/ Uncategorized / Dr. Joseph Dituri: Ζώντας στον βυθό για 100 μέρες

Dr. Joseph Dituri: Ζώντας στον βυθό για 100 μέρες

mara on March 20, 2024 - 23:51 in Uncategorized, Συναντήσεις
5 (100%) 3 votes

Τι χρειάζεσαι για να καταφέρεις να ζήσεις περίπου 6,7 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για 100 μέρες και να κατακτήσεις παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες; Αγάπη για το επιστημονικό πείραμα και ισχυρή θέληση. Κι αυτά σίγουρα τα διαθέτει ο δραστήριος Dr. Joseph Dituri.  Ο Dr. Deep Sea, όταν αποσύρθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό μετά από 28 χρόνια υπηρεσίας, άρχισε ένα νέο ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης και της συγγραφής.  Ως επικεφαλής ερευνών της Undersea Oxygen Clinic,  ξεκίνησε διδακτορικό στη Βιοϊατρική Μηχανική για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου μεθόδου για τη θεραπεία της Τραυματικής Εγκεφαλικής Βλάβης (TBI), της Χρόνιας Τραυματικής Εγκεφαλοπάθειας (CTE) και των συναφών συμπτωμάτων του PTSD, της κατάθλιψης και των μακροχρόνιων ψυχικών και σωματικών βλαβών. Τα best seller βιβλία του– σχετικά με τα μυστικά του βυθού- απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Εκτός από το Project Neptune 100, κατά το οποίο έζησε στον βυθό τρεις μήνες περίπου, ο Dr. Dituri σχεδιάζει να «απολαύσει» μια πτήση σε ένα τροποποιημένο αεροσκάφος για να βιώσει τη μηδενική βαρύτητα πολλές φορές. Αυτό είναι μέρος του ονείρου του να ταξιδέψει στο διάστημα μέχρι το 2026. Η αγάπη του για τη ζωή και την περιπέτεια μεταδίδεται μέσα από κάθε λέξη της συνέντευξης που μου παραχώρησε και ο ενθουσιασμός με τον οποίο μιλάει για κάθε ασχολία του φανερώνει πόσο βαθιά αγαπά αυτό που κάνει.

Η ζωή κάτω από το νερό για 100 ημέρες ήταν μέρος ενός ιατρικού πειράματος, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για τις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της συμπίεσης στο ανθρώπινο σώμα. Ήταν όμως μεγάλη πρόκληση και για εσάς. Πόσο εύκολο ήταν να αντέξετε;

Καθόλου εύκολο… Υπέφερα από τη 12η ημέρα, καθώς ράγισε ένα δόντι μου και ο πόνος παρέμεινε έντονος μέχρι τη στιγμή που βγήκα στην επιφάνεια. Επίσης είχα να διαχειριστώ τον αποχωρισμό της οικογένειας και άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ύψους κατά ¾ ίντσες.

Η θεωρία προς επιβεβαίωση ήταν ότι η αυξημένη πίεση έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο και να αποτρέψει ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση. Τι μάθαμε μέσα από την έρευνά σας;

Αυτός είναι ένας γνωστός μηχανισμός δράσης της υπερβαρικής ιατρικής. Έχουμε χαμηλότερη εξωγενή ηλικία και αυξημένο μήκος τελομερών.

Πώς θα αξιοποιήσετε αυτά τα αποτελέσματα; Είναι αυτές χρήσιμες πληροφορίες και για τους αστροναύτες; Είναι η πίεση ίδια τόσο στο διάστημα όσο και στον βυθό;

Μμ… Θέλω να χρησιμοποιήσω τα αποτελέσματα για να διασφαλίσω ότι οι άνθρωποι κατανοούν τον μηχανισμό δράσης της υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας (HBO).  Σκοπεύω επίσης να βοηθήσω τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η HBO.

Σε ποιο βάθος είναι ασφαλές να ζεις κάτω από το νερό και πώς λάβαμε αυτές τις πληροφορίες;

Η ανθρώπινη ανεκτικότητα βασίζεται σε πολλά στοιχεία, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι το βάθος. Εφόσον μετριάζουμε τη συγκέντρωση οξυγόνου σε όρια αναπνοής, μπορούμε να παραμείνουμε σε βάθος άνω των 2300 ποδιών (μελετητές έχουν ζήσει εκεί) για έως και 100 ημέρες. Αυτές τις πληροφορίες λαμβάνουμε από την εκτέλεση επιστημονικών πειραμάτων σε ανθρώπους που ζουν εκεί.

Πώς σας ήρθε η ιδέα να αναζητήσετε τα οφέλη της υποβρύχιας ζωής;

Ήταν από μια κουβέντα με τον Τζέιμς Κάμερον για την εκδρομή του στα βαθιά. Βρήκε μια θαλάσσια ψείρα στα 35.000 πόδια βάθος, που είναι μια -εν μέρει- θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Είπα σε εκείνο το σημείο ότι έπρεπε να ζήσουμε στη θάλασσα. Βλέπετε αυτό το πρότζεκτ (η ζωή στον βυθό) είχε τρία μέρη. 1 Να κάνω βιοϊατρική μηχανική για ανθρώπους που ζουν σε βάθος. 2  Να μιλήσω στα παιδιά για τη μηχανική τεχνολογίας επιστήμης και τα μαθηματικά και το 3 να μάθουμε πώς να διατηρούμε και να προστατεύουμε και τώρα να αναζωογονούμε το θαλάσσιο περιβάλλον.

Πώς περνούσατε τον χρόνο σας όλες αυτές τις μέρες;

Αφιέρωνα 6-8 ώρες την ημέρα κάνοντας έρευνα σε βλεφαρίδες, ούρα, σάλιο, έκανα ηλεκτροκαρδιογράφημα, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, τεστ πνευμονικής λειτουργίας. Για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα μιλούσα (μέσω σύνδεσης) σε παιδιά σχετικά με το STEM* και μετά περίπου δύο ώρες ανά ημέρα αφιέρωνα σε αιτήματα για συνεντεύξεις και σε θέματα σχετικά με το πρότζεκτ, στο οποίο βρισκόμουν.

Εφόσον είστε απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού των ΗΠΑ, σίγουρα έχετε εκπαιδευτεί για δύσκολες εμπειρίες, αλλά ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή όλων αυτών των ημερών; Υπήρξε μέρα που νιώσατε ότι δεν θα τα καταφέρετε και πρέπει να επιστρέψετε;

Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν το ραγισμένο δόντι και ένας από τους φίλους μου ήταν πολύ άρρωστος μια άλλη μέρα. Αυτό συμβαίνει όταν πηγαίνεις σε ένα απομονωμένο, περιορισμένο ακραίο περιβάλλον. Είναι ένας τρόπος σκέψης του εγκεφάλου που σε βοηθά να μείνεις σε αυτή την κατάσταση, γι ‘αυτό επέλεξα να μείνω και είχα τη συζήτηση με τους αγαπημένους μου νωρίς λέγοντας ότι δεν θα βγω καθόλου!!!!

Τι σας έλειψε περισσότερο;

Η ανατολή και το ηλιοβασίλεμα. Μου έλειψαν πραγματικά… 100 από αυτά για την ακρίβεια!

Είναι εύκολο να μην επηρεάζεσαι ψυχολογικά όταν απομονώνεσαι;

Όχι, δεν ήταν εύκολο αλλά όλα έγιναν για την επιστήμη!

Ποια ήταν η αγαπημένη σας συνήθεια εκεί κάτω;

Έκανα τα 100 pushups μου κάθε μέρα για 100 ημέρες, άρα 10.000 pushups.

Μαγειρεύατε κάθε μέρα;

Ω, ναι! Μαγείρευα τρία γεύματα την ημέρα στον φούρνο μικροκυμάτων.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;

Φοβάμαι τις περισσότερες ηλεκτρικές πυρκαγιές και τη μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Ένα επιστημονικό πείραμα που οδήγησε σε παγκόσμιο ρεκόρ. Τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Θα ήθελα να αναπληρώσω αυτές τις 100 ανατολές και ηλιοβασιλέματα… Γνωρίζετε ότι μένοντας στο διάστημα στον διαστημικό σταθμό για εξίμισι μέρες μπορεί να δεί κάποιος 100 ανατολές και ηλιοβασιλέματα; ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΜΕ ΕΚΕΙ!!!!!

Photo credit: Instagram/ Dr Deep Sea  

——————————————————————————————————————————————————–

*Το “STEM” είναι μια προσέγγιση στην Εκπαίδευση που σχεδιάζεται ώστε στη διδασκαλία των Μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών, που είναι ζωτικής σημασίας για μια βασική κατανόηση του σύμπαντος, να εισαχθούν οι Τεχνολογίες και η Επιστήμη των Μηχανικών, που αποτελούν για τον άνθρωπο τα μέσα αλληλεπίδρασης με το σύμπαν. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Comments are disabled
Rate this article
5 (100%) 3 votes

Comments are closed.