/ Συναντήσεις / π.Απόστολος Μαλαμούσης: Η ψυχή της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία

π.Απόστολος Μαλαμούσης: Η ψυχή της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία

mara on June 20, 2014 - 21:53 in Συναντήσεις
5 (100%) 1 vote

Στη μακραίωνη ιστορία μας, έχουμε πολλά παραδείγματα ιερέων που πρωτοστάτησαν στους αγώνες για την Ελευθερία, ξεχώρισαν για τη δράση τους, ενέπνευσαν με την υποδειγματική ζωή τους. Πολλοί πιστεύουν πως τέτοια παραδείγματα υπάρχουν ακόμα… Το Συναπάντημα συναντά τον πατέρα Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας και Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου. Μιλά μαζί του για τις προσπάθειές του να συσπειρώσει την ομογένεια και για τη ζωή του στη Γερμανία τα τελευταία 42 χρόνια. Από τη δεκαετία του ‘70 και τους καλοκάγαθους ομογενείς που μοιράζονταν από το φαγητό μέχρι και τις ελπίδες τους στην ξενιτιά, πολλά έχουν δυστυχώς αλλάξει και αυτό το διαπιστώνει όποιος ταξιδεύει. Δεν υπάρχει πια η εικόνα της πλήρους σύμπνοιας και του κλίματος αγάπης. Πώς μπορεί η Ελλάδα να ενώσει και πάλι τα παιδιά της, που έχουν μοιραστεί σε όλο τον κόσμο, αυτή την περίοδο που το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ;  Ίσως η απάντηση και η λύση έρχεται για άλλη μια φορά από την Εκκλησία…

mittelbayerische (mittelbayerische.de)

Συναπάντημα: Θυμάστε την πρώτη μέρα που φθάσατε στη Γερμανία; Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε και ποια η πιο ευχάριστη έκπληξη;

π.Απόστολος: Ήλθα στη Βόννη της Γερμανίας τον Οκτώβριο του 1972 με τη σύζυγό μου ΑΘανασία με μία βαλίτσα, με σκοπό να χειροτονηθώ ιερέας από τον τότε Μητροπολίτη Γερμανίας Ειρηναίο. Τις δύο πρώτες ημέρες έμενα στη Βόννη σ’ ένα ξενοδοχείο, όπου είχα και την πρώτη οδυνηρή εμπειρία. Έπρεπε να μείνω εκεί ακόμη δύο ημέρες και παρακάλεσα τον ξενοδόχο να παρατείνει την παραμονή μας στο δωμάτιο. Επειδή δεν γνώριζα ακόμη τα γερμανικά προσπάθησα με λεξικό να του πω τι θέλω και του είπα ότι έχουμε χρήματα να πληρώσουμε. Εκείνος όμως επέμενε να φύγουμε και μου έδειξε στο λεξικό μια λέξη για να τη διαβάσω και να συμμορφωθώ. Η λέξη ήταν «γκρεμοτσακιστείτε»! Ήταν το πρώτο «ευγενικό» καλωσόρισμα στη Γερμανία. Η μεγαλύτερη δυσκολία μου ήταν στην αρχή η μη γνώση της γερμανικής γλώσσας και της γερμανικής νοοτροπίας. Με τον καιρό όμως και με τη στήριξη της Μητροπόλεώς μας και πολλών Γερμανών φίλων ενσωματώθηκα στη γερμανική κοινωνία και προσπάθησα να βοηθήσω και τους συμπατριώτες μας στην αρμονική ένταξή τους στον χώρο ζωής και εργασίας τους. Οι εκπλήξεις μου ήταν όταν η γερμανική κοινωνία με τίμησε τέσσερις φορές με μετάλλια και εξαιρετικές διακρίσεις.

Συναπάντημα: Είστε ιδιαίτερα δραστήριος, γνώστης της νέας τεχνολογίας, προσιτός και κοντά στους νέους. Ποιο είναι το βασικό βήμα που πρέπει να κάνει κάθε εκπρόσωπος της Εκκλησίας-και δη του εξωτερικού- για να κρατήσει τα νέα παιδιά κοντά; Ποια λάθη έχουν γίνει στο παρελθόν;

π. Απόστολος: Η Εκκλησία στη Διασπορά είναι πάντα μια μικρή Πατρίδα και η σχέση του ποιμνίου και ιδιαίτερα της νεολαίας με τον ιερέα είναι πολύ διαφορετική από ό,τι στη Μητέρα Ελλάδα. Λόγω της συμβίωσης δύο λαών και πολιτισμών παραμένει ο θεσμός της οικογένειας ισχυρός και τα νέα παιδιά αναζητούν στις ενοριακές μας συνάξεις, εορτές και πολυποίκιλες εκδηλώσεις, χώρο αυτοπροσδιορισμού και έκφρασης της ταυτότητάς τους. Λειτουργούν πνευματικά κέντρα των Ενοριών μας σ’ όλη τη Γερμανία και οι νεολαίες των εθνικο-τοπικών συλλόγων αγκαλιάζουν με περισσή αγάπη τις Ενορίες και το έργο τους. Είναι γεγονός ότι η οξυδέρκεια, σοφία και ευστροφία των κληρικών μας συμβάλλει στη σφυρηλάτηση των σχέσεων νεολαίας και εκκλησίας. Όπου αυτό δεν πετυχαίνεται, τότε αυτό δεν οφείλεται στη νεολαία μας.

malamousis_04

Σ: Είναι η Εκκλησία ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τους ομογενείς;

π.Α: Η κάθε ορθόδοξη Ενορία στις πόλεις της Γερμανίας είναι, όπως είπα, μια μικρή Πατρίδα. Αυτό ήταν και είναι το όραμα του Μητροπολίτη μας κ. Αυγουστίνου. Έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ένα θαυμαστό έργο, χάρις την ολοπρόθυμη ηθική και υλική συνεισφορά των συμπατριωτών μας, το εθελοντικό τους έργο, την αυτοθυσία τους και το αμέριστο αγκάλιασμα του έργου του Μητροπολίτη μας, των Επισκόπων και των κληρικών μας. Ένα τέτοιο άριστο παράδειγμα αποτελεί στο Μόναχο και η «Ελληνο-Βαυαρική Πολιτιστική Ημέρα» που εορτάζεται κάθε χρόνο σε κεντρική πλατεία του Μονάχου και σε άλλους χώρους, με συμμετοχή όλων των ελληνικών και ελληνοβαυαρικών οργανισμών και συλλόγων Μονάχου.

Σ: Συμμετέχετε σε συζητήσεις με Γερμανούς και με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για θέματα μεταναστών, αλλά και της ελληνικής παροικίας στο Μόναχο. Ποια θεωρείτε ότι είναι η εικόνα που έχουν οι Γερμανοί γενικότερα και η γερμανική ηγεσία ειδικότερα για τους Έλληνες;

π.Α.: Η εικόνα των Γερμανών για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία είναι άριστη. Και μάλιστα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης της Πατρίδας μας, Γερμανοί και Βαυαροί φίλοι μας εξέφρασαν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους ενάντια και σε δυσφημιστικά σχόλια ορισμένων γερμανικών εφημερίδων. Η ενεργή συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις των Ελλήνων στη Γερμανία είναι λίαν συγκινητική, όπως και στο Μόναχο με τις τρεις εκδηλώσεις μας, που έχουν ήδη ριζώσει στο θρησκευτικό και πολιτιστικό εορτολόγιο της πόλης του Μονάχου. Αυτές είναι α) ο Αγιασμός του ποταμού Ίζαρ τα Θεοφάνεια, β) η περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία του Μονάχου και γ) η Ελληνο-Βαυαρική πολιτιστική Ημέρα.

 

abendzeitund-muenchen.de (abendzeitund-muenchen.de)

Και στις τρεις αυτές εκδηλώσεις μας τιμούν με την παρουσία τους ανώτατοι εκπρόσωποι της βαυαρικής Πολιτείας, του Δήμου και των άλλων Εκκλησιών. Η συμμετοχή μου- ως εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας – σε επιτροπές μεταναστών που έχει ιδρύσει η καγκελάριος κ. Μέρκελ και ο βαυαρός πρωθυπουργός κ. Σεεχόφερ- (για τη Βαυαρία)- εμπεριέχουν αυτή τη λίαν θετική εικόνα της γερμανικής πολιτείας, της εκτίμησης δηλαδή και της αναγνώρισης της ζωής και του έργου των Ελλήνων στη Γερμανία. Τον αμέριστο σεβασμό απέναντί μας απέδειξαν και με τις επίσημες εκδηλώσεις σεβασμού, φιλίας και αγάπης προς το πρόσωπο του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Μάιο στη Γερμανία.

 

  welt.de (welt.de)

 

Σ: Πώς είναι σήμερα η κατάσταση στη Γερμανία με τους Έλληνες  που έρχονται εκεί λόγω οικονομικής κρίσης;

π.Α.: Τον τελευταίο καιρό δεν έχουμε το μεγάλο μεταναστευτικό κίνημα των προηγουμένων ετών. Όσοι νέοι συμπατριώτες μας έρχονται στη Γερμανία για σπουδές, έχουν πάντα δυνατότητα τακτοποίησης. Όσοι είναι ανειδίκευτοι εργάτες δεν έχουν δυνατότητα απασχόλησης και πολλές φορές γίνονται θύματα εκμετάλλευσης. Το Βαυαρικό Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας, αντίστοιχο με τον ΟΑΕΔ, προσπαθεί να απορροφήσει νέους μετανάστες σε επαγγέλματα που έχουν ακόμη ζήτηση, όπως λ.χ. νηπιαγωγοί ή επαγγελματα σχετικά με την ιατρική περίθαλψη, τη νοσηλεία, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κ.λ.π.

Σ: Υπάρχει η εντύπωση εδώ στην Ελλάδα, ότι είναι εύκολο να βρει κάποιος δουλειά στη Γερμανία. Ισχύει;

π.Α.: Για όσους γνωρίζουν γερμανικά, η κατάσταση είναι ευκολότερη.

Σ: Έρχονται σε εσάς συχνά για βοήθεια;

π.Α.: Έχουμε καθημερινά τέτοιες περιπτώσεις. Μεταφέρουν ένα κλίμα απογοήτευσης και πικρίας για την οικονομική και εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα και θέλουν, μόλις ορθοποδήσουν, να επιστρέψουν στην Πατρίδα.

malamousis_06

Σ: Ποια είναι η πιο συγκινητική ιστορία ατόμου που μπορείτε να ανακαλέσετε;

π.Α.: Είναι πολλές οι περιπτώσεις που κλάψαμε για περιπέτειες συμπατριωτών μας τόσο σε εργατικά ατυχήματα, όσο και σε οικογενειακές καταστάσεις. Όπως επίσης είχαμε και τα δάκρυα συγκίνησης για μεγάλες επιτυχίες συμπατριωτών μας σε πανεπιστήμια, την όπερα, τον αθλητισμό, τις τέχνες, τη μουσική και τον πολιτισμό.  

Σ: Πώς βλέπετε να  αντιμετωπίζουν οι Γερμανοί πολιτικοί το θέμα της αναβίωσης του νεοναζισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα;

π.Α.: Με απορία, μετά και τα γνωστά γεγονότα των θηριωδιών των ναζιστών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα. Επειδή όμως και στη Γερμανία υπάρχουν τέτοιου είδους καταστάσεις, περιμένουν να συσπειρώσουμε όλοι από κοινού τις δυνάμεις μας. Σε κάθε αντιναζιστική και αντιρατσιστική πορεία και εκδήλωση στο Μόναχο βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή των διαδηλωτών, πράγμα που ιδιαίτερα εκτιμάται από τη βαυαρική κοινωνία.

Σ: Σε ποια φάση βρίσκεται η δίκη της αρχηγού της νεοναζιστικής οργάνωσης που δολοφονούσε μετανάστες;

π.Α.: Η δίκη συνεχίζεται για πολλούς μήνες ακόμη και περιμένουμε όλοι το τελικό αποτέλεσμα. Στις 15 Ιουνίου, τελέσαμε – με αφορμή τα εννέα χρόνια από την ημέρα της εκτέλεσης του συμπατριώτη μας Θεοδώρου Βουλγαρίδη -(15.06.2005)- τρισάγιο στον τόπο του εγκλήματος, παρουσία συγγενών του θύματος*.

Σ: Θα επιστρέφατε στην Ελλάδα της κρίσης να ζήσετε;

π.Α.: Ευχαρίστως, αφού το χωριό μου Μούρεσι στο Πήλιο έχει ακόμη δυνατότητες απασχόλησης στον τουριστικό και τον γεωργικό τομέα.

Σ: Σε ένα τόσο οργανωμένο κράτος όπως αυτό της Γερμανίας τι είναι αυτό που μπορεί να ενοχλεί περισσότερο έναν μετανάστη;

π.Α.: Στην αρχή όλοι οι μετανάστες μουρμουρίζουν για τις οργανωμένες συνθήκες εργασίας. Μετά όμως από μερικά χρόνια όχι μόνο συνηθίζουν, αλλά και αρχίζουν να υποδεικνύουν στους Έλληνες της Ελλάδος πώς πρέπει και εκείνοι να δουλεύουν και επιθυμούν να μεταφέρουν στη Μητέρα Ελλάδα μερικές εργασιακές συνήθειες της Γερμανίας. Πολλοί, όταν επιστρέφουν από τις διακοπές τους στην Ελλάδα, μας μεταφέρουν την οργή τους και την πικρία τους για τη δυστοκία σε επίλυση θεμάτων τους σε δημόσιες υπηρεσίες, ή τον ιατρικό τομέα.

Σ: Μια προσπάθεια οργάνωσης και καλής επαφής των ομογενών είναι οι εκδηλώσεις για την ελληνοβαυαρική φιλία. Μιλήστε μας για αυτή την πρωτοβουλία, ποιος τη στηρίζει, ποιοι παίρνουν μέρος και τι περιλαμβάνουν φέτος το καλοκαίρι.

π.Α.: Δεν είναι δυνατό σε μερικές γραμμές να περιγράψει κάποιος τη θετική εμβέλεια της Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας. Πέρσι συνεργαστήκαμε 49 ελληνικοί και ελληνοβαυαρικοί οργανισμοί και σύλλογοι για την εορτή αυτή, εφέτος ανήλθε ο αριθμός των συμβαλλομένων στους 70. Η εορτή αυτή άρχισε, με πρωτοβουλία μου, πριν από 10 χρόνια με σκοπό την προβολή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη βαυαρική κοινωνία και ιδιαίτερα τη στήριξη των δύο εκκλησιών μας στο Μόναχο, της Σαλβάτορ Κίρχε και του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου. Η Βαυαρική Κυβέρνηση, ο φιλέλληνας Δήμαρχος Μονάχου κ. Ούντε, οι δύο μεγάλες εκκλησίες της Βαυαρίας, η ρωμαιοκαθολική και η ευαγγελική και η  Ελληνική Πολιτεία αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την εορτή αυτή και τη στήριξαν παντοιοτρόπως. Εφέτος θα εορτάσουμε όλοι μαζί, Έλληνες και Βαυαροί στις 20 Ιουλίου στην πλατεία Odeonsplatz του Μονάχου με ένα πλούσιο πρόγραμμα ελληνικής και βαυαρικής μουσικής, χορωδιών, χορευτικών συγκροτημάτων και περιπτέρων έκθεσης της ζωής και του έργου μας στο Μόναχο. Θα τιμήσουμε επίσης με το «Ελληνο-Βαυαρικό Πολιτιστικό Βραβείο» τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας κ. Χορστ Σεεχόφερ για τα όσα έχει πράξει η βαυαρική κυβέρνηση για τους Έλληνες της Βαυαρίας. Η τελετή θα λάβει χώρα με συμμετοχή του Μητροπολίτη μας κ. Αυγουστίνου, ανωτάτων εκπροσώπων της βαυαρικής κοινωνίας, του Υφυπουργού Εξωτερικών της Πατρίδας μας και εκπροσώπων της παροικίας μας. Τον επαινετικό λόγο θα εκφωνήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης κ. Τόιφελ. (Περισσότερες πληροφορίες  για την τιμητική διάκριση και για όλο το πρόγραμμα της 10ης Ελληνο-Βαυαρικής Πολιτιστικής Ημέρας στην ιστοσελίδα: www.hellas.bayern.de).

 Marienplatz

Σ: Έχετε ελεύθερο χρόνο;

π.Α.: Τον ελεύθερο χρόνο, όταν υπάρχει και είναι δυστυχώς λίγος, τον αφιερώνω στα εγγόνια μου, ή σε περίπατο στην κοντινή λίμνη της Βαυαρίας Τέγκερνζεε, που μου θυμίζει έντονα το χωριό μου Μούρεσι με το βουνό και τη θάλασσα.

 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 Αγαπημένο Συναπάντημα:

Η σύζυγός μου που συνεσταυρώνεται κάθε μέρα μαζί μου, καθώς επίσης και μερικές προσωπικότητες που άνοιξαν τον ορίζοντα της σκέψης μου και προσφοράς μου, μεταξύ αυτών ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος.

Ποια είναι η αγαπημένη γωνιά του σπιτιού σας;

Η αγαπημένη γωνιά είναι ο καναπές στο σαλόνι, όπου έπαιζα με τα τέσσερα παιδιά μου και τώρα παίζω με τα εγγονάκια μου, (επτά προς το παρόν και έπονται τον Σεπτέμβριο, πρώτα ο Θεός, άλλα δύο).

 

 

isarbote.de (isarbote.de)

 

 * Ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης ήταν το έβδομο από τα συνολικά δέκα θύματα της νεοναζιστικής οργάνωσης: Εθνικό Σοσιαλιστικό Υπόγειο Ρεύμα. Ο πατήρ Απόστολος Μαλαμούσης ήταν από τα πρώτα άτομα που είχαν βρεθεί στο σημείο.

 

Οι φωτογραφίες χωρίς σημείωση για την πηγή προέλευσής τους είναι από το προσωπικό αρχείο του πατέρα Απόστολου Μαλαμούση

 

 

 

8 POST COMMENT
Rate this article
5 (100%) 1 vote

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 Comments
 • June 20, 2014

  ΔΙΑΒΆΣΑΜΕ ΠΆΛΙ ΜΙΑ ΑΞΙΌΛΟΓΗ ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΜΆΘΑΜΕ ΠΟΛΛΆ ΧΆΡΗ ΣΤΙΣ ΕΎΣΤΟΧΕΣ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ ΣΟΥ! ΜΠΡΆΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΌΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΊΑΣ ΣΤΟ ΜΌΝΑΧΟ!ΚΑΛΉ ΔΎΝΑΜΗ ΣΤΟΝ π.ΑΠΟΣΤΟΛΟ!

  Αναστασία
  Reply
 • June 21, 2014

  Μπράβο! Εξαιρετική συνέντευξη! Πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα ο πατέρας Απόστολος και πολύ διαβασμένος ο δημοσιογράφος, με πολύ καλές ερωτήσεις. Αξιόλογη προσπάθεια. Συνεχίστε έτσι!

  Δημήτρης
  Reply
 • June 21, 2014

  Συγχαρητήρια στον πατερα Απόστολο και καλή δυναμη στο έργο του! Πάντα θαυμάζω τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά με σκοπό να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους!μακαρι αυτη την συμπεριφορά να ειχαν οι περισότεροι εκπρόσωποι της εκκλησίας μας!

  giota
  Reply
  • March 31, 2015

   mou arese poly to arthro sas

   George
   Reply
 • July 5, 2014

  η εκκλησία θα μπορούσε να είναι η λύση, αν ήθελε.αξιόλογος ο ιερέας!

  Σίμος
  Reply
 • July 5, 2014

  λόγω δουλειάς,ταξιδεύω συχνά στο Μόναχο. η ομογένεια δεν είναι ενωμένη όπως θα έπρεπε και κάποιοι οικονομικά ανεξάρτητοι έχουν αλαζονική συμπεριφορά. ας προβάλλουμε όσους ξεχωρίζουν!συγχαρητήρια Συναπάντημα!

  Φίλιππος
  Reply
 • July 12, 2014

  να, ένα καλό πρότυπο για όλους μας.ας τον έχουν οι ομογενείς ως λαμπρό παράδειγμα,κυρίως αυτοί που χρειάζεται να μάθουν πολλά από τη σεμνότητα και το ήθος του.

  Νίκη
  Reply
 • March 20, 2017

  After research just a few of the weblog posts on your web site now, and I actually like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and shall be checking again soon.

  Reply