/ Συναντήσεις / Human Library:Η παγκόσμια βιβλιοθήκη που καταπολεμά την προκατάληψη

Human Library:Η παγκόσμια βιβλιοθήκη που καταπολεμά την προκατάληψη

mara on May 26, 2023 - 22:41 in Συναντήσεις
5 (100%) 3 votes

Είναι η πιο πρωτότυπη βιβλιοθήκη που έχω επισκεφτεί. Και μπορεί να μην έχει αυτό το άρωμα των φρεσκοτυπωμένων βιβλίων ή την ιδιαίτερη μυρωδιά των παλιών πολύτιμων εκδόσεων, σίγουρα όμως έχει τον αέρα της σύγχρονης ματιάς, που κάθε δεινός αναγνώστης αποκτά με τα χρόνια. Με σύνθημά τους unjudge someone, τα μέλη της μάς προτρέπουν να απλώσουμε το χέρι στα δικά τους “βιβλία”, που στην πραγματικότητα είναι άνθρωποι. Αντί να διαβάσουμε, λοιπόν, βιβλία που βρίσκονται σε ράφια, επιλέγουμε ανθρώπους, που είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε όλες μας τις ερωτήσεις και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε- μέσα από τη δική τους εμπειρία- ένα θέμα που αγνοούμε και για τον λόγο αυτό είμαστε προκατειλημμένοι.  Η Human Library είναι επί της ουσίας μια παγκόσμια καινοτόμος πλατφόρμα μάθησης, που βασίζεται σε εθελοντές και δωρεές. Στόχος της η κατανόηση της διαφορετικότητας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος παγκόσμιος χάρτης χωρίς αποκλεισμούς λόγω πολιτιστικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και εθνοτικών διαφορών. Μεγάλη η χαρά μου να γνωρίσω τα άτομα που βρίσκονται πίσω από αυτό το έργο και μεγαλύτερη να σας παρουσιάσω όσα σπουδαία κάνουν και σχεδιάζουν για το μέλλον…

 

 Ποια ήταν η ανάγκη που ώθησε στη δημιουργία της Human Library (της ανθρώπινης βιβλιοθήκης);

Η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη ξεκίνησε ως έργο για ένα μεγάλο φεστιβάλ στη Δανία. Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για τέσσερις ημέρες, οκτώ ώρες κάθε μέρα, και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από πενήντα δημοσιεύσεις. Μετά την εκπληκτική επιτυχία της εκδήλωσης ένας από τους ιδρυτές, ο Ronni Abergel, είδε δυνατότητες στην ιδέα κι άρχισε να δημιουργεί τον Οργανισμό Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης.

 

 O Ronni Abergel

Πόσα είναι τα μέλη της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης; Είναι όλοι εθελοντές;

Ο Οργανισμός Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη: τους εργαζόμενους και τους εθελοντές. Έχουμε περίπου 150 μέλη που πληρώνουν. Είναι μέλη της Γενικής Συνέλευσης, που έχουν την ανώτατη εξουσία, κι επιλέγουν διοικητικό συμβούλιο αποτελούμενο από πέντε μέλη και δύο αναπληρωματικά. Έχουμε περίπου 30 αμειβόμενους υπαλλήλους και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην Κεντρική Γραμματεία μας στην Κοπεγχάγη, αλλά έχουμε και μερικούς υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τέλος, έχουμε τους εθελοντές μας, οι οποίοι είναι χιλιάδες καθώς λειτουργούν είτε ως Βιβλία ή/και ως Βιβλιοθηκονόμοι σε όλες τις εκδηλώσεις μας σε όλο τον κόσμο.

Ποιος ο τόπος καταγωγής των μελών;

Οι εθελοντές μας είναι από όλο τον κόσμο, συνήθως βρίσκονται στη χώρα ή την περιοχή στην οποία συμμετέχουν για εκδηλώσεις. Έχουμε εθελοντές παντού, από την Ολλανδία και το Μεξικό μέχρι τη Σομαλία και τη Νότια Κορέα. Πολλοί από τους εθελοντές μας συμμετέχουν επίσης σε πολλές διαδικτυακές εκδηλώσεις μας μέσω  Zoom.

Πού είναι η βάση σας;

Η βάση μας βρίσκεται στην Κοπεγχάγη της Δανίας, καθώς εκεί βρίσκεται η Γραμματεία μας. Όμως, καθώς η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη συνεχίζει να επεκτείνεται, έχουμε δημιουργήσει τοπικές βιβλιοθήκες στο Λονδίνο, την Ισπανία και το Λος Άντζελες- για να αναφέρουμε μερικές – και σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη στο Οντάριο του Καναδά.

Πώς λειτουργεί αυτή η μοναδική βιβλιοθήκη;

Η έννοια της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης ακολουθεί την αναλογία μιας κανονικής βιβλιοθήκης: Μπαίνεις σε έναν ασφαλή χώρο που διευκολύνει σημαντικές αξίες γνήσιας περιέργειας και σεβασμού, προθυμίας να μάθεις περισσότερα για θέματα για τα οποία δε γνωρίζεις πολλά. Όμως, αντί να δανειστείς ένα φυσικό βιβλίο το οποίο μπορείς να διαβάσεις, στην Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη έχεις μια μοναδική ευκαιρία να συνομιλήσεις με έναν άνθρωπο – ένα «ανθρώπινο βιβλίο» ας πούμε– για το συγκεκριμένο θέμα που του έχει επηρεάσει τη ζωή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Από πρακτική άποψη αυτό σημαίνει μια συνομιλία 30 λεπτών μεταξύ του Βιβλίου και εσένα (του αναγνώστη) σχετικά με το επιλεγμένο θέμα, όπου σε ενθαρρύνουμε να κάνεις όλες τις άβολες και τρομακτικές ερωτήσεις που συνήθως δεν κάνεις σε ένα άτομο που μόλις έχεις γνωρίσει. Η ουσία της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης είναι να αναγνωρίσουμε ότι όλοι κρίνουμε και είμαστε προκατειλημμένοι απέναντι στους άλλους με διαφορετικούς τρόπους, να αμφισβητήσουμε αυτή την προκατάληψη και να σταματήσουμε να κρίνουμε  κάποιους ανθρώπους.

Πώς μπορεί ένα άτομο να γίνει ένα από τα μέλη σας, («βιβλίο»);

Για να γίνετε Βιβλίο, πρέπει να κάνετε αίτηση και να ολοκληρώσετε ένα στάδιο αξιολόγησης μαζί μας. Αρχικά, πρέπει να συμφωνήσουμε σχετικά με το θέμα της επιλογής σας και κατά πόσο ταιριάζει στην ιδέα μας. Δεν ασχολούμαστε με θέματα που υποκινούν τη βία, τις διακρίσεις ή ακολουθούν μια συγκεκριμένη πολιτική ή ιδεολογία, επειδή ως Βιβλίο υποτίθεται ότι πρέπει να μιλήσετε για τις δικές σας συγκεκριμένες εμπειρίες, αλλά μπορείτε, για παράδειγμα, να μιλήσετε ως υποστηρικτής του Τραμπ ή μέλος της NRA**. Αφού βρούμε ένα κατάλληλο θέμα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι είστε γνώστης του θέματος,  μπορείτε να μιλήσετε σε αγνώστους σχετικά με αυτό και ότι είστε σε θέση να διαχειριστείτε την κατάσταση των αγνώστων που κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τα πιο οικεία θέματα και προσωπικά κομμάτια της ζωής σας. Εάν περάσετε και τα δύο στάδια, τότε μπορείτε να γίνετε Βιβλίο της Ανθρώπινης Βιβλιοθήκης.

Ποια είναι τα θέματα που συζητήθηκαν περισσότερο ως τώρα;

Έχουμε μια ατελείωτη σειρά θεμάτων και πολλά από τα Βιβλία μας έχουν πολλά θέματα. Όλα τα θέματά μας αντιπροσωπεύονται από διαφορετικούς πυλώνες, όπως η εθνικότητα, η κοινωνική θέση, το φύλο, η θρησκεία, η ψυχική υγεία κ.λπ. Δεν έχουμε ακριβή δεδομένα για το ποια θέματα επιλέγονται πιο συχνά από τους αναγνώστες μας, αλλά μερικά που είναι πολύ δημοφιλή περιλαμβάνουν θέματα από τον πυλώνα ψυχική υγεία, σεξουαλικότητα, φύλο και εθνικότητα.

Σε ποιους τομείς είμαστε πιο προκατειλημμένοι, στη διαφορετική καταγωγή, τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό;

Είναι ένα ερώτημα που δυστυχώς είναι αρκετά δύσκολο να απαντηθεί. Όλοι έχουμε ασυνείδητες προκαταλήψεις που πρέπει να αλλάξουμε ενεργά για να απαλλαγούμε από αυτές. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες προκαταλήψεις ποικίλλουν πολύ ανάλογα με την περιοχή, τον τρόπο ζωής, την ανατροφή κ.λπ. Επομένως, είναι αδύνατο να απαντήσουμε. Αντίθετα, είναι σημαντικό να θυμάστε το δόγμα της εκμάθησης που είναι να σταματήσετε να αδικείτε κάποιον.

Είναι εύκολο να αμφισβητήσουμε τα στερεότυπα με τα οποία έχουμε μεγαλώσει;

Δεν είναι ποτέ εύκολο να αμφισβητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους βλέπουμε τον κόσμο. Αλλά σίγουρα γίνεται ευκολότερο όταν μας δίνεται η ευκαιρία να τα αμφισβητήσουμε σε έναν ασφαλή χώρο, όπου όχι μόνο αναγνωρίζεται ότι όλοι έχουμε προκαταλήψεις, αλλά επίσης νιώθουμε έντονα ενθάρρυνση να μιλήσουμε για αυτά.

Ποιος είναι ο μελλοντικός σας στόχος;

Με μια ιδεαλιστική έννοια, να αμφισβητήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προκαταλήψεις σε όλο τον κόσμο και να ενθαρρύνουμε τον σεβασμό, την περιέργεια και την ενσυναίσθηση προς όλους τους ανθρώπους. Από πρακτική άποψη, να αναπτυχθεί περαιτέρω η Ανθρώπινη Βιβλιοθήκη ως έννοια, οργανισμός και ως εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Ποια δρώμενα θα ακολουθήσουν;

Έχουμε εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο σε εβδομαδιαία βάση και θέλουμε να συνεχίσουμε και να αυξάνουμε τη δράση μας κάθε μέρα. Βρισκόμαστε επίσης στη διαδικασία έναρξης έργων CRS (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) με διάφορες εταιρείες σε όλο τον κόσμο. Ένα από αυτά θα γίνει στο Οντάριο του Καναδά.

—————————————————————————————————————————————————————-

**Η National Rifle Association of America είναι μια ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των όπλων με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Comments are closed.