα σας συμβουλεύσουν να δοκιμάσετε τις πίτες και κυρίως τις τυρόπιτες.

Τα σουβενίρ είναι πιο φτηνά στο Πατητήρι. Στο σούπερ μάρκετ μπορείτε να βρείτε σαπούνια με πήλινη φώκια, τσίπουρο και λάδι Σκοπέλου. Τα λούτρινα ζωάκια: φώκιες και δελφίνια είναι πιο φτηνά στο σούπερ μάρκετ.

Το νησί είναι γνωστό και για τις πολλές γεύσεις παγωτών. Η χρέωση είναι ανάλογη με το κυπελάκι που θα επιλέξετε: 2,5- 3,50- 4,50- 6,0 ευρώ.

————————————————————–

Η Αλόννησος είναι ένα νησί με ευγενικούς κι ευαισθητοποιημένους κατοίκους . Το μεγάλο σούπερ μάρκετ στο λιμάνι δεν έχει πλαστικές σακούλες για τους πελάτες, μόνο χάρτινες και χάρτινα κουτιά. Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι αν και είναι μικρό νησί έχει κέντρο ομοιοπαθητικής και χώρο όπου δίνονται μαθήματα γιόγκα.

Τα στενά δρομάκια στο Παλαιό Χωριό θα βγάλουν τον φωτογράφο που κρύβεται μέσα σας και θα σας χαρίσουν υπέροχες εικόνες…


Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.

The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.


Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Ο εγκέφαλος αποφασίζει ποιους ήχους δεν θα ακούσουμε; : http://www.sinapantima.gr/?p=10161

Ζωγραφίζοντας σε γυαλί: http://www.sinapantima.gr/?p=9923

Σκόπελος: Το καταπράσινο νησί των θρύλων: http://www.sinapantima.gr/?p=9963

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote
1 Comments