/ Συναντήσεις / Μανίνα Ζουμπουλάκη: Η γραφή που γίνεται μέσο επικοινωνίας

Μανίνα Ζουμπουλάκη: Η γραφή που γίνεται μέσο επικοινωνίας

mara on June 18, 2014 - 20:15 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Το όνομά της επί δεκαετίες έχει ταυτιστεί με τη συγγραφή: βιβλίων, άρθρων, επιστολών σε αναγνώστες. Το 2002 σηματοδότησε μια αλλαγή στην αναγνωσιμότητα των έργων της, καθώς το κανάλι mega προβάλλει τη σειρά «Φεύγα», το σενάριο της οποίας ήταν βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της και κάνει τη Μανίνα Ζουμπουλάκη γνωστή και στο τηλεοπτικό κοινό. Το Συναπάντημα συναντά  τη γνωστή συγγραφέα, λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου*, θέλοντας να «διαβάσει» έστω για λίγο τη σκέψη ενός ατόμου που γράφει μια ζωή…

kulturosupa.gr (Πηγή φωτογραφίας: kulturosupa.gr)

Συναπάντημα: Γράφετε από 10 ετών. Τι μπορεί να ωθήσει ένα δεκάχρονο κορίτσι να «καταφύγει» στο γράψιμο; Ο «κλειστός» χαρακτήρας, η ανάγκη για εκτόνωση, το ταλέντο;

Μανίνα Ζουμπουλάκη: Συνδυασμός κλειστού χαρακτήρα, «διαβαστερού» παιδιού και μοναχικότητας, σίγουρα και διάφορα προβλήματα αγνώστου πατρός, σε ωθούν να γράφεις από μικρή ηλικία. Όλα τα γνωστά μαζί δηλαδή, συν κάποια άγνωστα.

Συναπάντημα: Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Καβάλα, όπου οι άνθρωποι-όπως πιστεύουν πολλοί- είναι πιο φιλόξενοι και πιο αυθεντικοί. Υπάρχει ακόμα αυτή η αυθεντικότητα και αν ναι, είναι «προνόμιο» της επαρχίας; Νιώσατε αυτή τη διαφορά όταν κατεβήκατε στην Αθήνα;

Μανίνα Ζουμπουλάκη: Η μαμά μου είχε το πατρικό της στην Αχαρνών, οπότε πηγαινοερχόμασταν Αθήνα και δεν ήταν κανένα σοκ για μένα. Και έπειτα πήγα πρώτα Αμερική και μετά Αθήνα, (αυτό ήταν σοκ). Οι άνθρωποι στην Καβάλα νομίζω ότι είναι πιο ευτυχισμένοι ίσως λόγω της θάλασσας. Είναι διαφορετικοί από τους Αθηναίους, πιο χαλαροί και η ζωή εκεί είναι καλύτερη, έστω κι αν γκρινιάζουν οι Καβαλιώτες.

ethnos.gr2 (Πηγή: ethnos.gr)

Σ: Σε πρόσφατο άρθρο σας στο περιοδικό «ΕLLE» γράψατε ότι νιώθετε την ανάγκη να υπερασπιστείτε την πατρίδα μας και πρέπει όλοι να το κάνουμε. Είναι η υποχρέωση των πολιτών ενός κράτους το οποίο εγκατέλειψαν οι πολιτικοί;

Μ.Ζ.: Δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση του πολίτη να υπερασπιστεί ένα κράτος το οποίο εγκατέλειψαν οι πολιτικοί και δεν θα έγραφα ποτέ τίποτα ως «είναι υποχρέωσή μας/σας». Απλώς αγαπώ την Ελλάδα, μου αρέσει. Ίσως να φταίει και η αδυναμία μου να ζήσω εκτός Ελλάδας, που με βάζει στο «τριπάκι» να την υπερασπιστώ κατά κάποιον τρόπο.

Σ: Συγγραφέας, δημοσιογράφος, μεταφράστρια βιβλίων, ραδιοφωνική παραγωγός. Ποιο από όλα κάποιες φορές είναι ανυπόφορο είτε λόγω υποχρεώσεων είτε λόγω των ατόμων του χώρου;

Μ.Ζ.: Είμαι συγγραφέας και δημοσιογράφος, μερικές φορές κάνω άλλα πράγματα, για παράδειγμα εκπομπές στο ραδιόφωνο ή μεταφράσεις, ή γράφω σενάρια. Όλα τα κάνω με κέφι, όσο κι αν ακούγεται παράξενο. Ίσως το πιο ζόρικο να είναι η μετάφραση, γιατί έχεις να κάνεις με έργο άλλου. Δηλαδή αυτό θα «πέταγα» και το κάνω σπάνια έτσι κι αλλιώς. Μου αρέσει να γράφω, να δημιουργώ ήρωες, να καταγράφω και να δημιουργώ ιστορίες. Οι άνθρωποι σπάνια ανακατεύονται στη διαδικασία. Ο εκδότης που έχω τώρα είναι «αναγνώστης», διαβάζει ο ίδιος και είναι το καλύτερό μου. Έχουμε κάτι να συζητήσουμε, εκτός από την ΑΕΚ.

Σ: Οι Έλληνες διαβάζουν; Ξέρουν να επιλέγουν ή είναι λίγο «σαστισμένοι» μπροστά στην υπερπροσφορά;

Μ.Ζ.: Οι Έλληνες δεν διαβάζουν όπως οι Εγγλέζοι αλλά και εκεί διαβάζουν ένα κάρο ανοησίες, (για την Αμερική ας μη μιλήσουμε καλύτερα- μόνο στις μεγάλες πόλεις διαβάζουν βιβλία). Είμαστε νότια χώρα, με ήλιο, με μεγάλες μέρες που προσφέρονται για βόλτες, καφέδες, μπάνια στη θάλασσα. Δυστυχώς όλα αυτά δεν βοηθάνε την ανάγνωση. Πάλι καλά, να λέμε.

pegasus_LARGE_t_209761_105867745[1]

Σ: Για μεγάλο χρονικό διάστημα λαμβάνατε επιστολές αναγνωστών και δίνατε συμβουλές. Τι διαπιστώσατε από αυτή την επικοινωνία; Υπάρχει μοναξιά ή αδυναμία ύπαρξης συγκροτημένων σχέσεων λόγω ανωριμότητας/απροθυμίας;

Μ.Ζ.: Πολλές φορές, (ειδικά οι έφηβες), δεν ξέρουν ποιον να ρωτήσουν και γράφουν στα περιοδικά. Το βρίσκω πολύ συγκινητικό, κάνω ό,τι μπορώ να απαντάω σαν μεγάλη αδερφή. Όχι σαν μαμά, δεν γίνεται, ούτε σαν φίλη.

Σ: Πώς βιώνετε την κρίση στον χώρο της δημοσιογραφίας; Ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το μέλλον του;

Μ.Ζ: Έχουν κλείσει ένα σωρό περιοδικά και όσα λειτουργούν είναι με προσωπικό ασφαλείας. Σίγουρα αλλάζει το τοπίο, θα μείνει η ηλεκτρονική δημοσιογραφία που τη βαριέμαι, (λυπάμαι) και πέντε-έξι έντυπα για τους «κολλημένους», όπως εγώ καλή ώρα.

Σ: Τι μπορεί να προσδοκά μια συγγραφέας στην Ελλάδα της κρίσης; Ποια πορεία θα ήταν ικανοποιητική για το νέο βιβλίο σας;

Μ.Ζ.: Τα βιβλία μου δεν πουλάνε εκατομμύρια κόπιες. Το «Φεύγα» είχε σκίσει, αλλά επειδή είχε γίνει σήριαλ. Αισθάνομαι καλά με τους λίγους, πιστούς, συμπαθητικούς αναγνώστες που έχω, που μπορώ να πω μια κουβέντα με τις αναγνώστριές «μου». Και το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι όταν γράφεις είναι η κρίση, ή το πόσα κομμάτια θα πουλήσεις. Να επικοινωνήσεις θέλεις και να κάνεις τον κόσμο να περάσει καλά και καμιά φορά να συγκινηθεί ή να σκεφτεί.

032332[1]

Σ: Το «Φερμουάρ» περιγράφει μια πραγματικότητα κοντινή και γνώριμη σε όλους. Δημόσιο, Κόμμα, Χρήμα, Θύμα, Φόνος, όλοι ξέρουν, αλλά όταν έρθει η ώρα… φερμουάρ.  Πείτε μας δυο λόγια για τις εμπειρίες που σας ενέπνευσαν την υπόθεση του βιβλίου.

Μ.Ζ.: Τα σκάνδαλα με ενέπνευσαν λίγο, αλλά κυρίως οι ιστορίες από τις ζωές φιλενάδων μου, γυναικών που ξέρω, ή όλα αυτά μαζί. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη στιγμή, δεν λες «τώρα μου ήρθε έμπνευση»! Απλώς ακούς τους γύρω σου και γράφεις.

thumbnail[2]

—————————————————————————————————————————————–

Αγαπημένο συναπάντημα:
Με επηρέασε ο Βασίλης Βασιλικός και ως συγγραφέας αλλά και τα λόγια του, όσες φορές μιλήσαμε. Τον θεωρώ μεγάλο κεφάλαιο στα ελληνικά γράμματα και κρίμα που δεν το εκμεταλλευόμαστε αρκετά.

Ασχολείστε με κάποιο άλλο είδος Τέχνης;

Δεν ξέρω άλλη Τέχνη. Φτιάχνω κέικ, αλλά ως εκεί.

Αγαπημένη γωνιά του σπιτιού:
Το γραφείο που μοιράζομαι με τον άντρα μου είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού μου. Είναι πάντα χάλια, γεμάτο χαρτιά, ψίχουλα, απλήρωτους λογαριασμούς και εκκρεμότητες, αλλά εδώ γράφω. Άρα εδώ ζω ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.

ethnos.gr (Πηγή:ethnos.gr)

* Φερμουάρ, εκδόσεις: Παπαδόπουλος

(Πηγή φωτογραφίας τίτλων: clickatlife.gr)

7 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 Comments
 • June 19, 2014

  Η Μανίνα επιβεβαιώνει ότι όσο πιο σπουδαίος είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο απλός είναι. Πολύ υψηλού επιπέδου σε όλα: φιλοσοφημένη, ουσιαστική, εύστοχη, χωρίς υπερβολές, με απίθανο χιούμορ, χωρίς ψευτοαναστολές, άνθρωπος θετικός, διασκεδαστικός, σεμνός, σπάνιος. Και οι ερωτήσεις σας εξαιρετικές! Μπράβο!

  Δημήτρης
  Reply
 • August 2, 2014

  TH GNVRIZV TH SYGGRAFEA.MENW STO EXWTERIKO KAI EXW DIABASEI BIBLIO THS.SINAPANTIMA,WELL DONE!!!

  Barb.
  Reply
 • August 6, 2014

  Ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

  Νίκη
  Reply
  • September 3, 2014

   πολυ καλο…………..

   βασω
   Reply
 • October 19, 2014

  I’ve been reading your site for some time now and Just wanted to tell you keep up the excellent work!

  Ray B.
  Reply
 • November 2, 2014

  Poly kali!

  christian s.
  Reply
  • March 31, 2015

   wraia synenteyxi

   Pinelopi
   Reply