/ Συναντήσεις / Τοιχογραφία 12.000 ετών κρυμμένη κάτω από σύγχρονα γκράφιτι

Τοιχογραφία 12.000 ετών κρυμμένη κάτω από σύγχρονα γκράφιτι

mara on November 16, 2018 - 10:32 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Το γκράφιτι, η τέχνη στους τοίχους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η εξέλιξη της τέχνης των σπηλαίων. Και μπορεί οι σύγχρονοι καλλιτέχνες να βλέπουν τα έργα τους σε τοίχους της πόλης πολλές φορές να καλύπτονται νωρίς από έργα άλλων, για την τέχνη των σπηλαίων χρειάστηκε να περάσουν πάρα πολλά χρόνια.


Αρχαιολόγοι- βασισμένοι σε ευρήματα παλαιολιθικής εποχής στην περιοχή της ανατολικής Γαλλίας – είχαν φτάσει στο συμπέρασμα ότι τα δύο σπήλαια Grottes d’Agneux μπορεί να φιλοξενούν τοιχογραφίες χιλιάδων ετών. Έτσι θέλησαν να αποδείξουν ότι οι τοίχοι των σπηλαίων αυτών ήταν καλυμμένοι από στρώματα πιο πρόσφατων έργων, (από τον 16ο έως τον 19ο αιώνα). Το γεγονός ότι τα σπήλαια βρίσκονται σε ένα γραφικό μέρος με εκπληκτική θέα προσέλκυσε και προσελκύει πολλούς επισκέπτες, κάποιοι από τους οποίους άφησαν κατά καιρούς το σημάδι τους στους τοίχους, κυρίως χαράζοντας ονόματα και ημερομηνίες. Αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι κάτω από το δικό τους σημάδι βρισκόταν το σημάδι που άφησαν οι άνθρωποι των σπηλαίων.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Tübingen και ερευνητές από την Ισπανία χρησιμοποίησαν τεχνολογία σάρωσης για να κοιτάξουν μέσα από τα στρώματα γκράφιτι και είδαν προϊστορικές εικόνες ενός αλόγου και ενός ελαφιού. Για να διαπιστώσουν την ηλικία των έργων οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν άνθρακα-14, υλικό που διασπάται με την πάροδο του χρόνου. Μελετώντας πόσο από το ισότοπο ενός αντικειμένου έχει αποσυντεθεί, οι επιστήμονες μπορούν να υπολογίσουν πόσο παλαιό είναι το αντικείμενο. Η συγκεκριμένη τέχνη υπολόγισαν ότι είναι 12.000 ετών. Η περιοχή αυτή στη Γαλλία όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την τέχνη της σπηλιάς είναι σημαντική, επειδή αντιπροσωπεύει μια ζώνη όπου μπορεί να ήταν το σημείο όπου οι σύγχρονοι άνθρωποι συνάντησαν τους ανθρώπους του Νεάντερταλ.


Πηγή φωτογραφιών: horsetalk.co.nz

Πηγή πληροφοριών: livescience.com


Διαβάστε επίσης: 

Έρευνα: Παιδικό κι εφηβικό άγχος-Η δύσκολη διάγνωση και η μη αποτελεσματική θεραπεία: http://www.sinapantima.gr/?p=10326

Το Συναπάντημα φωτογραφίζει στο Βερολίνο τις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες του: http://www.sinapantima.gr/?p=10377

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Comments are closed.