/ Συναντήσεις / Paul M. Sutter:Μελετώντας τη μαγεία του σύμπαντος

Paul M. Sutter:Μελετώντας τη μαγεία του σύμπαντος

mara on April 5, 2021 - 09:15 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Πριν 7 χρόνια- σαν σήμερα- δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα μου –το Συναπάντημα- και δεν μπορούσα να σκεφτώ καλύτερη συνέντευξη από αυτή ενός βραβευμένου αστροφυσικού, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα μελετά το τι συνέβη κατά το Big Bang*.  Ο Paul M. Sutter είναι Καθηγητής Ερευνών στο Ινστιτούτο Προχωρημένων Υπολογιστικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook και Επισκέπτης Ερευνητής στο Ινστιτούτο Flatiron στη Νέα Υόρκη. Στα βίντεο που ανεβάζει στο YouTube  εξηγεί με απλά λόγια όλα όσα θέλουμε να κατανοήσουμε για το διάστημα, τους πλανήτες και ό,τι μπορεί να υπάρχει πολλά έτη φωτός μακριά από εμάς. Είναι συγγραφέας βιβλίων και το 2017 βραβεύτηκε ως σκηνοθέτης της ταινίας “Song of the Stars”, (το τραγούδι των αστεριών). Πόσο πραγματικά γνωρίζουμε το παρατηρήσιμο σύμπαν μας; Πόσο κοντά στη θρησκεία μπορεί να είναι ένας επιστήμονας με πατέρα ιερέα; Πόσο κοντά είμαστε στις απαντήσεις που θα αλλάξουν ό,τι γνωρίζαμε ως σήμερα;  Τελειώνοντας τη συνέντευξη μ’ ευχαρίστησε λέγοντας ότι την απόλαυσε.  Κι αυτό ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να εισπράξω για τα σημερινά διαδικτυκά γενέθλια του δημιουργήματός μου.

Η συζήτηση γύρω από την αστρονομία, το σύμπαν, την πιθανότητα ύπαρξης ζωής σε άλλους πλανήτες είναι ένα γοητευτικά ενδιαφέρον θέμα για εμάς, (που δεν είμαστε επιστήμονες), επειδή οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες. Είναι η επιστήμη και η τεχνολογία κοντά σε κάποιες απαντήσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα;

Το ελπίζω! Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε τεχνολογίες τηλεσκοπίων, που μπορούν να ανιχνεύσουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα των πλανητών σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια. Η ύπαρξη φυτών είναι πραγματικά καλή για να γεμίσει μια ατμόσφαιρα με οξυγόνο, οπότε αν βρούμε, τότε θα μπορούμε να έχουμε τα πρώτα μας σημάδια ζωής σε έναν πλανήτη έξω από τη Γη!

Μία από τις έρευνές σας εστιάζει στις πρώτες στιγμές του Big Bang. Πόσα μπορούμε να γνωρίζουμε για τότε;

Μπορούμε να συγκεντρώσουμε μια εκπληκτική ποσότητα πληροφοριών σχετικά με τις πρώτες στιγμές του Big Bang. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μελετήσουμε το σύμπαν είναι μέσω της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου, που είναι το φως που έχει απομείνει από τότε που το σύμπαν ήταν μόλις  380.000 ετών. Αυτό είναι πάνω από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όταν το σύμπαν μας είχε το ένα εκατοστό του τρέχοντος μεγέθους του.

 credit

Ακούμε συχνά για τις μαύρες τρύπες. Πρόσφατα διατυπώσατε μια νέα θεωρία σχετικά με αυτές. Λοιπόν, είναι μαύρες; Είναι τρύπες;

Δεν καταλαβαίνουμε πλήρως τις μαύρες τρύπες, γεγονός που τις καθιστά τόσο συναρπαστικές για μελέτη. Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε τι είναι. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι είναι σίγουρα τρύπες, αλλά μπορεί να μην είναι εντελώς μαύρες.

Είδα ένα βίντεό σας στο YouTube όπου εξηγείτε με απλά λόγια γιατί είναι δύσκολο να ξέρουμε τι υπάρχει έξω από τη δική μας «φυσσαλίδα». Πόσα πράγματα δε γνωρίζουμε ακόμη;

Αυτή τη στιγμή έχουμε χαρτογραφήσει λιγότερο από το 1% του όγκου του παρατηρήσιμου σύμπαντός μας. Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε!

Μελετάτε αστέρια και πλανήτες από μακριά. Εάν ήταν εφικτό για εσάς, θα θέλατε να ταξιδέψετε και να δείτε κάποια πράγματα πιο κοντά; Τι ακριβώς?

Αν μπορούσα να πάω οπουδήποτε, θα ήθελα να επισκεφτώ την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία. Είναι περίπου 25.000 έτη φωτός μακριά, αλλά νομίζω ότι αξίζει το ταξίδι!

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα στη μελέτη του σύμπαντος;

Το πιο ενδιαφέρον πράγμα είναι ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε απλές θεωρίες που είναι τόσο ισχυρές. Μπορούμε να εξηγήσουμε μερικές από τις πρώτες στιγμές του Big Bang και να χαρτογραφήσουμε την εξέλιξη του κόσμου πριν δισεκατομμύρια χρόνια!

Τι σας οδήγησε στην απόφαση να σπουδάσετε αστροφυσική; Ποια ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσατε ότι αυτό είναι που θέλετε να ακολουθήσετε; 

Ανέκαθεν αγαπούσα την επιστήμη όλων των ειδών, αλλά ποτέ δε συνειδητοποιούσα ότι θα μπορούσα να γίνω επιστήμονας – πάντα πίστευα ότι η επιστήμη ήταν για ανθρώπους πιο έξυπνους από εμένα. Στη συνέχεια, στο τρίτο έτος του πανεπιστημίου επέλεξα ένα μάθημα αστρονομίας. Ο καθηγητής μού είπε ότι θα γινόμουν ένας σπουδαίος επιστήμονας. Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα άλλαξα κατεύθυνση σπουδών και δεν κοίταξα πίσω!

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή κατά τη διάρκεια των σπουδών και της καριέρας σας μέχρι τώρα;

H πιο δύσκολη ήταν σίγουρα η προετοιμασία για τις εξετάσεις της διδακτορικής διατριβής μου. Πρόκειται για μια σειρά από τεστ που πρέπει να κάνουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές για να μπορούν να συνεχίσουν  στο διδακτορικό τους. Ήταν μια πολύ αγχωτική χρονιά!

Από τα βιβλία που έχετε γράψει, επιτρέψτε μου να μιλήσω για αυτό με τον έξυπνο και περίεργο τίτλο “How to Die in Space” («Πώς να πεθάνετε στο διάστημα»). Ποιο είναι το θέμα του;

Το “How to Die in Space” είναι μια διασκεδαστική περιπέτεια μέσα από όλα τα τρομερά πράγματα του σύμπαντος, όπως μαύρες τρύπες και τεράστιες εκρήξεις σουπερνόβα**. Ήταν διασκεδαστικό το να το γράψω και μια εξαιρετική ευκαιρία να περιγράψω τι συμβαίνει στο σύμπαν με όρους της αστροφυσικής.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο πιο κοντά κάποιος φτάνει στην επιστήμη τόσο περισσότερο απομακρύνεται από τη θρησκεία. Είναι έτσι? Μπορούν αυτά τα δύο να συνυπάρχουν; 

Κάθε επιστήμονας που γνωρίζω έχει το δικό του μείγμα επιστήμης και πίστης. Μερικοί είναι άθεοι. Μερικοί είναι πιστοί ακόλουθοι μιας θρησκείας. Όλοι κοιμούνται ήρεμα το βράδυ και όλοι τα πάνε καλά μεταξύ τους και το πιο σημαντικό, όλοι μοιράζονται μια βαθιά περιέργεια για την κατανόηση του κόσμου γύρω τους.

Κάθε σπουδαίος επιστήμονας πρέπει να ακολουθεί τα τεχνολογικά επιτεύγματα και είναι χρήσιμο να είναι «μοντέρνος» για την εποχή του. Παρουσιάζετε πολλά podcast και μια σειρά στο YouTube, συμμετέχετε σε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, έχετε βραβευτεί ως ο «Καλύτερος Σκηνοθέτης». Τι ακολουθεί;

Απλώς απολαμβάνω αυτό που κάνω! Μου αρέσει να μοιράζομαι ό,τι ξέρω και ό,τι αγαπώ για το σύμπαν με όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.  Αλλά για να είμαι πιο συγκεκριμένος υπάρχει ένα άλλο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα …

Ποιο άτομο σας επηρέασε περισσότερο στη ζωή σας;

Δεν μπορώ να διαλέξω ένα άτομο (πέρα από τους γονείς μου). Οι δάσκαλοι, οι μέντορες, οι σύμβουλοι, οι φίλοι και η οικογένειά μου έχουν συνεισφέρει στο να με κάνουν αυτό που είμαι.

Ποια είναι η αγαπημένη γωνιά στο σπίτι σας;

Σίγουρα το γραφείο μου στο σπίτι. Είναι εκεί που κάνω το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου και όπου γράφω τα βίντεό μου. Έτσι, κάθε βίντεο που βλέπετε για μένα είναι επίσης βίντεο του γραφείου μου 🙂


*Big Bang: Θεωρία που εξηγεί πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν
** Σουπερνόβα: Διάφορες εκρήξεις που συμβαίνουν στο τέλος της ζωής των αστέρων, κατά τις οποίες παράγονται φωτεινά αντικείμενα

 

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Comments are closed.