Σκόπελος: Το καταπράσινο νησί των θρύλων
Αν σας αρέσουν τα μέρη με πυκνή βλάστηση, σίγουρα θα λατρέψετε αυτό το νησί των Βορείων Σποράδων. Κι επειδή πάντα οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους- σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- πάνω από το 67% της έκτασης του νησιού καλύπτεται από πευκοδάσος.
Η Σκόπελος– πέρα από την ομορφιά των τοπίων- μαγεύει τον επισκέπτη, καθώς τον καλωσορίζει σε έναν μαγικό κόσμο θρύλων και μύθων, με τους οποίους είναι συνδεδεμένη. Κατά την αρχαιότητα το νησί ονομαζόταν Πεπάρηθος, όνομα που- σύμφωνα με τους μύθους- πήρε από τον Πεπάρηθο, γιο της Αριάδνης και του Διονύσου κι εγγονό του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Ο αδερφός του Πεπάρηθου –Στάφυλος- ήταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού. Και φυσικά καθώς βλέπουμε όλα αυτά τα ονόματα, με τα οποία οι μύθοι τη συνέδεαν, δεν μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι φημιζόταν για το κρασί της, τον «Πεπαρήθιο οίνο». Μάλιστα στις δοξασίες που ακούμε, υπάρχει κι εκείνη που αναφέρει ότι για την οικοδόμηση σπιτιών και ναών χρησιμοποιούσαν κρασί. Το νησί πήρε το σημερινό του όνομα κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Πολιούχος του είναι ο Άγιος Ρηγίνος- επίσκοπος Σκοπέλου κατά τον 4ο αιώνα- που σύμφωνα με την παράδοση σκότωσε τον δράκοντα που δυνάστευε το νησί.
Αξιοθέατα:
Χώρα: Η γραφική χώρα έχει χαρακτηριστεί από το 1978 – με προεδρικό διάταγμα- παραδοσιακός οικισμός. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την αρχιτεκτονική της, να περιηγηθεί στα γραφικά σοκάκια της και να δεί κάποια πολύ σημαντικά αξιοθέατα.
Ενετικό κάστρο: Από το κάστρο διασώζονται μέχρι σήμερα μόνο ερείπια του τείχους του στη Χώρα.
Επισκοπή: Άλλο ένα ενετικό κτίσμα το οποίο προοριζόταν για έδρα του Επισκόπου Σκοπέλου. Δεν ολοκληρώθηκε, όμως, η κατασκευή του εξαιτίας της επιδρομής του πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1538. (Ο Χιζίρ Μπιν Γιακούπ, με το ψευδώνυμο Μπαρμπαρόσα- κοκκινογένης στα ιταλικά- ήταν ελληνικής καταγωγής κουρσάρος κι αντιναύαρχος του οθωμανικού στόλου). Η Επισκοπή είναι ανοιχτή στις 23 Αυγούστου, ημέρα του εορτασμού της, όπου γίνεται αγρυπνία κι ακολουθεί πανηγύρι.
Μουσεία: Στο νησί υπάρχουν δύο λαογραφικά μουσεία. Το πρώτο βρίσκεται στη Χώρα και στεγάζεται σε κτίριο, το οποίο δώρισε η οικογένεια Νικολαϊδη το 1991. Περιλαμβάνει δωρεές κατοίκων και της οικογένειας Νικολαΐδη: εικόνες, κεντήματα, πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία, ξυλόγλυπτα έπιπλα κ.α.
Το δεύτερο βρίσκεται στο χωριό Γλώσσα και η συλλογή του περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές του νησιού, είδη καθημερινής οικιακής χρήσης, έπιπλα.
Οικία Παύλου Νιρβάνα: Η οικία του Έλληνα λογοτέχνη, (Πέτρου Κ. Αποστολίδη με το ψευδώνυμο Παύλος Νιρβάνας), αγοράστηκε το 1998 από τον Δήμο και πλέον αποτελεί το Μουσείο Ιστορίας Σκοπέλου. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορία της Σκοπέλου από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Αρχοντικό Βακράτσα στη Χώρα: Αποτελεί δείγμα αρχοντικού του νησιού.
Εξωκλήσι Αγίου Γιάννη στο Καστρί: Το πιο γνωστό μέρος του νησιού παγκοσμίως είναι αναμφίβολα ο βράχος που «φιλοξενεί» το συγκεκριμένο εκκλησάκι. Από τα γύρω νησιά μάλιστα ημερήσιες εκδρομές οργανώνονται, προκειμένου τουρίστες να το επισκεφτούν. Το μέρος χρωστά τη φήμη του στην ταινία «mamma mia»– παραγωγής 2008- καθώς στο σημείο αυτό έγιναν γυρίσματα. Σύμφωνα με την παράδοση ένας ψαράς από τη Γλώσσα έβλεπε ένα φως στην κορυφή του βράχου και μια μέρα είδε στον ύπνο του μια γυναίκα να του λέει ότι στο σημείο εκείνο βρισκόταν μια εικόνα. Η εικόνα που βρήκε ήταν του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και στο σημείο χτίστηκε το εκκλησάκι. Κάτω από το εκκλησάκι υπάρχει παραλία, στην οποία μπορείτε να κολυμπήσετε και να απολαύσετε τα καθαρά νερά.
Λουτράκι Γλώσσας: Αποτελεί το πρώτο λιμάνι της Σκοπέλου και μία περιοχή με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη «Σελινούς», η οποία είχε ιδρυθεί από τους Χαλκιδείς τον 8ο π.Χ. αιώνα. Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα είναι το μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς, αντίγραφο της Παρθένου Αθηνάς του Φειδία, το οποίο βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Στα νοτιοανατολικά του Λουτρακίου υπάρχουν ερείπια από τα Ρωμαϊκά Λουτρά, από τα οποία πήρε η περιοχή το όνομά της. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι θεμελιωμένη πάνω σε παλιό βυζαντινό ναό του 7ου αιώνα.
Παλαιό Κλήμα: Γραφικό, ορεινό χωριό με παλιά πέτρινα σπίτια που βλέπουν τη θάλασσα του Αιγαίου.
Νέο Κλήμα: Το 1965 ένας μεγάλος σεισμός καταστρέφει το Παλαιό Κλήμα και οι κάτοικοι από τον φόβο των κατολισθήσεων, αναγκάζονται να κατέβουν από το βουνό στη θάλασσα. Δημιουργούν το Νέο Κλήμα, που απέχει 18 χιλιόμετρα από τη Σκόπελο. Εδώ υπάρχει μία μεγάλη παραλία και είναι ιδανικό μέρος να μείνετε, αν θέλετε να αποφύγετε την πρωτεύουσα με τον περισσότερο κόσμο.
Γλώσσα: Αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού.
Οι λαξευτοί τάφοι στα Σεντούκια: Βρίσκονται στο βουνό Καρυά και είναι ρωμαϊκής ή παλαιοχριστιανικής περιόδου. Οι θρύλοι λένε πως οι τάφοι αυτοί κρύβουν πολλά μυστικά και θησαυρούς. Για να φτάσετε στο σημείο, θα πρέπει να ακολουθήσετε έναν ανηφορικό δρόμο στον λόφο του βουνού και για τον λόγο αυτό σας προτείνω να το επισκεφτείτε απογευματινή ώρα. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Αυτό που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει είναι η θέα, καθώς μπορείτε να δείτε απέναντι την Αλόννησο, την Εύβοια, τη Σκιάθο και το Πήλιο.
————————————————————————————-
Στο νησί βρίσκονται πολλά μοναστήρια. Αν θέλετε να επιλέξετε να δείτε δύο-τρία, σας προτείνω αυτό του πολιούχου Αγίου Ρηγίνου και τις Μονές Αγίας Βαρβάρας και Τιμίου Σταυρού, που βρίσκονται σχεδόν δίπλα.
Η Μονή της Αγίας Βαρβάρας κτίστηκε το 1648. Είναι μονόκλιτη βασιλική μετά τρούλου και ίσως ανακαινίστηκε το 1697. Σε απόσταση 300 μέτρων βρίσκεται η Μονή του Τιμίου Σταυρού με εικόνες από τον 16ο, 17ο και 18ο αιώνα μ.Χ.
———————————————————————–
Παραλίες: Οι παραλίες του νησιού είναι πολλές και τα νερά πάρα πολύ καθαρά. Υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα: με άμμο, με βότσαλα, οργανωμένες και μη οργανωμένες.
Στάφυλος: Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού. Πρόκειται για έναν κόλπο με αμμώδη παραλία.
Αγνώντας: Ο γραφικός κόλπος με τα ψαροκάικα και τα καταγάλανα νερά, πήρε το όνομά του από τον Ολυμπιονίκη Αγνώντα. Απέχει 8 χιλιόμετρα από τη Χώρα.
Λιμνονάρι: Λένε πως πήρε το όνομά του από τον θεό Άρη, ο οποίος μαγεύτηκε από τα νερά του, (Λίμνη του Άρη). Και φυσικά βλέποντας τα νερά αυτά, όλοι μαγεύονται.
Πάνορμος: Παραλία με βότσαλο, που απέχει 18 χιλιόμετρα από τη Σκόπελο.
Λιναράκια Πανόρμου: Μικρή παραλία με βότσαλα, που μπορεί να υποδεχθεί λίγα άτομα.
Βαθιάς: Μικρός κόλπος με άμμο.
Καστάνι: Μία πολύ γνωστή παραλία του νησιού, καθώς κι εδώ έγιναν γυρίσματα. Είναι από τις πιο οργανωμένες παραλίες του νησιού.
Οι πιο κοντινές παραλίες αν μένετε στη Χώρα είναι: ο Αγιος Κωνσταντίνος, η Άμμος, οι Πλάκες και ο Μύλος.
Κάποιες ακόμα παραλίες είναι: Χόβολο, Χλιά Στεφάνι, Φτελιά/Νεράκι, Μεγάλο Πεύκο, Σάρρες, Μαυράκι.
Η Σκόπελος είναι ένα νησί που επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στον επισκέπτη της. Κι αυτό που σίγουρα θα απολαύσετε είναι τα υπέροχα ηλιοβασιλέματά της…
————————————————————–
Οι παραπάνω φωτογραφίες ανήκουν στη δημιουργό της σελίδας «Το Συναπάντημα» και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την αναφορά πηγής προέλευσής τους.
The above photos are copyright protected by law and their reproduction without the permission of the creator of the webpage “to sinapantima” is prohibited.
————————————————————
Διαβάστε επίσης:
Άνδρος: Το νησί των πεζοπόρων και των φιλότεχνων: http://www.sinapantima.gr/?p=8764
St. Gilgen: Το γραφικό χωριό που πήρε το όνομά του από Έλληνα μοναχό: http://www.sinapantima.gr/?p=9898
Μέτσοβο: Το στολίδι της Ηπείρου: http://www.sinapantima.gr/?p=9836