/ Uncategorized / Sylvie Facon: Η κοινωνική λειτουργός που έγινε σχεδιάστρια φορεμάτων-έργων Τέχνης

Sylvie Facon: Η κοινωνική λειτουργός που έγινε σχεδιάστρια φορεμάτων-έργων Τέχνης

mara on March 1, 2019 - 12:58 in Uncategorized, Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Έχει συνηθίσει να προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον κάθε φορά που δημοσιεύει φωτογραφίες κάποιας νέας της δημιουργίας. Η γαλλίδα Sylvie Facon δεν είναι απλώς μία σχεδιάστρια μόδας, είναι και δημιουργός φορεμάτων που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής. Από το φόρεμα με εξώφυλλα βιβλίων, το φόρεμα-βιολί μέχρι το πιο πρόσφατο φόρεμα, που απεικονίζει τον τόπο καταγωγής της -τη γαλλική πόλη Arras- η Facon πια μετρά 22 χρόνια κάνοντας κάτι που πάντα αγαπούσε. Το 1997 εγκατέλειψε τη δουλειά της ως κοινωνική λειτουργός κι ακολούθησε το όνειρο. Το πάθος της για τη μόδα δεν την πρόδωσε και η επιτυχία φάνηκε τελικά μονόδρομος.  Κι αν κάτι είναι διάχυτο σε αυτή τη συνέντευξη, που μου παραχώρησε, είναι το αίσθημα χαράς, η πεποίθηση ότι πια βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Τον δρόμο μίας πολύ ιδιαίτερης Τέχνης…


Συναπάντημα: Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη μόδα;

Sylvie Facon: Ξεκίνησα τη δημιουργία φορεμάτων το 1997. Τότε ήμουν κοινωνική λειτουργός κι έτσι αυτή η δημιουργική δραστηριότητα ήταν μόνο μια δραστηριότητα αναψυχής.

Συναπάντημα: Ποια ήταν η πρώτη δημιουργία σας;

Sylvie Facon: Το πρώτο φόρεμα που δημιούργησα ήταν ένα φόρεμα ζωγραφισμένο στην προτομή που έκανα με καμβά. Η φούστα ήταν ρευστή και μια συνέχεια χρώματος με τη ζωγραφική της προτομής.

Συναπάντημα: Τα ρούχα που σχεδιάζετε είναι πραγματικά έργα Τέχνης. Θέλατε να δημιουργήσετε κάτι καινοτόμο ή έχετε οδηγηθεί σε αυτή την επιλογή λόγω του ανταγωνισμού στον χώρο της μόδας;

Sylvie Facon: Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση 😊. Για μένα τα φορέματά μου δεν είναι πραγματικά ρούχα. Σε κάθε περίπτωση τα φορέματα τα δημοσιεύω στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν είναι μοντέρνα, δεν φεύγουν από τη μόδα κάθε χρόνο. Για μένα, ένα φόρεμα είναι μια επιφάνεια έκφρασης πάνω από όλα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πάντα για να εκφράσεις τον εαυτό σου σε ένα θέμα, να μετατρέψεις το φόρεμα σε έναν πίνακα. Αυτά τα φορέματα δεν πωλούνται, οπότε έχω μεγαλύτερη ελευθερία: δεν αναρωτιέμαι αν μπορούν να φορεθούν. Μπορούν να φορεθούν βέβαια, αλλά δεν υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες ταιριάζουν να φορεθούν. Είναι  πολύ ξεχωριστά και κυρίως αποτελούν ένα κομμάτι δικό μου. Είναι η αντανάκλαση της φαντασίας μου, τόσο προσωπικές δημιουργίες, που δεν μπορώ να τις αποχωριστώ. Ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω διαφορετικά πράγματα, να ξεχωρίσω τον εαυτό μου από τους άλλους κι αυτό δεν με ανησυχεί. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να μεταφράσω στα φορέματά μου αυτό που έχω κατά νου, να κινούνται με ομορφιά, να γίνονται κατανοητά τα μηνύματα που θέλω να περάσω.

Σ: Πόσο καιρό χρειάζεστε για να προετοιμάσετε αυτά τα πανέμορφα φορέματα;

Sylvie Facon: Χρειάζομαι περίπου 150 με 250 ώρες για να φτιάξω ένα φόρεμα.

Σ: Μια γαλλική πόλη, εξώφυλλα από βιβλία, βιολί, λουλούδια. Είναι η φύση και ο χώρος της Τέχνης τα πεδία που προσελκύουν την προσοχή σας;

Sylvie Facon: Μια γαλλική πολη: ναι, αλλά η πόλη ΜΟΥ, η οποία είναι τόσο όμορφη και τη λατρεύω από την παιδική μου ηλικία. Είναι η αγάπη για την πόλη μου, που προκάλεσε τη δημιουργία τους φορέματός μου. Και θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους της πόλης μου, που αγαπούν τη δουλειά μου και τη γνωστοποιούν στον υπόλοιπο κόσμο. Γιατί βιβλία, γιατί ένα βιολί; Για να γιορτάσουμε την ομορφιά αυτών των καθημερινών αντικειμένων. Η φύση είναι τόσο όμορφη, που μου δίνει τακτικά την ευκαιρία να φτιάξω καινούρια φορέματα: υπάρχουν ωραίοι πίνακες, που προσφέρονται από τη φύση και υπάρχουν τα υλικά, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: λουλούδια, φύλλα, ξύλο, σιτάρι κτλ. Από μόνα τους όλα αυτά τα όμορφα αντικείμενα είναι έργα Τέχνης.

Σ: Ποια δημιουργία σάς δυσκόλεψε περισσότερο;

Sylvie Facon: Το πιο περίπλοκο φόρεμα που έπρεπε να γίνει ήταν το βιολί.

Σ: Ποια είναι η αντίδραση των ανθρώπων, όταν βλέπουν τα ρούχα που σχεδιάζετε;

S.F: Η αντίδραση των ανθρώπων γύρω μου στη θέα των φορεμάτων μου είναι πάντα θετική: πάντα θα εκπλαγούν, θα τα αγγίξουν. Υπάρχουν μερικές φορές ακόμη που κάποιοι άνθρωποι κλαίνε.

——————————————————–

Σ: Ποιο πρόσωπο σας έχει επηρεάσει περισσότερο στη ζωή σας;

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με άγγιξαν πολύ στη ζωή μου. Θα μας έπαιρνε πολλή ώρα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την καριέρα μου ως κοινωνική λειτουργός, που με επηρέασε τόσο πολύ. Οι άνθρωποι που με αγγίζουν περισσότερο είναι οι 2 αγαπημένοι μου γιοι.

Σ: Ποια η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας;

Η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού μου είναι το στούντιό μου. Είναι ένα οικείο μέρος, που φέρνει μόνο καλά πράγματα. Είναι σαν προέκταση του σώματός μου.

Σ: Η παγκόσμια αναγνώριση είναι μία καταξίωση για έναν δημιουργό. Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;

Είμαι πολύ ευχαριστημένη με αυτή την αναγνώριση, η οποία ήρθε βέβαια μετά από πολλή δουλειά και κόπο, κάνοντας κάτι που μου δίνει χαρά. Είμαι πολύ τυχερή! Επιθυμώ μόνο ένα πράγμα: ό,τι έχει διάρκεια.Είναι το πάθος μου για αυτό που κάνω, που με κάνει τόσο καλή και με χαρακτηρίζει. Θέλω να μπορέσω να συνεχίσω ξανά και ξανά, γιατί το κίνητρό μου είναι να γίνομαι πάντα καλύτερη, να παίρνω χαρά και να μπορώ ακόμα περισσότερο να μοιραστώ τη χαρά της δημιουργίας με άλλους.

Προσωπική ιστοσελίδα: https://www.sylviefacon-creatrice.fr/ 

Πηγή φωτογραφιών: Instagram: sylviefaconcreatricefrance

Follow


						

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Comments are closed.