/ Συναντήσεις / Bobby Haas:Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που αφήνει…ίχνη και στον κινηματογράφο

Bobby Haas:Ο επιτυχημένος επιχειρηματίας που αφήνει…ίχνη και στον κινηματογράφο

mara on April 12, 2021 - 09:25 in Συναντήσεις
5 (100%) 2 votes

Είναι από τις περιπτώσεις των ατόμων που σίγουρα δε βρέθηκαν τυχαία στην κορυφή. Αν και πολλά δημοσιεύματα του ξένου τύπου δίνουν έμφαση στον τεράστιο τραπεζικό λογαριασμό του Bobby Haas, ο πραγματικός πλούτος του, όπως τον αντιλαμβάνεται και ο ίδιος, βρίσκεται σε άλλα πράγματα. Σίγουρα στις εμπειρίες της ζωής, που έχει συλλέξει υπηρετώντας με συνέπεια διάφορους τομείς: Από χρηματοοικονομικός σύμβουλος, αεροφωτογράφος για το National Geographic, μέχρι και ιδρυτής μουσείου και πρόσφατα δημιουργός ταινίας ξεπερνώντας από νωρίς δυσκολίες και σοβαρά προβλήματα υγείας! Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Yale και νομική στο Harvard. Θαυμάζει τους ανθρώπους που παλεύουν για έναν ανώτερο σκοπό και παράλληλα είναι ο ίδιος άτομο άξιο θαυμασμού, κυρίως γιατί δεν παραιτήθηκε και παρά τα όσα έχει καταφέρει, παραμένει ένας προσιτός, υπέροχος συνομιλητής…

 

Ως εκπρόσωπος του “The Distinguished Gentleman’s Ride”, πίσω από μία από τις μηχανές του μουσείου του

 

 

 

Χρηματοοικονομικός σύμβουλος, φωτογράφος του National Geographic, ιδρυτής ενός παγκοσμίου επιπέδου μουσείου μοτοσικλέτας, δημιουργός ταινίας. Τόσοι πολλοί διαφορετικοί και δύσκολοι τομείς και πετύχατε σε όλους. Ταλέντο, ευφυΐα, τύχη, ρίσκο: Ποιο είναι το κλειδί για την επιτυχία; 

Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο κλειδί. Στις καλλιτεχνικές μου προσπάθειες, προσπαθώ να βρω μια θέση (ή μια ειδικότητα) που δεν έχει εξερευνηθεί στο παρελθόν, έτσι ώστε ό,τι έργο τέχνης καταλήγω να παράγω να είναι μοναδικό από άλλες προσπάθειες εκεί έξω. Ένα τεράστιο μερίδιο της πίστωσης για αυτή τη λεγόμενη «επιτυχία» μου, ανήκει στους ταλαντούχους ανθρώπους γύρω μου… Κι ένα μεγάλο κομμάτι στην τυφλή τύχη!

 Η αφίσα της ταινίας Leaving Tracks (Αφήνοντας ίχνη) με τους παραγωγούς Stacey Mayfield και Bobby Haas και τους κατασκευαστές μηχανών Max Hazan (κάτω αριστερά) και Craig Rodsmith.

Η ταινία ντοκιμαντέρ Leaving Tracks* κυκλοφόρησε πρόσφατα και είναι αυτοβιογραφική. Πώς καταλήξατε στην ιδέα να φτιάξετε αυτήν την ταινία; Τι θέλατε να μοιραστείτε με τους θεατές γράφοντας αυτήν την ιστορία; 

Αφού το Μουσείο Haas Moto απέκτησε τόσο μεγάλη φήμη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με πλησίασαν μερικοί παραγωγοί ταινιών για να δημιουργήσω μια ταινία που να δείχνει αυτήν την τεράστια άνοδο. Αλλά όταν έγραψα το αφηγηματικό τόξο της ταινίας, σκέφτηκα ότι το ντοκιμαντέρ πρέπει να περιέχει τους πολλούς αγώνες και το τραύμα που προηγήθηκε της επιτυχίας μου και την επιτυχία των διάσημων κατασκευαστών με τους οποίους συνεργάστηκα, έτσι ώστε η ταινία να έχει μαθήματα συνάφειας και ζωής για το κοινό, που ενδιαφέρεται περισσότερο για ανθρωπιστικά θέματα παρά για μοτοσικλέτες.

Σκοπεύετε να κάνετε άλλη ταινία;

Υπάρχει πάντα ο πειρασμός ένα μεγάλο καλλιτεχνικό επίτευγμα να ακολουθηθεί από ένα άλλο. Βρήκα αυτόν τον πειρασμό ακαταμάχητο μετά το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο που δημιούργησα με το National Geographic, οπότε δημιουργήσαμε τέσσερα ακόμη. Ο χρόνος θα πει αν υπάρξει άλλη ταινία, αλλά μπορώ ήδη να νιώσω κάτι να με ωθεί να βγω και να το κάνω ξανά.

 

Κατα τη διάρκεια των γυρισμάτων 

 

 

Οι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι κι επικεντρώνονται σε έναν στόχο, ξεπερνούν τα εμπόδια και τις δυσκολίες. (Τολμήσατε να τραβήξετε φωτογραφίες ενώ κρεμιόσασταν από μια πόρτα ελικοπτέρου παρά την υψοφοβία σας, μάθατε μόνος σας να οδηγείτε μοτοσικλέτες…). Υπήρχε μια στιγμή που νιώσατε ότι αγωνίζεστε ενάντια σε όλες τις πιθανότητες;

Σχεδόν πάντα ένιωθα ότι αγωνιζόμουν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες κι αυτό είναι που σου επιτρέπει να συνεχίσεις μπροστά στα εμπόδια που συναντάς… Γνωρίζεις ότι ο στόχος είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά αν πετύχεις, η γεύση της επιτυχίας θα να είναι πολύ πιο γλυκιά.

Πείτε μας μερικά πράγματα για το μουσείο σας. Έχει ολοκληρωθεί η συλλογή σας; Ποια είναι η αγαπημένη σας μοτοσικλέτα στο εσωτερικό του;

Το Μουσείο είναι πραγματικά μοναδικό ανάμεσα σε όλα τα μουσεία μοτοσικλέτας στον κόσμο από πολλές απόψεις: Στεγάζει τη μεγαλύτερη κατά παραγελία συλλογή στον κόσμο. Είναι ένα μείγμα πολύ ασυνήθιστων vintage μηχανών που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και είναι ολοκαίνουριες. Περιέχει επίσης μια μεγάλη συλλογή μοναδικών γλυπτών μοτοσικλέτας. Διαθέτουμε 232 μηχανές που εκτίθενται, (κανένα από τα εκθέματά μας δεν είναι δανεικό από άλλους). Δεν έχουμε πουλήσει ποτέ κάποια, και κάθε μία που διαθέτουμε, εκτίθεται (καμία δεν είναι αποθηκευμένη). Δε λέμε ότι η συλλογή μας είναι «πλήρης»… Είναι οργανική, εξελίσσεται, ωριμάζει με τον χρόνο. Όχι, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μία αγαπημένη μηχανή… Λατρεύω και τα 232 από τα «μωρά» μας !!!

Έχετε πει ότι «ο σκοπός της τέχνης είναι να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να διασκεδάσει». Τι εμπνέει εσάς;

Εμπνέομαι από ανθρώπους που προσπαθούν να κάνουν ό, τι κανείς άλλος δεν έχει επιτύχει ποτέ. Εμπνέομαι από ανθρώπους που ξεπερνούν κάθε είδους αναπηρία προσπαθώντας. Εμπνέομαι από ανθρώπους που αφιερώνονται στο μεγαλύτερο καλό και όχι μόνο στις εγωιστικές αναζητήσεις. Κι εμπνέομαι περισσότερο από ανθρώπους που αφήνουν ένα σημάδι στον κόσμο που όλοι κατοικούμε.

Υπάρχει ένα βιβλίο που επηρέασε τον τρόπο σκέψης σας;

Έχω επηρεαστεί βαθιά από τα έργα του Jon Kabat-Zinn, ενός Αμερικανού συγγραφέα και επιστήμονα που έχει επικεντρωθεί στην ενσυνειδητότητα**. Το βιβλίο του «Όπου κι αν πας, εκεί είσαι», (“Wherever You Go, There You Are”), είναι ένα βιβλίο που έχω διαβάσει κυριολεκτικά δεκάδες φορές.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή σας;

Πρέπει να πω ότι υπήρξαν σχεδόν πάντα πολύ δύσκολες περιόδοι στη ζωή μου, καθεμία από τις οποίες παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ Leaving Tracks.   Η παιδική μου ηλικία ήταν πολύ σκληρή εν μέρει λόγω μιας τραγωδίας, που κατέστρεψε την οικογένεια. Έφυγα από το σπίτι ως έφηβος και βίωσα δύσκολες στιγμές για τις οποίες δεν ήμουν έτοιμος. Τα τελευταία 50 χρόνια, έχω βιώσει το ένα πρόβλημα υγείας μετά το άλλο. Θα μπορούσατε να πείτε ότι όποια επιτυχία έχω καταφέρει, συντελέστηκε μέσα σε ένα καζάνι στο οποίο η θερμότητα ήταν αδιάκοπη.

Λένε ότι «το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρίζει». Όσοι δεν το έχουν, το λαχταρούν. Όσοι το έχουν, λένε ότι δε φέρνει ευτυχία. Τι νομίζετε; Υποτιμούμε την αξία άλλων πραγμάτων στην προσπάθειά μας να κερδίσουμε χρήματα;

Πιστεύω ότι η μακροχρόνια αναζήτηση χρημάτων έχει καταστρέψει τόσες ζωές όσες έχει ολοκληρώσει. Το να έχεις ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό είναι ένα τεράστιο λιπαντικό που επιτρέπει στα εργαλεία της ζωής να κινούνται πιο ομαλά. Αλλά συχνά το κυνήγι για χρήματα αποσυνδέεται από τους λόγους για τους οποίους το κυνηγά κάποιος.

Η πανδημία COVID-19 – αυτή η παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση – άλλαξε τη ζωή μας για πάντα. Σε ποιο βαθμό είδατε τη ζωή σας να αλλάζει; Υπάρχουν κάποιες θετικές συνέπειες;

Όπως αποκαλύπτεται στα τελευταία λεπτά του ντοκιμαντέρ Leaving Tracks, υπέφερα πολύ καθώς νόσησα από COVID, ενώ επεξεργαζόμασταν την ταινία. Ήταν ένα ακόμα επεισόδιο που έχω βιώσει με μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, το 3ο ή το 4ο στη ζωή μου ανάλογα με τον τρόπο που μετρά κάποιος. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσουμε θετικά αποτελέσματα από μια πανδημία, που έχει στοιχίσει εκατομμύρια ζωές κι έχει επηρεάσει τραγικά εκατομμύρια ακόμη. Ίσως συγκεκριμένα άτομα έχουν βιώσει θετικά αποτελέσματα ή προσαρμογές στη σκέψη τους, αλλά αυτό πρέπει να το πουν αυτά τα άτομα.

Σας αρέσει να ταξιδεύετε; Έχετε βρεθεί στην Ελλάδα;

Μου αρέσει να ταξιδεύω, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Πέρασα σχεδόν 10 χρόνια ταξιδεύοντας εκτενώς στην καριέρα μου στο Nat Geo** σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αρκτική. Είχα την ευχαρίστηση να ταξιδέψω στην Ελλάδα δουλεύοντας για το Nat Geo.

 Η φωτογραφία με τα φλαμίνγκο τραβήχτηκε στη χερσόνησο Γιουκατάν στον κόλπο του Μεξικού από τον Bobby Haas τον Μάρτιο του 2006 για το National Geographic 

 

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Υπάρχει ένα ανεκπλήρωτο όνειρο;

Τώρα χωνεύω τις ευθύνες του να είμαι για πρώτη φορά δημιουργός ταινίας και ιδρυτής του Μουσείου και είμαι βέβαιος ότι αυτές οι διπλές ευθύνες θα γεννήσουν ένα άλλο όνειρο, πιθανώς νωρίτερα κι όχι αργότερα.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γωνιά στο σπίτι σας;

Κάθε φορά που η Stacey (η σύντροφός μου στις επιχειρήσεις και στη ζωή) βρίσκεται στο σπίτι μου, η αγαπημένη μου γωνιά είναι όπου κι αν είναι εκείνη … Όταν η Stacey δεν είναι εκεί, το αγαπημένο μου μέρος είναι όπου οι τετράποδοι γιοι μου Baxter, Murphy και Cooper.

  Mε τη σύντροφό του και διευθύντρια του μουσείου του, Stacey Mayfield
————————————————————————-
*Η ταινία κυκλοφορεί σε πάνω από 100 χώρες σε 11 διαφορετικές γλώσσες, διαθέσιμη σε: AppleTV, iTunes, Google Play και YouTube.
*Ενσυνειδητότητα (Μindfulness) είναι η επίγνωση που προκύπτει όταν παρατηρούμε προσεκτικά αυτό που βιώνουμε κάθε στιγμή στο παρόν, με καλοσύνη και επιτρεπτική διάθεση, χωρίς κριτική.

**National Geographic

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 2 votes

Comments are closed.